ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
nasdaq
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
27
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
08 Haziran 2009 17:35
Son Ziyaret:
06 Mayıs 2020 03:15
Toplam Mesaj:
262 [0.05 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
levent boyacıoğlu
Doğum Tarihi:
18 Ağustos 1977
Yaş:
47
İl:
Ankara
Meslek:
bilişim pazarlama
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Corydoras Adolfoi,Delphax,Pygmeaus,Melini,Sterbai.CRS,CBS.Cardinal,Celebes Beuty...

SON 10 MESAJI

Karides üretimi ve bakımı
Kışlama konusuna geçmeden önce başımdan geçen bir olayı aktarmak istiyorum. Belki hikaye şeklinde küçük anektodlar daha kavrayıcı ve anlaşılır olur.

Günün birinde bir hobici karides beslemeye karar veriyor ve sorup soruşturup bana bilgi almaya geliyor. Adıda Ali. Bende karidesi seviyorum ve yeni bir hobiciyi daha karides hobisine kazandırmak ona bu güzel canlıları sevdirmek istiyorum. Neyime gerekse! Benim adımda Veli olsun.Hem yazması kolay hemde hikayeye bütünlük katar.

Ali daha önce bakımı kolay neocaridina türlerinden beslemiş ve artık biraz daha güzel bulduğu crs,cbs türlerine geçiş yapmak istiyormuş.

Ali: Abi şu kırmızı,siyah beyaz karideslerden bakmak istiyorum.Amacım üretmek felan değil.Sadece sağlıklı bir şekilde yaşasınlar arada da 3-5 yavru versinler yeter.

Veli: Çok güzel bir karar Ali. Bende sana bu türleri bakman için elimden geldiği kadar bilgi verip tecrübelerimi seninle paylaşırım. Umarım senide bu güzel hobiye kazandırırız. Peki bu istediğin türlerin yaşaması için gereken su değerlerinin daha önce beslediklerinden farklı olduğunu biliyormusun?

Ali: Biraz araştırdım.Verilen değerler farklı evet ama ben döngüsü iyi oturmuş çeşme suyuma alıştırırsam bunlarıda yaşatabilirim. Daha önce discus vb gibi narin balıklar besledim hatta yavruda aldım.Peki senin tavsiyen nedir?

Veli: Karides yapı olarak balıklardan farklıdır Ali. Herşeyden önce balıklarda olan beyin duvarı karideslerde yoktur. Buda karidesleri sudaki toksik ve zararlı elementlere daha duyarlı yapar.Yani aynı suda yaşayan balığının yanında karideslerin ölebilir.

Ali: Peki abi ne öneriyorsun nasıl başlayalım?

Veli:Karideste taban önemlidir Ali. Bir kere kum kullanman karideslerinin daha çok yiyecek bulmasını sağlar hemde bu kumda gelişen yararlı bakteriler suyunun biyolojik dengesini korumana yardımcı olur.Malum ph düşük sularda bu bakteriler alkali yüksek sulara göre daha yavaş ve az gelişir.Bu bakterilere ne kadar çok tutunacak alan verirsen okadar iyi.Bu özelliklerde düşünülerek yapılmış özel kumlar var. Bunlardan alabilirsin.Hatta bu kumlar karideslerinin suyunu tamponlayacak,ph ını sabit tutacaktır.Bununlada kalmayıp özel içerikleri sayesinde hem bakterilerine hemde karideslrine ihtiyaç duydukları makro ve mikro elementleri uzunca bir süre sağlayacaktır.Bu gibi topraklarda bakterilerinin çoğalması için onlara yem olacak organik bileşiklerde var. Yani eğer bu tarz bir kumu en başından kullanırsan sonradan yapman gerekecek birçok angarya iştende kurtulursun!

Ali: Abi naapacan yaa özel kumu felan.Ben o istenen herşeyi kendim sağlarım karideslere.Okadar para harcamaya ne gerek var? Siyah hagen kum var bende onu kullanıcam ben.Hem zaten karidesi kumsuz ortamdada üreten üreticiler varmış.Ben en azından kum koyucam işte.

Veli: Ozaman suyunun gh kh ph gibi değerlerini ayarlaman gerekecek. bu sayede uygun yaşam ortamı sağlayabilirsin. Çeşme suyunun değerlerini biliyormusun?

Ali: Valla abi bundan 6-7 sene önce balık yavrulatırken bi ölçmüşlüğüm vardı ama sanırım hala aynıdır. Gh 8-12 kh 6-8 ph ta 7-8 arası bişeydi öyle hatırlıyorum.

Veli:Peki çeşme sularımızın herzaman sabit değerler vermediğini de biliyorsundur. Bunları tekrar ölçmelisin. Birer test al ve ölç sonrada suyunu bu değerlere ayarlaman gerekecek.

