ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Goldfish2000
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
115
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Son Ziyaret:
2 Saat 42 Dakika önce
Toplam Mesaj:
219 [0.36 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
38 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Mistik balık
Doğum Tarihi:
Girilmedi
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Japon balığı Beta Elma salyangozu Nerite salyangozu 200 lt Japon balığı/salyangoz akvaryumu 12 lt beta balığı/salyangoz akvaryumu

SON 10 MESAJI

Balıklı Bakteri Döngüsü Sırasında Besleme Miktarı
[QUOTE=GhostKoi]
Çalışmaması için bir neden söyle. Ya da en iyisi chatgtp ye sor.[zzz][/QUOTE]

Hala amatör bir akvarist sayılırım mazur görün lütfen. Hala birçok şeyi yeni öğreniyorum.
[QUOTE=GhostKoi]

O zaman başlatma diyin canım kardeşim. Eski köye yeni adet getirmeyin. Şu chat gtp den biraz bağımsız düşünün artık. Siz kullandınız diye başkalarının da diline dolanacak. Ben de baktım. Tıpta anesteziyolojide, psikolojide, iletişim bilimlerinde, ziraatte böyle bir terimin karşılığı var. Ama akvaryum hobisinde yok. Olmasın da lütfen. Sonra Türkçe karşılığı varken aralara yabancı dilde sözcükler serpiştiren züppelere dönmeyelim. Sözüm meclisten dışarı ha. Size değil, alınmayın.

Su değişiminde niye filtreyi fişten çekesin ki? Filtreyi boşaltmıyorsun ki. Dolayısıyla başlatma diye bir sorunun da olmayacak. Emiş borusunu yanlışlıkla aşırı yüzeyde konumlandırmadıysan elbet. Benim de 200 l tankım var. Emiş borusu 30 cm. %20 su eksiltsen 15 cm oluyor. Emmeye devam ediyor. Filtre yine devam ediyor. Daha açık nasıl anlatabilirim.[:P] Filtren hava yaptığında, düzensiz çalıştığında her zaman pompayı kullanabilirsin ayrıca.[/QUOTE][QUOTE=GhostKoi]

O zaman başlatma diyin canım kardeşim. Eski köye yeni adet getirmeyin. Şu chat gtp den biraz bağımsız düşünün artık. Siz kullandınız diye başkalarının da diline dolanacak. Ben de baktım. Tıpta anesteziyolojide, psikolojide, iletişim bilimlerinde, ziraatte böyle bir terimin karşılığı var. Ama akvaryum hobisinde yok. Olmasın da lütfen. Sonra Türkçe karşılığı varken aralara yabancı dilde sözcükler serpiştiren züppelere dönmeyelim. Sözüm meclisten dışarı ha. Size değil, alınmayın.

Su değişiminde niye filtreyi fişten çekesin ki? Filtreyi boşaltmıyorsun ki. Dolayısıyla başlatma diye bir sorunun da olmayacak. Emiş borusunu yanlışlıkla aşırı yüzeyde konumlandırmadıysan elbet. Benim de 200 l tankım var. Emiş borusu 30 cm. %20 su eksiltsen 15 cm oluyor. Emmeye devam ediyor. Filtre yine devam ediyor. Daha açık nasıl anlatabilirim.[:P] Filtren hava yaptığında, düzensiz çalıştığında her zaman pompayı kullanabilirsin ayrıca.[/QUOTE]

İlk pompalamam işe yaramadı haznede su yokken yaptığım için. Ağzımla su çekerek başlattım. Şimdi yine başlatamam diye korktuğumdan bu anksiyetem 😅 Hatta şöyle diyim, ilk aldığım dış filtre kullandığımın 3.günde kendiliğinden arıza çıkardı, sizin tavsiyeniz üzerine Tetra Ex 1000 Plus aldım. Şimdi aynı şeyleri tekrar yaşarım korkusu oluştu bende[:D]
Su değişimi yaparken filtrenin çalışmaya devam edebileceğini ilk kez sizden duydum hocam [:O]
[QUOTE=GhostKoi][K]Priming[/K] de ne oluyor? Türkçeye yanlış bir terim kazandırmanın gereği yok. Filtre temizliği derseniz daha iyi anlaşılır. Filtrenizin niteliğini belirmemişsiniz ama, normal bir dış filtre zaten 2 aydan önce temizliğe gerek duymayacaktır. Temizlik yapıldığında da komple yapılmaz, bakteri tutan materyal olabildiğince musluk suyundan uzak tutulur.

