Akvaryum Dekorasyonu


Kategorideki Diğer Makaleler
  • Kjell Fohrman`ın Back to Nature Aquarium Guide`indan akvaryum dekorasyonu ile ilgili bolümün çevirisidir. Özellikle yeni başlayan akvaristler için güzel bi kaynak olacağını umuyorum.

    İç Dekorasyon

    Akvaryum dekorasyonu konusu, onu yapmak isteyen kişinin fikirlerinin uzanabileceği yere kadar genişleyebilecek bir konudur.Birkaç sayfada bu konuyu tüm incelikleriyle ele almak elbette mümkün değidir. Tankınız için seçeceğiniz dekorasyon, tankınızın boyutu, hangi balıkları besleyeceğiniz, neleri görsel olarak çekici bulduğunuz ve bunun gibi parametrelerle yakından ilgilidir. Bu yazıda genel seçeneklere ve temel bilgilere konsantre olacağım.

    Bir akvaryumu dekore ederken göz önünde bulundurduğum 3 temel nokta;
    1. Görünüm ve kondisyon olarak doğal hayatı örnek almak,
    2. Akvarymu, balıkların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak hazırlamak.
    3. İş bittiğinde görüntünün göze ve ruha hitab etmesidir.

    Ne yazık ki günümüz standart akvaryumlarında yüksekliğin genişlikten fazla olması, dekorasyonu zor ve başlangıçta kayıplı hale getirmektedir. Dekorasyonun kendini göstermesi için akvaryum genişliğinin de en az yükseklik kadar olması gerekmektedir.

    Arkaplan

    Akvaryum içerisinde ya da arka cam dışında kullanılan arka planlar, akvaryumun güzel ve uyumlu bir görünüme sahip olması için gereklidir ( Bizler için gözlem, balıklarımız için uyumlu bir yaşam alanı açısından önemlidir. ). Gün geçtikçe, akvaryumcularda, doğal kök ya da kaya imutasyonlarını içeren birçok farklı model ve renkte arka plana rastlamamız mümkün oluyor (Yazarın burada bahsetmiş olduğu arka planlar akvaryumun içerisinde kullanabilecegimiz türlerdir.). Bu tip arka planların kendine özgü avantaj ve dezavantajları vardır. Avantajlarına en bilinen örnek, bu tip arka planların arkasına,akvaryumda görmek istemeyeceginiz ısıtıcı, filitre ve kablo gibi unsurların saklanabilir olmasıdır. Akvaryum içerisinde görünen bir filitre yada kablodan daha sinir bozucu birşey düşünmek zordur. Dezavantajlarına bir örnek ise bu arka planların tank hacminden çalıyor olması ve balıkların yüzme alanlarını kısıtlıyor olmasıdır (Dekore edeceğimiz akvaryumun ölçülerini, bunu göz önünde bulundurarak belirlersek, konu bir dezavantaj olmaktan çıkacaktır.). Şayet bu işe bu kadar para harcamak istemiyorsanız arka camı dışardan koyu bir renge boyayabilirsiniz. Renk seçiminde koyu renklere ağırlık vermeniz, görsel açıdan daha tatmin edici sonuçlar verecektir. Bunun yanısıra arka cama yapışan tek renkya da renkli fonları da kullanabilirsiniz. Seçeceğiniz fonun, tenk rengin tonlarını içeren bir kaya ya da kütük imutasyonu olması yine görsel açıdan güzel sonuçlar verecektir. Her akvaristin zevkleri elbetteki farklı olacaktır ancak güzel bir resif akvaryumunun arka fonundaki bitki ve benzeri imutasyonlar çok fazla karmaşık ve uyumsuz bir görüntüye sebeb olabilir. Yine aynı şekilde güzel bir tropik akvaryumun arka fonuna da mercanları içeren bir konu işlenmemelidir. Kısacası kurduğumuz akvaryumun görsel öğelerini göz önünde bulundurarak fonumuza karar vermeliyiz.



