ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
yokte
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
28 Eylül 2009 14:09
Son Ziyaret:
03 Ekim 2024 07:09
Toplam Mesaj:
10 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Yıldırım Ökte
Doğum Tarihi:
09 Ağustos 1972
Yaş:
52
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Yıldırım Ökte

SON 10 MESAJI

TUNA AKVARYUM
Ben de Tuna Akvaryum'a akvaryumlar yaptırdım, gayet memnun kaldım.
 
Yakın olanlar, imalathanesini de ziyaret edebilir. Çok şık akvaryumlar göreceksiniz.
 
 
Hobici fiyatı diye kazıkçılardan şikayetçiyim.
"Paylaşım %" ve "mesaj sayısı" sınırlaması getirilmesi hiçbir zaman milletimizi engellemez. Bu şartlar konarsa her ticari ilana "hayırlı satışlar" dileyerek insanlar yine satış için gereken minimum kotaları yakalar.
 
Canlı ya da malzeme farketmez, beğenmediğimiz canlıyı / malzemeyi ya da pahalı bulduğumuz canlıyı / malzemeyi almazsak sistem kendini dengeler.
 
Not:
 
Sizleri bilmiyorum ama ben "2. el" ürünü "sıfır" fiyatına satmaya çalışanlara veya elindeki yavruyu başka bir balık yavrusuymuş gibi satanlara ne kadar kızıyorsam, sattığım canlıyı / malzemeyi ölü fiyatına almaya çalışıp "kusura bakma kardeşim" cevabından sonra bile insanı cinnet noktasına kadar sürükleyen ısrarcı pazarlıkçılara da o kadar kızıyorum.
Afrika ve Almanya + Tropheus = ?

Gelen Tanganyika balıkları Afrika yerine Çek Cumhuriyeti ve Singapur'dan geliyor, biz de F0 diye mi alıyoruz balıkları?

f 0 tropeus türleri ithalatı

Akbüm Balık Çiftliği bizlerin kurduğu bir kooperatif değil. Bizlerin sermaye koyduğu bir firma da değil bu. Bu ticari bir işletme, balıkların İstanbul’da bir firmaya devri de ticari bir karar.

 

Varsayın ki Hasan Bey'in İstanbul'da bir bayisi var, ona vermek zorunda kaldı balıkları. En fazla 3-4 hafta sonra bir ithalat daha yapar, bu sefer İzmir'e açar balıkları.

 

Bu durumdan en çok etkilenen İzmir'liler oldu. Şimdiye kadar İzmir'li arkadaşlardan da herhangi bir eleştiri okumadım. Nedense İstanbullu, Ankaralı, Kayserili arkadaşlar İzmir'lilerden daha çok alındı bu işe.

 

Hanginiz küçük bir ithalata binlerce TL para yatırıp bu laflara maruz kalmak istersiniz?

 

Eleştirileri düzeyli yaparsak İstanbul ve Kayseri dışında başka şehirlerden de ithalatçılar çıkar, o şehirlerin hobicileri de bu güzellikleri 1. elden görür. Bu olayı bu kadar büyütürsek hiçbir firma ithalat riskini alıp bu işe soyunmaz, mevcut iller dışındaki illerden de ithalatçı çıkmaz.

 

Bu arada bence Hasan Bey'in en büyük hatası, yapacağı ithalat için burada çok fazla detay paylaşması.

 

Önce "Böyle bir firma kurduk, F0 Tanganyika getirmeyi hedefliyoruz." dese, balıklar gelince de "balıklar geldi; bunlar fotoğrafları, bunlar da fiyatları" dese herhangi bir sorun çıkmazdı. Arada bir sürü bilgilendirme yapınca durum bu hale geldi. Ama kendisi de dersini almıştır eminim. Bundan sonra bilgilendirme konusundaki adımlarını daha dikkatli atacaktır herhalde.

DEEP SEA PET CENTER ANKARA BAYİSİ
Semih Bey,
 
Almanya'nın F0 balıkları 1 ay karantinada tuttuğu konusunda bir bilgim yok. Tutuyorlarsa, bu konuda hem akvaryumcuları hem de hobicileri tebrik etmek gerekir. Demek ki Almanya'da akvaryumcu 1 ay boyunca satmama dirayetini koruyor, hobici de 1 ay boyunca bekliyor, akvaryumcunun her gün başının etini yemiyor.
 
Fakat biraz da Almanya-Türkiye şartlarını değerlendirmek lazım.
 
1) Mesela, Almanya'daki F0 ithalatçılarının birisinin 400 m2'den fazla yeri, 600'den fazla akvaryumu var. Bizdeki ithalatçılarda bunun 1/3'ü kadar bir akvaryum kapasitesi var sanıyorum.
 