Azot zehirlenmesini balıkların davranışına bakarak kestirmeye çalıştığınızda geç kalmış olabilirsiniz. Bakteri döngüsü oluşana dek sık ve az miktarda su değişimi yapabilirsiniz. Gün aşırı %5-10 gibi. Yeni kurulmuş bir tankta 10 gün çok uzun bir süre. Ölçmeden sudaki biyokimyasal değerleri anlayamazsınız. Ama 200 l tankta 3 goldfishle acil bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum eğer balıklar 10-15 cm'den küçükse. Daha sık su değişimiyle devam edebilirsiniz. Değişimlerde anlamlı bakteri kaybı yaşamazsınız, zaten çoğu suda değil filtre ve tutunabilecekleri diğer yüzeylerde bulunur.[/QUOTE]

Hocam priming ile filtre temizliğini değil filtreye su pompalamayı, hortumlardan su gidiş-gelişini sağlamayı kastediyordum. Chatgpt dilime doladı [:D] Merak ettiğim filtre %20 su değişimi için fişini çekip su değişimini yapıp geri taktığımda başlar mı direk, yoksa su pompalamam gerekir mi tekrar? Küçük bir miktarda su değişimi olacağından fişi taksam yeter herhalde[:?]
[QUOTE=GhostKoi]
Bu tür soruları yapay zekaya sorup doğru cevaplar beklemek pek mantıklı değil. İşin mantığını kavramak istiyorsanız biyolojik döngüyle ilgili yazılar okumalısınız. Filtre sisteminiz ve tankınız hakkında bilgi vermelisiniz.

Bakteri döngüsünün kurulması tankınızın durumuna göre öyle 3-5 günde değil, 2 haftayla 2-3 ay arasında geniş bir zamanda gerçekleşir. Eğer gelişmiş bir mikrobiyoloji laboratuvarına sahip değilseniz bakterilerinizi sayamazsınız. Fakat basit çubuklarla azot bileşiklerini ölçerek dolaylı yoldan bunların aktivitesini saptayabilirsiniz.

Yararlı bakterileri sadece azot bileşiklerinin (amonyak, nitrat ve nitrit ) zararlı etkilerini azaltmak için istiyoruz. Eğer tankınız çok kalabalık değilse, birden aşırı balık yüklemediyseniz, aşırı yemleme yapmıyorsanız bakteri döngüsü acil bir gereksinim değildir. Çünkü düzenli yeterli su değişimleri ve ölçümle azot sorunu ertelenebilir. Bunun için de elinizde basit bir test kiti olmalıdır.

Yemleme konusunda aşırıya kaçmayın da aç kalmaları çok sorun oluşturmaz. Sizin ne kadar yem verdiğinizi sormamız lazım. Herkesin bildiği ölçüler: basitçe bir öğünde balığın gözü kadar, ya da 1 dakikada bitirecekleri kadar derler yani. Bunlar zaten önüne ne konarsa çatlayıncaya kadar yiyen obur balıklar. Yanlışlıkla fazla yem verdiğinizde toplamanız lazım. O yüzden bu konuda fikir ayrılıkları olsa da ben her zaman yüzen yemleri tercih ederim.

Not: Aynı soruyu benzer şekilde 1 yıl önce de sormuşsunuz bu arada. [:D] https://www.akvaryum.com/Forum/japon_baliklarimi_ne_kadar_beslemeliyim_k999706.asp[/QUOTE]

GhostKoi hocam, şu anda yarım dakikada bitirebilecekleri kadar yemleme yapıyorum Tropical Super Goldfish Mini Sticks ile, bakteri döngüsü oturana kadar bu yemle besleme yapmayı düşünüyorum çünkü sayması çok kolay bu yemi.
Şu an 9.gündeyiz ve durumları iyi gözüküyor balıkların. Yarın su değişimi günü. Stability'yi 7 gün art arda verdim, şimdi sadece su değişimlerinde ekleyeceğim.
Evet bir buçuk sene önce yine aynı süreçten geçmişim linke bakınca hatırladım [:)]

%20 su değişimi yapacağım, ardından filtre tekrar priminge ihtiyaç duymaz herhalde diye tahmin ediyorum. Sonuçta komple içini açıp büyük temizlik yapmıyorum ve su seviyesi de çok az azalıyor[:?]

Bu arada belirtmeyi unuttum, herhangi bir test kitim yok. Balıkların davranışlarına bakarak hareket etmeye çalışıyorum.[EDIT]Goldfish2000,2025-10-31 16:43:34[/EDIT]
8 gün önce kurduğum 3 common japon balıklı 200 lt akvaryumumda ne kadar yemleme yapmam doğru olur? Bakteri döngüsü yeni oluşuyor bu arada. Seachem Stability kullanıyorum.

Chatgpt'ye sordum tutarsız bilgiler veriyor.

Günlük ne kadar sürede bitirebilecekleri kadar yemleme yapmalıyım?

25litrede Lepistes
Çok hızlı ürüyorlar 25 lt yetersiz.
Boyu Dış Filtre İyi Mi?
[QUOTE=GhostKoi]"[K]Fotoğraftakine göre sizinkiler suyun üstünde. Buna rağmen pompa priming yapıyor mu[/K]?"

