ÖZELLİKLER
Kullanıcı Adı:
İskender95
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
11
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
12 Mayıs 2021 23:05
Son Ziyaret:
05 Temmuz 2021 08:30
Toplam Mesaj:
10 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:
BİLGİLER
Ad Soyad:
iskender Kezer
Doğum Tarihi:
05 Ocak 1995
Yaş:
30
İl:
Istanbul
Meslek:
E ticaret
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:
İMZA
Gözler kalbin aynası olsa da her aynanın görüntüsü farklıdır.
SON 10 MESAJI
Su Piresi Hakkında Önemli Bilgiler
[:)][:)]TEMİN ETTİĞİNİZ SU PİRESİ KÜLTÜRÜNÜN AŞILANMASI ;
Yeşil su pirelerin yaşam alanını oluşturmak için kullanılır, akvaryumdan aldığımız 50 litre suya yeşil suyun hepsi dökülür, sonra pireler ilave edilir, yemleme spirulina ile yapılan yeşil su ile yapılmalıdır, ( açık alanlarda veya balkonlarda oluşturulan yeşil sularda fitoplankton çok seyrek olduğu için pirelerin beslenmesinde yeterli olmaz ), diğer gün pire yemi ile besleme yapılır, bir gün spirulina ile hazırlanmış yeşil su (bitkisel protein ) diğer gün pire yemi ile hazırlanmış kür (hayvansal protein) ile beslenir, popülasyonun artması ve hasat edebilmemiz için pire beslemede bu yol izlenmelidir, doğal yollarla oluşmuş yeşil su ile pirelerin devamlılığını sağlarız fakat hasat edecek kadar popülasyon sağlanmaz.
su pirelerinin ölmemesi için bilinmesi gereken herşey ;
sizlerinde farkettiği üzere konu başlığı ( pire üretimi ) hakkında değil, nasıl pire üretirim derseniz balıklarınız pireleri rüyalarında bile göremez, ilk olarak ; hazırlamış olduğum bu makalede sizlere pirelerin ölüm nedenlerinden bahsedeceğim, ikinci olarak yaşam alanlarından bahsedeceğim, son olarak pirelerin yaşamsal döngüsünden bahsedeceğim, pireler hakkında anlatacaklarımın bilimsel hiçbir dayanağı yoktur, sizlerle paylaştığım bu bilgiler tamamen yaşadığım tecrübelere dayalıdır.
1: PİRELERİN ÖLÜM NEDENLERİ ;
pirelerin ölmesinin 4 nedeni vardır;
A : YANLIŞ BESLEME,
B : ÇOK YEMLEME,
C :ISI,
D :BİLGİYİ KULLANMAMA,
A ; YANLIŞ BESLEME ; pirelerin tankına toz yem serpmek, suda ıslatılmış yemleri tortusuyla beraber vermek, spirulina yı suya karıştırdıktan hemen sonra vermek, daha önce pire üretmemiş veya üretimini kavrayamamış kişilerin maya ile üretmeye çalışması pirelerin ölümüyle sonuçlanır, yemleme konusunda ilk olarak bilinmesi gereken ( pirelerin SUYU SÜZEREK beslendiklerini : bilmemiz olmalıdır ) doğru yem vermiş olsak bile toz olarak verdiğimiz yemler pirelerimizin solunum kanallarını tıkar ve ölmelerine neden olur.
B ; ÇOK YEMLEME ; pirelerimize hangi yemleri vermemiz gerektiğini öğrendikten sonra bu yemleri pirelerimize fazla vermek pirelerimizin ölmesine neden olur, İlahi yaratıcı her canlıya bir görev verdiği gibi su pirelerine de suyu filitre etme görevi vermiştir, doğada eko sistemin bir parçası olan bu canlılar görevini kusursuzca gerçekleştirir, 20 günlük ömürlerinde suları temizlerler ürerler ve diğer su canlılarına yem olurlar, bizler bu canlılara fazla yem vererek kapasitelerinden fazla yük yüklemiş oluruz, fazla woltaj dan patlayan trafo gibi pirelerimiz de patlar.
C ; ISI ; bu konu başlığı altında bilmemiz geren üç madde var, 1; hava sıcaklığı 30° nin üzerine çıktığı zaman pireler buhar olur, 2; hava sıcaklığı ( -- ) eksi ye düştüğü zaman pireler donar.
3; pirelerin hızlı çoğalması için en ideal ısı aralığı 16° ile 26° olmalıdır.
D ; BİLGİYİ KULLANMAMA ; Öncelikle , ( ezbercilik, hazırcılık, kolaya kaçma, okumama ) gibi çağımızın hastalığına yakalanmış akvaristler pire üretmeye çalışmasınlar, ( okumayan ezbere iş yapan kolaya kaçan kişiler kendilerine verilen reçeteleri uygulamazlar ve hüsrana uğradıkları konuda yersiz gereksiz bir düzine soru sorarlar ) bu sebepten dolayı pire macerasına hiç girmesinler böylelikle hem bizi yormamış olurlar hemde kendilerini harap etmemiş olurlar.
açıklayıcı olması açısından bir kaç örnek verecek olursak ,
x akvarist : abi pirelerim öldü
[:)] ; yemlemeyi nasıl yaptın
x akvarist : maya verdim abi
[:)] ;neden maya verdin
x akvarist :elimde spirulina yoktu
[:)] ;maya vermeni kim söyledi
x akvarist :nette okudum ama daha öncede pirelerime maya vermiştim
[:)] ;o pireler nerde
x akvarist :onlarda ölmüştü
[:)]
bir diğer örnek ;
x akvarist :abi spirulina yı nereden alıcam, fiyatı nekadar
[:)] ; aktardan al, saf spirulina toz olur ve 10gr. mı 12 tl -15 tl arasında satılır, ucuz olanlar spirulina değil gıda boyasını spirulina diye satıyorlar.
3 gün sonra
x akvarist :abi pirelerim öldü
[:)] ; spirulina ile beslemedinmi
x akvarist : spirulina ile besledim abi
[:)]; nasıl hazırladın
vs vs vs
canlı yem murat ; doğru hazırlamışsın, nerden aldın kaça aldın
netten aldım 100 gr. 20 tl
PİRELERİN YAŞAM ŞARTLARI
pirelerin yaşaması için gerekli şartları 3 başlık altında açıklamaya çalışacağım, açıklamanın sonunda kullanılması gereken yemler ve yemlerin kullanım reçetelerini vereceğim.
