Diğer Hayvanlarımız

Tataaa4325Çevrim Dışı

İl: Kocaeli
Tataaa4325Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: Dün 14:40
[QUOTE=Ehtiyar]
Siz daha öğrencisiniz, ohhoo onların kuaför masrafına yetmez harçlığınız [:)))].[/QUOTE]
[:D][:D]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

1Balikci Çevrim Dışı

Özel Üye
İl: Istanbul
1Balikci Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: Dün 14:52
Traş olduk biz 🥰[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/241280/200420251452061.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/241280/200420251452071.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]241079,Hidro Dinamik[/T][T]70376,KaanE[/T][T]236270,Hoppala[/T]

Hidro DinamikÇevrimiçi

Özel Üye
İl: Sakarya
Hidro DinamikÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: Dün 14:58
[QUOTE=Tataaa4325]
Ginepig bakımı hakkında biraz bilgi verebilir misiniz[:?][/QUOTE]
Bunu özelden veya yeni bir konuda detaylı konuşmamız daha doğru olabilirdi, @KaanE Bey kusura bakmasın anlatıcam aklıma gelenleri. [:)))]
Sebze, meyve ve kuru yemle beslenen tavşan kadar olmasa da idrar ve dışkı yapan bir canlı.
Yetiştirmekle alakalı insana aşırı düşkün olabiliyor. Oburlukları yüzünden ev halkının terlik sesini bile ezberler. Siz koridordan geçerken bir anda seslenirler. [:)))]
Sevimliler, severler ve sevdirirler ama kendi kendilerine size düşkün olmazlar boş anlarınızda alıp sevmeli ve beslemelisiniz. Her birinin kendine has farklı karakterleri var. Yani bir kedi, köpek kadar insanla sosyallik kurabilmesi için emek vermesi gereken siz oluyorsunuz. Bunun en büyük sebebi bu hayvanların besin zincirinin en altında yer almasından kaynaklı korkaklıklarından geliyor. Sosyallik ve korkaklık bir araya geldiğinde en iyi seçenek çiftler halinde bakılması işinizi kolaylaştırır. Üremesini istemediğim için 3 dişi sahibiyim. [:)))] Elbette bir kedi ve köpeğe göre güzel yanlarıda var, gezecekleri alan tamamen size bağlı ve masrafı daha az.

Araştırma yaparken kesinlikle sadece yabancı kaynakları baz almanızı öneririm. Zira bir çok youtuber gördüm beslerken herkese önerip içerik çıkarma gayesi güden ve öldükten sonra çok kötü hayvan diye çamur atanları.
Bizim ülkede küçücük kafeslerde besleniyor bu tamamen yanlış. Evin içinde serbest bırakmakta üzerine basma gibi riskler barındırıyor. Yoksa tuvalet eğitimi alabildiğinin örnekleri var, tahminimce zordur.

Bana kalırsa en büyük sorunu evin içine büyük bir kafes kurulmasından kaynaklı. Benim kafes 105x70 cm² zeminden oluşmakta. Üst katta yaptım merdiven kuracaktım da 70x35'lik üst katı eşyalarını ve kuş kafesi koyarak doldurdum.
Yurtdışında c&c cage diye tabir edilen kafeslerden kurdum. Kafesin içerisine oluklu polikarbon levha döşeyerek sıvı ve taban malzemesi için güzel bir iskelet elde ettim. Ağaç ürünleri daha sağlıklı görünse de uzun ömürlü ve hijyenik olmayacaktır. Haftalık temizliği kolaylaştırmak ve yerden soğuk yememeleri içinde mobilya ayaklarıyla yükselttim.
Taban malzemesi olarak talaş kullanıyorum. Marangozlardan ücretsiz kaba talaş alabiliyorsunuz, ilk yıllar çoğunlukla böyle idare ettim. Çok uzun zamandır sadece hazır talaş kullanıyorum, marangozdan alınanda illaki toz oluyor ve hijyenik değiller. Kullandığım kafeste haftalık 25 30 lt arası talaş harcanıyor. Daha azını kullandığımda zeminde boşluklar oluşabiliyor, tüyleri uzun olmasa bile ıslanabiliyor.

Şuan 3 ginepige günlük 1 demet maydanoz ve 1 kapya biber veriyorum. Kuru yem önlerinde sürekli duruyor. Haftada bir kurutulmuş ot veya yonca veriyorum. 2 3 günde bir havuç veriliyor. Mevsimine göre çeşitli sebze ve meyveyi bunlara ek olarak veriyorum diyebilirim.

Suluklarla su vermiyorum. Çünkü içindeki topa dil atarak oyun oynayıp kendilerini ıslatıyorlar. Sıcak mevsimlerde portakalı ortadan kesip birer yarım önlerine koyuyorum günlük. Maydanoz, marul gibi yeşilliklerde su ihtiyaçlarını karşılıyor.

Bu hayvanlarda diş büyümesi olabildiğinden havuç, mısır koçanı gibi sert ürünleri yemeleri diş büyümesini engelliyor. Havucu 2 3 günden sık verilmesi önerilmiyor. Senede bir kaç kez kendimize mısır haşlayınca koçanıyla birlikte veriyorum, haşlanmış koçanı yiyebiliyorlar.

Kuru yem olarak vitakraft markasını kullanıyorum yıllardır. 5kg 350 TL şeklinde satan petshop siteleri var, oradan 10 kg alınca rahat 4 5 ay idare ediyor.

Aşı masrafı bizim ülkemizde yok, genel olarakta yurtdışında vitamin ve antibiyotik haricinde pek bir şey göremedim. Çoğu veterinerde anlamadığı için hastalıklarda yabancı kaynakları aramak gerekiyor.

Tüy bakımı birazda seçeceğiniz gine domuzuna göre değişiyor. Benim gibi peruvian guinea pig diye geçenlerden alırsanız tüyleri sonsuza dek uzar. Çok sık elektrik kesintisi olduğundan kışları sıcak tutması amacıyla 10 cm'i geçmedikçe tıraş etmiyorum. Yazları ise tıraş makinesine aparat takmadan kesiyorum 3-5 mm bir şey kalıyor yani. Görsellik için uzatmak istersemde alttan bacak aralarını tıraşlıyorum, idrarlarıyla ıslatmamaları için.

EKLEME: Canlı türünü tek mesaja sığdırmak zor olduğundan göz korkutmuş olabilirim. Evde hazırlanan salatalardan ve meyve tabaklarından kalan çoğu atık diye tabir ettiğimiz parça gine domuzlarının yiyebileceği ürünler. Örneğin karpuzun kabuğu, meyvelerin yaprak ve sapları, kapyanın çekirdeği, mısırın koçanı gibi.
Her şeyi gine domuzuna özel alacak olsam bile 3 hayvanın aylık 1000-1500 TL masrafı anca olur.
Yiyeceklerden kalanlar verilir, marangozdan talaş alınırsa 400-500 TL civarına çok rahat düşürülebilir. [EDIT]Hidro Dinamik,2025-04-20 17:51:54[/EDIT]

Beğenenler: [T]253994,Tataaa4325[/T][T]240932,Ehtiyar[/T][T]70376,KaanE[/T][T]246392,Azizdurdenn[/T][T]240492,Orhan76[/T]
Teşekkür Edenler: [T]253994,Tataaa4325[/T][T]240932,Ehtiyar[/T][T]246392,Azizdurdenn[/T][T]240492,Orhan76[/T]