ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
SON 3 MESAJI
AKVARYUM BİTKİLERİ
Akvaryum bitkileri akvaryumların doğal görünümlerine büyük ölçüde katkıda bulunurlar.Aynı tuttuğumuz balıklar gibi onlarda dünyanın çeşitli yerlerinden gelirler.Kimi soğuk suyu tercih eder kimi sıcak,kimi çok ışık ister kimi az.Bu nedenlerden dolayı aldığınız veya almayı düşündüğünüz bitkileri iyi tanımanız gerekir.
Genel Bakım
Akvaryum havalandırmasının ve ışık seviyesinin yeterli olması ve ısının sabitlenmesi en önemli maddelerdir.Ayrıca akvaryumdaki hastalıklara karşı yapılacak olan ilaçlama da bitkiler için tehlikeli olabilir,zira bazı ilaçlar bitkiye zarar verebilir.Bunun için en uygunu küçük bir karantina akvaryumunun hazırlanması ve hasta balıkların bu akvaryuma tahliyesidir.Karantina akvaryumunda tedavi yapıldıktan sonra filtre,kepçe vb. araçların dezenfekte edilmesi gerektiğini de unutmayın.
Bitkilerin çürüyüp kopmaları akvaryumda büyük bir kirliliğe yok açtığı için vakum vb. aletler ile tabanın temizlenmesi de gerekmektedir.
Genel olarak bitki yetiştirmek oldukça zahmetli bir iştir ki akvaryuma ilk getirdiğinde sağlıklı olan bitkiler bir süre sonra solmaya başlayabilir.Bu yüzden akvaryum dengesi bitkiler için uygun hale getirildikten sonra bitkilerin dikilmesidir.
Diğer bitkilerin havasız kalmasını engellemek için ölü yaprakları kesin ve uzayanları da budayın.Bitkilerin gelişimlerine yardımcı olmak amacı ile piyasada satılan birçok güçlendirici bulabilirsiniz.Eğer yapabiliyorsanız akvaryum kurulumundan önce kumla beraber gübre tabletleri eklemeyi unutmayın.
Bitkilerin Çoğaltılması
Saz gibi bazı bitkiler akvaryum zemininin üzerine kök filizleri çıkarırken kılıç gibi diğer türlerinde kök filizleri zemin boyunca uzanır.Her kökün ucunda yeni filiz büyür ve bitki büyür.
Bitkilerin çoğu üst kesimlerden çoğaltılırlar bu sapın büyüyen bölümünün köklenmesi yoluyla yapılır.Bu parçalar 30cm uzunluğundaki bölümünün kesilmesi ile sağlanır.
Birçok su bitkisinin depo olarak kullandığı ve köksap olarak adlandırılan kökleri vardır.Bunların toprak altındaki saplarından çıkan kökleri bulunur,yüzeylerindeki küçük pul ve tomurcuklardan tanınabilir.Bu kök sapların her biri kök vererek yeni bir bitki oluşturacak kalın dilimlere kesilebilir.Yumru kök ise başka bir depolama organıdır ama sadece büyüme noktası olduğu için farklı parçalara bölünerek çoğaltılması imkansızdır.
Ana bitkilerin çeşitli yerlerinden büyüyen filizler görülebilir.Bunlar zamanla bitkiden ayrılıp yüzeye çıkarlar bu esnada tekrar dikilmemeleri için hiçbir sebep yoktur.
Bitki Seçimi Ve Dikilmesi
Farklı bitkiler farklı su tiplerini severler.Bu bitkiler için en önemli unsurdur.Bitki alınmadan önce dikkatlice incelenmeli ve rengi canlı olanlar sap ve yapraklarında hasar olmayanlar tercih edilmelidir.
Sararmış ve canlılığını yitirmiş yaprağı koparıp atın hem bu sayede akvaryumunuzda gereksiz kirliliği önlemiş olursunuz.Bitkileri kaya yada oduna kaynaştırabilirsiniz bunun için bitkinin kökünü odun yada kayanın üzerine iple bağlamanız yeterlidir.Tabii bunu yaparken bitkinin köküne zarar vermemeye dikkat edin.Belli bir süre sonra bitki kökleri odun yada kayaya tutunacak ve ipe gerek kalmayacaktır.Bu sayede çok güzel bir görüntü elde edeceksiniz.Arka planı motoru,ısıtıcıyı,vb.saklamak için arka kısma gür ve uzun bitkileri dikmeyi tercih edin.Öne doğru tabana daha yakın ve estetik bitkileri koyun.Böylece görüntü daha güzel olacak ve ürkek balıklar yada yavrular için bir sığınma ortamı oluşacaktır.