Ali: Abi şimdi okadar teste kim para vercek. Bende ozmoz cihazı var azcık ondan azcıkta çeşmeden koyar yaparız bişeyler.

Veli: E madem ozmoz cihazın var neden hazır bir mineral alıp ondan kullanmıyorsun. Bu minerallerin oranları her zaman sabittir.Yani ne kadar gram kullanırsan şu kadar gh kh ı şu kadar litre suya katar diye kullanım yönergelerinde yazar. 100 gramı 20 tl civarında alıp tonlarca su hazırlayabilirsin.Ne test almana gerek kalır nede diğer ölçümleri yapmana.

Ali:Abi ya zottirik karışımlara para verceğime o paraya 2 karides alır izlerken keyfime bakarım. Hep para tuzağı bunlar.

Veli: E peki suyu nasıl ayarlıyacaksın? En azından suyunun ph ını düşürmen gerkecek?

Ali: Ben balık üretirken fosforik asit kullanırdım.Olmadı hidroklorik asit kullanırım, oda olmadı peat torf felan atarım illaki düşer.

Veli:Tamam bunları ozaman yine satın alman gerekecek,onlara para verene kadar neden işin kolayını yapmıyorsun? İzlemeye keyfini sürmeye daha çok vaktin kalmazmı? Hobini eziyet haline getirmek istiyorsan sen bilirsin tabi. Ayrıca fosforik asit kullanırsan fosfordan dolayı akvaryumun yosun tutacak.Hcl kullanırsan klor artacak karideslrin ölebilir, peat veya torf kullanırsanda suyun kahverengi olacak.Keyif kısmı biraz azalmazmı?

Ali: Boşver abi ben böylede yapılabileceğine inanıyorum, hem bu sayede benim gibi parası olmayan ama birazcık tecrübeli diğer hobicilerede birazcık faydam olur. Bu özel malzemeler olmadanda yapılabileceğini ispatlamış olurum.

Veli: Peki ozaman keyif almak için hobi için sen bukadar zahmete girmeyi göze alıyor ve kendine güveniyorsan sen zaten her canlıyı bakıp azda olsa üretebilecek bir arkadaşa benziyorsun.Sen yaparsın ben sana güveniyorum.

Ali: Sağol abi bana destek olduğun ve verdiğin motivasyonla ve tabiki yardımlarınla ben bu karideslere bakarım. Karideste alayım ben gelmişken madem.

Veli: Akvaryumun hazırmıki? yani biyolojik döngü en azından? Nereye koyacaksın?

Ali: Ben zaten hazırlamıştım abi suyumu felan akvaryumu kuralıda 15 gün oldu çoktan oturmuştur. Şu siyah karidesler ne kadar çok güzelmiş çok asil duruyor.

Veli: Onlar 35-80 arası fiyatla satılıyor piyasası böyle.

Ali: Hımm,peki ya şu koyu kırmızı siyahı veya kırmızısı fazla olanlar?

Veli: Onlarda 20-70 arası grade ine göre değişiyor.

Ali: Abi sende neyi beğensem pahalı diyon yav. Peki ya bunlar? Pek renk yok sanırım normal crs cbs dediklerinizden.

Veli: Ha evet onlar melez ama istediğimiz formda çıkmayanlar.20 civarı.

Ali: Yok oda ağır olur şimdi 20 tane alsak 400tl yapar. Hem zaten benim adım Ali hemde acemiyim öldürürüz şimdi bunları yazık olur paraya. sen bana şu kırmızı beyazlardan bi 10 tane verirmisin? Sanırım sen en çok bunlar üzerinde uğraşıyorsun.

Veli: Evet Ali ben onları daha çok seviyorum. Al sana 10 tane bunlar benim sana hediyem olsun. Böylece bu hobiye yeni bir sevdalı daha kazandırmış olurum. Verdiğim bilgi ve önerilerimde bonus olsun tanışmamız şerefine. Hoş sen nasıl olsa yine kendi bildiğini yapıcaksın ama yinede helali hoş olsun. Sağlıcakla kal Ali.

Bu ali lerden çok var maalesef. Ali dir ne yapsa yeridir deyip geçmemek lazım. Bu güzel, keyif almak için yaptığımız hobiye bilinçli, hevesli hobiciler kazandırmak en büyük zevklerden bir tanesi. Umarım daha çok Ali lerimiz olur, ama en önemlisi daha çok Velilerimizin olması! Ali yazacak Veli bozacak döngü usanılmadan sürecek.


