Yeni Yarışma Tarihi ve Özellikleri
NOT:Amacım kapanmış bir tartışmayı tekrar açmak değil.Birinci olan diskus çok güzel bir balık. Onur Bey'i ayrıca tebrik ediyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Şimdi girip bir baktım katılımlara. Yine abartı büyüklükte fotoğraflar var. Fotoğrafa tıklayınca büyük hale gelmesi ciddi zaman alıyor. Katılımların tamamını oylamak isteyen birinin canını fena halde sıkmaya yetecek kadar uzun bir süre hem de.
Fotoğrafa tıklıyoruz, monitörün alabileceği büyüklüğe kadar geliyor, ondan sonra bir de orjinal boyutuna tıkladığımızda fotoğraf devasa boyutlara ulaşıp ekranımızdan taşıp gidiyor.
Buna çözüm olması açısından yarışmaya gönderilecek fotoğrafların piksel olarak boyutuna bir sınır konulmasını tavsiye etmiştik. Ancak yine aynı sorun devam ediyor.
Madem bu şekilde fotoğraflar yarışmaya kabul ediliyor, o zaman o katılımları o haliyle puanlamak gerekir diye düşünüyorum. Yani orjinal büyüklüğündeki haline bakarak.
Buna örnek olması açısından aşağıda anlatmak istediğim şeyi kendi fotoğraflarımda anlatmaya çalışacağım. Yarışmadaki bir fotoğrafı ekleyecektim ancak şimdi katılımcının huzurunu bozmaya veya gereksiz bir şey yapmaya gerek yok.
Fotoğrafın ilk hali, yarışmada bu boyutta fotoğraflar olursa herkes için işler daha kolay olur sanırım, örnek olarak boyutlandırdım, 3 aşağı 5 yukarı anlaşılır ne demek istediğim:
İkinci durum ise; aynı fotoğrafın herhangi bir boyutlandırma yapmadan, afedersiniz ham kereste hali ile ekranda nasıl durduğunu gösteren bir ekran görüntüsü alıntısıdır. Bu görüntüyü fotoğrafı orjinal boyutunda açtıktan sonra print screen özelliği ile aldım (lütfen orjinal büyüklüğüne getirdikten sonra bakınız):
Diyorum ki, madem bu tip fotoğraflar yarışmaya kabul ediliyor, o zaman oylama yapılırken de bu şekilde büyütülüp ortaya çıkan o anlamsız duruma oy verilsin.
Umarım anlatabilmişimdir.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ben bu güne kadarki tüm yarışmalardaki derecelerimi 4000'li 5000'li piksellerden ufaltarak 640x480 veya 800x600 piksel ebatlara düşürerek kazandım.İsterseniz avatarın altındaki kupaları tıklayıp inceleyin.
Yönetim buna çare bulmalı 800x600 piksel ebatları bile yeterli.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Persits.Jpeg.1 error '800a0002'
The system cannot find the path specified.
/Yarisma/yukle.asp, line 50
Resim yüklemek istediğimde böyle bir hata çıkıyor karşıma bu nedir ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Siz de bu mesaja +1 diyerek en azından yönetim tarafının olaya nasıl yaklaştığını göstermiş oldunuz.
Ancak yarışmaya katılımlarda bir değişme yok. Ayrıca konuyla ilgili yapılmış bir açıklama da yok. Belki artık olan oldu, önümüzdeki yarışmadan itibaren bir değişiklik yapılabilir diye düşündüm ancak bununla ilgili de bir açıklama gelmedi malesef.
Bugün yarışma katılımlarına bakmak için ''Akvaryum Canlıları'' kategorisine girdim ve daha ilk tıklamış olduğum katılımda fotoğrafın açılma süresi beni o sayfayı kapatmaya zorlayacak kadar uzadı. Ancak sayfayı kapatmadım ve açılan fotoğrafı gördüm. Orjinal boyutuna getirilince tam tahmin ettiğim gibi dev boyutlarda ve tüm netliğini kaybetmiş, bulanık bir fotoğraf.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yapılan iyileştirmeler için ayrıca teşekkür ederim.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu kırmızı yaptığım kısım, benim, balıklarım kısmındaki yazıma cevaben yazıldı diye tahmin ediyorum, Arman Bey'e verilen bir cevap da olabilir gerçi, Arman Bey diye başlıyor yazı, Aycan Bey ibaresi yok ama sanırım sanımda haklıyım; yani kırmızı yaptığım yer aşağıdaki yazıma cevaben yazılmış olmalı :
[QUOTE=Elephantnoises]Avatarın altındaki balıklarım bölümünün yarışma katılımlarım sekmesinde kimin hangi fotoyla katıldığı görünüyor. Mesela ben torch coral adlı fotonun kime ait olduğunu biliyorum :D [/QUOTE]
Durum şu; bunun yönetim tarafından farkındalığının farkında değilim. Şu halde bunu farkettim ve belki de pek çok kişi de farketmiş olabilir ama ben buradan uyarmak istedim, sakıncalı olduğunu düşündüğümden değil, sadece bir şekilde fotoların sahibinin kim olduğunun bu kadar açık görünmesi, yarışmadaki fotoların sahibinin yarışma neticelenince ortaya çıkarılması mantığına ters düşmesinden dolayı yazdım. Ek olarak, kime özelden mesaj atmam gerekiyordu bu konu için? Ve bir kural mıydı bu? Bir yerlerde yazıyorsa görmemiş olabilirim ;)
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Merhaba saygı değer dostlarım.