    Akvaryum içinde kullanabileceklerimize örnek arka cama yapışan düz fon arkaplan için bazı renk seçenekleri


    Kum

    Zeminin çok parlak olması balıklarımızın olduklarından daha utangaç bir hale bürünmelerine yol açabilir. Dolayısıyla zeminde kullanacağımız malzemenin rengini, çok fazla parlamaya neden olmayacak bir skaladan seçmemiz iyi olacaktır. Kullanılacak malzemenin taneciklerinin büyüklüğü, akvaryumda bitki besleyip beslemeyeceğimize ve besleyeceğimiz bazı balıkların ihtiyaçlarına göre farklılıklar göstermektedir. Örneğin bazı ciklet türleri (örn. Geophagus) ve kimi kedi balıkları (örn. Corydoras) zemin malzemesini oral yoldan alıp içerisindeki kullanılabilir partikülleri süzdükten sonra kumu solungaçlarından bırakırlar. Bu gibi balıkların daha rahat etmeleri için zemin malzemesinin boyutu 2 mm.yi geçmemelidir. Bitkili bir akvaryumda ise malzemenin birim boyutu (tanecik boyutu) 2 - 3 mm.yi geçmemelidir. Kumun akvaryum içerisindeki kalınlığı ise yine bitki besleyip beslemeyeceğimiz ile alakalıdır. Şayet bitkili bir akvaryum söz konusu ise kumun tabandan yüksekliği 6 - 10 cm.,değilse 3 - 6 cm. olmalıdır.

    Bazı zemin malzemeleri kalsiyum içermektedir (örn. mermer, mercan ve mercan kumu) ve içerikteki kalsiyum, suyun bazik değerlerini yükseltmektedir. Beslediğimiz balıkların doğal ortamlarındaki koşullarını göz önünde bulundurarak bu konuyu dikkatlice ele almalıyız. Doğal ortamda asidik suda yaşayan canlıların bulunduğu bir akvaryumda,suya bazik salınım yapacak olan bu malzemelerin kullanılması oldukça sakıncalıdır. Kullanacağınız malzemenin kalsiyum içerip içermediğini üzerine hidroklorikasit damlatarak görebilirsiniz. Eğer malzemede köpürme ya da kabarcıklanma gibi belirtiler varsa içeriğinde kalsiyum olduğundan emin olabilirsiniz. Elinizde her an hidroklorik asit olması elbette beklenemez, piyasada kolaylıkla bulabileceğiniz kireç çözücü de aynı işi görecektir. Kireç çözücünün kabarma ya da köpürme etkisi saf hidroklorik asit kadar belirgin olmayabilir yine de %100 fikir verecektir. Bu uygulamayı yapmadan önce ellerinizi ve gözlerinizi mutlaka koruyunuz. Bir akvaryumu dekore ederken, arka camdaki kum kalınlığının ön camdakinden daha fazla olmasına (arkadan öne doğru eğimli olmasına) özen gösterin. Bu, görünüm açısından oldukça önemlidir ve iyi sonuçlar vermektedir. Bu eğimi saglamak ve korumak için agaç köklerinden ya da kayalardan teraslar yapabilirsiniz.




    Bazı kum ve çakıl çeşitleri


    Kuru Ağaçlar

    Kuru ağaçlar, kökler ve dallar akvaryum dekorasyonunda oldukça güzel sonuçlar vermektedir ve bazı balık türleri için gereklidirler.(örn. bazı kedi balığı türleri). Akvaryum dekorasyonunda kullanacağımız bu malzemelerin %100 ölü olduklarından emin olmamız geremektedir. Tam anlamıyla ölmemiş ve kurumamış köklerin kullanımı, içerdikleri bazı toksik bileşenlerden dolayı oldukça tehlikelidir. Bir çok kuru ağaç muhtevasında tanik asit içerir ve bu durum akvaryum suyunun ph seviyelerinde düşmelere sebep olacaktır. Uygun türler için bu gerekli olsada özellikle orta amerika ve afrika cikletleri besliyorsanız bundan kaçınmanız gerekmektedir. Akvaryumda kullanacağınız kuru ağaçları ve benzer malzemeyi şayet konu hakkında derin bilgileriniz yok ise doğadan toplamanız önerilmez. Bunun yerine akvaryumcunuzda bulunan malzemeleri tercih etmeniziöneririm. Böylece malzemenin balıklara zarar vermeyeceğinden %100 emin olmuş olursunuz. Kuru ağaç kullanımı konusunda dikkat etmemiz gereken başka bir konu ise niceliktir. Çok fazla dal ve kök kullanımı suyun asidik açıdan tolere edilebilir sınırların dışına çıkmasına ve suyunuzun kahverengi bir renk almasına sebep olabilir. Kuru ağaçlar konusunda bir başkaproblem ise bazılarının suda ilk başlarda batmayacak olmaladıdır. Suyun içerisinde bulundukları birkaç gün ya da hafta içerisinde daha çok su çekecekler ve bir yerden sonra batacaklardır. Batmayan bir kütüğü bir kaya ya da benzer ağır bir malzeme ile destekleyebilirsiniz ancak bunu yaparken de dalın kayadan kurtulma ihtimalini ve olası zararları göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.