Primingi geç de, size fotoya rağmen şunu anlatamadım. tane tane anlatayım, Koyu renkli boruyla şeffaf emiş borusunun bağlantı yerinden söz ediyorum. Anlaşılmıyor ama , suyun yarım cm altında. Fotoğraflarda sizinkiler de su altında görünüyor. Ama bir acayip bağlamışsınız.

Arkadaşın da söylediği gibi kovada su olmazsa başlamaz. Motoru bile yakabilirsiniz. Hatta tamamını suyla doldurursanız çok daha kolay başlatır.

[:)))][/QUOTE]

İnternette animasyon bir videoyu izleyerek kurdum, orada içine su doldurmuyordu pompaya direk basıp su çekiyordu. Ancak en az yarısına kadar su doldurmam gerekliymiş şimdi öğrendim[:D] Gerçi artık su doldurmaya gerek bile yok artık sanırım çünkü temizlik sırasında kovanın içi zaten su dolu olacak. Başlatma pompasına bastığımda bu sefer çalışır galiba.
Bu arada haznede su yokken fişe takmadım ağzımla su çekip doldurup sonra fişe taktım motoru yakmamak için.
Boyu Dış Filtre İyi Mi?
[QUOTE=Hoppala]Merhabalar,

Filtre kovasının içine yarıya kadar tanktan su ekleyin, akabinde pompaya basarsanız içine suyu sorunsuzca alması gerekir. Bende Tetra kullanıyorum, butona arka arkaya 4-5 kez bastıktan sonra suyu alıyor.[/QUOTE]

Kovayla tanktan su alıp yarısına kadar ekleyim bir de öyle deneyim o zaman bir sonraki su doldurma gerektiğinde. Teşekkürler

[QUOTE=Hoppala]Merhabalar,

Filtre kovasının içine yarıya kadar tanktan su ekleyin, akabinde pompaya basarsanız içine suyu sorunsuzca alması gerekir. Bende Tetra kullanıyorum, butona arka arkaya 4-5 kez bastıktan sonra suyu alıyor.[/QUOTE]

Hocam ben kurulumda filtreyi haznesinde hiç su yokken su pompalamaya çalışmıştım, sanırım sorunu buldum![EDIT]Goldfish2000,2025-10-25 01:09:00[/EDIT]
Boyu Dış Filtre İyi Mi?
[QUOTE=GhostKoi]Şu ek yerleri su altında kalırsa sorun düzelir gibi geliyor bana.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/125030/241020252344021.jpg[/IMG][/QUOTE]

Fotoğraftakine göre sizinkiler suyun üstünde. Buna rağmen pompa priming yapıyor mu?

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243415/241020252356171.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243415/241020252356411.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243415/241020252357301.jpg[/IMG]

Benim böyle
Boyu Dış Filtre İyi Mi?
[QUOTE=GhostKoi]

Merhaba, Bu tür konuları satıcıya ya da distribütöre, servisine iletmeniz daha doğru olur. Fakat pek yardımcı olmuyorlar. Kullanıcı hatası değilse 15 gün içinde iade ya da değişim isteme hakkınız var biliyorsunuz.

Ben pompa/başlatmayla ilgili bir sorun yaşamadım. Yeterince uzun süre pompalarsanız çalışıyor fakat emiş borusu ek yerlerinden hava alabiliyor. Başka sorunlar yaşadım: 1)-Kurulum aşamasında musluk adaptöründe bi acayip kilit mekanizması yeşil bir mandal var, ne olduğunu anlayamayıp sağa sola mı yukarı aşağı mı derken kırdım. Bu parçanın Türkiye'de bile bulunmadığını gördüm. Tee Romanya'da var. Neyse ki vanalardan kısarak da aynı kontrol sağlanabiliyor. Bu şekilde çalıştırdım, filtre performansı iyi. 2)- Emiş aparatının ek yeri su üstünde kalırsa hava ve ses yapıyor. Su seviyesini ona göre yüksek tutmak gerekiyor.

Bu sorunuzu da yanıtlayayım, debiyi kısmaktan kasıt giriş çıkış vanaları olan bir filtreniz varsa ki çoğunlukla vardır, Bu vanaları kullanarak su akışını düşürebilirsiniz.[/QUOTE]

Bundan önceki dış filtreyi iade ettim yine aynı şeyi yaşamak istemiyorum o yüzden böyle kullanmaya devam edicem sanırım[:'(] Ben pompaya defalarca kez bastım olmadı belki bir sonraki temizlikte olur. Olmazsa da in hortumundan ağzımla su çekip hemen sonra filtreye takıcam[:O] Teşekkürler hocam[EDIT]Goldfish2000,2025-10-24 23:37:58[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

• 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.