ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Orhan76
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
3826
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Son Ziyaret:
17 Saat 4 Dakika önce
Toplam Mesaj:
2762 [3.07 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
347 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Orhan Barbol
Doğum Tarihi:
09 Haziran 1976
İl:
Denizli
Meslek:
Maden Yüksek Mühendisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

40lt Bitkili Lepistes Cüce Vatoz Komando Cory 140lt Bitkisiz Orta-Güney Amerika Ciklet Leopar Vatoz 25lt Bitkili Neolamprologus Leleupi 25lt Bitkili Galaxy-Harlequin Rasbora 25lt Bitkili Kardinal Neon Tetra 25lt Bitkili Pseudomugil Gertrudae

SON 10 MESAJI

Koi Ağız İçi Kabarcık Yara Ve Çene Altı Yara
[QUOTE=Olcayöz]@Orhan76 tamam Orhan bey çok teşekkür ederimm🙏🙏 ancak kaç doz uygulanacak bactopur bugün 2.doz yarında 3. Doz şeklinde mi yoksa 2 dozmu ve pazar su değişimi sonra 3 gün dinlendirip duruma göre kanaplex ve metroplexi aynı andami yapalım ağız kapanmadigi için baloncuklar ağzı kapanmasını engelliyor yem yemek isteyip ağzına alıp cigneyemiyor😔🥺 o yuzden fishtamini bugün artık 3 damla suya damlattim 1 haftayı geçecek neredeyse yem yiyemiyor halsiz ilaç bir taraftan açlık bir taraftan yoruldu acligi gidermek icin bir çare bulmaya çalışıyorum baloncuklar inse bir şekilde yiyecek ama ağzından dolayı alamıyor komple açık ağzi suan baloncuklar dan dolayı☹️[/QUOTE]

Bugun bir doz daha yapacağız ve Baktopur artık dozlamayacağız. Pazar günü su değişiminden sonra Çarşamba günü Kanaplex ve Metroplex'i birlikte yemle karıştırıp vereceğiz (yarım çay kaşığı kanaplex-yarım çay kaşığı metroplex bir çay kaşığı yem iyice karıştırılacak 5 dakika kadar bekleyip hemen yedirilecek, normalde bu ikisi focus la bağlanır ama elinizde ondan olmadığı için bu şekilde yapın aynı işi görür). Eğer balığın yemi yeme durumu olursa (yem miktarını tüketebileceği noktaya kadar artırın) buna bir hafta boyunca her gün devam edeceğiz. Çarşamba günü kritik. Eğer o gün hiç yem de yemezse size ilk başta söylediğim şeyi yapacağız. Artık hiç bir çare kalmadığı noktada balığı ele alıp metilen mavisi damlatılmış bir kürdanı çok ama çok hassas şekilde ağız içine, yaralı bölgeye ve baloncuk çıkmış kesimlere kesinlikle basınç uygulamadan değdireceğiz. Bu son söylediğim artık son çaredir ona Çarşamba günü karar veririz artık.[EDIT]Orhan76,2026-01-30 15:26:37[/EDIT]
[QUOTE=Olcayöz]Tekrardan merhabalar @Orhan76 Orhan bey 🙏 bactopuru nasıl uygulayacağız carsamba günü 40 litre için 44 adet damlatmistim dün Perşembe günü dinlenme günü oldu bugün cuma günü de 2. Doz 44 damlayi damlatagim ancak dün dinlenme günü birşey fark ettim baligimin yan solungaç tarafından da ya mukos salgiliyor yada bilemiyorum ağız içerisindeki baloncuk 1 veya 2 tane bıyığı olan kisminda üzerinde dis taraftada cikmisti bunlar kendini korumak icinmi yada nedir bilmiyorum sizin bir fikriniz olabilirmi yada olunderimi bu sekilde şişiyor şeffaf ince baloncuk şeklinde resim çekemedim ancak ağız içerisinde de sanki daha cogalmisti baloncuklar neredeyse ağzın içini kaplayacak şekilde bunları acilen nasıl indireceğim bilmiyorum nasıl geçecek tedaviyi yanlismi uyguluyorum 1' er gün ara verecek şekildemi yoksa ard arda 3 gün boyunca araliksizmi uygulamaliyim 10 lire su değişimi ardından mi yapacağım 🙏 peki kanaplex ve metroplex ayni anda uygulamayı bu bactopur bittikten sonrami uygulayayim kaç gün sonra yapayım ve bu süreçte üst üste ilaç vermek balığa zarar vermezmi nasıl yapayım Orhan bey 🙏🙏 çok teşekkürler yardımınız için 🤲 [/QUOTE]