2) Almanya'daki F0 ithalatçılarının çoğunun Afrika'da tesisleri var, balıkları kendileri toplatıyor. Balığın o firmalara maliyeti "dalgıçların günlük paraları + Afrika'da tesislerin kirası"dır. Bizdeki ithalatçılar ise Afrika'da ihracatçılardan alıyorlar muhtemelen (Türkiye'den kimsenin orada tesis kurduğunu duymadım henüz). Bu da balığın Almanya'daki firmaya maliyetinin 3-4 katı bir fiyata bizim ithalatçılara satılması demek. Tabi balık maliyetinin üzerine bir de bizim gümrük masrafları binince bu maliyet farkı 4 katın da üzerine çıkıyor.
 
Almanya'daki ithalatçı balığı Türkiye'deki ithalatçıdan 3-4 kat ucuza malediyorsa, 3 katı kadar da fazla akvaryum kapasitesi varsa; Almanya'daki ithalatçı balığı 1 ay dinlendirebilir. Bu 1 aylık sürede bırakın adaptasyon sorunundan doğan kayıpları, balıkların adaptasyon sonrası yer tutma kavgalarından bile zaiyat verilebilir. Ama bu toplam zaiyat Almanya'daki firmaya bizdekilere etki ettiği kadar etmez çünkü balık maliyeti bizdekilerden en az 4 kat ucuzdur.
 
Fakat bu yazdıklarım sonrasında sanılmasın ki bizim ithalatçılarımız balığı hiç dinlendirmiyor. Durum Almanya ile mukayese edildiği zaman, bizdeki ithalatçıların balıklar geldiği gibi poşetle dağıtması lazım ki Almanya düzeyinde kar etsinler. Fakat ithalatçılarımız gelen balığı kendi akvaryumlarına açıyorlar, adaptasyon süreci başlıyor. O süreç başladıktan sonra adaptasyon süresi %90 hobicilerin elinde.
 
Balık geleceğini duyan hobici ithalat gününü zor bekliyor. İthalattan sonraki sabah direkt dükkanda bitiyor. Kendisine "abi bari 1 hafta sonra gel, balıklar biraz alışsın" diyen ithalatçıya gönül koyuyor, bir daha gelmemekle tehdit ediyor. Verirsin-vermezsin çekişmesinden sonra balıkları zorla alıyor. Hobici adaptasyon sürecini tamamlamamış balığı alarak riske girdiğinin bal gibi bilincinde. O balık eve gittiğinde hayatta kalma olasılığı %50.
 
Yaşarsa ne ala.
 
Yaşamazsa "ithalatçılar adaptasyon süresini neden 1 ay yapmıyor?" diye konu açılıyor.
 
Hobici balığı almazsa adaptasyon süresi otomatik olarak 1 ay olur zaten. Neden ithalatçılardan kepenk kapatmalarını bekliyoruz anlamıyorum. 
 
Bu arada bu yazdıklarım Deep Sea Pet Center'ın başlığı altında oldu ama bu sorunları tüm ithalatçılarımız yaşıyor.
DEEP SEA PET CENTER ANKARA BAYİSİ
Bahsedilen sigorta, havaalanında kolilerin kaybolmasına ya da aktarmalı gelen uçuşlarda sizin kolinizin aktarma lokasyonunda unutulmasına karşı yapılan sigortadır.
 
Bir de gönderen firma ile alan firma arasındaki anlaşmada geçen "kabul edilebilir ölü oranı"nı geçen telefatlarda gönderici firma extra ölünün mal bedelini karşılar.
 
Almanlar da dahil olmak üzere, hiçbir firmanın tüketicide ölen balık için garanti vereceğini sanmam. Adam bizim akvaryumdaki suyun şartlarını nereden bilsin de garanti versin?
 
Belki ben hergün kaya dekorunu değiştiriyorum, ya da musluktan 10 derecelik suyu akvaryuma basıyorum. Belki de 1 aydır su değiştirmiyorum, nitrat patlamış haberim yok.
DEEP SEA PET CENTER ANKARA BAYİSİ
Değerli hobici arkadaşlar,
F0 balık getiren hiçbir akvaryumcu, balık geldiği anda size zorla satmaya çalışmıyor.
Adaptasyon riskini üstlenen hobici arkadaşlar balık geldikten 5 gün sonra alır, riski üstlenmek istemeyen hobici arkadaş da 1 ay sonra alır.
Eğer 1 ay sonunda o balığın stoğu tükenmişse bir sonraki ithalat beklenir.
Ya adaptasyon riskine gireceksiniz, ya balık stoğunun tükenme riskine.
İstanbul Akvaryum Kompleksi

Ben bugün İstanbul Akvaryum’a gittim, izlenimlerimi sizinle de paylaşayım istedim...

