ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
eackgzz
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
227
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Son Ziyaret:
10 Saat 34 Dakika önce
Toplam Mesaj:
197 [0.12 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
29 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Emre Açıkgöz
Doğum Tarihi:
16 Nisan 2002
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

96 Lt. Turba Bataklığı Biyotopu, Danau Sentarum - 200 Lt. Tropical Karma

SON 10 MESAJI

Türkiye, Samsun, Kürtün Çayı Biyotopu (bitmedi :d)
[QUOTE=Tustwis]
Herkese şimdiden iyi hobiler dilerim. Uzun süre biyotop akvaryumlara ilgi duymaya başladım. Beslediğim balıkların stresini azaltmak ve rahat yaşayabilecekleri bir akvaryum kurmak benim bir numaralı önceliğimdi. Birkaç acemi biyotop denemesi yaptım. Beslediğim balıkların yaşam alanlarındaki birçok şeyin bire bir aynısı bulamadığım için benzeyen materyallerle ortamı kopyalamaya çalışıyordum. Yılanbaşlarımın biyotopu için baya araştırma yaptım ama su değerleri, su bitkisi vb. materyallerin bilgileri kısıtlı olmasından bir yerlerde hep tıkanıyordum. Belki ben yanlış kaynakları araştırıyordum. Kısıtlı kaldığımdan balıklarımın biyotopunu yapanların akvaryumlarından referans alarak bilgileri ve materyalleri topladım. Uzun lafın kısası [:D]. Bilgi ve materyal toplamak uzun sürüyordu ve buna kendimce bir çare bulmam lazımdı. Güzel ülkemizin biyotopunu yapan kişi sayısı baktığım kadarıyla bir elin parmağını zor geçiyor. Yaşadığım şehrin biyotopunu neden yapmıyorum diye kendime sordum. Neden olmasındı [:)))] kafamı çevirdiğim her yerde akarsu vardı. Materyaller ve bilgiler çok uzak olmazdı.

İstediğim ölçülerde akvaryum bulmaktı. Sıfır fiyatlar bel büküyordu [:D] bende 2. ele yöneldim.(Maaliyeti en az şekilde tutarak bir akvaryum yapmak vardı aklımda [:D]) Evimin yakınlarında130x50x50 akvaryum buldum. Fiyatı kelepir olarak görüp hemen atladım ama sorunlarına pek bakmadım [:)))]. Ucuz etin yahnisi yavan olur boşuna dememiş atalarımız. Satıcıyla konuştuğumda akvaryumun silikonun saldığını başka bir probleminin olmadığını söyledi. Akvaryumu arabaya yüklerken kenar camının çatlak olduğunu fark etmedim ta ki eve gelene kadar... Neyseydi bir şekil halletmeliydim. Birçok tanıdığım petshopa gittim bir çoğu akvaryumu çöpe atmam gerektiğini söyledi ama ben atamazdım bu akvaryumu adam etmeliydim. Bu akvaryumdan olmalıydı. Çünkü çoktan sehpasını yaptırmıştım. Alttaki kayıtlarını yeniledim. Yanlara alüminyum çıtalarla destekledim. Silikonlarını yeniledim. Sonuç aşağıdaki gibi oldu.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/225068/310820241437451.jpg[/IMG]

Akvaryum bittiğine göre bir sonraki hedef en yakın akarsuya gitmekti. Bu yer evimin dibindeki akarsu neden olmamalıydı [:D]. İşte burası Samsun Kürtün Çayı. Bu yıl kurak geçtiğinden su seviyesi baya azalmıştı... Örnek alacağım yerleri, kullanabileceğim bitkileri fotoğrafladım. Balık olarak akarsuda bulunan Taşısıran balığı (𝐶𝑜𝑏𝑖𝑡𝑖𝑠 𝑠𝑡𝑟𝑢𝑚𝑖𝑐𝑎) beslemeyi düşünüyorum. Bitki olarak akarsuda bulunan su mercimeği, kara kısmına su teresi kullanacağım.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/225068/310820241452461.jpg[/IMG]
[IMG]null[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/225068/310820241453151.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/225068/310820241453321.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/225068/310820241453481.jpg[/IMG]

Akvaryumu paludaryum olarak planladım. Kayaların yerlerini kafamda oturttuktan sonra poliüretan köpükle yükseltmeye başladım. kendimce fotoğraflara bakarak köpükleri kestim .Akvaryuma ışık yansıdığı için şuan adım adım çektiğim çoğu fotoğraf bulanık olduğundan atıp ta göz zevkinizi bozmak istemiyorum.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/225068/310820241505131.jpg[/IMG]

Sonuç beni biraz tatmin etti ama tam istediğim gibi olmadı [:D]. Sol tarafta kalan alanın içine hamburg filtre yaptım. 1500 L/H motor kullandım. Motorun suyu bastığı yer belli olmasın diye poliüretan köpüğün içine sakladım. Burayı çekmeyi unutmuşum hemen altta fotoğrafını koydum. Yazıyı yazarken çekip koydum [:D]. Kesim benim için bittikten sonra akvaryum silikonu ile dere kumunu poliüretan köpüğün üstüne yapıştırdım.

