Akvaryumlarda Alg (Yosun) Sorunu


Kategorideki Diğer Makaleler
  • Çeviri: Berk Refik Numanoğlu

    Akvaryumlarda çok çeşitli türlerde algler oluşur. Bildiğim türleri ve bunları kontrol altında tutma yöntemlerini açıklayacağım.

    * Yeşil Nokta Yosunu(Green Spot Algea): Sert yeşil noktalar halindedir. Genellikle camlarda ve yavaş büyüyen bitkilerin yapraklarında görülür.

    Buna ilk başta değiniyorum çünkü en yaygını budur ve buna karşı birşey yapamazsınız. Bunlardan bazılarını Anubias coffeefolia’mın yaşlı yaprakları üzerinde farkettim. Bunu kontrol etmek için bitkileri tekrar düzenledim ve anubiası çok ışık almayan biryere yerleştirdim. Bu, yeşil nokta alg oluşumunu azalttı.

    * Saç Yosunu (Hair Algea): Uzun yeşil iplikçikler şeklindedir. 4 inch (10 cm) uzunluğunda olanlarla karşılaştım.

    Bu yosun türüne sudaki fazla demir yol açar. Yüksek demir oranı fazla gübrelemenin sonucudur ama bazı su kaynakları (kuyu suyu) yüksek oranda demir içerir.

    * Kırmızı Yosun (Red Algea): Siyah sakal yosunu (Black Beard Algea) olarak da bilinir. Birbirine yakın kısa saçlar halindedir. Koyu yeşil, siyah veya koyu kırmızı renklerinde görünür. Bitki yapraklarında ve bazen dekor ve substratın üzerinde büyür. Genellikle bitki yapraklarının kenarlarında büyür.

    Bu tür yosun yüksek fosfat değerlerinde ortaya çıkar. Fosfatlar balık atıklarından ve fazla yemlemeden suya gelir. Bunlardan kurtulmanın en iyi yolu bitkilerin besinleri alglerden daha hızlı tüketmesini sağlamaktır. Yoğun bitkilendirilmiş tanklarda bu tür yosun genelde bitkiler tüm nitratı kullandığında ortaya çıkar. Bu bitki gelişimini durdurur ve fosfatın algler tarafından kullanılıp kendini geliştirmesine olanak verir. Bu durumda tanka ekstra nitrat ekleriz ve bitkinin büyümesi tekrar başlar ve sudaki fosfat bitene kadar devam eder, sonra alg ve bitki büyümesi durur veya yavaşlar.

    Kullanılabilir nitrat seviyesine ulaşıldığında ( 5-10 ppm), bitkiler büyümeye ve fosfat tüketmeye devam edecekleri için, fosfatla beslenen algleri kontrol altında tutacaktır. SAE(siamese Algea Eater) türü balıklar bu tür yosunları yerler.

    * Mavi-Yeşil Alg (Blue-Green Algea): Bu aslında siyanobakteridir. Mavi-Yeşil alg bakteri ve algin garip bir birleşiminden oluşur.

    2 farklı durumda gözlemlenebilir:

    *** Düşük nitrat durumlarında mavi-yeşil alg ortaya çıkar. Havadan nitrojeni direkt olarak kullanabilme yeteneğine sahiptir. Bu tür yosunu yüzeye yakın yerlerde ve filtre çıkış borusunun altında gördüm. Bu bölgelerde havadan nitrojen sağlayabilir. Suya 5-10 ppm arası nitrat ekleme sorunu genellikle çözer.

    ***Aynı zamanda düşük oksijen durumlarında ortaya çıkar. Böyle durumlarda su hareketini arttırmak çözüm sağlar.

    Balıklar bu tür yosunları yemez, yukarıda belirtildiği gibi mavi-yeşil alg bir tür bakteridir. Çalışmalar gösterirki bu yosunlar zehirli bileşenler içerir, bu balıkların onları neden yemediğini gösterir. Son olarak; bu yosunlardan kurtulmak için antibiyotik kullanılmıştır ama antibiyotikler çok dikkatli kullanılmalıdırlar. Yaralı bakterilere zarar verilebilir.

    * Yeşil Su: Bu suda yüzen bir tür yosundur, çok yüksek ışık ve yüksek besin değerlerinde karşımıza çıkar. Bundan kurtulmak ve suyu eski berraklığına kavuşturmak için çeşitli ilaçlar bulunur. Suyu temizlemek için çeşitli filtrelerde mevcuttur. Ama bunlar sounun kaynağını çözmez; fazla besin. Yüksek nitrat oranına sahipseniz ve bitki büyümesi bu nitratı yokedemeyecek kadar yavaşsa yeşil su oluşabilir. Bu; yeterince hızlı büyüen bitkiniz olmamasına veya bitkilerin yeterince CO2 alamamasınada bağlanabilir. Çok yüksek nitrat seviyeleri balıklarada zararlı olduğu gibi bitki büyümesini yavaşlatır, aslında bitkilerin ihtiyaç duyduğu CO2 miktarını arttırdığı için CO2 büyümeyi engeller.

    Kaynak:
    Chuck Gadd
    http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_algae.htm

Üye Yorumları