Melek Balığı Yumurtalarını Mantarlaşmadan Kurtarma

emiryilmazzÇevrim Dışı

İl: Istanbul
emiryilmazzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Saat 25 Dakika önce
Merhaba, aklımda bir süredir bir soru vardı.
270ltlik bir tankım var ve içerisine dallı budaklı tasarımlı melek çift akvaryumu yapmak istiyorum. Bu akvaryumda çift meleklerimin yavrularıyla dolaştıklarını görmeyi düşünmek beni epey heyecanlandırıyor fakat ozmos su kullanmadan yumurtaların mantarlaşıcağı gerçeğiyle heyecanım yitiyor. 270lt gibi bir tankı ozmos ile doldurmak nasıl olur bilmiyorum ama epey zor olacağını düşünüyorum.
Yumurtaları ayırmak istemiyorum çünkü melek çiftimin anaçlık yapmasını istiyorum.
Bu konular kafamda dolaşırken en sonunda aklıma bir fikir geldi ve siz değerli hobicilere sormak istedim. Akvaryumlarda suyu yumuşatsın diye kullandıgımız catappa yaprağı ve kızılağaç kozalağını bu olay için kullansak verim alır mıyız? Yani kısaca catappa yaprağı ve kızılağaç kozalağı gibi malzemeler melek yumurtalarının mantarlaşmasını önler mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan76Çevrim Dışı

Özel Üye
İl: Denizli
Orhan76Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 9 Saat 17 Dakika önce
[QUOTE=emiryilmazz]Merhaba, aklımda bir süredir bir soru vardı.
270ltlik bir tankım var ve içerisine dallı budaklı tasarımlı melek çift akvaryumu yapmak istiyorum. Bu akvaryumda çift meleklerimin yavrularıyla dolaştıklarını görmeyi düşünmek beni epey heyecanlandırıyor fakat ozmos su kullanmadan yumurtaların mantarlaşıcağı gerçeğiyle heyecanım yitiyor. 270lt gibi bir tankı ozmos ile doldurmak nasıl olur bilmiyorum ama epey zor olacağını düşünüyorum.
Yumurtaları ayırmak istemiyorum çünkü melek çiftimin anaçlık yapmasını istiyorum.
Bu konular kafamda dolaşırken en sonunda aklıma bir fikir geldi ve siz değerli hobicilere sormak istedim. Akvaryumlarda suyu yumuşatsın diye kullandıgımız catappa yaprağı ve kızılağaç kozalağını bu olay için kullansak verim alır mıyız? Yani kısaca catappa yaprağı ve kızılağaç kozalağı gibi malzemeler melek yumurtalarının mantarlaşmasını önler mi?[/QUOTE]

Melek dahil bir çok balık yumurtasının mantarlaşmasını engellemek için metilen mavisi kullanılıyor. Kullanım miktarını ve şeklini araştırın faydalı olacaktır.

mutlubabaÇevrimiçi

Özel Üye
mutlubabaÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 8 Saat 57 Dakika önce
Kendi kişisel tecrübemi aktarayım:
bende aynı hevesle yola çıkarak yüksekliği 60 cm olan360 lt bir tank edinerek işe başladım yetişkin anaç çifte para vermek gibi düşüncem olmadığı için yavru boydan yeni yırtmış melek çeşitlerini trend akvaryum bana yakındı oradan temin ettim dedim bunlardan illaki çift çıkar birde büyüdüklerini görmek bana ayrı bir zevk veriyor neyse balıklar büyüdü tank sizin de istediğinize yakın bitkili ağaçlı yapraklı, derken çiftler oluşup bölge kapma savaşına girdiler ve sekiz çiftten bir çifte kaldım bu arada ilk yumurtaları takip etmezseniz kendileri dahi yiyorlar ikinci üçüncü yumurta dizme olaylarında anabias yaprakları yada bambu gövdesi üzerinde alabilecek kesebilecek şekilde olanları kesip başka bir yere aldım hava taşı ve metilen mavisi ile uğraşmama rağmen yine de mantarlaşma oldu. suyu dinlenmiş şebeke suyu kullandım arada çıkan yavru oldu ama onlarıda ana tanka alınca büyükleri yediler.
sizin ozmoz suyu gelecek olursak doldurmanız biraz zaman alsa da bu hobi öncelikle sabır işi .bir arkadaşım aynı şebeke suyu ile cama camda tank içinde sadece fayans koyarak yumurtaları oraya dizdirip karanlık bir ortamda metilen ve hava taşı ile yavru alıyor kendisine hala maşallah derim bulabilirsem melekli tankın resimlerinide paylaşırım
keyifli hobiler