( 1 ): yemleme
( 2 ): ısı
( 3 : ışık
( 1 ): YEMLEME ; pireler, (A) spirulina (fitoplankton) ile (B) bakteri ( sularda oluşan tek hücreli canlılar ) ile (C) etçil balık yemi ile beslenir, (D) ( tecrübe sahibi olduktan sonra maya ile beslenebilir)
NOT : bu reçeteleri hazırlamak çok basittir, kafanızda büyütmenizin hiç luzumu yok.
SPİRULİNA ; ( bitkisel protein içerir )
PİRE YEMİ. ; ( hayvansal protein içerir )
( A) YEMLEME = SPİRULİNA İLE PİRE YEMİ HAZIRLAMA ; çay bardağının yarısına kadar akvaryum suyu doldurulur, çay kaşığının ucu ile ( nohut tanesi kadar ) spirulina eklenir, karıştırılır ve sonra ağzı açık şekilde gök yüzünü görecek biryere bırakılır, güneş ışığını direkt olarak görmemelidir, 2. gün tekrar karıştırılır ve ikinci günün akşamı yemimiz hazırdır.
kullanım şekli ve miktarı ; bardakta bulunan yeşil su karıştırılır ve 200 adet pire bulunan ( minumum 50 litrelik havuza ) yarım çay bardağı dökülerek uygulanır, uygulama günde bir kez yapılır, spirulina ile yemleme yapıldığı gün başka yem verilmez.
( B) YEMLEME = BAKTERİ ; akvaryumumuzun filtresinde bulunan süngerin suyu bir tasa sıkılır, 200 adet pire bulunan kovaya 1 çay bardağı dökülerek uygulanır, uygulama günde bir kez yapılır, bakteri ile yemleme yapıldığı gün başka yem verilmez.
( C) YEMLEME = PİRE YEMİ ( ETÇİL BALIK YEMİ ) ; markası önemli olmayan etçil balık yemi kahve değirmeninde çekilirek un haline getirilir, bu un çay kaşığının ucuyla 1/4 oranında ( nohut tanesi kadar ) su bardağına aktarılır, su bardağına 3/4 oranında ( yarım dan biraz fazla ) akvaryum suyu eklenir, karıştırılır 30 dakika bekletilir, 30 dakika sonra tekrar karıştırılır ve tortunun dibe çökmesi için 10 saniye bekletilir, bulanık su 200 adet pirenin bulunduğu havuza dökülür, tortu pirelere verilmez, tortunun israf olmaması için varsa salyangozlara, etçil beslenen tetra gibi ufak yapılı balıklara veya ciklet yavrularına verilebilir, pire yemi ile yemleme yapıldığı gün başka yem verilmez
( D) YEMLEME = MAYA İLE PİRE BESLEME; tecrübe sahibi olduktan sonra maya ile beslemek istemeyeceksiniz.
DİP NOT = yemleme ölçüleri 200 adet pire için verilmiştir, pire sayınız arttıkça yem miktarını arttırmalısınız.
DİP NOT = pirelerinizi, bahçenizde oluşturduğunuz yeşil su ile beslerseniz pirelerinizde yaşamsal döngü devam eder, bu yeşil sularda fitoplankton seyrek olduğu için popülasyon sağlanmaz fakat 4 yada 5 balık besleyenler için yeterli sayıda pire hasat edilebilir.
DİP NOT = balıklarda olduğu gibi pirelerde de yem çeşitliliğinin önemli olduğunu bilmeliyiz.
( 2 ) ISI
pireler çok zor şartlarda bile hayata sımsıkı tutunmasını bilen canlılardır, yaşamsal ısı aralığı 1° ile 30° dir, 33° de bile çoğu pire ölürken 5 -10 tanesi hayata tutunmayı başarır, bu uç noktalarda da üremeye devam eder fakat bu üreme yalnızca neslini devam ettirebileceği kadar az olur, ideal üreme için bize gerekli olan ısı aralığı 16 ° ile 26° dir, dış ortamda üretilecekse iklimi sıcak şehirlerde ufak hacimli kovalarda suyun hızlı ısınacağını göz önünde bulundurarak tedbirli davranılmalı, büyük tanklar ve güneş ışığını direkt görmeyecek alanlar seçilmelidir,
( minumum 50 Litre ).
( 3 ) IŞIK
pireler kapalı alanda üretilecekse günde 6 saat (beyaz renkli tasarruflu ampul veya led ampul ) ile ışıklandırma yapılmalıdır, pencereden aydınlık geliyorsa ayrıca ışıklandırmaya gerek duymazlar, üretimi dış mekanda yapılacaksa güneşi direkt görmeyen, gök yüzünü gören alanlarda bakılmalıdır, extra aydınlatma gerekmemektedir.
2. PİRELERİN YAŞAM ALANLARI
öncelikle haftalık nekadar pire hasat edeceğimizi belirleyeceğiz,
A; pirenin ömrü 20 gündür, 7. gün ergen olur, 10.gün doğum yapmaya başlar, ömrü boyunca ( emin olmamakla beraber tahminli bir rakam olarak ) 50 yavru dünyaya getirir, 18. gün yaşlılık evresi 20.gün ölür.
yaşaması için gereken şartlar sağlandığı takdirde iyi beslenen 1 pire ömrü boyunca ( tahmini ) 50 tane sağlıklı yavru dünyaya getirir.
200 edet pirenin 50% sinin dişi olduğunu varsayarsak, 500 litrelik bir havuzda + 100 adet pire = 5.000 minik yavrumuz olur, yaşam alanı 50 litre olursa 500 minik yavrumuz olur, yukarıda yazılanlardan anlaşılacağı üzere pireler, yaşam alanları nekadar geniş ise okadar fazla bebiş yapacaklardır, üretime yeni başlayanlar için önemli bir tavsiyem olacak, dikkate almanızı öneririm, başlangıçta şeffaf saklama kapları kullanmalısınız, her gece ışıkları kapatıp el feneri ile pirelerinizin üreyip üremediklerini gözlemlemelisiniz, sistemin içinde bebişleri göremiyorsanız birşeyler yanlış gidiyordur, bu sizdende kaynaklanabilir, pirelere verdiğiniz gıdalardanda kaynaklanabilir,
yem olarak pireler için üretilen pire yemlerinden kullanmanızı tavsiye ederim, bu yemler en az 10 çeşit yemin harmanlanmasıyla oluşturulur ve pireler için çeşitlilik olmazsa olmazdır, bunun dışında tablet spirulina diye satılan ürünlerde katkılıdır, kullanmanızı önermiyorum,
çok sorulan bir soru ; saf spirulina nasıl olur.