Filtrenin basım yeri (Sarıyla işaretlediğim yer)

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/225068/310820241519181.jpg[/IMG]

Şuanlık son hali aşağıya ekledim. Duvar kısımlarına üstteki fotoğraflardaki gibi irili ufaklı dere taşları ekleyeceğim. Bazı kayaların üstlerine çıkıntılar yaptım. Bu çıkıntıların üstüne ince ağaç kökleri koyacağım. Birkaç ince dal daha ekleyeceğim. En sonunda su üstüne toplayacağım su terelerini ekleyeceğim. Tam bitmiş değil akvaryumum. Sizinde değerli yorumlarınızı alarak noktalamak istiyorum akvaryumumu. Uzun tutup daha çok sizi sıkmak istemem. Şimdiden değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Akvaryumun suyunu koymaya yakın akarsuya gidip su değerlini ölçeceğim. Şimdilik bu kadar görüşmek dileğiyle... İyi günler ve iyi hobiler dilerim.

Akvaryumun son hali (Şuanlık son daha bitmedi [:)])

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/225068/310820241529131.jpg[/IMG][/QUOTE]

Elinize sağlık. Poliüretan köpüğü hangi marka kullandınız? Salınımını test ettiniz mi?
Turba Bataklığı Biyotopu, Danau Sentarum
[QUOTE=Emre karabas]Merhaba,
Bu tarz bir akvaryumda koku oluyor mu?
Tankınız çok hoş gözüküyor. Maşallah.

[/QUOTE]
Çok teşekkürler. Suya burnum değecek kadar yaklaşmadığım sürece koku hiç yok [:)))] Yaklaşınca da gelen koku herhangi bir sağlıklı akvaryum kokusuyla aynı yok denecek kadar az. Amonyak patlaması, bakteri çökmesi gibi spesifik bir durum olmadıkça kötü kokan bir akvaryumla karşılaşmadım hiç.
Biotope Aquarium Project 2025 BAM ve BIN başvurularımın sayfaları açıldı incelemek isteyen varsa diye şöyle bırakayım;
BAM (Biotope in Aquarium Model): https://biotopeaquariumproject.com/bam/danau-sentarum-kapuas-river-basin-west-kalimantan-indonesia-emre-acikgoz/
BIN (Biotope in Nature): https://biotopeaquariumproject.com/bin/danau-sentarum-kapuas-river-basin-west-kalimantan-indonesia-emre-acikgoz/
Bu da başvuru videosu: https://www.youtube.com/watch?v=v2P94LOhu3E&t=9s&ab_channel=BIOTOPEAQUARIUMProject
F0 Betta Mandor (tr’de İlk) - Biyotop Vol-2
[QUOTE=ArifhbsAquatics]Evet dostlar; ikinci bebeyle beraber hobiye ayırdığım zamanın daralması ve bu süreçte mandorlara pek ilgi gösterememem, babanın üç denemesinde de yavruları hüpletmesi (doğal akışına bıraktım; kusturmadım) sonucu türden de biraz soğumamla balıkları elden çıkardım. Meyan kökü veya samuray gurami ile devam etmeyi düşünüyorum bu tankta. Biraz dekora düzen verip seçeceğim türe göre de biyotopu değiştireceğim artık. Bu macera da burada kapansın bakalım.[/QUOTE]
Mandorlarla ilgili sonuç üzdü ama diğer tür tercihlerin çok sevindirdi beni abi [:D] Düşündüğün iki tür de harika canlılar ama ülkeye gelen paroslar çok dandirik özellikle deissneri adı altında sentang bintan saçma sapan dümdüz renksiz balıklar geliyor. İyi kanlar için sağlam ithalat kovalamak gerekiyor. Daha önceden Erdal Türkoğlu'ndan çok güzel phoenicuruslar yakalamıştım ama uygun tank hazırlayamadım çok yaşatamadım maalesef. Erdal abi de parosphromenus defterini kapattı galiba daha getirmiyor. Güzel samuraylara ulaşmak nispeten daha kolay. Samuraylara yakışır bir biyotop yap da gözümüz gönlümüz açılsın [:)]
Ph Ölçüm Önerisi
[QUOTE=senavi]Merhaba
İlk defa akvaryumda su ile ilgili değerleri ölçmek istiyorum.
Şimdilik Ph ölçmeyi istedim. Fiyatı uygun dijital ölçüm cihazları var ama yorumlarda iyi diyenler kadar bir işe yaramadığını söyleyenler de var.
Kağıt olanlara baktım, onlarda da yorumlar aynı şekilde.
En son yine burada Sutest marka genel bir ölçüm kağıdı önerisi gördüm ama onunda stoğu bitmiş sanırım, internette hiçbir yerde yok.

