Tanganyika Gölü

Bu bölüm hazırlanma aşamasındadır. Önerilerinizi ve gördüğünüz eksiklikler ile hataları buraya tıklayarak bize yazabilirsiniz.

Tanganyika Derinler - Tanganyika derinliklerine yönelik bir görüntü.
Tanganyika Gölü 1470 metre derinliği ile Dünya'daki en derin 2. göldür. Göle akan nehirlerin etrafında bol yeşillik vardır, kalan kısım kaya, kum, tortulardan oluşur. Tanganyika Gölü'nün suyu oldukça baziktir, pH'ı 8.6 ile 9.5 arasında değişir. Su yüzeyinde yüksek alg fotosentezi nedeniyle düşük karbondioksit konsantrasyonu olur ve pH biraz daha yüksek olur. Toplam sertlik 11-17 dH, karbonat sertliği ise 16-19 dH arasındadır. Su çoğunlukla berraktır, ilk 40 metrede su oksijence oldukça zengindir. Yüzeyde su sıcaklığı 24.5 - 27.5 arasında değişkenlik gösterir, derinlerde ise 21-22 derece arasında sabittir. Tanganyka türleri bakılırken oksijenin yüksek seviyede olması unutulmamalı, su sıcaklığının 29'u geçmemesine dikkat edilmelidir. Bu yüksek sıcaklıklarda oksijen seviyesi de düştüğü için Tanganyika gölü canlıları alışık olmadıkları bu durumdan oldukça rahatsız olurlar, ölüme giden durumlar yaşanabilir.

Tanganyka Gölü'nün 9-12 milyon yıl öncesine gittiği düşünülmektedir. Seviyesi düşükken tek bir bölgeden oluşan Malawi'nin aksine Tanganyika ilk dönemlerinde 3 farklı bölgeydi, su yükseldikçe tek bir göle dönüştü. Gölden dışarıya akış yapan bir tane nehir vardır, diğer nehirler göle doğru akış yapar. Tek akış yapan Lukuga nehri ise muhtemelen göün su seviyesinin düşük olduğu eskilerde göle doğru akış yapıyordu veya kuruydu. Göle akan en mineralli su, Kivu Gölü'nden Tanganyika'ya su taşıyan Rusizi Nehri'dir. Bu nehirin gölün su seviysini 75 metre yükselttiği ve yüksekliği kadar su sertliğine de katkı yaptığı düşünülmektedir.

Tanganyika Gölü dünyadaki en berrak sulardan birisidir, görüş normalde 20 metreden fazladır ancak yağmurlu sezonda nehirlerden taşınan birikintiler yüzünden su bulanır, bunu takip eden plankton patlaması ile de görüş düşer.

Gölün aşağıda bağlantılı listesi bulunan bulunan birkaç temel biyotop tipi vardır.
- Açık sular
- Boş salyangoz kabukları
- Çamur taban
- Dalgalı habitat
- Derin, kayalik habitat
- Geçiş habitatı
- Kumluk habitat
- Sığ ve sarp kayalikli habitat
- Sığ, zengin tortulu habitat

Bu biyotoplardan biri yapılabileceği gibi, birkaçını barındıran bir Tanganyika akvaryumu da kurulabilir. Örneğin hem salyangoz yatağı, hem açık kumluk bulunduran 120x60x60 bir tankta, arkaya kayrak taşına benzeyen ince geniş kayalar konularak açık su, kumluk ve kabuklu biyotopu bir arada yapılıp, leptosoma, oceallatus ve kum kelebeği beslenebilir.
Kaynakça:
- Bleher's Biotope's
- Tanganyikan Cichlid in Their Natural Habitat
- Malawi Cichlid in Their Natural Habitat
- Chris Lukhaup
- Peter Barnes
- Hans van Heusden
- Monga Bay Biotopes

Üye Yorumları