ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
efkango
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
10
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrimiçi
Üyelik Tarihi:
31 Mayıs 2024 22:49
Son Ziyaret:
2 dakika önce
Toplam Mesaj:
15 [0.06 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
9 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Efekan Bicer
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Ankara
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Efekan

SON 10 MESAJI

Yeni Akvaryum Soru(n)ları
Selamlar, anlattıklarınızdan ve fotoğraf baktığımda en azından kendi tecrübelerime ve bilgilerime göre gözüme çarpan şeyler var. Conditioner kullanmaz ve su değişimini doğru oranda yapmanız güzel bir şey fakat akvaryumu kuralı kaç gün oldu? biyolojik döngünün oturmasını beklediniz mi?(kaç gün olduğuna dair bir soru sormamın sebebi ve biyolojik döngü olarak bahsettiğim şeyin ne olduğuna anlam veremediyseniz linkte bıraktığım kaynak anlamanız için çok güzeldir. Detaylı bir anlatımdır, eğer çok yeniyseniz biraz kafa karışıklığı yaratır ama kesinlikle öğrenmeniz gereken bir konu [URL]https://www.akvaryum.com/yeni_tank_sendromu_ve_azot_dongusu_makaler_21_5823.asp[/URL] Buna dair bir detay paylaştığınızı göremedim. Biraz fazla canlı yükü olduğundan oturmamış bir döngüde ölümler yaşanabilir. Ayrıca daha farklı bir filtre elemanı daha güzel olabilirdi. Fotoğrafta bulunan filtrasyon ekipmanını ve malzemeleri tam anlayamadım. Bu konuda daha iyi yorumlar yapan hobiciler olacaktır, bana göre küçük bir pipo filtre veya minik bir şelale filtre çok daha düzgün bir yaklaşım.
Isıtıcı konusu için elbette kaliteli veya kalitesiz fark etmeksizin sorunlar yaşanabilir, kalitesiz ürünlerde ihtimal kaliteli ürünlere göre artmakta. Ama kesin termostat sorunu yaşayacağınız anlamına gelmez hatta epey düşük bir ihtimal olduğunu düşünüyorum,"Ya olursa" yaklaşımını gereksiz buluyorum kısacası, bu şekilde yaklaştığımızda akvaryumun silikonları da atabilir garantisi yok[:D]. Sektörde bilindik markaların ürünlerinden Litre başına kabaca 1W olacak şekilde bir ısıtıcı alıp kullanmanız gayet güzel bir hamle olur. Belki kayıplar suyunuzun sıcaklığından kaynaklanıyor olabilir, türler hakkında bir bilgim yok.
Kumunuz biraz ince geldi gözüme biraz daha eklenebilirmiş. Sanırım renkli taşlar yok eğer kullandıysanız onları çıkarmalısınız. Arkaplanı genel olarak petshoplarda bulabilirsiniz veya internetten temin edebilirsiniz, bulmakta zorluk yaşamayacağınızı düşünüyorum.
İsterseniz bana özel mesaj atabilirsiniz daha detaylı yardımcı olmak isterim. Konu hakkında benim söylediklerimden çok daha tutarlı ve doğru mesajlar gelebilir ve umarım gelir. Hem siz hem de ben öğrenmiş olurum. Umarım yanlış bir dil kullanmamışımdır, yardımcı olabildiysem ne mutlu. Keyifli hobiler[EDIT]efkango,2024-11-03 00:27:37[/EDIT]
10det Rasbora Ve 10 Adet Neon Tetra
Çok daha bilgili ve tecrübe sahibi hobiciler vardır ama birkaç gündür bir yanıt verilmemiş bu yüzden kendi bildiğimi paylaşmak istedim. Bu tarz balıklar için 3-4 litre başına 1 balık ideal kabul ediliyor diye biliyorum. 60 - 80 Litre arası filtrasyon yeterliliğine bağlı olarak idealdir diye düşünüyorum. Keyifli hobiler.
60-70 Litre Bitkili Akvaryum İçin İdeal Filtre
Selamlarr değerli hobiciler,
60 Litre küsürat bir tankım var. Bitkili karides akvaryumu için kurdum fakat gelecekte canlı doğuran ekleme vs gibi planlarım var. Yakın zamanda Sunsun-603B dış filtre aldım pipodan hoşlanmadığım için. Maalesef talihsizlik aldığım ürün motor ve kova bağlantısından su sızdırıyor bu nedenle aldığım yerden iade talebi oluşturdum. Tekrardan Sunsun marka tercih etmek istemiyorum elbette sevenleri vardır fakat bende kötü bir tat bıraktı kendileri biraz soğudum açıkcası.

