Besleme

  • Büyük bir discus'un iştahı kendisi gibi büyüktür.Verilen yiyeceğe doğru yavaşça yaklaşıp iştahla yer.Sindirrerek yavaşça yutar.Yiyeceğine saldırıp hemen yutuveren Angel( Melek)balığının aksine , discus yiyeceğini seçer.

    Doğada discus sinekler , bunalrın lavraları ve küçük karideslerle beslenir.Ayrıca henüz hakkında pek fazla araştırma yapılmamış olan çeşitli yosunlarla da beslendiği bilinmektedir.Discuslar belli yiyeceklere alıştırılabilirler.Bunları Tetra , mın tabletlerine alıştırmakta mümkündür.Ancak Tetra yavaşça suya inen parçalardan oluşan bir discus yiyeceği geliştirmiştir.Bu hem besin değeri açısından hemde balığın suyun içinde beslenmesi açısından önemlidir.Ancak yeni yakalanmış bir discusa bu yiyecekler verildiğinde hemen almayacaktır.Bir karışım hazırlanıp böyle verilmelidir.Tabii , yeni yakalanan bir discusu domastik olanların yanına koyup böylece beslemek çok daha iyiydir.Yiyecek verilirken diğerleriyle birlikte yemi alamayan discus hasta demektir.

    Büyük bir discus başka hangi yiyeceklerle beslenebilir?

    Tetra min taneleri ve Tetra discus foodlar dışında bir de Tetra Tip denilen dondurulumuş ve kurutulmuş yiyecek tabletleri de vardır. bu gerçekten tavsiye edilen bir yiyecek türüdür.Discuslar bunu kolayca kabul edecektir.Tetra Tibler ayrıca tedavi amacıyla da kullanılabilirler.İlaç ve su karıştırılıp 1 gece dinlenmeye bırakılırlar, kuruduktan sonra verilirler.Böylece tetra tip yemeyi seven bir discus ilacını da kolayca alabilecektir.Tetra Medicated Food da bir diğer tedavi yöntemidir.

    Önerilmesine rağmen yiyecek olarak Tubifex kurtları da vardır.Bunlar suyu kirletir ve ağır metaller ihtiva ederler. bu yüzden yiyecek olarak verilmeleri zararlıdır.Büyük discuslara suyun üzerindde yüzendonmuş ve kurutulmuş sivri sinek lavraları verilebilir.Ancak discuslar kırmızı çeşitleri tercih ederler.Fakat siyah ve beyaz lavralar daha besleyici olduklarından , bunlara alıştırmak gerekir.Bir başka yiyecek de sığır yüreğidir.

    Sinir ve yağları alınmış yürek , küçük parçalara doğranarak verilir.Gerektiğinde bir parça sığır yüreği sebze ya da findık üzerine konularak sunulabilir.Eğer yürek kurtlarla karıtırılmışsa balık bunu seyrek alacaktır.Ayrıca dondurulmadan önce vitamin ya da minerallerle zenginleştirilebilir.Multi vitaminler ya da mineraller şırınga ile ete verilip sonra et dondurulabilir.

    Diğer bir olasılıkta , yağı yürekten almak ve küçük parçalara ayırıp mikserde ,öğütmek sonra da balığın büyüklüğüne göre ayırıp vermektir.Bu ete Osspulvit yada benzeri multi vitamin mineralleri katılabilir.Kıyılıp haşlanmış ısanak, yumurta sarısı, ve acısız kırmızı biber eklenebiir.Sonra karışım plastik bir torbaya konulur.Karışım ince bir tabaka halinde yayılır, böylece tabaka donduktan sonra kolayca küpler halinde kesilebilir.Donmuş ,kurutulmuş sivrisinek lavraları bu karışıma katıabilir.Lavralar sonradan yemi emecek ve akvaryum içine yürek parçalarıyla birlikte, kolayca yenilmek üzere dağılacaklarıdr.

    Bir diğer discus yiyeceği de Enchytraea'dır.Bu kurtlaru kendiniz üretebilirsiniz.Bu çok sevilen bir yiyecektir ve dişininyumurtlaması açısından faydalıdır.Ancak çok yağlı olduğundan belli miktarlarda verilmelidir.Bu kurtlar , yavru discuslar içinde kullanılabilirler.Kurtlar albüminli maddelerle beslenirlerse , balık bu yoldan albümin alabilir.Enchytraea kültürüne vitamin tozu da katılabilir.Su sinekleri yavru discuslarca sevilirler.Ancak büyük discuslar bunları tercih etmezler.Discus'a yeni bir tür yemverilirken bakıcı ilk önce bunu günlük olarak azar azar daha sonra miktarı artırarak vermelidir.Büyük bir discus günde 3-4 kez beslenmelidir.Azar azar ama sık yem verin.Kuru yemler sabah ya da akşam üstü donmuş yiyecekler daha geç verilmelidir.Sabahları yem vermeden önce en az 15 dakika için balığın kendine gelmesi beklenmelidir.Akvaryum ışıkları yakıldıktan hemen sonra yemeyeceklerdir.İlk önce renkleri canlanmalı, gözleri canlı bir hal almalıdır. Eğer böyle değilse balık kendine gelmemiş demektir.

    Yavru discuslarda yetişkinlerin yedikleri yiyeceklei yiyebilirler.Yavru discuslar günde bir kaç kez beslenirler.Bu ne kadar sık olursa okadar iyidir.

    Discuslar evde besleniyorlarsa yavru discusu aç bırakmak tehlikeli olur.Birisi en azından günde iki kez yavrular beslemelidir.Bu durum iki haftalık oluncaya kadar devam eder.üyüyünce günde bir kez beslemek yeterli olacaktır. Erişkin bir discus bir hafta aç kalabilir.Ama kalmasa daha iyidir.Bir taile gitmeden önce, balık bir kaç gün için daha fazla yemle beslenir.

Üye Yorumları