-Kışlama konusu hakkında görüşlerimi yine vakit bulursam bu gün içinde yazmayı planlıyorum. Araya böyle eğlenceli bir hikaye eklemek istedim. Umarım konuda bir Ali yoktur :)) İsmi Ali olan arkadaşlarımda lütfen bana kızmasınlar, kolay bir isim ve akılda kalıcı olduğu için bu ismi kullandım hikayemde...

Hayırlı Cumalar herkese,
Levent.nasdaq2014-03-07 18:29:42
Karides üretimi ve bakımı
Tekrar merhaba, umarım keyifli bir konu olmaya devam ediyordur. Kaldığımız yerden devam edelim ama sanırım bu melez ve safkan olayında kafalar biraz karışmış. Bunu biraz açmamız gerekecek sanırım;
Öncelikle şunu belirteyim ki yanlış anlaşılmalara mahal vermeyelim: melez demek tu kaka demek değildir. Hatta bazı melezler umduğumuzdan da güzel olabiliyor :)) Ama kelimeyi tam manası ile anlamak gerekirse önce bir tanımlama yapalım sonra açalım.
   Melez: Kendine has gen havuzuna sahip ve stabil bir canlıya, yine stabil yada daha önce gen havuzu genişletilmiş bir başka canlının genlerini aşılamaktır.
   Örnek karides olmasın; mesela siyahi bir insan ile beyaz bir insanın evlenip çocuklarının olması! Bu yeni bir gen havuzuna sahip yani genişletilmiş yada çeşitlendirilmiş yeni bireylere sahip olmak demektir.
   Şimdi bu noktada doğan yeni çocuk yada çocukların siyah, beyaz, esmer, mor, lacivert olup olmamaları onları görünür melezler haline getirir.Biz bilirizki tabiki anne ve babayı bildiğimiz için bunlar melezdir. Birde bu çocukların anne babalarını tanımıyoruz ama çocuğu siyah olarak gördük. Ozaman melezlik konusunda yorum yapamayız ve anne babasınında siyahi olduğunu düşünürüz. Uzatmayalım işin bilimsel yanı ile değerlendirirsek bu çocuklar gen havuzları genişlediği yada yeni eklemeler yapıldığı için melezdir. Önceki mesajımı tekrar gözden geçirmekte fayda var yada okumakta. Ne demiştik orijinal renkleri elde edebiliriz (bizim konumuzda safkan olarak geçti) ama sırf renk benziyor diye orijinal safkana döndük diyemeyiz. Melez her zaman melezdir. Bazı resim yada grafiklerde gösterildiği gibi 4 tane bb be r tb yazarak bir karidesin ne renk vereceğini basitçe anlatabiliriz belki ama bu karidesin safkan olduğunu ispat edemeyecek kadar da anlamsız bir bilimsel dökümandır. Görüyorumki biz hobicilerde özellikle karides için sadece renk olgusu gen okumaya yetmiş ve bu sayede safkan yada melez demişiz. Peki ya düşünelim, baş,bacak,anten,rostrum, göz, kuyruk vb gibi kısaca renk haricindeki diğer genler nereye gitti? Bunları göremiyoruz diye safkan türmü elde etmiş olduk? Tabiki olmadık. İşte bu yüzden melez anaçların yavrularıda her zaman melez kalır.
Genetik konusunu daha detaylı anlatabilirdik ama hobicilerin bilgi almasını amaçladığımız bu gibi konularda çokta kafa karıştırmaya gerek yok. Zaten hiçbir hobicininde genetik çalışması yapmayacağını düşünürsek boşu boşuna yazar çizer dururuz. İlgisi bu yönde olan kişilerde ayrı bir konu açabilir,bende bildiğim kadarı ile katılırım.

Kaldığımız yerden devam edelim;