Yeni yarışma formatı ile ilgili birkaç öneride bulunacağım.
Yazdıklarım yarışmanın yetersiz olması vb. hiçbir karalama ve haksızlıkmış gibi algılanmasın.
Burada hepimiz iyileştirmeler için sonuna kadar çabalayabiliriz.
Örneğin ilk dikkatimizi çeken yarışma kategorilerinin ikiye ayrılması olmuştur.
Su dünyası ile ilgili konu bakımından oldukça zengin ve içeriklerinin bu kadar kaliteli olduğu bir site daha tanımıyorum.
Kategoriler:
Bunun için kategorilerle ilgili bence kesinlikle 2 yetersiz bir sayı olacaktır diye düşünüyorum.
Sayı tavsiyesi verdikten sonra eee ne olacak peki derseniz. Birçok farklı öneri getirilebileceği gibi bana göre en az 4 en çok 6 yeterli olacaktır.
Amaç kategorileri azaltmak ve kaynak yetersizliğinden kaynaklanıyorsa 4 daha makul bir rakamdır.
Bence bu formatlar genel olarak 3 farklı tank türü ile 1 canlı kategorisi başlığında toplanabilir.
1-) Su Canlıları: Hangi coğrafyadan, hangi aileden, hangi türden, hangi cinsten olursa olsun tüm sucul canlıları içine alabilir. Bir amerikan tetrası, bir yengeç türü, bir semender veya labirentli olabilir. Sonuç “canlı” adı geçen bir yarışma olacağından dolayı tüm tatlı su canlılarını içine alan bir tank yaratılması fikri daha etkili olacaktır. Bunların içerisine yarı sucul canlılarda eklenirse daha zengin bir katılım çeşitliliği göreceğimize eminim.
2-) Bitki Akvaryumları: Temel olarak odak noktası fauna’dan ziyade flora olarak hazırlanmış gerek low tech, gerek high tech, gerekse paludaryum kategorilerinin toplandığı tüm tanklar olabilir. Tek çeşit bitki ya da yüz çeşit bitki olsun, ister nano olsun ister havuz olsun boyut farkı gözetmeksizin doğanın bitkilerin yoğun olan bölgelerini taklit etmek için çalışılmış bir tank olması yeterlidir. Paludaryum gibi çalışmaların bitki odaklı olanlarını bu bölümde sergilenebilir.
3-) Tatlı su Akvaryumları: Tatlı su yaşamının faunasını temel alan gerek biyotop gerekse karma habitatların birbirleri içerisinde kullanıldığı tüm tanklar olabilir. Bu tanklarda tek birey, bir çift, koloni veya farklı canlıların karması ayırt edilmeksizin genel olarak aşırılıkların üzerine çıkmamış tanklar kabul edilebilir. Canlı ağırlıklı paludaryumların da bu bölümde sergilenebilir olması kategoriye çeşitlilik ve zenginlik katacaktır.
4-) Tuzlu Su Akvaryumları: Tüm tuzlu su ve acı su akvaryumları habitatlarını ve canlılarını kapsayan bir tank olması yeterlidir. Oldukça geniş olan bu kategori içerisinde genel katılım başlıklarının bir bölgeye ait olması gibi bir bilgi kutucuğu eklenebilir. Çünkü genel anlamda tüm dünyadaki tatlı su habitatlarından çok daha fazla habitat sergilenebildiği için puan verecek üyelerin kanaatlerini sağlamlaştırmak adına böyle bir ilave yapılabilir. Acı su akvaryumlarını bu kategoriye eklemek hem bu tip tanklar anlamında teşvik edici, hem de farklılıklar yaratmak anlamında etkili bir yöntem olacaktır.
- Buradaki esas amaç genel anlamda tank kurulumlarının 3 ortak çıkış noktası olması ve parça bütün ilişkisinden bağımsız olarak sadece parçaları (canlılar) aktarma özgürlüğü da olabilmesidir.