Zemin kimyasal olarak sabit olmalıdır.İnce çakıllar yada kum büyük çakıllardan çok daha yararlıdır.Ayrıca çakıl dokusunu farklılaştırmak için pişmiş kil parçaları katılabilir.Bunlar yararlı elementler içerir.Yeni dikilmiş bitkilerin köklerinin zarar görmemesi için etrafı çakıllarla kaplanabilir.
Son olarak piyasada bulabileceğiniz ve bitkiler için yararlı elementler içeren çeşitli gübreler,tabletler yada ilaçlar bulunmaktadır.
Bitkilerin Gereksinimleri
Karadaki benzerleri gibi su bitkilerinin de nitrojen fosfor ve potasyum gibi gereksinimleri vardır.Bunların çoğunu sudan alırlar.Yinede bazı bitkiler sadece kökleri sayesinde beslenir.
Bitkiler fotosenteze yardımcı olan yeşil pigment klorofili üretmek için demire ihtiyaç duyarlar.Bakır ve çinko gibi diğer elementler ise pek çok önemli metabolik süreçte vazgeçilmez bir rol oynarlar.
Karbondioksit,
Fotosentezin yakıtı olan karbondioksit bitkilerin büyümesini sağlar.Karbondioksit dozaj sisteminin amacı karbondioksiti 5-12miligram/litre seviyesinde tutmaktır.(Daha yüksek seviyede balıkların böbrekleri olumsuz bir şekilde etkilenir.)
Işık
Her 4,55litreye watt hızlı bir büyüme sağlar.12-16 saatlik bir ışıklandırma büyümeyi hızlandırsa da 10 saatlık ışıklandırma tavsiye edilen bir süredir ki bazı bitkilerde düşük seviyede ışıklandırma ister.Anubias türü piyasada bulabileceğiniz az ışık isteyen bir bitki türüdür.
Bitki Ve Filtreleme
Filtre sistemi akvaryumu temizlemenin yanında fotosentezde yardımcı olur.
Isı
Isıda bitkiler için önemli bir unsurdur.Tropikal bölgelerde yetişen bitkiler için ortalama sıcaklık seviyesi 24derecedir.
BALIK BİTKİ İLİŞKİSİ
Bazı balık türleri bitkilere hiç dokunmazken bazıları yumuşak yaprakları ve filizleri yiyerek yada kumu kazıp köklerinden sökerek kalın yapraklı ve sağlam köklüler dışındaki bitkileri kısa zamanda yok ederler.Eğer akvaryumunuzda zengin bir bitki örtüsü istiyorsanız bitkilerle iyi geçinen türleri seçmelisiniz.
Bitkilere zarar verecek balıkların bulunduğu akvaryumlara ancak kalın yapraklı ve sağlam köklü bitkiler konulmalıdır.Kökleri kazınmaya karşı güvenceye almak için gövdenin etrafına taşlar dizilebilir.
Bazı balık türleri için belli bitki türlerinin akvaryumda bulunmasında yarar vardır.Örneğin guramiler ve betalar su yüzeyinde köpükten yuva yaparken bazı yüzen bitki türlerinden yararlanmayı severler.Bu bitkiler yumurtadan çıkan yavrular için hem saklanma ortamı hem oksijen kaynağı hem de yüzeylerinde yaşayan mikroorganizmalarla besin deposu görevi görürler.Bazı türler geniş yapraklı büyük echinonodorus türlerinin yapraklarına yumurtlarlar.
İnce ve sık yapraklı bitkilerin arasına saklanabilen yavru balıkların akvaryumdaki diğer balıklara yem olmadan paçayı kurtarma şansları çıplak bir akvaryumdakinden çok daha fazladır.
Birçok balık türü suyun biyolojik arıtımına katkıda bulunan ve kendileri için saklanma yerleri oluşturan bitkilerin bulunduğu akvaryumlarda çok daha sağlıklı gelişirler.