4.Kefir nedir? Ne işe yarar? Faydalımı yoksa zararlımı?
Bu konuya girmeden önce karideslerin beslenme alışkanlıklarına bir göz atmak lazım. Karideslerin birincil besinleri yaşam alanları olan tabanda büyüyen mikro organizmalardır. Mikro organizma dediğimiz şeyler nedir? Bakteriler, algler, mayalar, vb gibi yaşam ortamında büyüyen mikro ölçkli canlılardır. Tabiki bitki artıkları, yaş bitkilerin çürümeye başlayan kısımları karideslerimizin menüsünde yer alır.Ama bu organik atıkların üzerinde yeşermeye başlamış organizmalar ilk besinleridir. İşte bu yüzden bir yaprağın doğal olarak kurumuş halini sularımıza atıp yem yapıyoruz. Unutmayalımki bu kahverengi yaprak oluşumunu yapan da işte bu toprak bakterileridir.
Uzatmadan kefire geçelim; yukarıda anlattığımız beslenme alışkanlıklarından kefirin aslında süper bir besin olması gerekiyor. Ki yüzdesel olarakta faydalı olabilir.Çünkü neticede mikro organizma ihtiva ediyor ve bizim karideslerimizde bunlarla beslniyor. Peki ya gereklimi? Hemen içeriğe bakalım. Kefir mayasında olan başlıca bakteriler lactobacillus acidophilus , bifidobacterium bifidum ve tabi sayısız maya ve diğer bakteriler. Diğer diye tanımladığımız bakterileri burada yazıp çokta kafa karıştırmayalım neticede karidese tatlı geldiği sürece yiyecektir ama kefir mayasının yüzdesel olarak çoğunluğunu oluşturan bu iki organizmayı açmak gerekli. Lactobacilluslar adları üzerinde laktozu laktik aside fermente eden bakterilerdir ve bilindiği üzere sütte laktoz yönünden zengin bir besindir. Bu yüzden bu besinde çoğunluğu oluşturmasıda normal. Bu lactobacilluslar karideslerimizin sindirim sistemindede bulunurlar. Kısaca besinlerdeki şeker bileşiklerini parçalayarak karideslerimize faydalı olmak için çalışırlar. Peki karidesimizin sindirim sisteminde yeteri kadar var olan bir bakteriyi karidese tekrar yedirmekmi daha faydalı olur yoksa bu yerleşik bakterilerin beslenmesi için gereken şeker bileşiklerinimi yedirmek faydalı olur? İşte burada karideslerimizin ihtiyacı söz konusu. İşlevsel bir sisteme yeni çark takıp makineyi bozmak yerine makineyi yağlayıp çalışmasını kolaylaştırmak en akıllıca yol olur. Ama makinede çark eksikse yerine yenisini takmak gerekir. Demekki duruma göre hareket etmek gerekiyor. Bunun yanında lactobacilluslar laktik asidi ortaya çıkartınca kefirdeki diğer organizmamız iş başı yapıyor. Ne yapıyor bu mayalar? Hepimizin bildiği üzere ethanol yani alkol üretmeye başlıyorlar. Ev yapımı kefirler en az %1-2 oranında ethanol ihtiva eder. Peki alkolü biz dezenfekte etmek için kullanıyorduk suya atınca ne olacak? İşte yararın zararı burada ortaya çıkmaya başlıyor. Toparlayalım, kullanım tariflerindede görüldüğü üzere kefir mayasının kendisini değil kefirin kendisini veriyoruz karideslere.Yani ortaya çıkan, fermente olmuş ürünü. Burada organizmanın kendisini kullanmıyorsak ozaman biz olduğunu farz ettiğimiz organizmaların yaşamasını idame ettirmiş oluyoruz.Kefirin özünde (mayasında değil)fermente olmamış laktoz, fermentasyon ürünü laktik asit,bir miktar alkol ve bolca yıkıma uğramış protein yani amino asitler ve prebiyotikler var. İyi bir besin gibi görünüyor. Dozunu abartmadıkça kullanılabilir ama şunuda unutmayalımki bu sentezlenenler karideslerimizin içinde de sentezleniyor. Besin değeri yüksek ölü mikro organizma yemlerini kullanmak, yada suyumuzdaki yaşaması gereken mikro organizmalara yem vermek bence en akıllıca yöntem olur. Tabi bu döngüleri kontrol edebilen profesyonellerin bu ürünleri kullanmasını engelleyecek bir durum yok.

5.Kışlama? Yarın devam edelim!(arkası yarın gibi oluyor ama yaz yaz bitmiyor:)) Yine eklenen konular olursa yada benim unuttuğum şeyler varsa hatırlatın ekleyerek devam ederiz..
nasdaq2014-03-07 00:57:56
Karides üretimi ve bakımı
   Aslında bir makale yazıyordum ama sanırım burada madde madde yazarakta karides beslemek isteyenlere bilgi vermiş olacağız. Hemde belirli bir diyalog içinde,söyleşi tarzında ve sorulara cevap vererek anlatmak daha akılda kalıcı olacak. Umarım karşılıklı soru cevap şeklinde bildiklerimizi medeni bir şekilde tartışabiliriz.
 Konu ben yazana kadar 6. sayfaya kadar gelmiş o yüzden en başından cevap vermek maksadı ile madde madde  yazsam daha hızlı bir giriş yapmış olacağım. Umarım bu sayfada kaldığı için verilecek bilgiler kaybolup gitmez.