Bugün ikinci dozu da yaptıktan sonra yarın iyice bir dinlensin. Pazar günü su değişimi yapın ve Baktopur tedavisini bitirin. Filtre içine aktif karbon koyarak ve tankı güzelce havalandırarak hiç ilaç kalıntısı bırakmayalım. Balığa bu arada zaman tanıyalım en azından 2-3 gün iyice bir dinlenip ilacın ağırlığını üzerinden bir atsın. Evvelce Baktopur'a devam edelim demiştim ama madem ki elinizde halen Kanaplex ve Metroplex var, hafta ortasında diğer balığınıza uyguladığınız ilaç tedavisinin aynısını uygulayın. Yeme karıştırıp tekrar direkt ağız içine müdahale edelim. Diğer bahsettiğiniz oluşumları tam olarak bilemiyorum yalnız ilaca cevap olarak da bazı lezyonlar gelişmiş olabilir. Dediğim gibi önce bugün Baktopur, Cumartesi su değişimi Pazar-Pazartesi ve hatta Salı dinlenme akabinde Çarşamba günlük Seachem' e başlayalım. İlk ilaçtan en az 48 saat geçtikten sonra diğer ilacı kullanmak herhangi bir sorun oluşturmaz.[EDIT]Orhan76,2026-01-30 14:57:31[/EDIT]
120-140lt Akvaryum Kurulumu İçin Tavsiye
[QUOTE=HarunYILDIRIM]Orhan abi selamlar , maşallah balıklar epey büyümüş yeni yemlerinde hayırlı olsun . Fluval yemlerden memnun musun ? Benimde kuzenim İsviçre'de yaşıyor gerçi her ay buraya geliyorda ona söylemeyi düşünüyorum , sende kullanınca tam isabet oldu , tecrübelerin önemli benim için . Memnun musun abi ? Selamlar, saygılar [/QUOTE]

Harun kardeşim selamlar, sevgiler. Bu benim ikinci sefer yurt dışından getirttiğim Fluval yem serisi, Bug Bites adından da anlaşılacağı üzere böcek/böcek larvası ağırlıklı, dolayısıyla protein oranı oldukça yüksek. Oldukça beğendiğim bir yem serisi, öyle ki tablet şeklindeki dip vatoz yemine dahi benim cikletler saldırıyorlar :) (her ne kadar ağız yapıları uygun olmasa da şanslarını deniyorlar [:D] ). Tavsiye edeceğim bir ürün, hem dip balıkların (algen chips) hem cikletlerin için (cichlid formula) kullanabilirsin yalnız ebatlara dikkat ederek sipariş vermekde fayda var. Cüce cikletlerin için bakıyorsan Cichlid Formula small to medium uygun olur sanırım ebat olarak. Bunun yanında Hikari'yi de tavsiye ederim, benim cikletler özellikle yüzen tip Hikari yemlere de çok iyi tepki veriyorlar. Bu arada sesini duyduğuma sevindim [:)] [:iyi:][EDIT]Orhan76,2026-01-30 13:26:28[/EDIT]
Bu Dış Filtrenin Malzemelerini Nasıl Dizecem
[QUOTE=Hasanbey0101]

Orhan Bey teşekkürler dediğiniz gibi yaptım kurdum gayet güzel çalışıyor debiside güzel. Yalnız bu dış filtre için 0 ses diyorlardı. Öyle aman aman bi sesi yok ama yinede odanın içinde ugultulu bi titreşim var . Bu ses normalmidir ?[/QUOTE]