KAYNAK: AQUA LİFE OF TURKEY
deniz bey size bizzat ulasabılıecegımız bır adresınız felan varmı ben bukonular hakkında bilgi almak istiyorum.çok merak ettiğim gercekten turkıyede nadir görülebilecek olayları gerceklestırıosunuz bır su ürünleri muhendisi olarak cok garip duygular yasadım sizden haber veya özel mesaj beklıyorum
SON MESAJLAR
- Bu Gübreleri Kullanan Var Mı? Gübre Önerisi Hidro Dinamik, 19:58
Taban ve Gübreleme - 3-4 Cm Teleskop Japon Ve 15 Cm Oranda Japoncu58, 19:43
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Brochis Multiradiatus KartalŞafak, 19:33
Kedi Balıkları Forumu - Chili Rasbora MamiAdana01, 19:03
Yeni Üye Forumu - Lepistes Doğuma Az Kaldı Ne Yapmalıyım DorukGuppy, 18:50
Canlı Doğuranlar - Melek Balığım 1 Aydır Dipte Yüzemiyor . DorukGuppy, 18:49
Hastalıklar ve İlaçlar - Akvaryuma Elodea Ve Cabomba Taha Yanık, 18:42
Bitkili Akvaryum Canlıları - Akvaryum Filtre Enescetin, 18:12
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Tetra Balığı Yan Yatıyor GHOST BETA, 17:21
Hastalıklar ve İlaçlar - Kumda Oluşan Yosunlar Bırak beni, 17:12
Yeni Üye Forumu - Betamın Cinsiyeti Nedir? rokeRataR132, 17:12
Labirentliler - Bloody Mary Karideslerim Over, 17:01
Omurgasızlar Tanıtımı - Sarı Ateş Tankı Ruzgar001, 16:57
Akvaryum Tanıtımı - Betta'nın Sorunu İle Başlayan Yeni Tank Kurulumu Abdullah929, 16:34
Yeni Üye Forumu - Cüce Vatozum Kaç Yaşında Bilen Var Mi Hidro Dinamik, 15:46
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Akvaryum İçin Alınan Kum Ph Düşüren Cinsten Çıktı EfeAkgun, 15:20
Yeni Üye Forumu - Co2siz Arkaplan Ve Zemin Bitkisi Ömer Kaan, 14:59
Bitki Akvaryumları Genel - Resimdeki Bitki Limon Mu Zeytin Mi? fatihsahin, 14:42
Bitki Türleri ve Bakımı - 60*40*40 Ölçülerinde Tank İçin Dolap Orhan76, 14:29
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Demasoni SaRCoPhiLiuS, 14:24
Akvaryum Tanıtımı - Hangi Hava Motoru Daha Sessiz SaRCoPhiLiuS, 14:22
Filtreleme Seçenekleri - 90 Litre Akvaryumda Ne Beslenir SaRCoPhiLiuS, 14:07
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Orion Led E Serisi Aydınlatma Orhan76, 13:53
Işık CO2 ve Ekipmanlar - 50 Ton OrdiBuko, 13:36
Akvaryum Tanıtımı - Reeflowers İceland Black Sand Rengi osmandbnl, 13:24
Şikayet Var! - Balıklar Yatarak, Uzanarak Uyur Mu? Foto İçerde :) MasterChiefHakan, 12:47
Canlı Doğuranlar - Betta Yumurtaları Corpse, 11:14
Labirentliler - Sıfırdan Akvaryum Otomanci, 10:51
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Akvaryum Dizayn 😀 Yunusemregökçe, 10:46
Yeni Üye Forumu - Dere Kumu Ve Bej Silis Kum İle Akvaryum Tasarımı KaanE, 10:33
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Yeni Akvaryum Ve Filtre Trtunart, 09:45
Yeni Üye Forumu - Yeniden Doğuş NatHeo, 08:01
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - En güzel fotoğraflarınızı gösterin KaanE, 03:58
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - 35x35x35 Bitkili Nano İçin Tür Tavsiyesi KaanE, 01:22
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Teraryum Tarzı Akvaryum mustafaturral, 00:40
Yeni Üye Forumu - Yeni Gelen Bettamdaki Sorunlar Xrbetta, 00:12
Labirentliler - Karides Akvaryumu Zemini MasterChiefHakan, 23:55
Yeni Üye Forumu - Sheyda'nın Minik Karides Dünyası:) Astronotus, 23:51
Akvaryum Tanıtımı - Astronot Balığımın Kafasındaki İzler MasterChiefHakan, 23:38
Güney Amerikan Cichlidleri - 63 Litre Akvaryumda Ne Beslemeliyim MasterChiefHakan, 23:31
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 35x35x35 Low Tech Bitkili Akvaryumum isssmailak, 23:26
Akvaryum Tanıtımı - İlk Akvaryumum MasterChiefHakan, 23:20