1; saf spirulina toz olur, baharatçılarda (aktarlarda) bulunur,
2 ; saf spirulina pahalı olur :)
2020 yılı perakende fiyatı 1.200 TL ile 1.500 TL aralığındadır, sosyal medyada kilosu 200 TL - 300 TL gibi satılan ürünler spirulina değildir, içlerinde spirulina hiç yoktur,
spirulina 2019 perakende satış fiyatı : 900 TL - 1200 TL
spirulina 2018 perakende satış fiyatı : 700 TL - 900 TL
bölgeye ve semte göre ve spirulina nın kalitesine göre fiyatlar değişiklik gösterir.
3. PİRELERDE YAŞAMSAL DÖNGÜ
yıllardır, yüzlerce akvaristten duyduğum şu sözler
" herşeyi doğru yaptım ama pirelerim öldü, sistem çöktü "
bu konu çok kısa olmasına rağmen en önemli konudur, sizin anlayacağınız can damarı dediğimiz meseleye geldik,
profesyonel pire üretimcileri toplansa ve size pire üretimi hakkında tüm bilgilerini aktarsalar bile sizin sistem çöker, yazımın başında da belirttiğim üzere derdiniz pire üretmekse bu sevda dan vazgeçin, derdiniz pireleri öldürmemekse, haydi hep beraber bunu yapalım,
size aktardığım tüm bilgileri doğru malzemelerle doğru şekilde uygulayın, pire üretim kovanızda yavruları gördükten 3 gün sonra kovadan ortalama 30 tane pireyi balık kepçesiyle yakalayın, kepçenizi sudan çıkarmadan silkeyin ve yavru pirelerin suya düşmesini sağlayın, ( yavru pirelerin suya düştüğünü göremeyeceksiniz yalnızca uygulayın ) ve 30 kadar yetişkin pireyi balıklarınıza verin afiyetle yesinler, bunu haftada iki kez uygulayın, anaç pirelerin sistem içinde ölmesine izin vermeyin, sistem içinde ölen pireler suyu zehirler ve pirelerinizin hepsi (yavrular da dahil ) zehirlenip ölür, çok pire üreteceğim derdine düşmeyin lakin bu güne kadar milyonlarca akvarist'in pire üretememe sebebi çok pire üretmek olmuştur, daha önce tecrübe edilmiş bir mesele size altın tepside sunulmasına rağmen tecrübe etmek için ısrarcı olmak hiçde akıllıca değildir,
selam ve dua ile.
................................
İzinli paylaşım alıntıdır. Üretim ve yaşatmak için sorularınızı ö.m olarak paylaşabilirsiniz yazıyı paylaşan kişinin cep numarası nı veririm detaylı şekilde bilgi alabilirsiniz
[:)][:)]TEMİN ETTİĞİNİZ SU PİRESİ KÜLTÜRÜNÜN AŞILANMASI ;
Yeşil su pirelerin yaşam alanını oluşturmak için kullanılır, akvaryumdan aldığımız 50 litre suya yeşil suyun hepsi dökülür, sonra pireler ilave edilir, yemleme spirulina ile yapılan yeşil su ile yapılmalıdır, ( açık alanlarda veya balkonlarda oluşturulan yeşil sularda fitoplankton çok seyrek olduğu için pirelerin beslenmesinde yeterli olmaz ), diğer gün pire yemi ile besleme yapılır, bir gün spirulina ile hazırlanmış yeşil su (bitkisel protein ) diğer gün pire yemi ile hazırlanmış kür (hayvansal protein) ile beslenir, popülasyonun artması ve hasat edebilmemiz için pire beslemede bu yol izlenmelidir, doğal yollarla oluşmuş yeşil su ile pirelerin devamlılığını sağlarız fakat hasat edecek kadar popülasyon sağlanmaz.
su pirelerinin ölmemesi için bilinmesi gereken herşey ;
sizlerinde farkettiği üzere konu başlığı ( pire üretimi ) hakkında değil, nasıl pire üretirim derseniz balıklarınız pireleri rüyalarında bile göremez, ilk olarak ; hazırlamış olduğum bu makalede sizlere pirelerin ölüm nedenlerinden bahsedeceğim, ikinci olarak yaşam alanlarından bahsedeceğim, son olarak pirelerin yaşamsal döngüsünden bahsedeceğim, pireler hakkında anlatacaklarımın bilimsel hiçbir dayanağı yoktur, sizlerle paylaştığım bu bilgiler tamamen yaşadığım tecrübelere dayalıdır.
1: PİRELERİN ÖLÜM NEDENLERİ ;
pirelerin ölmesinin 4 nedeni vardır;
A : YANLIŞ BESLEME,
B : ÇOK YEMLEME,
C :ISI,
D :BİLGİYİ KULLANMAMA,
A ; YANLIŞ BESLEME ; pirelerin tankına toz yem serpmek, suda ıslatılmış yemleri tortusuyla beraber vermek, spirulina yı suya karıştırdıktan hemen sonra vermek, daha önce pire üretmemiş veya üretimini kavrayamamış kişilerin maya ile üretmeye çalışması pirelerin ölümüyle sonuçlanır, yemleme konusunda ilk olarak bilinmesi gereken ( pirelerin SUYU SÜZEREK beslendiklerini : bilmemiz olmalıdır ) doğru yem vermiş olsak bile toz olarak verdiğimiz yemler pirelerimizin solunum kanallarını tıkar ve ölmelerine neden olur.
B ; ÇOK YEMLEME ; pirelerimize hangi yemleri vermemiz gerektiğini öğrendikten sonra bu yemleri pirelerimize fazla vermek pirelerimizin ölmesine neden olur, İlahi yaratıcı her canlıya bir görev verdiği gibi su pirelerine de suyu filitre etme görevi vermiştir, doğada eko sistemin bir parçası olan bu canlılar görevini kusursuzca gerçekleştirir, 20 günlük ömürlerinde suları temizlerler ürerler ve diğer su canlılarına yem olurlar, bizler bu canlılara fazla yem vererek kapasitelerinden fazla yük yüklemiş oluruz, fazla woltaj dan patlayan trafo gibi pirelerimiz de patlar.
