Dıy, Black Water Kurulumu
Kategorideki Diğer Makaleler
Çeviren: Enes Mahmud
Yazar: Deborah Claro Childress
Kaynak: www.planetcatfish.com
-----------------------------------
Birçok akvarist "black water" ve "white water" terimleriyle sık sık karşılaşmakta. Bu terimler birçok akvaryum balığının kökenlerinin yaşadıkları sular için kullanılır. "White water" olarak adlandırılan sular yüksek oranda tortuya sahip olma, nötr pH, ölçülebilir sertlik, yüksek oksijen oranı gibi özelliklere sahiptir. Ayrıca genel olarak sabit su değerleri söz konusudur. "White Water" sular isimlerini neredeyse kremalı kahve rengine varan renklerinden alırlar. "Black water" olarak adlandırılan sularsa white water suların tamamiyle zıttıdır. Tortu birikimleri az miktardadır. Asidiktirler ve ölçülebilir sertlik çok azdır. Oksijen oranı düşüktür. Renkleri açık çayla, çok koyu bir kahvenin arasında değişebilir.
Akvaryum balıklarının yaşadığı Black Water bölgelerinden bazıları şunlardır:
Güney Amerika: Amazon havzası, Rio Negro, Rio Apaporis, Rio Coari, Rio Tefe ve Vaupes.
Orinico Havzası: Atabapo, Caroni, Inirida, Ventuari ve Vichada.
Endonezya: Sabangau Nehri
Kısmen de olsa asidik olmasının da etkisiyle Black Water sular bakteri ve mantar yönünden fakirdirler. Aynı zamanda yaygın olarak görülen parazitler ve vektörleri(salyangozlar ve akarlar gibi) düşük mineral seviyesine bağlı olarak mevcut değillerdir. Bu nedenlerle birçok black water balığı hassas ve bakımı zor olarak değerlendirilir. Gerçeği söylemek gerekirse, suyu black water seviyesine getirmeye çalışan akvarist sayısı çok azdır. Amaçladığımız şey doğal ortamı çok karmaşık olmasına rağmen küçük bir cam kutunun içine uygulamaktır. Fakat estetik de bu konuda bize zorluk çıkartır. Örneğin büyük su bitkileri hiç veya çok nadiren Black Water sularda görülür.
Akvaristler yıllardır, bitki özlerini(daha doğrusu tanenleri) akvaryumlarına eklemenin yararlı etkilerinin olduğunu bilmektedir. Aynı nedenden olacak, piyasada da bu tür ürünler bulunmaktadır.
Aşağıda verilen açıklamalar sayesinde meşe ağaçlarının bulunduğu bölgelerde yaşayan akvaristler istedikleri ölçüde dozajını ayarlayabilecekleri bir black water akvaryumuna sahip olma şansını yakalayacaklar.
Kendi meşe yaprağı özünüzü çıkarın.
Black Water sular; asidik, yumuşak ve kısmen sıcak sayılabilecek sulardır. Aynı zamanda birçok popüler akvaryum balığına da ev sahipliği yaparlar. Meşe yaprağı özü Black Water suları taklit etmenize yardımcı olur. Meşe yaprakları akvaryum balıkları tarafından da sevilirler. Aynı zamanda dünyanın dört bir yanında bulunabilme kolaylıkları söz konusu.
Eğer bunu denemek istiyorsanız, işte 1.5 litre meşe özü yapmanın tarifi burada.
1.Birkaç adet meşe yaprağı toplayın.
Onları kullanmadan önce kuru ve temiz olmalılar. Fakat topladığınız zaman ıslak olmalarında bir sakınca yok. Toplama alanı önemlidir. Böcek ilaçlarının olmadığı, yollardan uzak ve diğer kirliliklerin söz konusu olmadığı bir yer olmalı.
2.15-20cm boyunda sağlam yapraklar seçin.
Eğer yapraklar ıslaksa kurumaları için bekleyin ve daha sonra onları temizleyin. Güneşte kurutulduktan sonra yapraklar kullanıma uygun hale gelir.
3.Yaprakları ıslatma.
1.5 litre hacminde bir kap kullanın. Eğer eski bir kabınız varsa problem yok, onu kullanabilirsiniz ayrıca bu işlem normal tencerelerinize de zarar vermez. Ben yaprakları 48 saat suda bırakmıştım. Ama 24 saat de yeterli olabilir. O yüzden 24 ila 48 saat arasında soğuk musluk suyu içinde bekletebilirsiniz diyebilirim. Ayrıca kloru uçmuş su kullanmadığımı da belirteyim.
4.Yaprakları kaynatma.