Yeni Üye Forumu - Akvaryumuma Hangi Tür Önerirsiniz Taha Yanık, 23:17
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 200lt Powerled Yeterli Mi ? oguzhn, 23:17
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Akvaryum Yosun Sorunu Astronotus, 23:04
Akvaryum Tanıtımı - Lapistesim Hamile Mi DorukGuppy, 22:34
Hastalıklar ve İlaçlar - Bitki Solması Ehtiyar, 22:06
Yeni Üye Forumu - Akvaryumda Net Berraklığı Nasıl Saglıyabilirim Talha60, 21:48
Filtreleme Seçenekleri - İlk En Güzel Tecrübem :-) Güntaç aytaç, 21:46
Akvaryum Tanıtımı - CO2 Nerede doldurulabilir MrtGn, 21:18
Işık CO2 ve Ekipmanlar
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Cryptocoryne Wenditti Brown(fiyat Düştü) ballantines 19:59
- Sıfırürün/ Seachem De Nitrate Dış Filtre Malzemesi asliaral 19:52
- Resun Aco 001 18 Wat Hava Motoru Sıfır ALP85 18:52
- Eheim Ecco Pro 300 Ve Chrome Pipe Aporetti 17:58
- Red Tuxedo Lepistes FarukGorgun 17:13
- Ücretsiz Saz FarukGorgun 17:13
- Karides Akvaryumu FarukGorgun 17:13
- Afrika Cichlidleri devito 16:50
- Black Ramirezi Ve Poso Rabbit Salyangoz devito 16:50
- 🍁🌼🍁🌺100 Adet Farklı Tür Bitki 🍁🌼🍁🌺 hasancn 16:35
- Toplu Su Üstü Bitkisi hasancn 16:35
- Armaturk 30 Cm.led Aydinlatma Gursoyhasan 16:28
- Akvaryum Üstü 3d Dekor Esedullah54 16:23
- Cynotilapia Sp. Mbamba 'chilumba' Yavruları thercan 16:20
- Çift Neolamprologus Caudopunctatus caga71 16:02
- Nannacara Anomala Yavru tarikyksl 16:00
- Hindistancevizi Kabuğu tarikyksl 16:00
- Germany Ramirezi tarikyksl 16:00
- Full Red Big Dorsal Lepistes yajajay 15:38
- Kökler Ve Bitkiler Mikail Erdoğan 15:26
- Akvaryum Adına Her Şey Komple Akvaryum Malzemeleri Mikail Erdoğan 15:26
- Ahşap İskelet İkili Set 113×60×60 Ve 103×60×60h Burak PEKDEMİR 14:40
- Lethrinops Red Cap (1 Erkek 2disi) - Ahli (d. Altı Burak PEKDEMİR 14:40
- Bitkili Akvaryum - Resif Akvaryum (maşa, Spatula, umit67 14:21
- Chrome Pipe - Akvaryum Standları - Bitki Seti BİTKİ SETİ 14:21
- Adwa Tds Metre Ve Ph Metre ootkn 13:35
- Genç Yerli Halfmoon Ve Yetişkin İthal Betta Çeşitl betta.ist 13:21
- Sarı Ateş Neon Bloody Mary Mavi Melek Siyah Gül Ka betta.ist 13:21
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 13:14
- Özel Tür Lepistes, Karidesler, Vatoz, Bitkiler reano 13:14
- F1 Genç Calvus Ve Nadir Tanganyikalar DiscusTurk 13:08
- ❗️🔹️ N P K ➕️ Fe ➕️ Excel ➕️ Yosun Giderici 🔹️❗️ F13K 13:07
- 🌲🌳 Christmas Moss, Subulata, Mikra, Saz 🌳🌲 F13K 13:07
- 💥🌱 Toptan Subulata, Saz 🌾💥 F13K 13:07
- Super Red / Lda16 / L144 Siyah Tül Kuyruk Vatoz kopruluonur 12:59
- Anubias- Christmassmoss- Cryptocoryne Wendtii- Saz kopruluonur 12:59
- İhtiyaç Fazlası Akvaryum Malzemeleri kopruluonur 12:59
- Mobilyalı Bombeli Set Akvaryum Gökhan Bey 12:02
- Moscow Dark Blue Lepistes SwitchBeamz 11:56
- Bitki , Sıvı Gübre , Akadama Toprak , Ramshorn CevdetSERBEST 11:46
- Su Piresi 200 - 300 Adet 50 Tl CevdetSERBEST 11:46
- Moli Plati Gold Barbus Neon Blue Lepistes CevdetSERBEST 11:46
- Sera Flora Nature- Tetra Enerjy Pro Pul Yemler FULL RED MEHMET 11:46
- Albino Full Red Big Dorsal Mükemmel Kalitede FULL RED MEHMET 11:46
- L144 Longfin Mavi Göz Vatozlar FULL RED MEHMET 11:46
- Wi- Fi Bağlantılı Otomatik Yemleme Makinesi serdar131977 11:36
- Damızlık Maulana Ve Blue Neon Cigled ( Usisya ) serdar131977 11:36
- Akvaryum Bitkileri + Red Tail Filkulak Lepistes umutuyar 10:56
- Hakiki Doğal Katkısız Yeşil Su -micro Kurt umutuyar 10:56
- Neolamprologus Caudopunctatus Çiftler Özşahin 10:51
KULLANICILAR
- 129 Online Kullanıcı, 70 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.