Beğenenler: [T]240492,Orhan76[/T]

emiryilmazzÇevrim Dışı

emiryilmazzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 6 Saat 40 Dakika önce
[QUOTE=Orhan76]

Melek dahil bir çok balık yumurtasının mantarlaşmasını engellemek için metilen mavisi kullanılıyor. Kullanım miktarını ve şeklini araştırın faydalı olacaktır.[/QUOTE]
Orhan hocam merhaba yanıtınız için teşekkür ederim. Metilen mavisi yöntemini biliyorum fakat konudada belirtmiş olduğum üzere pek müdahale olmasını istemiyorum. Tıpkı ozmos sudaki gibi yumurtalar kendi çıksın anaçlar anaçlık yapsın. Metilen mavisi kullanıldıgında yumurtaları ayırmak zorunda olacağım buda pek istemediğim bir durum.

[QUOTE=mutlubaba]Kendi kişisel tecrübemi aktarayım:
bende aynı hevesle yola çıkarak yüksekliği 60 cm olan360 lt bir tank edinerek işe başladım yetişkin anaç çifte para vermek gibi düşüncem olmadığı için yavru boydan yeni yırtmış melek çeşitlerini trend akvaryum bana yakındı oradan temin ettim dedim bunlardan illaki çift çıkar birde büyüdüklerini görmek bana ayrı bir zevk veriyor neyse balıklar büyüdü tank sizin de istediğinize yakın bitkili ağaçlı yapraklı, derken çiftler oluşup bölge kapma savaşına girdiler ve sekiz çiftten bir çifte kaldım bu arada ilk yumurtaları takip etmezseniz kendileri dahi yiyorlar ikinci üçüncü yumurta dizme olaylarında anabias yaprakları yada bambu gövdesi üzerinde alabilecek kesebilecek şekilde olanları kesip başka bir yere aldım hava taşı ve metilen mavisi ile uğraşmama rağmen yine de mantarlaşma oldu. suyu dinlenmiş şebeke suyu kullandım arada çıkan yavru oldu ama onlarıda ana tanka alınca büyükleri yediler.
sizin ozmoz suyu gelecek olursak doldurmanız biraz zaman alsa da bu hobi öncelikle sabır işi .bir arkadaşım aynı şebeke suyu ile cama camda tank içinde sadece fayans koyarak yumurtaları oraya dizdirip karanlık bir ortamda metilen ve hava taşı ile yavru alıyor kendisine hala maşallah derim bulabilirsem melekli tankın resimlerinide paylaşırım
keyifli hobiler
[/QUOTE]
Hocam size de çok teşekkür ederim, deneyimlerinizi paylaştığınız için. Tankın resimlerini çok merak ediyorum. Ozmos suda sabır ederim etmesine fakat bir ara araştırdığımda tankın %50si kadar ozmos olsun diyende vardı %100ü kadarda. 270ltnin yarısını hesap etsem 135 ltyi boşa atmak istemiyorum. O yüzden biraz ozmos için geç kaldığımı düşündüm. Aynı şekilde ozmos için minareller vs. derken neredeyse 0 kurulum olmuş olacak. O yüzden alternatif bir yol aramak istedim.
Yumurta veya yavru yeme konusundada ben tüm yumurta yapan genç damızlık çift canlılarımda ortalama 5 sefer yumurtayı yeme ihtimalini göz önünde bulunduruyorum. Çünkü eminim ki yumurtayı yedikçe balıkta öğreniyor, Balık öğrendikçe daha sağlam yumurta yapıyor. O yüzden mantarlaşmayı engelleyebilirsem isterlerse 5 sefer yumurtayı ziyan etsinler. Yeter ki aklımdaki mantarlaşmayla ilgili fikir tutsun veya ozmos harici bir alternatif bulayım.