C ; ISI ; bu konu başlığı altında bilmemiz geren üç madde var, 1; hava sıcaklığı 30° nin üzerine çıktığı zaman pireler buhar olur, 2; hava sıcaklığı ( -- ) eksi ye düştüğü zaman pireler donar.
3; pirelerin hızlı çoğalması için en ideal ısı aralığı 16° ile 26° olmalıdır.
D ; BİLGİYİ KULLANMAMA ; Öncelikle , ( ezbercilik, hazırcılık, kolaya kaçma, okumama ) gibi çağımızın hastalığına yakalanmış akvaristler pire üretmeye çalışmasınlar, ( okumayan ezbere iş yapan kolaya kaçan kişiler kendilerine verilen reçeteleri uygulamazlar ve hüsrana uğradıkları konuda yersiz gereksiz bir düzine soru sorarlar ) bu sebepten dolayı pire macerasına hiç girmesinler böylelikle hem bizi yormamış olurlar hemde kendilerini harap etmemiş olurlar.
açıklayıcı olması açısından bir kaç örnek verecek olursak ,
x akvarist : abi pirelerim öldü
[:)] ; yemlemeyi nasıl yaptın
x akvarist : maya verdim abi
[:)] ;neden maya verdin
x akvarist :elimde spirulina yoktu
[:)] ;maya vermeni kim söyledi
x akvarist :nette okudum ama daha öncede pirelerime maya vermiştim
[:)] ;o pireler nerde
x akvarist :onlarda ölmüştü
[:)]
bir diğer örnek ;
x akvarist :abi spirulina yı nereden alıcam, fiyatı nekadar
[:)] ; aktardan al, saf spirulina toz olur ve 10gr. mı 12 tl -15 tl arasında satılır, ucuz olanlar spirulina değil gıda boyasını spirulina diye satıyorlar.
3 gün sonra
x akvarist :abi pirelerim öldü
[:)] ; spirulina ile beslemedinmi
x akvarist : spirulina ile besledim abi
[:)]; nasıl hazırladın
vs vs vs
canlı yem murat ; doğru hazırlamışsın, nerden aldın kaça aldın
netten aldım 100 gr. 20 tl
PİRELERİN YAŞAM ŞARTLARI
pirelerin yaşaması için gerekli şartları 3 başlık altında açıklamaya çalışacağım, açıklamanın sonunda kullanılması gereken yemler ve yemlerin kullanım reçetelerini vereceğim.
( 1 ): yemleme
( 2 ): ısı
( 3 : ışık
( 1 ): YEMLEME ; pireler, (A) spirulina (fitoplankton) ile (B) bakteri ( sularda oluşan tek hücreli canlılar ) ile (C) etçil balık yemi ile beslenir, (D) ( tecrübe sahibi olduktan sonra maya ile beslenebilir)
NOT : bu reçeteleri hazırlamak çok basittir, kafanızda büyütmenizin hiç luzumu yok.
SPİRULİNA ; ( bitkisel protein içerir )
PİRE YEMİ. ; ( hayvansal protein içerir )
( A) YEMLEME = SPİRULİNA İLE PİRE YEMİ HAZIRLAMA ; çay bardağının yarısına kadar akvaryum suyu doldurulur, çay kaşığının ucu ile ( nohut tanesi kadar ) spirulina eklenir, karıştırılır ve sonra ağzı açık şekilde gök yüzünü görecek biryere bırakılır, güneş ışığını direkt olarak görmemelidir, 2. gün tekrar karıştırılır ve ikinci günün akşamı yemimiz hazırdır.
kullanım şekli ve miktarı ; bardakta bulunan yeşil su karıştırılır ve 200 adet pire bulunan ( minumum 50 litrelik havuza ) yarım çay bardağı dökülerek uygulanır, uygulama günde bir kez yapılır, spirulina ile yemleme yapıldığı gün başka yem verilmez.
( B) YEMLEME = BAKTERİ ; akvaryumumuzun filtresinde bulunan süngerin suyu bir tasa sıkılır, 200 adet pire bulunan kovaya 1 çay bardağı dökülerek uygulanır, uygulama günde bir kez yapılır, bakteri ile yemleme yapıldığı gün başka yem verilmez.
( C) YEMLEME = PİRE YEMİ ( ETÇİL BALIK YEMİ ) ; markası önemli olmayan etçil balık yemi kahve değirmeninde çekilirek un haline getirilir, bu un çay kaşığının ucuyla 1/4 oranında ( nohut tanesi kadar ) su bardağına aktarılır, su bardağına 3/4 oranında ( yarım dan biraz fazla ) akvaryum suyu eklenir, karıştırılır 30 dakika bekletilir, 30 dakika sonra tekrar karıştırılır ve tortunun dibe çökmesi için 10 saniye bekletilir, bulanık su 200 adet pirenin bulunduğu havuza dökülür, tortu pirelere verilmez, tortunun israf olmaması için varsa salyangozlara, etçil beslenen tetra gibi ufak yapılı balıklara veya ciklet yavrularına verilebilir, pire yemi ile yemleme yapıldığı gün başka yem verilmez
( D) YEMLEME = MAYA İLE PİRE BESLEME; tecrübe sahibi olduktan sonra maya ile beslemek istemeyeceksiniz.
DİP NOT = yemleme ölçüleri 200 adet pire için verilmiştir, pire sayınız arttıkça yem miktarını arttırmalısınız.
DİP NOT = pirelerinizi, bahçenizde oluşturduğunuz yeşil su ile beslerseniz pirelerinizde yaşamsal döngü devam eder, bu yeşil sularda fitoplankton seyrek olduğu için popülasyon sağlanmaz fakat 4 yada 5 balık besleyenler için yeterli sayıda pire hasat edilebilir.
DİP NOT = balıklarda olduğu gibi pirelerde de yem çeşitliliğinin önemli olduğunu bilmeliyiz.
