Satın Alırken
Kategorideki Diğer Makaleler
- Discus satın almak Türkiye şartları içinde bir güven meselesidir.
Discus alıcısı kendisine istediği cins discusun verileceğinden emin olduğu yerden satın almalıdır. Eğer yavru bir turkuaz discus aldıysa, bir kaç ay sonra akvaryumunda gerçek bir turkuaz discus yüzmelidir. 6 haftalık ve 5 cm. büyüklüğünde bir discus'un rengini bilmek olanaksızdır. Balığı kepçeyle yakalayıp ışıkta bakmak yerinde olur. İyice inceleyip emin olunuz.
Bu evrede dahi, pulları size rengi hakkında bilgi verecektir. Yavru bir discus bile parlak yeşilimsi bir renk göstermelidir. Gerçek bir turkuazın parlaklığı, vücuduna bakıldığında görülmelidir. Yalnızca baş kısmı değil, bütün vücudu incelenmelidir. Işık, balığın renkleri üzerinde çok önemli rol oynar. Balık sudan çıkarıldığında, var olan renkleri çok daha iyi görülecektir.Başka bir tanktadaha iyi bir ışık altında daha önce hiçte göze çarpmayan bir balık, su dışındafevkalade bir görünüm kazanabilir.Ayrıca saati ve balığın durumu önemlidir. En iyi oldukları saat öğleden sonralarıdır. Balık sağlıklı ve nehirde gibi hissediyorsa, tüm güzelliğini ortaya koyar.
Discus yuvarlak olmalıdır.Aynı vücut şekli yavrularda da görülebilmelidir. Uzun bir şekle sahip discusun büyümesi durmuş demektir.Bunun bir başka kanıtı da büyümüş gözlerdir. Eğer gözleri vücuduna kıyasla büyükse, balık yeterince büyümemiş demektir.Bu, bir süre için hastalanıp veya bozuk şekilde beslenmiş ve gereken gıdayı alamamış olduğunun göstergesidir. Bu durum düzeltilemez. Çok iyi bakılsa dahi, gerçek şekline dönemez. Ancak bu kalıtsal bir durum değildir. Ayrıca insan elinin discus üzerinde oluşturduğu zarar da kalıtsallık taşımaz.
Yavru discus alınırken, bunların "çıkıntlı" bir sırta sahip olmasına dikkat edilmelidir. Balığa önden ya da üstten bakıldığında bu kolayca fark edilebilir. Başı ve sırtı bu şekilde gelişmiş olan bir yavru düzelmez ve üretim için uygun değildir. Yukarıdan bakıldığında, sağlıklı bir discus'un başı tamamıyla yuvarlak olmalıdır.Özellikle gözlerin üst kısımlarında yuvarlaklık iyice belirgindir.
Discus satın almak zaman alır. Saatlerce bir tankın içini izleyen bir gözlemci, tankın içinde yanlış giden olayları kolaylıkla kavrayabilir. Eğer balık utangaçsave tankın karanlık kısmında oturuyorsa tedbir alınmalıdır. Sağlıklı bir discus kendibölgesini savunurken, üzerindeki çizgiler belirginleşir. Görülebilir dikey çizgiler, discus'un sağlıklı olduğunun göstergesidir.
Eğer çizgiler koyu ise ve renkler çabucak normale dönmüyorsa, bu discus'u satın almamak yerinde olur.Sağlıklı bir discus beslenmesine bağlı olarak, kırmızımsı-kahverengi ya da siyah dışkı çıkarır.Bol miktarda dışkı, sağlıklı bir discus'un göstergesidir.Az miktarda, şeffaf ve jelatimsi dışkılar, parazitin varlığının göstergesidir. Bu parazitler kesinlikle giderilmelidirler.
Bir çok discus'un baş çevresinde küçük delikler vardır.Göz çevresindeki bu delikler zararsız olabilirler. Bunları yaş göstergesi olarakta kullanabiliriz.Bunlar bir yaşındaki discus'larda dahi görülebilir. Daha iri delikler ise önemlidir. Büyük olan bir discus'un "Hole in the Head"(Delik) hastalığı olduğu düşünülebilir.Eğer deliklerin üzerinde beyaz kümecikler varsa balık kesinlikle alınmamalıdır.
Discus alıcısının dikkat etmesi gereken bir başka husus da balığın solungaçlarıdır. Balıkta solungaç paraziti olabilir. Tek tarafında da parazit olabilir. Böyle bir durumda, nefes alırken bir solungacı açılır, ikincisi açılmaz. Akvaryumda yüzerken solungaçlarını etrafa sürtmesi bu hastalığın belirtisidir. Parazitler discus'lara rahatsızlık verir ve tıbbi tedavi gerektirirler.
Yeni bir balık aldığınızda en iyi yöntem, balığı ayrı bir akvaryumda iki hafta kadar karantinada tutmaktır. Böylece diğer sağlıklı balıkları bu riskten uzak tutmuş olursunuz. Balık verilen yeme ilgi göstermelidir. Discus iyi bir yiyicidir. Eğer sağlıklıysalar verilen yiyecekten bir şeyler alacaklardır. Uzun süren bir yolculuk öncesi çok fazla yemverip suları kirletilmemelidir. Kısa mesafelerde balık O2'siz taşınabilir. Yeterince su olmalıdır. En iyi taşıma şekli, kartonlara yerleştirilmiş plastik torbalar kullanılmalıdır.
Kartonlara polistiren ya da kağıt konulabilir. Büyük discus'lar ise torbaları delebileceklerinden, iki torba içiçe konmalıdır.Discusları asla poliystiren ya dakutularda ya da kovalarda taşımayınız. Sert kenarlar bu balıklara zarar verebilir. Göz kaslarının zarar görmesi çok acı vericidir. Bir kez zarar gördüğünde hep öyle kalır. Peroksit tabletlerinin yanlış kullanımı mukusa'larına zarar verebilir. Şişeden verilen O2 idealdır. Saf O2 ile, 36 saat dayanabilir.Balığı taşırken çok dikkatli olmak gerekir. Tank suyu taşıma torbasına yavaşça dökülmelidir. Isı ve pH derecesi ayarlanmalıdır. Balık dikkatli bir şekilde kepçeyle alınmalıdır.
Discus akvaryuma kolayca alışamaz. Ilk konulduğunda dipte dümdüz yatabilir. Zor nefes alır, gözleri yerinden uğrar, Bu büyük bir panik halidir. Yaklaşık bir saat sürer. Ilk gün balığa yem verilmemelidir. Yavru discuslar yetişkin balıkların aksine çabuk acıkırlar,bu nedenle beslenmelidirler.