Hasan Hocam cihazı evvelce tecrübe etmediğim için ses seviyesi hakkında inan ki normal mi değil mi bir fikir veremeyeceğim malesef. Yalnız özellikle youtube videolarında bu tür cihazların çokça test edildiği hatta bazılarında ses seviyesinin desibel cinsinden dahi ölçüldüğü yayınlar var, onlara bir göz atarsan illa ki bir fikir verecektir. Ayrıca ses seviyesinin rahatsız ettiği noktalarda bu cihazları dolap içinde kullanan ve hatta dolabın iç yüzeyini strafor veya akustik süngerle kaplayan arkadaşlar dahi gördüm. Cihazın debisi iyi durumdaysa mekanik bir arızadan ses yapacağını sanmam yine de söylediğim önlemlere de bilahare baş vurabilirsin,

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240492/300120261206071.jpg[/IMG]
Japon Balıkları İçin Bitkili Akvaryumlar
Erkut Abi paylaştığın değerli bilgiler için hem kendim hem de japon sever arkadaşlar adına teşekkür ederim. Zira Türkiye ve Dünya'da tahminen en çok beslenen 3 türden biri olan Japon balıkları (diğerleri Lepistes ve Betta olsa gerek) olan akvaryum sahipleri forumda da sık sık bitki kullanabilir miyim ne tür bitkiler kullanabilirim şeklinde sorular soruyorlar. Öncelikle bu arkadaşlarımız başta olmak üzere hobici arkadaşlarımız için bu yazı güzel teferruatlı bir kaynak olacak nitelikte. Ben naçizane kendi adıma bu tarz balık beslesem sanırım yukarda belirtilen bitki türlerinden en çok nitrat-fosfat tüketen türlere yönelirdim diye düşünüyorum tabi işin su kimyası yanında bir de zevk meselesi var, bu nedenle çok çeşitli sağlam, yenmesi, kazıp çıkarılması zor olan diğer alternatiflere de değinilmiş olması iyi olmuş. Yapay bitkiler ben de bir dönem bitkili tanklara geçmeden önce kullanmıştım. Yazarın belirttiği markalara ilave olarak ülkemizde de ürünleri olan İtalyan menşeili Ferplast (bilinen ünlü Hydor markasının da sahip olduğu bir marka) da tecrübe edip sağlamlığına, salınım yapmamasına şahit olduğum ürünler arasındaydı, tabi elbette gerçekten bir işlevi olan doğal güzellikte bitkiler her zaman ilk tercih sebebi ve naçizane tavsiyemdir.
80 Litre Tankım – Yavrulamaya Uygun Mu?
[QUOTE=felegesitemli]Arkadaşlar selamlar,

80 litrelik akvaryum kurulumum sonunda bitti. Şu an gördüğünüz hali yaklaşık 4 günlük. Dış filtre de geldikten sonra düzenli su değişimleriyle birlikte su yavaş yavaş oturmaya başladı.

Aslında iwagumi stili olarak başlamıştım ama babamın habersiz balık almasıyla akvaryum iwagumi dışında her şeye benzemeye başladı 😄 Yine de ilk akvaryumum olduğu için moralimi bozmayıp elimden geleni yapmaya çalıştım.

Şu anda içinde:
3 adet kılıçkuyruk (1 erkek 2 dişi)
10 adet molly
10 adet çöpçü (çoğu albino)
10 adet danio rerio
2 adet cüce vatoz

Kılıçkuyruklarım daha yavru sayılabilecek kadar küçük sanırım, çünkü birbirlerine pek yakın durmuyorlar. Bu normal mi? Ne zaman çiftleşmeye başlarlar? Olgunlaştıklarında erkek dişilerin peşinde daha çok dolaşır mı?

Akvaryumum hem mollyler hem de kılıçkuyruklar için yavrulamaya uygun mu sizce? Rahat yavrulamaları için bitkileri mümkün olduğunca kalabalık dikmeye çalıştım.