Sutest' in bu 6' sı bir arada dedikleri ölçüm kağıdına benzer bir ürün önerebilir misiniz?
Ph ölçümü için dijital mi yoksa kağıt test mi önerirsiniz?

Teşekkürler.[/QUOTE]
Test çubuğu olarak jbl pro scan öneririm. ben şu an damla test olarak seranın kh gh ve ph ürünlerini kullanıyorum memnunum. jbl ekstra olarak nitrit, nitrat, co2 ve klor ölçüyor. sarı renkli ölçüm cihazları eğer çok hassas bir işe girişmiyorsanız gereksiz çünkü probun bakımı kalibrasyonu vs. çok uğraş istiyor. İhtiyaç duyduğunuz ölçümler de beslediğiniz türe göre değişir. Damla testte ise sert su isteyen balıklar besliyorsanız testin ömrü kısalıyor çünkü damla başına değerleri görüyorsunuz. Örneğin 8 gh suyunuz varsa her ölçümde 8 damla kullanırken, 2 gh su varsa 2 damla kullanıyorsunuz fakat ph için bu geçerli değil. Seranın ürününde her türlü 4 damla kullanıyorsunuz ve çıkan rengi ürün içinde bulunan kağıttan test ediyorsunuz ve 0.5 ph aralıklı oldugu için çok hassas bir sonuç vermese de aşağı yukarı ph'ınızı öğrenebiliyorsunuz.[EDIT]eackgzz,2025-07-13 18:55:19[/EDIT]
3in1 Güney Amerika Tankları Ve Vertikal Bahçe
[QUOTE=bendeniztayfun][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/242190/080720251754401.jpg[/IMG]

En soldaki nijsseni tankımda şöyle minik bir bitki çıkmış.

Türünü belirleyemedim mevcut bitkilerimden değil. Saksıda çıkan istilacı otlara benziyor.

İlk defa böyle birşey ile karşılaşıyorum :). sizce nasıl oluşmuştur bu. akvaryumun bitkilere uzak kısmında çıkmış. kumda yeni değil. İnşaallah tüm zemini kaplasın sıkıntı değilde. Merak ettim. bir tahmini yada bilgisi olan varsa sevinirim Arkadaşlar EDIT]bendeniztayfun,2025-07-08 18:09:51[/EDIT][/QUOTE]
Görüntü harika elinize sağlık. Kuş besliyorsanız kuş yemi düşmüş olabilir veya kuma karışmış bir yem vs. olabilir. Trendyol'da falan satılan dandik bitki tohumlarından çıkan bitkilere benziyor
[QUOTE=Cyber_Scout]Samurayları nereden temin ettiniz ?benimde favorilerimden edinmek isterim.[/QUOTE]
Hobihanem'den almıştım ama az getirmiş sanırım bir sorun isterseniz
[QUOTE=ArifhbsAquatics]Teşekkür ederim Emre, pek bir yardımım dokunmadı aslında, birkaç soruna cevap vermeye çalıştım hepsi o. Öyle ki, bu tankı ne gördüm ne de nasıl yapacağın hakkında konuştuk. Bilsem daha farklı olması için tavsiyelerim olurdu. Canlı seçimin yerinde, dün de gördüğümde yazmıştım; biyotopu yansıtıyor mu dersen? Tartışılır. Güzel ve sade bir kompozisyon var ama biyotop olabilmesi adına eksiği bulunmakta. Tabanda amazonia kullanımını pH için anlarım ama üzerine serdiğin peat zaten bu etkiyi yapardı. Tankı amonyağa ve besine boğmanın çok da uzun olmayan bir zamanda küf, sakal yosunu ve bilimum istenmeyen alge sebep verecektir diye düşünüyorum. İnci kefalinin bahsettiği gibi, yarı sucul, yarı karasal bitki türleri (aşk sarmaşığı gibi, bölgelerinde de var) eklenebilirdi bu handikapa karşı. Peat var zaten, tabanda silis kullanman daha mantıklı olurdu, hem ekonomik hem tasarım anlamında. Şöyle ki, tankın arka kısımlarından önlere, yanlardan ortalara doğru, simetrik, asimetrik eğimler verebilirdin. Bataklık simülasyonu için zemin de çok tembel kalmış. Alabildiğine yaprak ve irili ufaklı dal parçaları kullanabilirdin. Hatta birçoğunu kaynatıp ellerinle parçalayarak tabana serdiğinde tortulanmayı da hızlandırır, zemindeki peat ile güzel bir bütün yakalardın. Muhtemelen eleocharis cinsi ince uzun bitkiler bulunmakta bölgede bolca. Bataklık arazilerde ve sualtı çekimlerinde oldukça fazla gördüğümü biliyorum. Vivipara kullanılabilirdi. Bu, doğallığı oldukça artırırdı. Ortadaki dal yığını bu haliyle çok göze çarpıyor. Zamanında yaptığım aceh ve kolombiya biyotoplarındaki tema gibi. Arkaplanı siyah kullanmıştım ben bu temanın renk perspektifini desteklesin diye. Uzamsal bir his bırakılması mühim bu tarz dekorlarda. Çünkü tankın ortasında doğal olmayan bir şekilde bütünleştirilmiş hissi veriyor. Bu gibi durumlarda siyah arkaplan olmayacaksa, arka camı kapamak için ortadaki yığın ile arka cam arasında benzer simetriyle (arada asimetrik) dal parçaları dizilmeli. Viviparaları da bu alanlarda kullanabilirdin. Çünkü tank, bataklık su kütlesinin orta alanlarını andırıyor. Kıyı şeridini ifade eden eğimler, kök dizilimi veya ağaç gövdeleri yok, bu tarz alanlara nispeten daha kolay ama dediğim şekilde yapılmazsa daha zor bir yeri yapmaya gayret etmişsin. Eline sağlık. Biyotoplara ilgini ve hevesini biliyorum. Bize böyle yol gösteren pek olmadı başladığımızda, o yüzden eleştirilerime gönül koyma 😊. Keşke en baştan paylaşsaymışsın gelişimi ve ne yapmak istediğini. Sağlık olsun. İlk yarışma deneyimin hayırlı olsun bakalım. Daha iyi işler çıkaracağımdan eminim.