Orhan76Çevrim Dışı

Özel Üye
Orhan76Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 6 Saat 29 Dakika önce
[QUOTE=emiryilmazz]
Orhan hocam merhaba yanıtınız için teşekkür ederim. Metilen mavisi yöntemini biliyorum fakat konudada belirtmiş olduğum üzere pek müdahale olmasını istemiyorum. Tıpkı ozmos sudaki gibi yumurtalar kendi çıksın anaçlar anaçlık yapsın. Metilen mavisi kullanıldıgında yumurtaları ayırmak zorunda olacağım buda pek istemediğim bir durum.[/QUOTE]

Yukarda Mehmet Bey'in de belirttiği gibi Melek yumurtaları malesefki mantarlaşmaya çok yatkın. Belki doğal ortamını taklit edip dediğiniz gibi catappa, kızılağaç kozalağı gibi yöntemlerle suyu yumuşatırsınız yumurtalara bir şans tanımış olursunuz. Bu gibi doğal yöntemlere ek olarak yumuşak nispeten düşüşük pH'lı sarı su elde etmek için filtrasyonda biyolojik medya olarak aquario neo soft kimyasal medya tarafında torf (eheim oldukça kalitelidir) ve katyon reçine (Ista olabilir, mix bed reçine de olur) bunun haricinde tropicalin ketapang ve torfin özlerini de kullanabilirsiniz. Umarım faydalı olur.[EDIT]Orhan76,2025-01-23 11:42:15[/EDIT]

Beğenenler: [T]203055,mutlubaba[/T]

emiryilmazzÇevrim Dışı

emiryilmazzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 2 Saat 51 Dakika önce
[QUOTE=Orhan76]

Yukarda Mehmet Bey'in de belirttiği gibi Melek yumurtaları malesefki mantarlaşmaya çok yatkın. Belki doğal ortamını taklit edip dediğiniz gibi catappa, kızılağaç kozalağı gibi yöntemlerle suyu yumuşatırsınız yumurtalara bir şans tanımış olursunuz. Bu gibi doğal yöntemlere ek olarak yumuşak nispeten düşüşük pH'lı sarı su elde etmek için filtrasyonda biyolojik medya olarak aquario neo soft kimyasal medya tarafında torf (eheim oldukça kalitelidir) ve katyon reçine (Ista olabilir, mix bed reçine de olur) bunun haricinde tropicalin ketapang ve torfin özlerini de kullanabilirsiniz. Umarım faydalı olur.[/QUOTE]
Merhaba teşekkür ederim. Düşündüklerime ek olarak önerilerinizide ekleyeceğim. Umarım.
Ozmos konusu içinde bir soru sorayım eğer geçmek zorunda kalırsam. %kaç bir su değişimi yapıp ozmos geçmek gerekir?

Orhan76Çevrim Dışı

Özel Üye
Orhan76Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 2 Saat 31 Dakika önce
[QUOTE=emiryilmazz]
Merhaba teşekkür ederim. Düşündüklerime ek olarak önerilerinizide ekleyeceğim. Umarım.
Ozmos konusu içinde bir soru sorayım eğer geçmek zorunda kalırsam. %kaç bir su değişimi yapıp ozmos geçmek gerekir?[/QUOTE]

Haftalık su değişimlerinde, eklemesini yaptığınız suyun yarısı musluk suyu yarısı ozmos su olsun. Diyelim ki %25 su değişimi yaptınız, yarısı musluk yarısı ozmos olsun. Sonraki hafta bir sonraki bir sonraki hafta... Aynı şekilde devam edin dengeli bir geçiş olur.