1-Karides akvaryumlarında kum şartmıdır? Aktif kumlar gerekli ve gerçekten işlevselmidir?Gh+ gibi mineral katkıları gereklimidir?
  Evet! Karides akvaryumlarında kum şarttır.Karides akvaryumları için üretilen kumlar gerçekten işlevsel ve uzun vadede çok yardımcıdır.Gh ve diğer mineraller katkılar hobicinin( dikkati çekelim Hobicinin) en büyük yardımcısıdır(Malum kıtayı tekrar keşfetmeye gerek yok). Buraya kadar yazdıklarım karides hobisine yeni başlayan yada balıktan sonra karideside bir deneyelim diyen insanlar için geçerli! Gh,kh,ph,buffer,tds,mikrosiemens, fosforik asit, fosforik asidin buffering özelliği, çeşme suyu ile ozmoz suyu karışımından elde edilecek dğerleri bilen, bunları ölçebilen ve hatta bunları ölçmek için evinde testler barındıran insanlar için şart değildir. Fosforik asidin aslında karbonat döngüsünde yavaşlatıcı ve bu döngüyü devam ettirici özelliğini bilen insanlar için şart değildir. Evine ozmoz cihazı alabilen, yazıldığı gibi kalsiyum klorid,magnezyum sülfat,potasyum,kükürt,sodyum vs gibi  mineralleri hassas bir şekilde tartıp dozlayabilecek,karışımların vereceği nihai bileşikleri tahmin edebilmeye yeteri kadar kimya bilgisine sahip insanlar için şart değildir. Bu böyle uzatılabilir. 
    Benim şahsi düşüncem hobi için hobiciye kesin ve kolay öneriler vermek gerektiğidir. Hobici o hevesi yakalayıp devam etmek istediğinde diğer detaylı yollar öğretilmelidir. Nasılki her yerin çeşme suyu aynı akmıyorsa verilecek şukadar suya şukadar osmoz ekle diye bir reçetede verilemez. Kaldıki ozmoz cihazı alabilen bir hobicininde hazır gh ürünlerini kullanması en akıllıca yöntem olacaktır. Ve hatta en ucuzu. Düşünün tanesi 20 tl den başlayan bir karidesten 20 adet alıp 400 tl para ödeyen bir hobiciye bu iş çeşme  suyundada  olur diyemezsiniz. Zaten ilk tavsiyemiz ne oluyor? Ucuz karideslerden başla,neocaridinalarda biraz tecrübe edin. Sonra daha narin türlere geçersin! 
    Diğer türlü maliyet hesabına girersek emin olun aktif kum,gh mineral vb gibi malzemelere verilen para, yaptım oldu maliyetinden çok çok daha ucuza mal olacaktır. Bunun yanındada bir hobici kazanılmış olur.
    (Not: Lütfen insanların bilgi alacağını düşündüğünüz yardımcı olabilecek konulara denemediğiniz reçeteleri yazmayın. Kimyada olsa yemde olsa bu işler çok hassastır özelliklede can söz konusu olduğunda)

2-Karideslerin sınıflandırması nasıl yapılır? Hangi karides olduğu nasıl anlaşılır? Renk pigment neyi belli eder neyi anlamamıza yardımcı olur? Karidesim melez mi saf kan mı?
   Bu soruda sadece caridina türlerinden crs,cbs,twbee türlerinden bahsettiğimi hemen belirteyim.
Yine şahsi fikir olarak karideste olsun balıkta olsun melez ve melezlemeye karşı olan bir insan olduğumu belirtmek isterim. En azından aldığım canlının yavrularınında annesi babası gibi olmasını beklerim. Bu karideste bazı türlerin iyi ıslah edilmesi ile aşılıyor. Yoksa twbee türündeki karideslerin tamamı melezlemedir.  Ve hala netleşmemiş bir bilmecedir. Tayvanlı dostlarımız sağolsun. Her ne kadar tangerine tiger ile melezlendiği söylensede tangerine tiger karideste tupfel den türetilen bir melezdir. Melezleme olayı baya uzun o yüzden konudaki bir soruya hemen cevap verelim uzamasın. 
  Eğer atası melezlenmiş bir karidesiniz var ise sonraki çıkacak bütün yavrularınızda yine melez demektir. Bu çıkan yavrunun renginden belli olmaz. O yavrunun sonraki yavrusunun kendi gibi olmamasından ortaya çıkar. İşte burada bir piyango söz konusu, melez bir anaç takımı alan hobici hayalini kurduğu bir karidese çok ucuza sahip olabilir :) 
  Konuda geçen bir soruda twbee mi yoksa normal bir crs emi sahip olduğumu nasıl anlarım? dı.
 Yukarıda bahsettiğim üzere zaten melez bir takıma sahipseniz yavrularınızın gnetik olarak normal bir crs vermesi imkansız! Sadece normal crs yada cbs e benzer yavrularınız olabilir. Melez hr yerde melezdir.
  Son olarak bu madde için şunu da belirteyim; crs,cbs safkan türlerinin kaba tabirle kafasında iki beyaz nokta olur ve bu iki nokta hiçbir zaman kaybolmaz. Uzayabilir,yana yatabilir,öne kayabilir ama temelde hrzaman vardır.