( 2 ) ISI
pireler çok zor şartlarda bile hayata sımsıkı tutunmasını bilen canlılardır, yaşamsal ısı aralığı 1° ile 30° dir, 33° de bile çoğu pire ölürken 5 -10 tanesi hayata tutunmayı başarır, bu uç noktalarda da üremeye devam eder fakat bu üreme yalnızca neslini devam ettirebileceği kadar az olur, ideal üreme için bize gerekli olan ısı aralığı 16 ° ile 26° dir, dış ortamda üretilecekse iklimi sıcak şehirlerde ufak hacimli kovalarda suyun hızlı ısınacağını göz önünde bulundurarak tedbirli davranılmalı, büyük tanklar ve güneş ışığını direkt görmeyecek alanlar seçilmelidir,
( minumum 50 Litre ).
( 3 ) IŞIK
pireler kapalı alanda üretilecekse günde 6 saat (beyaz renkli tasarruflu ampul veya led ampul ) ile ışıklandırma yapılmalıdır, pencereden aydınlık geliyorsa ayrıca ışıklandırmaya gerek duymazlar, üretimi dış mekanda yapılacaksa güneşi direkt görmeyen, gök yüzünü gören alanlarda bakılmalıdır, extra aydınlatma gerekmemektedir.
2. PİRELERİN YAŞAM ALANLARI
öncelikle haftalık nekadar pire hasat edeceğimizi belirleyeceğiz,
A; pirenin ömrü 20 gündür, 7. gün ergen olur, 10.gün doğum yapmaya başlar, ömrü boyunca ( emin olmamakla beraber tahminli bir rakam olarak ) 50 yavru dünyaya getirir, 18. gün yaşlılık evresi 20.gün ölür.
yaşaması için gereken şartlar sağlandığı takdirde iyi beslenen 1 pire ömrü boyunca ( tahmini ) 50 tane sağlıklı yavru dünyaya getirir.
200 edet pirenin 50% sinin dişi olduğunu varsayarsak, 500 litrelik bir havuzda + 100 adet pire = 5.000 minik yavrumuz olur, yaşam alanı 50 litre olursa 500 minik yavrumuz olur, yukarıda yazılanlardan anlaşılacağı üzere pireler, yaşam alanları nekadar geniş ise okadar fazla bebiş yapacaklardır, üretime yeni başlayanlar için önemli bir tavsiyem olacak, dikkate almanızı öneririm, başlangıçta şeffaf saklama kapları kullanmalısınız, her gece ışıkları kapatıp el feneri ile pirelerinizin üreyip üremediklerini gözlemlemelisiniz, sistemin içinde bebişleri göremiyorsanız birşeyler yanlış gidiyordur, bu sizdende kaynaklanabilir, pirelere verdiğiniz gıdalardanda kaynaklanabilir,
yem olarak pireler için üretilen pire yemlerinden kullanmanızı tavsiye ederim, bu yemler en az 10 çeşit yemin harmanlanmasıyla oluşturulur ve pireler için çeşitlilik olmazsa olmazdır, bunun dışında tablet spirulina diye satılan ürünlerde katkılıdır, kullanmanızı önermiyorum,
çok sorulan bir soru ; saf spirulina nasıl olur.
1; saf spirulina toz olur, baharatçılarda (aktarlarda) bulunur,
2 ; saf spirulina pahalı olur :)
2020 yılı perakende fiyatı 1.200 TL ile 1.500 TL aralığındadır, sosyal medyada kilosu 200 TL - 300 TL gibi satılan ürünler spirulina değildir, içlerinde spirulina hiç yoktur,
spirulina 2019 perakende satış fiyatı : 900 TL - 1200 TL
spirulina 2018 perakende satış fiyatı : 700 TL - 900 TL
bölgeye ve semte göre ve spirulina nın kalitesine göre fiyatlar değişiklik gösterir.
3. PİRELERDE YAŞAMSAL DÖNGÜ
yıllardır, yüzlerce akvaristten duyduğum şu sözler
" herşeyi doğru yaptım ama pirelerim öldü, sistem çöktü "
bu konu çok kısa olmasına rağmen en önemli konudur, sizin anlayacağınız can damarı dediğimiz meseleye geldik,
profesyonel pire üretimcileri toplansa ve size pire üretimi hakkında tüm bilgilerini aktarsalar bile sizin sistem çöker, yazımın başında da belirttiğim üzere derdiniz pire üretmekse bu sevda dan vazgeçin, derdiniz pireleri öldürmemekse, haydi hep beraber bunu yapalım,
size aktardığım tüm bilgileri doğru malzemelerle doğru şekilde uygulayın, pire üretim kovanızda yavruları gördükten 3 gün sonra kovadan ortalama 30 tane pireyi balık kepçesiyle yakalayın, kepçenizi sudan çıkarmadan silkeyin ve yavru pirelerin suya düşmesini sağlayın, ( yavru pirelerin suya düştüğünü göremeyeceksiniz yalnızca uygulayın ) ve 30 kadar yetişkin pireyi balıklarınıza verin afiyetle yesinler, bunu haftada iki kez uygulayın, anaç pirelerin sistem içinde ölmesine izin vermeyin, sistem içinde ölen pireler suyu zehirler ve pirelerinizin hepsi (yavrular da dahil ) zehirlenip ölür, çok pire üreteceğim derdine düşmeyin lakin bu güne kadar milyonlarca akvarist'in pire üretememe sebebi çok pire üretmek olmuştur, daha önce tecrübe edilmiş bir mesele size altın tepside sunulmasına rağmen tecrübe etmek için ısrarcı olmak hiçde akıllıca değildir,
selam ve dua ile.
................................