Bu işlemi ıslatmada da kullandığınız suyla beraber 15 dk boyunca ısıtırak yapabilirsiniz. Daha sonrasında pek bir yararı olmayacaktır. Yani 15-20 dakika gayet yeterli bir süredir. Fotoğrafta da kaynatma işleminden sonra nasıl göründüklerini görebilirsiniz. Öz, demlenmiş bir siyah çay gibi görünüyor ve kokuyor. Bunu kimseye önermiyorum ancak makale için çok küçük bir miktarını tattım. Biraz acı ve asidik bir tadı vardı. Daha sonra sıvının soğumasını bekleyin. 5. adıma geçmeden önce birkaç saat tencerede bekletin.
5.Soğumuş özü süzün.
Bu işlem için bir tülbent kullanabilirsiniz. İçine tülbent koyduğunuz bir huni yardımıyla 1.5 litrelik bir şişeye özü yavaşça dökmeye başlayın. Eğer tülbentte bir tıkanma söz konusu olursa tülbenti temizleyip bu işleme devam edin.
Yaprak özü sıradan bir plastik veya cam bir şişede saklanabilir. Ben plastikten yapılmış bir içme suyu şişesi kullanıyorum. Ancak her zaman karanlık bir yerde saklıyorum.
Özü daha fazla yapmak için basit olarak kullandığınız malzemeleri aynı oranda arttırabilirsiniz. Tabii daha büyük bir tencereye ihtiyacınız olacak. Eğer daha güçlü bir içerik istiyorsanız kolayca yaprak sayısını arttırıp aynı işlemleri uygulayabilirsiniz.
Kuru meşe yapraklı nemli olmayan bir yerde neredeyse süresiz saklanabilir.
Meşe yaprağı özünü akvaryuma nasıl eklemeliyiz?
Akvaryumdan su aldığınız bir kaba özü ekleyiniz. Ardından biraz karıştırıp, yavaşça akvaryuma dökünüz. Eğer özden yüksek miktarda kullandıysanız kloru gidermek amaçlı olarak su düzenleyici ekleyiniz.
pH'ı düşürme.
Meşe yaprağı özü pH'ı düşürür mü? Evet, ancak önemli ölçüde bir değişiklik için yüksek miktarda kullanılması gerekir. Akvaryumda kullanmadan önce özün gücünü test etmek isteyebilirsiniz. Bunun için küçük miktarlarla deneyler uygun olur. Kendi yaptığım deneyde 250 ml suyun pH'ını düşürmek için 25 ml öz eklediğimde pH 7.6 dan 7.0'a düştü. Sonuçlar tabii ki yerel musluk suyunun tamponlama kapasitesine göre değişebilir. Eğer Reverse ozmos suyuna özü eklerseniz önemli ölçüde bir pH düşüşü yaşayabilirsiniz. Deneyler yapıp bu özün kurulumuz için doğru olup olmadığına karar vermelisiniz. Bu öz suyunuzun rengini çok geniş bir yelpazede değiştirebilir. Sarı, sarı-kahverengi, kırmızımsı kahverengi veya iyi demlenmiş siyah bir çay renginde olabilir. Ayrıca suyunuzun sertliği de pH'ınızın ne kadar değişeceğini etkileyecektir. Eğer suyunuz gerçekten sertse düşük bir pH elde etmeniz zor olacaktır. Ayrıca kH yüksek olduğu sürece pH da yüksek kalacaktır.
Suyu şartlandırma
Niyetim suyu şartlandırıp eksik olan doğal elementleri suya eklemekti. PH'ın hafif düşmesi çok olağan bir durumdur. Amacım musluk suyunun büyük bir kısmını bu yöntemle değiştirmek kesinlikle değildi. Ve bunu da kimseye önermiyorum. pH'ta aşırı dalgalanmalara sebebiyet verebilirsiniz.
Örnek Yaşam Alanı
Başarılı olmak için doğayı birebir taklit etmek zorunda değilsiniz. Rio Negro ve Orinoco bölgesinden üç farklı gerçek Black Water türü içeren çok güzel bir akvaryumum var. Akvaryumun sıcaklığı 26 derece. İçerisinde birkaç adet meşe yaprağı ve su çekmiş ağaç kökleri bulunmakta. Sadece güneş ışığıyla aydınlanmakta. Su altı bitkileri Black Water'da çok fazla bulunmadığı için ben de bitki miktarını az tuttum. Yavaş büyüyen ve düşük ışığa tolere edebilen Asya kökenli bitkiler tercih ettim. Tamponlama kH 2 iken biraz düşük oluyor ancak su sertliği 4-5 derece aralığında ya da 67-83 ppm aralığında gidip gelmekte. Çok zor bir iş değil fakat çok kolay da değil. pH 7.2'de sabitlenmiş durumda.
Çevirinin iznim olmaksızın akvaryum.com dışında kullanılmaması önemle rica olunur.
Saygılar,