3- Karideslerimin grade leri nedir? Bu madde konuda soru olarak yok ama sanırım bir eksik bilgi var onu düzltmek için yazıyorum.
  S,SS,SSS,A,B,C gibi sınıflamalar ülkeden ülkeye farklılık gösterir ama hepsinde temel özellik türe özgü renk ve yapının kalitesini belirtmek için kullanılır. Mosura,Hinomaru,Crown,Flower,Tigertooth vb gibi ibareler (özllikle konudaki iki tablodakiler) saf kan CRS,CBS türleri için kullanılır ve renk patternlerini belli eder. Taiwan bee karideslerde bu tabirler kullanılmaz. En azından genel kabul edilmiş literatürde,yoksa kullanan yine kullanıyor :)

4-Renkten devam edelim.En kaliteli en güzel karides hangisidir?
   Bunun cevabı; kesinlikle "Sizin beğendiğiniz dir" Ama yine bir genel literatür vardır ki oda en az olandır. İşte bu yüzden twbee karideslerin değerleri diğerlerine göre yüksektir tabiki bu durum üretildikçe gerileycektir.Mesela Bkk dediğimiz black king kong ilk duyurulduğunda 800 ila 2 bin dolarda alıcı bulmuştur. Şu an bu karides kalitesine göre 10-20 dolar civarlarındadır. Bunun yanında saf kan dediğimiz kaliteli PRL crs ve cbs ler, yıllardır saflaştırılan bizim "amaan be altı üstü crs cbs değilmi" dediğimiz üretimlerin fiyatları hala 2-5 bin dolar arasındadır. Dedim ya önemli olan sizin zevkiniz, örneğin snowwhite,golden dediğimiz karidesler muhteşem gelin beyazlıkları ile zarif ve çok etkileyicidir ama aslında pigment yoksunu karides demektir. Birde buna şeffaf kısımlar eklendiğinde arıza olarak görülür. 

4-Kefir?......Onur (unotim123) ile bu konuyu konuşmuşluğumuz var :) Kendi düşüncelerimi buradanda paylaşmak istiyorum.

  Saat epey geç olmuş.Eğer ilginizi çekti ise bundan sonrasını yarın ,yeni başlıklar olursada ekleyerek devam ederiz. 
 Levent.
nasdaq2014-03-06 03:24:57
Kribensis Cinsiyet
İlk mesajınızdaki iki balıkta erkek. Birini değiştirip bir başka balık almışsınız sanırım oda son mesajınızdaki? Keza bariz belli etmesede sanırım son balığınız dişi. Biraz bekleyin bir süre sonra akvaryumada alışınca tam olarak cinsiyetlerini belli ederler. Daha loş bir ışık ve biraz daha bitki, ayrıca ufak bir saksı veya mağara görünümlü bir aksesuar üretim için size daha yardımcı olacaktır. Dişilerin boyutları erkekler kadar olmaz zaten,ayrıca dişiler erkekler kadar uzunda olmazlar! Üreme için dişinin üreme olgunluğuna gelmesini beklemekten başkada bir çare yok.Umarım kısa sürede mutlu aile tablosunu izlersiniz. 
Kribensis Aşılaması ( Yeni Video Eklendi)
[QUOTE=cros_caos]Merhabalar öncelikle iyi akşamlar, geçen günlerde yeni bir konu açmıştım kribensis tankımla ilgili, şöyle iyi ve kötü gelişmeler oldu. Dün akvaryuma baktığımda dişi kribensisin öldüğünü gördüm ve çok üzüldüm ardından yarım saat sonra kadar bir baktım ki ne göreyim erkek kribensis ve altında yavruları :) diğer türleri sae vatoz gibi türleri kovalıyor. Bana önerebileceğiniz hususlar var mıdır ? Yeni dişi alayım mı yavrulara zarar verir mi ? Yavruları ayırmak gerekir mi yoksa erkek büyütür mü ? [/QUOTE]
 
[QUOTE=cros_caos]Kimse yorum yapmamış erkek kribensisin yanına dişi kribensis alsam yavrular varken yanlış mı yapmış olurum. Yorum gelmediği için gidip dişi de edinmiyorum edindiğimde her şey için geç olabilir yavrulara zarar verebilir. Yorumlarınızı esirgemeyiniz lütfen, şimdiden çok teşekkür ederim. . [/QUOTE]
 