İzinli paylaşım alıntıdır. Üretim ve yaşatmak için sorularınızı ö.m olarak paylaşabilirsiniz yazıyı paylaşan kişinin cep numarası nı veririm detaylı şekilde bilgi alabilirsiniz
Lepistesimin Karnı Şiş
Geçmiş olsun öncelikle yavrulayacak olan balık kendisine uygun zemin bulamadığı için strese girip ölmüş olabilir. Artık fiziksel hareketleri bırakıp sadece solungaç hareketleri yapmaya başladığı zaman yani ölmeye yakın keşke sezeryan yapıp yavruları kurtarmaya çalışaydınız en azından yavruların büyük bir bölümü yaşardı [:(]
Geçmiş olsun öncelikle yavrulayacak olan balık kendisine uygun zemin bulamadığı için strese girip ölmüş olabilir. Artık fiziksel hareketleri bırakıp sadece solungaç hareketleri yapmaya başladığı zaman yani ölmeye yakın keşke sezeryan yapıp yavruları kurtarmaya çalışaydınız en azından yavruların büyük bir bölümü yaşardı [:(]
Yeni Başlayan Bir Acemiye Tavsiyeleriniz
[:nazar:][:nazar:]Öncelikle hayırlı olsun akvaryumun [:)] diğer arkadaşlara katılıyorum japon ve Lepistes bir süre aynı tankta yaşayabilir ama bu çok uzun sürmeye bilir
metilen mavisi su değişimlerinde suyun dengesini korumak için kullanılır % 20-30 su değişiminde 2-3 damla kadar kullanabilirsiniz diye biliyorum fazlası suda ki yararlı bakterilerin ölmesine sebep oluyor
Lepistesler bitkili akvaryum sever ve 1 lepistese minimum 4 litre alan gerekiyor
Ayrıca bitkili akvaryumda tuz bitkileri çürütür lakin bitki yok ise balıkların üzerinde bulunan mantar kuyruk erimesi gibi hastalıkların önüne geçmek için şu değişimi yaptığınız zaman 1 çay kaşığı kadar kullanım yapılır
Bunun dışında iç filtreye sünger yerine elyaf takabilirseniz suyun daha hızlı berrak olmasını sağlayacak
İç filtre nın temizliğini de kesinlikle musluk suyu ile yapmayın dip çekimi yaptığınız suyun içinde birkaç defa sıkıp bırakmanız yeterli olacaktır
Dip çekim pompasını da yazmamışsınız almadı iseniz almanız gerekiyor 20-30 TL gibi bir fiyatı var diye biliyorum
Lepistes sizin tercihiniz eşiniz için de japon yerine melek balığı konusunda ikna ederseniz iki tarafında gönlü kalmamış olur
Yanlışım var ise lütfen düzeltin hatalı bilgi vermek istemem keyifli hobiler dilerim[:nazar:]
[:nazar:][:nazar:]Öncelikle hayırlı olsun akvaryumun [:)] diğer arkadaşlara katılıyorum japon ve Lepistes bir süre aynı tankta yaşayabilir ama bu çok uzun sürmeye bilir
metilen mavisi su değişimlerinde suyun dengesini korumak için kullanılır % 20-30 su değişiminde 2-3 damla kadar kullanabilirsiniz diye biliyorum fazlası suda ki yararlı bakterilerin ölmesine sebep oluyor
Lepistesler bitkili akvaryum sever ve 1 lepistese minimum 4 litre alan gerekiyor
Ayrıca bitkili akvaryumda tuz bitkileri çürütür lakin bitki yok ise balıkların üzerinde bulunan mantar kuyruk erimesi gibi hastalıkların önüne geçmek için şu değişimi yaptığınız zaman 1 çay kaşığı kadar kullanım yapılır
Bunun dışında iç filtreye sünger yerine elyaf takabilirseniz suyun daha hızlı berrak olmasını sağlayacak
İç filtre nın temizliğini de kesinlikle musluk suyu ile yapmayın dip çekimi yaptığınız suyun içinde birkaç defa sıkıp bırakmanız yeterli olacaktır
Dip çekim pompasını da yazmamışsınız almadı iseniz almanız gerekiyor 20-30 TL gibi bir fiyatı var diye biliyorum
Lepistes sizin tercihiniz eşiniz için de japon yerine melek balığı konusunda ikna ederseniz iki tarafında gönlü kalmamış olur
Yanlışım var ise lütfen düzeltin hatalı bilgi vermek istemem keyifli hobiler dilerim[:nazar:]
Bayram Mesajı
Tüm İslam aleminin mübarek Ramazan Bayramnın hayırlara vesile olması dileğiyle
Tüm İslam aleminin mübarek Ramazan Bayramnın hayırlara vesile olması dileğiyle
Lepistesimin Karnı Şiş
Merhaba hocam siyahlık çok fazla olduğunda yavruların gözleri minik minik fark ediliyor bahsettiğiniz Lepistes tam damızlık değil ise yavru az olduğu için karın hacmi çok fazla büyümemiş olabilir bahsettiğiniz Lepistes ten kaçıncı yavru alışınız
[:nazar:][EDIT]İskender95,2021-05-13 01:04:04[/EDIT]
Merhaba hocam siyahlık çok fazla olduğunda yavruların gözleri minik minik fark ediliyor bahsettiğiniz Lepistes tam damızlık değil ise yavru az olduğu için karın hacmi çok fazla büyümemiş olabilir bahsettiğiniz Lepistes ten kaçıncı yavru alışınız
[:nazar:][EDIT]İskender95,2021-05-13 01:04:04[/EDIT]
Yeni Bitkili Karışık Akvaryum Kurulumu
Doğal akvaryum kumu yaklaşık 3 ay prenses beslemiş tim sonrasında detaylı şekilde temizlik yapıp buraya ekledim
Doğal akvaryum kumu yaklaşık 3 ay prenses beslemiş tim sonrasında detaylı şekilde temizlik yapıp buraya ekledim
Yeni Bitkili Karışık Akvaryum Kurulumu
Evet kum az bir miktar sadece kenarlarda var karışacak bunu biliyorum herhangi bir zararı olur mu
Evet kum az bir miktar sadece kenarlarda var karışacak bunu biliyorum herhangi bir zararı olur mu
Akvaryum Yapımı 112litre 70*40*40
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231294/120520212309251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231294/120520212309251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231294/120520212309251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231294/120520212309251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231294/120520212309251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231294/120520212309251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231294/120520212309251.jpg[/IMG] merhaba bende el yapımı akvaryum kullanıyorum herhangi bir sızdırma yok köşebente de ihtiyaç duymadım