Bir de genel olarak akvaryumumu yorumlarsanız çok sevinirim. Eksik gördüğünüz veya geliştirmemi önerdiğiniz şeyler varsa yazarsanız güzel olur.
[/QUOTE]

Kurulumunuz gayet güzel, şık olmuş. Özellikle gnays kayalar ve siyah bitki kumu yeşil-kırmızı bitkilerle hoş bir kontrast yaratmış. Tanktaki canlılarınızdan bir tek zebra daniolar dikkatimi çekti. Diğer tüm canlılarınız Orta-Güney Amerika türleri iken Asya kökenli sazan ailesinden bir tür seçmişsiniz. Naçizane tavsiyem sadece su sıcaklığınıza yaz-kış dikkat ederek 25c'nin üzerine çıkmamaya çalışın zira zebra daniolar her ne kadar bakımı kolay sağlam türler olarak belirtilse de genelde sazansıgiller 24-25c üzerinde sıcaklıklara pek toleranslı değillerdir. Canlı doğuranlardan bir dönem benim de beslediğim kılıç kuyruk sadece bu grubun en sert mizaçlı balığı değildir aynı zamanda diğer canlı doğuranlara nazaran yavru alması çok daha zor olan bir türdür (elbette ki imkansız değildir). Tankınızda yeterince bitki ve kayalıktan oluşan saklanma alanı mevcut, canlı doğuranların yaşlarını bilmiyorum ama hem mollyler hem kılıç kuyruklar 5-6 aylık olduklarında cinsel olgunluğa gelip çiftleşip yavrulamaya başlarlar. Son olarak eklemek istediğim oldukça ciddi sayıda bir dip balığınız var bu nedenle sadece yem artıklarına güvenmeyin, Tropical Welsi Gran gibi dip yemleriyle zaman zaman besin takviyesinde bulunun. Gördüklerim, söylemek istediklerim naçizane bunlardı, mutlu, sağlıklı hobiler dilerim.
Double Red Agassizi's Dwarf
Tayfun Kardeşim, hayırlı olsun yeni cüce cikletin. '3in1 Güney Amerika Tankları Ve Vertikal Bahçe' tanıtımında da gördüm. Erkeğin renkleri hakikaten çok muhteşem. İnşallah dişilerden yavru almak da nasip olur. Gerçi cüce ciklet konusunda oldukça deneyimlisin, ben de hasbel kader küçük Tanganyika ciklet türlerinden biraz deneyimleme şansı buldum. Yalnız orta-büyük boy cikletlere nazaran bakımı biraz daha incelik isteyip su değerlerinde ufak değişimlere bile hızlı tepki verdiklerini gördüm. Sen uzun zamandır bu ciklet türleriyle uğraştığından ne kadar meşakkatli bir işmiş anlamış oldum :) Zaten forumda da çoğu tecrübeli, artık hobide belli seviyeye gelmiş kişilerin bu türlerle haşır neşir olduklarını gördüm (ben daha hala emekleme dönemindeyim :) ) Tekrardan başarılar dilerim, sağlıkla büyüyüp çoğalırlar İnşallah [:nazar:]
[QUOTE=Hasanbey0101]

Orhan bey yardımınız için teşekkür ederim su alttanmı giriyor üsttenmi onu bilmiyorum ama bide sepet yok bonboş kovanın içine böyle dümdüz koyim mi herleyi[/QUOTE]

Rica ederim Hasan Bey. Sizinki de dahil Eheim'ın tüm Classic model dış filtrelerinde su girişi alttan olmaktadır. Bu nedenle sıralamayı benim dediğim gibi yapabilirsiniz. Kovaya filtrasyon hacmi nispeten küçük olduğu için zaten gerek yok. Süngerler harici diğer biyolojik ve kimyasal filtre medyalarını gözenekli birer filtre torbası içerisine koyarsanız hem malzemeler birbiriyle karışmaz hem de temizliği, söküp yerleştirmesi pratik olur. Size ayrıca Eheim'ın kendi web sayfasından cihazınızın teknik özelliklerini de link olarak gönderiyorum,

[URL]https://eheim.com/en_GB/spare-parts/technology/external-filters/classic/classic-250[/URL]
[QUOTE=Hasanbey0101]Arkadaşlar iyi forumlar 250 litre japon akvaryumu için tek kovalı eheim classic 250 2213 01 aldım. Resimdekş malzemeler ve bugğn gelecek olan seramik var onunda resmini koyacam. Ben bunları nasıl dizecem yardım ederseniz çok sevinirim iyi forumlar [/QUOTE]

Suyun geliş yönüne göre önce mekanik sonra biyolojik en son kimyasal filtrasyon olacak şekilde dizeceğiz, su şayet ilk kez cihaza alt kısımdan giriş yapıyorsa, aşağıdan yukarı doğru,

İlk önce mavi sünger (gördüğüm kadarıyla en geniş gözenekli mavi sünger) (en altta)
Sonra beyaz sünger (orta gözenekli)
Onların en üstüne siyah sünger (en ince gözenekli)
Daha sonra bu süngerlerin üstüne biyolojik filtrasyon için seramik halkalar (dophin ceramic ring)
Yine halkaların üstüne biyolojik filtrasyon için sera bio filter medium
Bunların en üstüne ise sıra fark etmeksizin sera phosvec (fosfat giderici) ve fluval amonyak gidericileri kimyasal filtrasyon malzemeleri olarak kullanabilirsiniz (en üstte). İyi hobiler dilerim.[EDIT]Orhan76,2026-01-29 15:22:56[/EDIT]
[QUOTE=Olcayöz]@Orhan76 çok teşekkür ederim Allah razı olsun amin inşallah 🙏🙏🤲 Orhan bey aslında ben kanaplexi 3 gün 48 saat ara ile yaptım ilk kez yaptığımda metroplex ve kanaplexi karıştırarak 1 doz yapmıştım onda biraz tepki vermişlerdi sonra bir süre su değişimi ile ilacı akvaryumdan hafiflettimm ve yaklaşık 1 hafta aradan sonra kanaplexi 3 gün daha tek başına uygulamıştım 3 hafta yem yemeyen asıl hasta ağzında mantar yara aftlar oluşan balığım bununla iyileşti ancak daha sonra bu bebeğim yani size görselleri attığım forumdaki görsellerde ki bebeğim duzelemeyince onu karantinaya alıp daha özenli olmak istedim inşallah bu bactopur ise yarar ancak kanaplexi 2 hafta değil 3 gün yaptım 48 saat ara ile ve bu süreçte ufak su degisimleri ile destekledim sonra asıl hasta olan balığım düzeldi iyileşti işte sonra bu küçük baligimda ağızici yara oyukluk ve baloncuklar oluştu çene altında belirgin yara ve kızarıklıklar şişlik ödem oluştu diğer baligimda da goz fungusu oluştu asıl hasta olan mantar olan balığım iyileşti diğerlerine hastalık bulmis oldu ana tankta 3 gün kanaplex ile tedavi ettim balığım büyüktü çünkü ayiramadim o iyileşti küçük kötüleşti küçüğü ayırdım karantinaya orda tedavisi sürüyor dün tekrar anantanktaki asıl hasta olan balığım yeme karşı isteksiz olunca yine ters birşey olduğunu anladım ağzının içini kontrol ettiğimde tekrar yara nuksetmis yara var dilinin üstünde başlamış yeniden ve diğer göz fungusu olan baligimda aynı ana tanktalar onlar büyük cikartamiyorum orda tedavi ederim ancak nasıl yol izleyeyim tekrar kanaplex ve metroplexmi yapayım yoksa ilaçlı yemmi yapayım ana tanka yoksa o parada bactopurmu ile devam edeyim çok ama çok teşekkürler 🙏 [/QUOTE]

Kanaplex çoğu kez Metroplex ile beraber kullanılınca iyi etki ediyor. İlk tedaviyi Metroplex'in de desteğiyle iyi şekilde yapmışsınız. Gel gelelim Baktopur'a, bu ilacı beğenmemin bir sebebi de ana tankta uygulanabilir olması zira sizin ve benim gibi büyükce balıkları olanlar bazen karantinaya ayıramıyorlar bu canlıları artı dediğiniz gibi hem mantar hem de benzeri rahatsızlıklar çok bulaşıcı olduğundan tüm tanka Baktopur gibi ilaçlar etki ederek yayılımı engelliyorlar. Siz ilacı şimdi bu balık için değiştirmeyin 1 hafta kadar dinlendikten sonra yine aynı formülü uygulayın ki farklı ilaçların etken maddeleri farklı bilmediğimiz tepkilere neden olmasın.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

• 37 Online Kullanıcı, 20 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

• 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.