Keyifle bak sıpalara 😊.[/QUOTE]

Estağfurullah abi her eleştirin ayrı ayrı altın değerinde. Tankın araştırması sırasında zamanım oldu ama kurulumu gün gün ufak tefek değişikliklerle görseli oturtmaya çalıştım. Bir daha girersem aşama aşama foruma ve özellikle sana danışacağımdan emin olabilirsin [:)] Bir yerden başlayalım dedim giriştim. Diğer biyotopumu da travonim'in su altı görüntülerinden seçeceğim bulabilirsem çikolata gurami ve trigonopoma pauciperforatum üzerine istiyorum ayrıca instagram ve youtube gibi yerlerde bu bölgelerin su altı referansları Danau Sentarum'un aksine çokça bulunuyor. Belki de bölge seçimim biraz hatalı oldu dediğim gibi bir su altı videosu veya ufak bir görsel olsa internette daha oturaklı bir kompozisyon oluşturabilirdim. Bölgede yaşayan Marcel Alveri Adis şnorkelle dalışlarında bile ortamın zor gözüktüğünden bahsetti. Amazonia konusunda gerçekten dediklerine hak veriyorum sadece ro ve peat yeterli olurmuş pek bi faydasını görmedim. Bitki ise üstte yazdığım gibi biraz tercihim oldu ama kesinlikle dediğin gibi bolca blyxa ve eleocharis türleri varmış bazı bölgelerde. Aslında elimde bol bol vivipara da var ama kullanmak istemedim yarın bi dikip bakayım nasıl oluyor [:)))]
Kurulum aşamasında sana çok danışamadım birkaç soru dışında ama özellikle su kimyası hakkında yazdığın yazılar çok yardımcı oldu. Ayrıca yaptığın çalışmalar da ufuk açıcı. Keşke bu sene de katılımını görseydik. Seneye inşallah beraber sapasağlam tanklarla katılırız [:D][EDIT]eackgzz,2025-07-06 01:35:24[/EDIT]
[QUOTE=bendeniztayfun]Emeğine sağlık güzel bir tank olmuş. tebrik ederim.[/QUOTE]
Teşekkür ederim [:)][EDIT]eackgzz,2025-07-06 01:19:17[/EDIT]
[QUOTE=İnci Kefali]Ooo beklenen tank gelmiş. Hadi hayırlı olsun. Hardscape gayet göz doldurmuş. Barblar herhalde zamanla alışırlar. Tek önerim hem suda hem karada bakılabilen, yani taşkında da bulunabilecek birkaç bitki eklentisi olacak [/QUOTE]
Bitki konusunu Endonezya'daki konuştuğum kişi de bahsetti ama bitkisiz yerler de var bu da olur diyerek gönlümü yapmaya mı çalıştı anlamadım [:)))] Açıkçası ben bitki çok sevemiyorum biraz da işime geldi diyebilirim ama dediğiniz gibi bitki de ayrı bir hava katabilirdi. Teşekkür ederim öneri ve yorumlar için[EDIT]eackgzz,2025-07-06 01:19:46[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

• 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.