    Güzel bir mango tasarımı, kuru ağac dekoruna örnek.


    Kayalar

    Akvaryumda kullanabileceğiniz kayaları, akvaryumcunuzda ya da herhangi bir peyzajcıda rahatlıkla bulabileceğiniz gibi doğadan kendiniz de toplayabilirsiniz. Elbette bu konuda dikkat etmeniz gereken bazı konular var; Şayet beslediğiniz balıklar bazik suyu (ph 7+ -->14) sevmiyorlarsa içeriğinde kireç bulunan kayalar kullanmamalısınız. Kireç taşı ve mermer içerisinde önemli oranlarda kalsiyum vardır ve daha önceden de ele aldığımız gibi bu kalsiyum, suyunuzun bazik değerlere doğru kaymasına sebep olacaktır. Lav taşları, bazalt ve granit içeriğinde kalsiyum bulunmaz. Koyu renkli kayağan taşlara daha fazla özen göstermeniz gerekmektedir. İçeriğinde yağ ve metal oksit bulunabilir ki bu da akvaryumunuz için ölümcül bir hata olur. Dere kenarlarından taş toplarken taşı topladığınız alana yakın ve yüksekte bakır madeni olmamasına dikkat etmelisiniz.

    Dekorasyonda farklı birkaç çeşit kaya kullanmamaya da özen göstermelisiniz (En fazla iki uyumlu türü kullanmanız tavsiye edilir.). Şayet akvarumda bol miktarda kaya kullanmayı düşünüyorsanız zemine, kumun altına (akvaryumun içine) 1 cm. kalınlıkta bir strafor yerleştirmeniz iyi olacaktır. Kayaların kumun üstüne değil zemine yerleştirilmeleri ve alt katman yerleştikten sonra kumun konulması, kumu didikleyen ve kazan balıkların yol açabileceği olası kazaları yok etmektedir.


    Kaya dekorasyonuna güzel bir örnek, kaya imutasyonuna örnek.


    Diğer Dekorasyon Malzemeleri

    Akvaryum kurulurken dekorasyon işinde kullanılabilecek daha bir çok malzeme vardır. Sonbaharda kurumuş kayın ağacı yaprakları toplayabilirsiniz. Eğer akvaryumda hemen batmazlarsa sıcak suda bir kaç dakika bekleterek batar hale getirebilirsiniz. Bunun yanı sıra bambu gibi diğer bazı malzemeler de kullanabilirsiniz. Akvaryumcunuzdan edinebileceğiniz hazine sandıkları, dalgıçlar, renkli kumlar vb. malzemeler ile de akvaryum dekoruna katkıda bulunabilirsiniz. Ancak unutmayalım ki doğal hayatı ve bir biyotopu simule ettiğimiz akvarumlarımızda doğal olmayan birşey varsa o da yukarı aşağı sallanan bir dalgıçtır. Doğal görünümü bozacak olan tüm bu malzemelerden uzak durmanızı tavsiye ederim. Akvaryumlar için üretilen bu malzemeler suya ya da balıklara bir zarar vermeseler de doğal görünümü bozacaklardır. Dondurmayla ketçabı aynı anda yemekten zevk alan bir çok insan olabilir ama ben bu karışımı sevmiyorum ve doğallık güdüsüyle hareket eden bir akvarist de böyle bir hata yapmayacaktır.

    Kjell Fohrman Back to Nature AquariumGuide
    Çeviren : Bahadir Bahadir
    Not : Ekteki resimler kaynakta yer almamaktadir. Konunun daha iyi anlaşılması açısından seçilmişlerdir.

Üye Yorumları