Eheim 2213-05 seçeneğinde karar kıldım gibi fakat bu konuda anlamadığım bir şey var. Bir yerde 150 litre için başka bir yerde 80 ve üstü litreler için ideal olduğu ve başka yerde 50-60 için ideal olduğuna kadar hangi hacime ideal olduğuna anlam veremediğim bir ürün oldu. Forumda kimileri için 60 litreye şelale filtreden daha iyi bir seçenek yokken kimileri olabiliyorsa dış filtre olması gerektiğini söylüyor ki bende dış filtreden yanayım. Sebebi biyolojik filtrasyonun doğal olarak daha fazla malzeme koyabildiğimiz için daha iyi olması.

Aşırı uzatmadan sorum şudur, Eheim 2213-05 debisi fazla gelir mi? Böyle bir hacim için Şelale daha iyi bir tercih mi?(Veya dış filtreden çok eksi kalır bir yönü olur mu sonuçta dağlar kadar fark yaratmıyorsa düşünebilirim)
(Karideslerin filtreye kaçmaması için 12mm emiş filtresi aldım o konuda bir problem yok)
Tasarım İçin Ne Düşünüyorsunuz?
Herkese değerli yorumları için çok teşekkür ederim. Önerilerinizi dikkate alarak tasarıma eklemeler yaptım şahsen içime şuan çok sindi. Kadın çorabı konusunda yanlış bilgimi düzelttiğiniz için teşekkürler[:lol:]. Fotoğrafını bırakıyorum, keyifli hobiler herkese.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/246675/220920242021021.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/246675/220920242021031.jpg[/IMG]
Tasarım İçin Ne Düşünüyorsunuz?
[QUOTE=MasterChief]Güzel bir tasarım olmuş fakat eklentiye ihtiyacı var. Kök, kaya ve kum eklenebilir. Arka taraftaki kum seviyesi az daha yükseltilebilir derinlik katması için. Filtreyi kullanabilmek için hava motoru da almış olmalısınız, ses çıkarma durumu fazla oluyor genelde. Sessiz olması için kwmdinden motorlu pipo filtre alabilirsiniz, Dophin SFP 34 gibi. Filtrenin görünümünü kapatmak için önüne büyükçe bir kaya konulabilir. Pipo filtre tek başına yeterli olmayabilir, canlı yüküne bağlı ek filtre kullanın, iç filtre veya askı şelale filtre gibi. Isıtıcıyı ve dereceyi (ısı ölçer) de arka camda görünmeyecek şekilde yerleştirin. Kayaların arasından kayalara tutunmuş gibi kök beya dallar öne doğru zeminden gelebilir. Kayaların etrafına küçük taşlar koyarak görselliği güzelleştirebilirsiniz. Canlı bitki seçiminiz de tasarımı büyük ölçüde etkileyecek. Dallara (köklerin üst kısımlarına moss yapıştırabilirsiniz. Iwagumi tarzında olacaksa halı bitki örtüsü olmalı. Arka fon olmalı; bulanık, siyah veya manzara görünümlü olabilir.[/QUOTE]

Detaylı önerileriniz için çok teşekkür ederim dikkate alacağım.

[QUOTE=Melih Arslan]İmkanınız varsa şelale filtre öneririm. Daha sessiz ve iyi filtreleme yapıyor. Bu pipo da yetersiz olmaz, onunla da devam edebilirsiniz tabi. Bitki henüz almadıysanız görerek almanızı tavsiye ederim, ilanlar kısmında birçok satıcı var. Derinlik katmak amacıyla öndeki kumu arkaya doğru itebilirsiniz.
Keyifli hobiler [:)][/QUOTE]

Tavsiyeniz için teşekkür ederim tekrardan, evet şelale filtreyi bende istiyorum aslında ama karides yavrularını çekebileceği söyleniyor bu yüzden tercih etmemiştim, filtre çekiş kısmına kadın çorabı veya metal süzgeç takılabilirmiş. Metal süzgeç satın alabileceğim bir yer bulamadım, kadın çorabı ise gayet çirkin duracağından tercih etmemiştim[:(][EDIT]efkango,2024-09-22 14:35:54[/EDIT]
Tasarım İçin Ne Düşünüyorsunuz?
[QUOTE=Melih Arslan]Merhaba, hayırlı olsun. Bence güzel duruyor. Akvaryuma müdahale etme isteği hepimizde var [:D] Bitkileri boylarına göre eklediğinizde tasarımın gayet iyi olacağını düşünüyorum. Sadece bir sorum var pipo yeterli gelecek mi?[/QUOTE]
Teşekkür ederim değerli yorumunuz için, internetten sipariş verdim M boy yeterli olur diye düşündüm, hatta aldığım yere ölçüleri verip sorduğumda uygun dedi, ürün gelince biraz komik bir durum yaşandı[:lol:]. Sanırım biraz daha büyüğünü almalıyım.