Merhaba Oğuz,
Kribensisler; dişi erkek yavrularını aynı hassasiyetle koruma içgüdüsünde olurlar. Fakat bazen erkekte bu biraz daha az olabilir.Sanırım sen şanslısınki elindeki erkek en az anne kadar şefkatli çıkmış! Erkek kribensisin ilgisi azalana kadar yavrulara bakıp koruyacaktır lakin diğer balıkların varlığında bu nekadar işe yarar bilemiyorum özellikle sae ler yavruları yemek için birçok sorti yapacaklardır! İlk etapta diğer (sae vb.) balıkları ayırman iyi bir önlem olacaktır. Yada yavruların rahat yüzüp yem yediğini görünce onları ayırabilirsin. Diğer bir dişi almaya gelince; şuan bir başka dişi, erkek kribensisin ve yavrular için yabancı bir balıktan başka birşey olmayacaktır. Erkek kovalayacak, yavrularda yem olacaktır. Yeni dişiyi yavruları kurtardıktan sonra düşünmelisin!
Kribensis Aşılaması ( Yeni Video Eklendi)
[QUOTE=erdemkilic81]Levent bey oncelikle bu ture ilgimi cektiginiz icin tesekkurler. Yaklasik 160 lt lik bitkili tank kuruyorum. Ve kesinlikle kribensis olacak bu tankta. Ama ben gorsellik icin karma bir akvaryum istiyorum. Yanina hangi turleri koymaliyim. Bitki yerlesimi, kum secimi nasil olmali ve en onemlisi ana t,ankta uretim yapmak cok mu zor olur. Uretim tanki kurmam zorunlumu. Akvaryumun bitmesi icin sabirsizlaniyorum su an[/QUOTE]
 
  Erdem bey konunun bu yönde sizi etkilemesine sevindim. Eminim ki sizde zevkle besleyeceksiniz. Kribensis karma akvaryumlarda kolayca beslenebilir,hemen hemen bütün türlerle heleki 160 litrelik büyük bir bitkili akvaryumda size sıkıntı yaratmayacaktır. Lakin bence kribensisin o aile tablosunu izlemek ve yavru bakımını seyretmek için ayrı bir akvaryum, en azından yavruların sağ kalmaları için gerekli.Üreme döneminde aynı bölgeyi tercih edecek (bu genelde taban bölgesidir) diğer balıklara karşı oldukça agresif olacaklardır! Bunu göze alarak bu balıklara bakmanızı tavsiye ederim.
  Şöyle bir öneride bulunabilirim; akvaryumunuzun tamamen bitkilenmesini sağlayana kadar bir çift kribensis bakabilir, o aile saadetini izledikten sonra, hala kribensislerin yeterince renkli olmadıklarını düşünürseniz yeni türler ekleyebilirsiniz.
 
