Peru Discusları®
Kategorideki Diğer Makaleler
Her ne kadar wild discus besleyen arkadaşımız az olsa bile, aşağıda yazılan çeviri birçok yöntemleriyle tanklarımıza discus alıştırmasında kullanılabilir. Konunun öncesinde de Peru bölgesinde dünyayı etkileyen farklı discusların gelişimiyle alakalı ufak bir anektod!
Keyifli okumalar diliyorum.
Rio Nanay
Nanay nehri Peruda İquitos şehrine 2.2 mil uzaklıktadır. Loreto bölgesi Peru ormanının kuzey kesimindedir. Peru ormanlığı kuzey sınırları Ekvator ve Kolombiya ya bitişik, doğu sınırları ise Brezilya ya bitişik bulumaktadır. Iquitos, Nanay nehri ve Itaya nehri kavşağında uzanmaktadır.
Yetmişlerden önce, Acuario Bustamante isimli tropik balık ihracat şirketi Iquitos da kurulmuştur, bölgenin en cazip balığı '' wild discus'' üretimi içinde karar verilmişti. Bu şirket Putumayo nehrinden (Kolombiya ve Peru sınırlarında) wild discusların en iyi türlerini toplamaya başladı ve aynı zamanda en renkli türlerini Tefe ve Ica nehirlerinden topladı. Acuario Bustamante damızlık olarak kullanmak amacıyla binlerce yüksek kaliteli wild discus topladı. Yapay bir göl olan Cochas olarakta bilinen Moronocha bölgesindeki yerde bu wild discusları tutmaya başladılar. Kesinlikle, Acuario Bustamante Nanay nehri su şartlarını ve üretim için ideal olan mükemmel koşullarını kesinlikle biliyorlardı...
Ne yazikki Acuario lar bir kaç ay taki yağmur sezonu başlayana kadar, wild discuslar bu yerde tutsak bıraktılar. Cochas daki su seviyesi hiçbir engel set olmadan yağmurlarla beraber yükselmeye başladı taki barjdan çıkış seviyesine gelesiye kadar. Sonrasında bu renkli vahşi discuslar Nanay nehrine karıştı.
Birkaç yıl sonra, Coriat kardeşler ki başka büyük bir tropikal balık şirketi; deniz uçağı ile wildlerin taşınmasını Putumayo nehrinden Iquitos a yapıyordu. Bir uçuş süresinde Coriat kardeşler Nanay nehrine inmek zorunda kaldı. Bu inişin sebebi aşırı yüklemeden kaynaklanan uçakta bir teknik arızanın çıkmış olması idi! Sonuçta uçakta bu beklenti dışı oluşan acil durum yüzünden, Coriat kardeşler uçakta bulunan 30 koli içindeki vahşi discusları Nanay nehrine boşaltmak zorunda kaldılar. Bugüne gelindiğinde, bu olaydan ötürü discus popilasyonu Nanay nehirinde önemli ölçüde arttı ve hiç kimsenin karşı çıkamadığı bir durum ortaya çıktı. Red spoted green gibi en güzel wild discusların habitatı Nanay nehrinde oluştu...
Wild Discusların Alıştırılması
İlk aşamada wild discuslar için(yeni geldiklerinde), tank içerisinde daha iyi sonuçlar elde etmek amacıyla, doğal çevredeki ortamlarını dikkate alarak hareket etmeliyiz. Doğal ortamlarında, geldikleri yerde; yumuşak, asidik bazende siyah renkli bir su ortamına sahiptirler. Örneğin; eğer bir Heckel Discus edinmişsek, genel su şartları, sıcaklık gereksinimleri haricinde pH ı 5.5 olan asidik su değeri gerektirir. Eğer brown, blue yada green bir dicus edinmişsek; 6-6.5 pH da iyi durumda olucaklardır. Kaliteli su ve ışık gibi diğer faktörlerde wild discusun iyi durumda olmasında önemli rol oynayabilir.
The ''Q'' Tank (Karantina Tankı)
Dİscuslar geldiği zaman, onları özel koşullarda hazırlanmış bir yere düzgünce almak ve orada muhafaza etmek önemlidir. Birinci olarak, Sizin karantina tankı olarak kullanacağınız tankı, yumuşak asidik su özelliğine döndürmeye başlayacağız. Tankın su parametreleri wildlerin geldiği yerdeki değerlere yakın olması şarttır. Tavsiye ortalama su parametreleri bu diskus türüne bağlı olarak 5.5- 6.5 pH tır. Eğer tank bu parametlereler üzerinde farklı bir değerdeyse, Yosunsal peat ile yada fosforik asid ile düşürmeye çalışın.