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231294/120520212309251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231294/120520212309251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231294/120520212309251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231294/120520212309251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231294/120520212309251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231294/120520212309251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231294/120520212309251.jpg[/IMG] merhaba bende el yapımı akvaryum kullanıyorum herhangi bir sızdırma yok köşebente de ihtiyaç duymadım
Akvaryum Sehpası
Merhaba , bir arkadaşım da 85x40x35 mobilyalı akvaryum yaptırdı ve mobilya bir süre sonra esnemeye başladı ve üst çekmece kullanılamaz duruma geldi sonrasında üst çekmecenin altına L köşe aparatı alıp iki tarafa monte ederek ve üzerine 6mm lama demir koyarak mobilyanın üst kısmını destekledi ve esneme sorunu ortadan kalktı
Merhaba , bir arkadaşım da 85x40x35 mobilyalı akvaryum yaptırdı ve mobilya bir süre sonra esnemeye başladı ve üst çekmece kullanılamaz duruma geldi sonrasında üst çekmecenin altına L köşe aparatı alıp iki tarafa monte ederek ve üzerine 6mm lama demir koyarak mobilyanın üst kısmını destekledi ve esneme sorunu ortadan kalktı
Yeni Bitkili Karışık Akvaryum Kurulumu
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231294/120520212309251.jpg[/IMG]
Arkadaşlar merhaba; Akvaryum işinde yeniyim öncelikle tankımdan bahsedeyim 80x40x50 el yapımı bitkili akvaryum kurdum içinde 2 melek (1e1d) 3 Lepistes (1e2d) 1 transgenik tetra ve 2 danio zebra türünde balıklar var. Bitkilerimin tamamı kolay bitkilerdir zeminde ise hagen kumu mevcut bunun dışında iç filtre pipo filtre ve 50w ısıtıcı var şuanda 24 derece de
Ekstra nelere dikkat etmem gerekiyor bitkilerimin ve balıkların sağlıklı, diri olmaları için önerileriniz nedir ilk başta söylediğim gibi yeniyim çok tecrübem yok bu sebeple doğru olan her bilgi benim için önem taşıyor
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231294/120520212309251.jpg[/IMG]
Arkadaşlar merhaba; Akvaryum işinde yeniyim öncelikle tankımdan bahsedeyim 80x40x50 el yapımı bitkili akvaryum kurdum içinde 2 melek (1e1d) 3 Lepistes (1e2d) 1 transgenik tetra ve 2 danio zebra türünde balıklar var. Bitkilerimin tamamı kolay bitkilerdir zeminde ise hagen kumu mevcut bunun dışında iç filtre pipo filtre ve 50w ısıtıcı var şuanda 24 derece de
Ekstra nelere dikkat etmem gerekiyor bitkilerimin ve balıkların sağlıklı, diri olmaları için önerileriniz nedir ilk başta söylediğim gibi yeniyim çok tecrübem yok bu sebeple doğru olan her bilgi benim için önem taşıyor
SON MESAJLAR
- Japon Balıklarım Ölmüş Emir şimşek, 13:31
Yeni Üye Forumu - Belirttiğim Alanlara Bitki Tavsiyesi Verir Misiniz WnrAquascaping, 13:23
Bitki Türleri ve Bakımı - Çift Balık Ve Bitki Önerisi rhn35, 13:00
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Sakal Yosunu Problemi ballantines, 12:56
Hastalıklar ve İlaçlar - 30 Litre Karides Akvaryumu Yigit26, 12:54
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Yapımı Sonrası Silikonda Hava Kabarcığı furkan0626, 12:52
Akvaryum ve Kapak Yapımı - Sobo Aq 5500 Sump Motoru Guram, 12:36
Filtreleme Seçenekleri - Corydorasçılar buraya serkorti, 12:29
Kedi Balıkları Forumu - Akvryuma Demir Profil Sehpa ali, 12:27
Yeni Üye Forumu - Yem Seçimi Enescetin, 12:21
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Vatoz Renk Açılması acemibiri, 12:02
Hastalıklar ve İlaçlar - 100x45x31 Akvaryuma Filtre Önerisi DorukGuppy, 11:53
Malawi ve Diğer Afrika Cichlidleri - Lepistes Balığım Hamile Ölecek Mi EMİR G., 11:47
Yeni Üye Forumu - Pipo Filtre Yetersiz Çalışıyor İskorpit, 10:56
Yeni Üye Forumu - Erkek Boş Küpte Yelleme Yapıyor egemenc, 10:41
Yeni Üye Forumu - Su Marulu GuccugPirens, 10:28
Bitki Türleri ve Bakımı - Pipo Filtre’nin Bakımı GuccugPirens, 10:26
Filtreleme Seçenekleri - Pygmy Corydoras... serkorti, 10:21
Akvaryum Tanıtımı - 280 Lt Akvaryumda Ne Tür Besleyebilirim? TURKK, 09:20
Orta ve Kuzey Amerikan Cichlidleri - Axolotl Yem Seçimi Yardım Kaan Dabakbaşı, 08:45
Sürüngenler ve Amfibyumlar - 100x45x31 Filtre Önerisi Mfevcil, 08:43
Filtreleme Seçenekleri - Acil Oranda Japon Balığı İçin Bilgiler Corpse, 08:06
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 20x20x20 Betta ? SİGMA BALIK😎, 07:44
Labirentliler - Akvaryumlarımda Bir Eksiklik Var Mı? SİGMA BALIK😎, 07:38
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Buhar Camı Yusufgs4266, 06:49
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Java Moss Bakımı/neon Tetra/ilk Akvaryum Kurulumu Yusufgs4266, 03:26
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Japon Balığıma Yanlışlıkla Fazla Yem Verdim Hoppala, 02:11
Yeni Üye Forumu - Yeni Dizayn Carnivoreyum, 01:31