Aksan Akvaryum Cam Lily Pipe imalatı başlamıştır
Her şeyden önce yerli bir girişim olması bana son derece gurur verdi. Ne veya nasıl olduğundan ziyade yerli üretime destek verilmeli ve yerli sermaye ile geliştirilen her türlü girişime; gerek fikir, gerekse tercih edilerek omuz verilmeli diye düşünüyorum. Bu ürünlerin Aksan kalitesi ve titizliği ile yapıldığınıda düşünürsek kesinlikle gelip kendi tanklarıma alacağım. Tekrar tebrik ederim.
Kribensis Aşılaması ( Yeni Video Eklendi)
Mert kribensislerin eş tutmuş bir çift değilmiş anladığım kadarı ile. Ama üreme olgunluğunda balıklar edinmişsin. Bu evrede birbirlerini test edip sonrada eşleşeceklerdir.Özellikle dişilerin agresifliği malumdur. Balıklarına biraz daha zaman verirsen onlar bu işi çözerler merak etme. Yem konusuna gelince; sakın olaki yemiyorlar diye bol bol yemleme yapma! Attıklarını bulup yiyeceklerdir.
Arı Karides Akvaryumlarında Ozon ve Orp Cihazının Kullanılması
Çalışma prensibini temel aldığımızda çok güzel ve kullanışlı olacağından şüphe duymayacağımız bir sistem! Ozonlama yani ortama fazladan oksijen atomu dahil ederek doğadaki döngüyü hızlandırma! Lakin konu crs tarzı karidesler olunca işin sonu malesef hüsran! Hemen kötü yada olumsuz yaftasını yapıştırmadan önce bazı bilgiler vererek neden kullanışsız olduğunu açıklamak lazım.
Ozon; formulündede olduğu üzere O3 üç oksijenin bir araya gelmesi demek.Stabil olan 2 oksijenin yanına yaramaz bir fırıldak koymaktır.Bu üçüncü oksijen diğer iki kanka oksijenin yanına gelince devamlı yaramazlık peşinde olur. Zaten amaçta budur.Hemen hemen bütün kimyasal içeriklerde çift oksijen en stabil,sabit ve kararlı formdur.Şunuda belirtelim oksijen tekte olsa beşte olsa doğada hiçbir zaman saf halde olmaz.İllaki bir minerale,bir başka gaza bağlıdır. Ozon sistemlerinde verilen ekstra oksijenin çalışmasıda bu fırıldak arkadaşın hemen bişeylere tutunmak istemesidir.Bunun içinde ortamdaki en kolay arkadaşı kandırır ve onla kanka olur.Eğer bu arkadaş zaten bir bileşik ise onu bozar ve kendisine arkadaş yapar. Çok detaya girmeyelim bize lazım olan yada sorulardaki merak edilen bakterilerimiz üzerine devam edelim.Ozonun bakteri dezenfeksiyonunda kullanılmasının sebebi yukarıda açıklamaya çalıştığım bir başka arkadaşa bağlanma isteğidir ve bu bakteride; bakterinin hücre duvarındaki organik bileşiklerdir.Böylelikle bu haşarı oksijen hücre duvarını parçalayıp oradan kendine arkadaş edinince bizim bakterilerimiz ölür.
 Şimdi budurum iyi işte, ne güzel kullanalım diyemiyoruz! Çünkü bize lazım olan bakterilerimiz düşük PH larda okadarda kolay üreyemiyorlar! Bunun içindirki özel karides üreten yetiştiricilerin akvaryumlarında ardışık üç dış filtre çalışır! Ne kadar çok biyolojik bakteri yatağı okadar çok amonyaksız,nitritsiz ortam demektir.
 Deniz akvaryumlarında durum çok farklı, malum 8-9 dan aşşağı Ph zaten olmaz artı suda okadar çok mineral vardırki bizim yaramaz oksijen bunlara çok daha çabuk saldırır.Discus üreticilerinin kullanım amaçlarıda ozonun tamamen bakteri öldürmesi üzerinedir.Ve ençokta yumurta mantarlaşmasını önlemek için kullanırlar.
 Bir başka zararıda (tabi konu ile ilgili olarak) karidesimizin iskeletini oluşturan çitin maddesinin bir organik bileşik olması ve renk veren minerallerinde bu maddeye tutunmasından dolayı bu haşarı oksijenin bu yapıya zarar vermesidir.
 Sanırım çok daha örnek veya sebep sayabilirim fakat temelde sistemin crs ler için neden kullanışsız olacağını az çok açıklayabildim. Ozon yerine oxydator mantığı ile suya normal oksiyeni fazla verebilmenin üzerine yoğunlaşmak daha akıllıca olacaktır. Bunun en kolay ve tanınan üreticiler tarafından uygulanan şekli suyu soğutmaktır! Malum su soğudukça oksijen doygunluğu artacaktır.
  Sağlıklı karidesler.
 
 Sorularada cevap vermek gerekirse;

Akvaryumda orp kontrol cihazı ile ozon vererek bakteri döngüsüne zarar verecek miyim? Yani faydalı bakterileri de yok mu edeceğim? Evet
 
Suyun redox değerini sürekli 200 mV seviyesinde ve de Ph değerini 6,2 de sabit tutarak ne yapmış olacağım? Ph ı CO2 ile 6,2 de tutacağınız ve O3 de vereceğiniz için bakteriler yeteri kadar çoğalamıyacaklar.Yani hem yakacak hemde boğacaksınız.
 
Arı karideslerin habitat sularının redox değerleri ne? Onların doğal yaşam alanlarında bizim akvaryumlarımız gibi suyun kalitesini bakteriler mi temel olarak belirliyor?İlk kısma cevap vermek için Konu arı karidesse farklı bir cevap, arı derken; crs cbs kastediliyorsa farklı bir cevap vermek gerekiyor! Suyun kalitesini herzaman "denge" belirler!(çok geniş bir konu)
 
Ozon difüzörünün çıkışına bir aktif karbon reaktörü bağlayarak kokusunu giderip, oksijene dönüştürmek gerekli mi? Ozonu aktif karbonla filitre ederseniz ozon özelliği yok olur!
 
Ozon difüzörünün çıkışına bir aktif karbon reaktörü bağlamayıp, suya ozon karışır ise karideslerin üzerinde ne gibi etkisi olacak? Sanırım mesajımda bu soruyu cevapladım.
nasdaq2013-01-11 03:05:18
8 litre Hi-tech nano son demleri.
[QUOTE=Hephaestus]Suyunuz çok net ve billur duruyor bunun sebebi dış filtre mi?[/QUOTE]
 
Dış filtre dıy 1 litrelik bir filitre idi.Tabiki etkisi çok ama asıl etken; oturmuş bir sistem,biyolojik döngü!

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 27 Online Kullanıcı, 15 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.