[EDIT]efkango,2024-09-22 12:55:21[/EDIT]
Tasarım İçin Ne Düşünüyorsunuz?
Selamlar,

İlk tasarım denemem, bitkili bir karides akvaryumu kurmak istiyorum(daha önceden bakım için deneyimim var, iyi bir akvaryum alıp, güzel bir kum ve tasarım kayaları ile ilk defa kurulum yapıyorum)

Bazen bakınca çok güzel oldu diyorum bazen de değiştirsem mi dizaynı şeklinde düşünüyorum, arada kaldım. Sizlerin yorumunu merak ediyorum. Fikir ve tavsiyelerinizi veya başka tasarımlar dene bu pek olmamış gibi yorumlarınızı bekliyorum.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/246675/220920241217171.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/246675/220920241217211.jpg[/IMG]
Bitki Transferinde Dezenfeksiyon Tavsiyesi Lazım
Öncelikle teşekkür ederim yardımınız için. Kumu ve filtreyi kesinlikle ne olursa olsun değiştireceğim. Kumu değiştirdikten sonra suyu da tamamen değiştiririm. O yüzden sorunum planarya vb. zararlı canlıların yumurtalarını veya tekrardan çoğalmalarını sağlayacak kalıntıları yeni kurduğum akvaryuma taşımamak. Altını tekrardan çizmek istedim.
Bitki Transferinde Dezenfeksiyon Tavsiyesi Lazım
Selamlar değerli hobiciler,
Sorun yaklaşık 2 ay önce Glucazyme'i çözelti katkı zannederek gereğinden fazla atmam ile başladı (aslında önerilen dozajda attım fakat bu süreçte hiçbir canlı bulunmadığı için yem doğal olarak dibe çökmüş ve birikmiş). Fazla yemlemeden ötürü nametodlar basmıştı şuan ise 2 aylık mücadelenin ardından nametodları neredeyse yok etmiş olsamda ilk planaryayı gördüm. Bu süreçte düzenli su değişimleri, olabildiğince kum temizliği, salyangoz ve çöpçü gibi denemeler yapsamda sanki 2gr attığım Glucazyme 2kg olmuş durumda cidden kumun herhangi bir yeriyle küçük bir oynamada akvaryum toz bulutu oluyor.
Ve artık yem artığını temizleme konusunda pes ettim. Kumu çöpe atıp, filtreyi değiştirip boş akvaryumun camlarını iyice temizleyeceğim (burada katkısız çamaşır suyunda karar kıldım daha sağlıklı bir öneri varsa açığım).
Asıl sorun bitkiler, çöpe atmak istemiyorum fakat planarya yumurtası sanırım gereğinden fazla sağlam bir şey. Yeni kurduğum tankta 2. hafta planarya görürsem kafayı yiyebilirim.
Bitkileri sodyum permanganat mı hidrojen peroksit mi yoksa çamaşır suyu ile mi dezenfekte etmeliyim? Çamaşır suyuna göre nispeten daha hafif olan diğer hidrojen peroksit gibi kimyasallar ile bitkilere banyo yaptırıp, yeni tanka ekledikten 15 gün sonra ChemVital Rid Planaria da kullanmak aklıma geldi (veya bitkileri sadece bu ilacı attığım bir kapta 72 saat bekletmek) ama tekrardan bir süreç yaşamak, döngüsü yeni başlayan akvaryumda su değişimi vs. bilemiyorum[:?]
Benzer dezenfeksiyon işlemleri için konular var hepsini okudum fakat emin olamadığım nokta genelde balıklar için parazitlerden veya salyangoz için vs. açılmış bu konular. Planarya, hydra vb. zararlı canlılar için bir tavsiye göremedim. Bu arada "boşver at bitkileri yenilerini al" derseniz bu da yapabileceğim bir şey. Söküp atmadan önce bir çözüm yolu varsa diye sizlere danışmak istedim. Teşekkürler[EDIT]efkango,2024-09-07 23:28:01[/EDIT]
Karides Tankı Hazır Su
Yanıtınız için teşekkür ederim Cem Bey
Tek sorun RO suyum 6pH düşük sanırsam o yüzden 20L arıtma suyu 20L hazır su kullanmak gibi bir fikrim var en azından pH 7 seviyelerine gelirse pH düşüşünü biraz sağlama almış olurum diye düşündüm. Söylediğiniz şekilde 200-300TDS aralığını uygulayacağım. Teşekkür ediyorum

Dipnot: GH/KH+ sanırım beklediğim kadar yükseltmeyecek pH'ı ama yükseltir diyorsanız hazır suya gerek duymayabilirim.[EDIT]efkango,2024-06-12 16:50:59[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.