Şu anda işleyen yarışma sistemi ile farklarına gelirsek;
Canlı kategorisinde her canlının kendine özgü habitatına göre bir formu ve yapısı bulunmasına ve bu çeşitliliğin milyonlarca adette olmasından dolayı canlıları tek bir yerde toplamak başarılı bir uygulamadır.
Ancak bir habitatı taklit etmeye çalışmak diye nitelendirilen tanklarda konseptler tamamen birbirinden farklıdır.
Örneğin genel anlamda tatlı su ve tuzlu su tanklarında ekipman, kum, dekor, canlı bakımından birbirleriyle uzaktan yakından alakası olmayan binlerce canlı bulunmaktadır. Bunların farklı kategorilerde yarışmasını sağlamak bence çok daha eşit şartlar sağlar.
Bitkili tanklar bile Tatlı su akvaryumları ile arasında oldukça büyük farklılıklar taşır. Bitkili tank hakkında bilgisi olmayan bir kişi peyzaj ve görselliği flora olarak ön planda olan ve canlı tanklarına göre nispeten daha gösterişli duran bir tank karşısında bir tatlı su tankı ile rakip olamayacak kadar geri planda kalır. Elbette bu farklılıkları da engellemek adına tatlı su habitatlarını flora ve fauna odaklı tanklar olarak ikiye ayırabiliriz. Bunların her ikisini de diğer kategoriye katılmasında bir sakınca olmamalıdır.
Burada akla gelen ilk soru: Bol bitkili ve bol canlı bulunan tank sahipleri hangisine katılacak? İstediğine katılıp istediği konseptte yarışabilir. Bunun içinde aşağıda anlatacağım bazı kriter ayrımları ile oy dağılımdan adaleti bozmayacak bir önlem kullanılabilir.
Yarışma ile ilgili kategori tavsiyelerim bu kadar.
Şimdi sıra geldi değerlendirme ölçütleri ve kriterler
Puanlama sistemi
Puanlama sistemi ile ilgili belki de daha önce sunulan bir öneri getireceğim.
Girizgahı faza uzatmadan öncelikle puanlamanın birden fazla kritere göre yapılması ile ilgili önerim var.
Örneğin şu an ki sistem yanlış değil, kriterinizi kendi içinizde yapabilirsiniz.
Fakat puan veren tüm kişilerin görüşlerini ayrıntılı öğrenmek ve gerekirse tek bir fotoğraf üzerinde bir çok çözümleme yaptırabilecek bir sistem.
Örn: 4 Kriter yeterli olacaktır. Çünkü bu yarışma ne sadece fotoğraf nede canlı/akvaryum yarışmasıdır.
Ayrıca bu kriterlerin puan verme butonu bölümü seçili olmadığı takdirde sıfır puan üzerinden değil de hesaplamaya katılmadan bir ortalam alınacaktır.
1-) Canlı/Tank kalitesi:
Canlının ya da tankın genel sağlığı, formu, türe özgü karakteristik ayrıntıları gibi özelliklerine bu bölümden puan verilebilir. Bu bölümde tanktaki genel olarak tür dağılımı, popülasyon yoğunluğu ve tür uyumu ile ilgili derecede belirlenebilir. Örneğin bu canlı/tank kalitesi konusunda oy verecek yeterli bilgisi olmayan birisi bu bölümü boş bırakabilir. Katılımcının puanına negatif-pozitif bir etkisi olmaz.
2-) Fotoğraf kalitesi:
Bu konuda herkes anladığı kadarıyla görsellik bakımından istenilenin makine yardımı ile aktarılıp aktarılmadı ve aktarılan fotoğrafın kalitesi hakkında yorum yapabilir. Örneğin fotoğraf konusunda oy verecek yeterli bilgisi olmayan birisi bu bölümü boş bırakabilir. Katılımcının puanına negatif-pozitif bir etkisi olmaz.
3-) O an:
Bu puanlama da önemli olan fotoğraf çekimi esnasındaki bir kurguya, ilginç bir duruş, hoş bir dönüş, etkileyici bir noktadan çekim vb. bir olay anlatılabiliyorsa anın etkileyiciliği açısından puan verilebilir. Örn: Yavrularını gezdiren bir anne, yuva kazan bir birey, ağız kavgasına giren 2 erkek, yüzgeçlerini açmış kabarmış gösteri hali, ilginç bir yemlenme, aynı anda sürü psikolojisini aktarabilme gibi bir çok görüntü bu puanlama için puan almayı hak edebilir. Bu konuda herhangi bir görüşü olmayan ya da kendisini yetersiz görenler puan kullanmayabilir.