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bitkili Akvaryuma Eklediğim Balıklar Hareketsiz Japon & Beta, 01:09
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Tetra Akvaryumum DorukGuppy, 00:37
Akvaryum Tanıtımı - Japon Balığım Garip Hareket Sergiliyor EMİR G., 00:32
Yeni Üye Forumu - Akvaryumu Tamamladım Hepinize Teşekkürler Tortuga4, 00:13
Akvaryum Tanıtımı - Uygun Akvaryum Sıcaklığı Japon & Beta, 23:52
Sazansıgiller - Ankara Karides Satan Akvaryumcu/petshop furkan0626, 23:47
Omurgasızlar - Yosun Yiyici Önerisi Tortuga4, 23:32
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Göz Fırlaması(popeye) Hastalığı ahmetfiratozkaya, 23:25
Hastalıklar ve İlaçlar - Lepisteskerimin Doğumu Ne Zaman İsmail_194606946, 23:10
Yeni Üye Forumu - Apisto Kakadu Cinsiyet Enes Karaçoban, 23:07
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Betam Arka Plandan Dolayı Agresifleşiyor WnrAquascaping, 23:04
Yeni Üye Forumu - Frontosa Hakkında Cem_01, 22:12
Tanganyika Cichlidleri - 35-25-40 Minik Dünyam Kayseri Karideslerim eklendi Senaklmn, 22:11
Bitki Akvaryumları Tanıtımı - Filtresiz Father Fish Kurulumum darkaura, 21:38
Akvaryum Tanıtımı - Cichled - Malawi Sump Malzemeleri Ve Dizilimi Montesque, 21:36
Yeni Üye Forumu - Beyaz, İpliğimsi Balık Dışkısı ahmetfiratozkaya, 21:31
Makaleler ve Tercümeler - Sepet Uyumluluk Deniz ve Mısra, 21:20
Pet Garden Ürünleri - Bitkili Beta Akvaryumu Berkay45, 21:19
Akvaryum Tanıtımı - Japon Balığımın Vücudu Bi Anda Kanlandı KaanE, 20:58
Yeni Üye Forumu - Yunus Cikletlerime Birşey Oldu Karenimo, 20:54
Yeni Üye Forumu - Betta Kuyruk Erimesi Berkay45, 20:43
Hastalıklar ve İlaçlar - Neocaridina Türü Kh Gh+ Kullanımı aqua39, 20:26
Akvaryum Tanıtımı
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Armaturk 30 Cm.led Aydinlatma Gursoyhasan 13:29
- Rs 580 A İthal Akvaryum Gursoyhasan 13:29
- 120 Cm Power Led Armatür (42 Watt Royal Blue) blenny 12:38
- Newa Cobra Mini (yüzey Emişli İç Filtre) blenny 12:38
- Taiwan - Galaxy - Deep- Scr nomercy 12:33
- Fahaka Puffer etotek 12:13
- Ful Red Lepistes , Zebra Danio Üretimlik Cucevatozcu 12:05
- Siyah Cüce Vatoz Yavru Cucevatozcu 12:05
- Nerite Salyangoz Ve Hava Motorları, Yemler Cucevatozcu 12:05
- 75w Isıtıcı Ve Yavruluk vedat79 11:53
- 8mm Kalın Camlı 72 Litre Akvaryum Rafayel 11:49
- 40 X 40 X 30 X 3mm Akvaryum Rafayel 11:49
- Toplu Canlı Yem ( Yeni Auloforus - Microfex ) Rafayel 11:49
- Super Red / Lda16 / L144 Siyah Tül Kuyruk Vatoz kopruluonur 11:36
- Anubias- Christmassmoss- Cryptocoryne Wendtii- Saz kopruluonur 11:36
- İhtiyaç Fazlası Akvaryum Malzemeleri kopruluonur 11:36
- Afrika Cichlidleri devito 11:34
- Black Ramirezi Ve Poso Rabbit Salyangoz devito 11:34
- Orando Japon Ve Nilüfer Nuphar Japonica Doğasa 11:30
- Tilki Kuyruğu 15dal100tl Cabomba 5dal100tl Aquarist101 11:28
- 20 Karides 180tl Aquarist101 11:28
- Acil 60cm İthal Bombeli Köşeli Akvaryum 1000 Boyu Aquarist101 11:28
- Neolamprologus Caudopunctatus Çiftler Özşahin 11:18
- Cyprichromis Leptosoma Kitumba Özşahin 11:18
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 11:17
- Özel Tür Lepistes, Karidesler, Vatoz, Bitkiler reano 11:17
- Aquel Ultra 1200 Dış Filtre Ve Tetratec 200 W! JapoJupo 11:09
- Altolamprologus Compressiceps Kagunga DenizUlucutsoy 10:53
- Yem Tablet BUCALILAR 10:53
- Akvaryum Ve Dekor BUCALILAR 10:53
- Sıfır-ucuza Seachem De Nitrate Dış Filtre Malzemes asliaral 10:48
- Lav Taşı Üstü Anubias, Java Windelov nikon_ 10:44
- Beyaz Ve Mikro Kurt, Kızılağaç Kozalağı nikon_ 10:44
- Eheim Twin Feeder Ve Sera Otomatik Yemleme Makine nikon_ 10:44
- Corydoras Sterbai nikon_ 10:44
- Marina Pilli Dip Süpürgesi /ithal Akvaryum... egemenc 10:40
- Hengeli Rasbora (trigonostigma Hengeli) akomania 10:33
- Anubias Paketi/kusursuz Anubiaslar ballantines 10:09
- Cryptocoryne Wendtii Brown ballantines 10:06
- Eheim Classic 2260 Musluklu Sıfır Hiko 09:51
- Black Venezuela Corydoras Hiko 09:51
- 60x40x45h Ada Tarzı Diamond 10mm - 2217 - Uv - Co2 Hiko 09:51
- Muhtelif Malzemeler Formicasmind 09:49
- Bloody Mary. Sağlam Kan maylandi 09:28
- Sera Flora Nature- Tetra Enerjy Pro Pul Yemler FULL RED MEHMET 09:26
- Albino Full Red Mega Dorsal Mükemmel Kalitede FULL RED MEHMET 09:26
- L144 Longfin Mavi Göz Vatozlar FULL RED MEHMET 09:26
- Akvaryum Sıfır Sump Filtre FULL RED MEHMET 09:26
- Apistogramma Hongsloi Çift sirhill 09:21
- Leptosoma Kitumba Damızlıklar koyu 09:18
KULLANICILAR
- 107 Online Kullanıcı, 58 Üye
Online Kullanıcılar
onryrd,
paxal,
resident_qame,
MiSoSiKiaN,
BaldGuy,
aktugsedat,
wolf06,
dimbeleth,
Redrainbow,
Koksal Gurkan,
reano,
MehmetSerkan,
holyline,
Gökhan Yıldız,
Enes Karaçoban,
ali,
Sabridilara,
scrap,
Gastropoda,
ackapiyiaraskarg,
Bugeasltk,
Ciyus,
serkorti,
mightymurat,
enesa06,
ali gül,
ss23,
nomercy,
SİGMA BALIK😎,
lordnelsono6,
Ömür yıldızdağı,
Montesque,
blenny,
-Ma-,
tunahannn28,
egedin,
Guram,
Kazim1907,
enesdeep,
Sophie,
HarunYILDIRIM,
İnci Kefali,
osnuriofficial,
Bettamtailung,
serdar131977,
akomania,
BilalM.,
dragut_34,
KaanYCL,
sefa_nco,
FISHERMAN01,
aylin1234567,
fantom,
SilverSharK35,
Burak PEKDEMİR,
palankesli,
Baracuda,
ForestE,
samah,
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.