 

Gayet büyük bir alana yayılmış, (şu an her ne kadar çalışmıyor olsalar da) LCD bilgi ekranlarıyla donatılmış gayet güzel bir kompleks.

 

2 akvaryum (akvaryum denince bizim ölçülerimizdeki 500 lt - 1 ton gibi küçük hacimler akla gelmesin) henüz açılmamıştı fakat diğer tüm akvaryumlar faaldi.

 

Her bir tema için gayet güzel hazırlanmış bölümler/odalar var. Duvarlardaki bilgilendirmeler, heykeller, Süveyş Kanalı minyatürü gibi görsel olarak çok güzel hazırlanmış dekorlar mevcut.

 

Fakat maalesef,

 

1) Tüm akvaryumlardaki mercanların %95'i yapay.

 

2) Kızıldeniz temasının işlendiği akvaryumu Mısır'dan resmi bir görevli görse, Kızıldeniz turizmini baltaladığımızı öner sürerek diplomatik problem çıkarır. Çok az balık vardı akvaryumlarda, onların da neredeyse hiçbiri Kızıldeniz'e özgü türlerden değil. Mercanlar zaten yapay; 2-3 canlı mercan var (Goniopora ve Caulastrea), onlar da Kızıldeniz’e özgü değil. Muhtemelen Pasifik temalı akvaryumdan buraya aktarmışlar.

 

3) Dünyanın kalburüstü tüm şehirlerindeki Akvaryum komplekslerinde geleneksel olarak yer alan “dev havuz içindeki tüp geçit” nedense Dünya’nın en büyük tematik Akvaryum kompleksinde pas geçilmiş. O yüzden köpekbalıklarıyla fotoğraf çektirmek isteyen arkadaşlar yeşil bir panonun önünde durup boşluğa bakarak çok şaşırmış ya da korkmuş bir yüz ifadesi takınarak poz veriyor. Çıkışa yakın bir yerdeki fotoğraf standında o şaşıran ya da korkan arkadaşlar photoshop ile bir tüp geçit fotoğrafına yapıştırılıyor. Tek fotoğraf 15 TL, çift fotoğraf 20 TL

 

4) Pasifik temalı akvaryum maalesef çok yetersiz. Singapur’daki ya da Endonezya’daki sıradan bir ihracatçı bile yaklaşık 700 kalem deniz balığı sunabiliyor ithalatçılara. Burası dünyanın en büyük tematik Akvaryum kompleksi ise Pasifik türlerinin en az %10'u buraya getirilmeliydi bence.

 

5) Büyük havuzlar haricindeki akvaryumların hiçbirinde dalga etkisi yoktu. Bu hem bazı balıklar hem de neredeyse tüm mercanlar için çok tehlikeli. Dalga yoksa beslenme de yok, mercanlara besini dalga getiriyor zira. Ben bunu görevli bir arkadaşa ilettim. O da konuyu yetkililere ileteceğini söyleyip çok değerli vatandaşlarımıza “fotoğraf çekerken flaş kullanmayın” diye bağırmak için yanımdan ayrıldı.

 

Umarım,

 

Yapay mercanlar asılları gelene kadar oradadır, sonra asılları ile yer değiştireceklerdir

 

Henüz Kızıldeniz, Atlantik ve Pasifik temaları için ithalat yapmamışlardır da bundan sonra ithalat yapıp yeterli canlı stoğu olan akvaryumlar görülür

 

Bahsettiğim tüp geçit tesiste biryerlerde vardır da ben görmemişimdir

 

 

Bu arada,

 

Üzerinde “ dokunmak yasaktır” yazanlar da dahil olmak üzere sergilenen eserlerin nasıl tek tek ellendiğini,

 

İnsanların dinlenmek için akvaryumlara nasıl elleriyle yaslanarak etrafı seyrettiğini

 

Birgün önce patlayan flaşlardan ölen balıkların haberlerinin yayınlanmasına rağmen her fotoğraf çekenin nasıl azimle flaş patlattığını

 

Herkül heykelinin elindeki sopanın altına girip de sopayla kafasına vuruluyormuş hissini yüzüne yansıtarak fotoğraf çektiren arkadaşları

 

Kendisinden önce gelip de içeri girmek için sıraya giren 500 kişinin önüne geçmek için gösterilen “sıra kaynakçılığı” becerilerini siz de görseydiniz,

 

Bırakın böyle bir tesisi, bize Digitürk akvaryumunun bile fazla olduğunu siz de hissederdiniz.

DEEP SEA PET CENTER EKİBİYLE YENİDEN AFRİKA DA
Gereksizce asabiyet yapmayalım.
Yanlışlık varsa düzeltilir.
Direkt münakaşa üslubuyla yazılan mesajlar 30 sayfalık ağız dalaşıyla sonuçlanıyor sonra.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.