Üst resimde gösterilen; Bazı tedarikçiler optimal koşullarda discus gönderir ancak genede karantina tedbirlerine ihtiyaçları vardır.
2. olarak: Dip kısmı çıplak (cama cam) tank kullanılması tavsiye edilir ve balık sayısına bağlı olmak koşulu ile. 4-6 discus için 40-60 galon kapasiteli olmalıdır. Su yumuşak asidik ve 120-180 microsimens aralığında olmak zorundadır ve gene sıcaklık en azından 1. hafta için normalin üzerinde 86 fahrenayt yani 32 derece olmalıdır. Daha sonrasında 82- 84 fahrenayt sıcaklığa getirilebilir.
1. Resim henüz tesise yeni gelen wildler. 2. resim; geleli 2 hafta olan discusla. 3. resimde ise; gelişinin üzerinden 12 hafta geçmiş.
Kondisyon olarak çok kötü görünümde gönderilen discuslar zaman geçtikçe maksimum kondisyonda 3. resimde görülmekte.
3. Faktör: Işık wild discusların kondisyonu için çok önemli bir faktördür. Çünkü; Geldikleri yerde çay renginde yada koyu renkli sularda hemen hemen ışık görmeden yaşıyorlar. Benim fikrim; Işık biraz dolaylı yoldan olmalıdır. Yüksek yoğunluklu ışık koymaktan kaçının. Bu discuslarda yüksek yoğunluklu sitres oluşmasına yol açacaktır. Bu onların yeni ortama adapte olmasına zarar verecek ve zorlaştıracaktır. Yüksek yoğunluklu ışın wild discusların ürekek davranmasına, korkuya kapılmalarına sebep olacak ve tank içinde ışıktan gizlenmek için saklanmaya çalışıp büzülecektir! Genellikle discus 6-6.5 pH aralığında sevkedilecektir. Bununla birlikte zaman balığın içerisinde taşınan çantanın pH ve sıcaklığını değiştirecektir. Bu çantadan Q tanka alınırken balık adaptasyon için ben damlama yöntemini tavsiye ediyorum.
Damlama methodu; Çantayla gelen balığın doğrudan kovaya alınarak orda yapılmasıdır. Çapı küçük bir hava ortumu kullanılarak tankınızdan suyu damlatarak hazırlamak yavaş bir karışımla sorunsuz alıştırma yapmanıza olanak sağlar. Bu yavaş damlayan su discusun ph dan ötürü şoka girmeden, ölmeden alışmasını sağlar.
Damlamayı pH aralığı 0.5 kalasıya kadar sürdürüp ve sıcaklığı Q tankınızla hemen hemen yakın hale getirdikten sonra discusları Q tankınıza serbest bırakailirsiniz.
First Feeding ( İlk Besleme)
24 saatten sonra gelen vahşilerinizi, küçük miktarlarda ki yemlerle besleyebilirsiniz. Unutulmamalıdırki taşımadan kaynaklanan bazı sitres durumları olabilir. Gelişlerinden sonraki 24 saat tamamlandığında ilk öğünlerini dondurulmuş bloodworm ile yapmanızı tavsiye ederim. Bloodworm kolaylıkla balıklar için sindirilebilen bir yemdir. Birkaç günlük kankurdu beslemesinden sonra onları kuru yemle ve evde hazırladığınız karışımla tanıştırabilirsiniz.
1. iki haftalık süreçte sık sık su değişimi çok önemli ve kritiktir. Her gün % 50 su değişimini tavsiye ederim. Balık aynı zamanda çok yakından gözlemlenmeli ve hastalık belirtileri olup olmadığına bakılmalıdır.
Üçüncü haftaya girildiğinde: Her 20 galon su için çeyrek çay kaşığı Prazi suya eklenmelidir. Dördüncü hafta discuslarınız güzel renklerini yansıtıcaktır.
Bu karantina prosesinin sonunda discuslarınız, bitkili yada hayalini kurduğunuz diğer tanklara alınmaya hazırdır. Sadece unutmayın, discuslarınızı yoğun ışığa maruz kalmalarını önleyin.
Çeviren: Erman Aygün
KAYNAK;
http://www.aquatechnics.net/nanay.htm
http://www.aquatechnics.net/wild_dis...nditioning.htm
Son kısımlardaki çevirimde anlam bütünlüğüne dikkat edilmiş olup kelime kelime çevrilmemiştir.
Saygılarımla...