4-) Genel görünüm ve kategoriye uygunluğu:
Genel olarak bir canlının ya da bir tankın habitatına uysa da uymasa da, fotoğraf kalitesi düşük olsa da olmasa da, çok etkileyici bir an olsa da olmasa da, görünümünün göze hoş gelmesi ve kategori için belirli bir düzeyde olup olmadığı ile ilgili seviye belirlemek için konulmuş bir puanlama olabilir. Bu konuda kendisini yetersiz gören kişiler oy kullanmayabilir. Bu bölüm için oy kullanan bir kişi “birçok olumsuz yönü vardı ama ben yine de beğendim” diye bir yorum bile bırakabilir. Yada diğer kategorilerde düşük puan verip “ne olursa olsun tank kategoriye uygundu” denilebilir.
- Buradaki amaçlardan birisi bir çok katılımcının yarışma sonuçlandıktan sonra hangi konularda kendini geliştirmesi gerektiğini sadece puan dağılımına bakarak belirleyebilir. Ardından gelen yorumlar sayesinde de bir çok kişinin tavsiyesini alabilir.
Amaçlardan bir diğeri ise “balığınız çok hoş” gibi yorumlardan sonra gerek izleyici gerekse diğer oy verenlerin aklında şöyle bir soru kalmaz. Neye göre çok hoş?
Bu kriter dağılımının ardından çıkacak yeni bir soru oluşuyor.
O zaman derece dağılımı neye göre yapılacak?
Derece dağılımı konusunda da aşağıda birkaç öneride daha bulunacak olsam da öncelikle Kriter dağılımı konusuna çözüm getirilmesi gereklidir.
Bence çözüm her kritere göre dereceler şeklinde olmalıdır.
Örneğin katılımlara göre bir “Fotoğraf kalitesi”nde 1. olmuş bir fotoğraf aynı zamanda “O an”a göre de 2. olmuş olursa ne olur Bu onun en yüksek olan başarı puanına göre derece kazanmasını sağlar. 2. veya 3. olduğu ödülleri alamaz.
Sonuç: Her katılım tek bir derece alabilir. Bu derece kriterler içerisindeki en yüksek puanda olan için geçerlidir. Ödülünün altına ek bilgi olarak eklenebilir.
Yani dereceler 9 kişiye de dağılabilir 3 kişiye de dağılabilir. Bence olabildiğince çok kişiye dağılsın ki her yarışma daha da çekişmeli geçsin.
Puanlama yapabilecek olan üyeler ve yöneticiler
Puanlama için belirlenen Forum Özel Üyeleri ve Yöneticileri kuralı çok mantıklı devam etmesi gereken kural. Ancak isim vermeden aktarmak istediğim bir konu var ki gerçekten çok yetenekli ve gelecek vadeden tanıdığım arkadaşların katılımlarının son bulmasını sağlayan bir değişim oldu. Yarışma ile alakalı hiçbir konuya katılmama ve artık bir anlamı kalmadığı ile ilgili birkaç yorum aldım. Tahmin edebileceğiniz gibi Jüri olmaması. Bence Puanlama sisteminin sabit kalıp ek olarak Jürilerinde söz hakkı olması gerekiyor. Fakat Jüri olarak seçilen kişilerin oylarının kesinlikle puanlayan bir kişiden farklı olması gerekiyor. Jürilerin oylarının ayrı bir havuzda, FÖÜ-Yöneticilerin oylarının farklı bir havuzda toplanması gibi bir yöntem izlenerek her iki gurubunda %50 şeklinde bir yetki sistemi olabilir. Bu sistem için görevlendirilmiş jüri sayısını da kriterlere göre belirlenmesi çok daha iyi olacaktır. Örneğin Fotoğrafçılık yönü ağır basan bir jüri 2. ve 3. kriterde jüri olarak yer alıp diğer kriterlerde Özel üye ya da Yönetici statüsünde oy kullanabilmesi gerekir. Tüm kategoriler ve kriterlerde kaç tanesinde uzman olunup olunamayacağı yetkisi yönetim tarafından belirlenebilir.
Bahsedilen tüm bu tüm bu yazı öneri niteliğinde olup, tamamen iyileştirmeyi desteklemek adına yazılmıştır.
Genel olarak konuya katılanların butonunu kullanmalarını rica ederim. Destekçileri görebilmek anlamında faydalı olacağını düşünüyorum.
Karşıt bir görüş ya da hatalı bir bölüm ile ilgili de mesajın sadece o bölümünü alıntılayarak(fazla kirlilik olmasın) yeni bir mesaj oluşturabilirsiniz.
Bu mesajımdan çıkarım yapılarak yeni fikirler üreten arkadaşlarda istediği mesajlarında yazdıklarımı kullanabilirler. Sonuçta bu öneriler hepimiz için…
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir