Fotoğrafçılık
Kategorideki Diğer Makaleler
- Yazan: Aykut Ferahlı
Selamlar,
Konuları takip ettiğim kadarıyla balıklarımızın problemlerinin ne olduğunu öğrenmek için fotoğraf koymayı istiyoruz, genelde cep telefonu ile çekimler yapılıyor. Fakat kalitesiz ve de anlaşılmaz oluyor. Şimdilerde dijital fotoğraf makinaları dolayısıyla da piksel(çözünürlük) giderek iyileşmekte... Resim olayında da kareler ne kadar iyi olursa, çözümün bir o kadar daha rahat olacağına inanıyorum. Bir de arkadaşlar, daha iyi yorum yapabileceğiniz ve de akvaryumunuzu, balıklarınızı daha güzel fotoğraf karelerine dökebileceğiniz fotoğraf çekim teknikleri hakkında kendimce bilgi vermeye çalışacağım, yararlı olacağını umuyorum.
Fotoğraf çekerken öncelikle fotoğraf makinesini iki elimiz ile tutmalıyız. Ayrıca kollarımızın dirseklerimizden vücudumuza yapışık olmasını sağlamalıyız. Deklanşöre basmadan önce derin bir nefes almalıyız. Bunlar fotoğraf makinemizi titretmeden ya da titretmeyi minimum’a indirerek fotoğraf çekmemizi sağlayan temel önlemlerdir. Mümkünse bir duvardan veya sabit birşeyden destek alarak da çekimlerimizi gerçekleştirebiliriz. Ayrıca titremeyi önlemek için tripot (3 ayak) veya monopot (tek ayak) kullanabilirsiniz.
Şimdi de ISO-ASA ayarları hakkında biraz bilgi vermeye çalışayım. ISO: fotoğraf filmlerinde ışığa duyarlılık derecesini belirleyen standart ölçüm sistemidir. Uzun pozlama yapmayacağımız ve alan derinliğini kaybetmek istemediğimiz zaman ıso ayarlarını yükseltebiliriz. Diyafram veya Enstantene ayarı, objektif içerisindeki diyaframın veya irisin hangi dereceye kadar açık kalacağının belirlenmesidir. Objektifler en fazla düzeyde ışık toplayabilmek için dizayn edilmişlerdir. Diyafram gözümüzdeki iris gibidir; güçlü ya da parlak ışık altında kısılır, az ışık altında ise genişler. Objektif içinden gelen ışığın bir kısmının engellemek için diyafram kapatılabilir veya durdurulabilir. Diyafram ayarı ile aynı zamanda portre veya macro(yakın) fotoğraflardaki alan derinliğini de değiştirebiliriz.
Bu kadar teknik terimler açıklaması yeterli olmuştur umuyorum. Genelde sizlerin kullandığı makineler amatör makineler, bazı marka ve modellerde yukardaki saydığım özellikler de olmayabilir. Tabi mutlaka sitede profesyonel olarak ilgilenen arkadaşlar da vardır Şimdi ise normal dijital bir makinayla nasıl akvaryumu genel olarak kadrajlarız? Yukarda saydığım teknikleri (biryere sabitlenme) uygularsak daha daha iyi olur, fotoğraf normal çekimdeyken yani makina elde iken destek almadığınız için mutlaka titreyecektir ve de fotoğraf kalitesiz ve flu(bulanık) olacaktır. Akvaryum çekimi yaparken amatör makina dahi olsa flaşı mükünse kapatmalıyız, tabi aydınlık bir ortam veya florasan ışığı daha iyi olacaktır. Hem balıkların şoka ve strese girmemesi açısından iyi olacaktır hem de daha doğal olacaktır. Flaşlı çekim yapacaksak direk, yani tam karşısından çekmemeye dikkat etmeliyiz. Yansıma olayı ön camdan olmasa bile arka ve yan camlardan mutlaka meydana gelecektir. Çoğu dijital amatör makinada olduğu gibi flaşı kapatıp autoda çekim yaparsanız ve sabitleme kurallarına uyarsanız mutlaka iyi sonuç alacaksınız.
Umarım ki vermiş olduğum bilgiler işinize yarar, çok daha başarılı güzel fotoğraflarla karşılaşırız forumda. Herkese sağlıklı, mutlu balıklar dilerim. Bol fotoğraflı günler. Saygılarımla.