Problem Bir Balık Mı?
Kategorideki Diğer Makaleler
- Evet bu böyle biliniyor. Ancak, Discus yetersiz ya da iyi bakılmadığında hastalanan bir balıktır (Bu insanlardada öyle değilmidir.) Diğer balıklara nazaran daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür.Çok iyi bakılması gerekir.
En önemli nokta şudur; Doğada discus yumuşak suda yaşar. Bu suda discus için hayati değer taşıyan (humins) vardır. Ancak biz tankımıza çok fazla humins koyarsak rengi kahverengiye dönecek ve bulanacaktır. En ideali, bunları orta sertlikle bir suda tutmaktır. Genel sertlik 10-15 C arasındadır.Üreme sırasında sertlik düşürülmelidir. Peat extracats, elementler ve multivitaminler konulmalıdır.
Akvaryumun pH değeri çok önemlidir. Bunu 6-7 arasında olması geremektedir.Asid kullanımı sonucu Ph değerinde oluşan ani değişim , balığın ölümüne neden olacaktır.Ph değerinde, suyun filtre edilmesiyle hafif düzeltmeler yapılabilir.
Üreme için çok hafif asidik bir ortam yaratılabilir.Ancak Ph değerinin beşin altına düşmemesi gerekir.Peat'in bakteriside etkisi, yumurtaların küflenmesini önler.
Discus akvaryumunun ısısına çok dikkat edilmelidir.Discus ılık suyu sever. İdeal ısı 28-30C arasındadır. 28 dereceden aşağıya düşmemelidir. Bazen ısı 31-33 C'ta yükselebilir. Bu üçüncü günde düşürülmelidir.
Balıkları bakterilere karşı korumak zordur.Bu yüzden akvaryum suyunu kısmen değiştirmek gerekir.Değişen suyun nitratı değişecektir.Yükseklecektir.Yada su değiştirilirken Iyon-Exchanger kullanılabilir.Exchanger resins Ph değerini ayarlar Ve bunun Ph 6 ve 7 arasında kalmasını sağlar.
Discusun kendini iyi hissedebilmesi verilen yiyeceklere de bağlıdır.Doğada discus taze su karidesleriyle beslenir.Çeşitli yiyecekler verilmemelidir.Eğer tek çeşit yiyecek verilirse dişi discus yumurtlamaz.Standart discus yalnızca tetra discus food gibi kuru çeşitleri değil ayrıca mineral ve vitaminlerle zenginleştirilmiş dana kalbi, yetişmiş artemia ve beyaz kurdu da kapsar.
Bir çok discus bitkisiz ve dekorsuz akvaryumlarda tutulur.Ancak akvaryumcular bunun tam tersini isterler.Akvaryumdaki malzemenin niteliği ve kontrolü çok önemlidir.Artıklar kolayca çakılların üzerlerine yerleşebilirler.Bogwood kökleri çürür ve pis koku yayar.Nitrat oluşumu çabucak tehlikeli seviyeye ulaşır.Discusun rengi kararır ve akvaryumun kenarına yapışır.Bu nedenle dikkatli olmak gerekir.Çözümlerden biri akvaryumun dibini çakılla kaplamaktır.Akvaryum tabanındaki ön kısım boş bırakılır.Çakıllar ve bitkiler arkaya doğru yerleştirirlir.Böylece hem temizlik hemde görünüm güzelleşir.