ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Orhan76
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
3643
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Son Ziyaret:
Dün 17:06
Toplam Mesaj:
2694 [3.17 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
557 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Orhan Barbol
Doğum Tarihi:
09 Haziran 1976
İl:
Denizli
Meslek:
Maden Yüksek Mühendisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

40lt Bitkili Lepistes Cüce Vatoz Komando Cory 140lt Bitkisiz Orta-Güney Amerika Ciklet Leopar Vatoz 25lt Bitkili Neolamprologus Leleupi 25lt Bitkili Galaxy-Harlequin Rasbora 25lt Bitkili Kardinal Neon Tetra 25lt Bitkili Pseudomugil Gertrudae

SON 10 MESAJI

150 Litre İçin Dış Filtre Önerisi
[QUOTE=Ömer Kaan],

Hocam FZN PRO 1000 ile 1500 olan modeli arasında fiyat farkı yok 1500 olan modeli alıp debiyi kısıp kullanmak sizce mantıklı olur mu akvaryuma fazla gelmesi gibi bir durumu söz konusu olur mu? İleriye dönük debi düşme sorunu olursa diyerekten zaten en fazla debiye sahip olan cihazı alıp düşse bile aslında bir kayıp olmayacak 1500 modeli mantıklı mı? Videolar da izledim FZN PRO 1500 modelinde 6 adet filtre kartuşu var 2 sini yada 3ünü çıkarıp kenarda yedek olarak tutmak çıkarttığım kartuşların yerine filtre malzemeleri kullanmak mantıklı olmaz mı? Daha büyük alan aynı zamanda.
Ses konusuna gelecek olursak suyun içinde çalışması sesi azaltıyor bundan eminim hem su yalıtkan bir şey hem de betta marketimin inceleme videosunda da ses gelmediğini söylüyor kulağını dayadığı halde.

Bu arada siz neden vazgeçmiştiniz FZN PRO'dan?
Saniyeyi ayarladım :
https://youtu.be/e1hqLDxcsKc?t=1361[/QUOTE]

FZN Pro 1500'ü 150 litrelikte kullanabilirsin belki ama 100 litrelikte tam manasıyla o güçlü debiyi yarı yarıya düşürebilir misin ondan çok emin değilim. Evet hazır soketleri yedekte tutup (istersen 2-3 soket bırakırsın ya da tamamını sökersin) kendi isteğine göre çok kaliteli ve debiyi düşürmek için oldukça sıkı yapılı filtre malzemeleriyle boş hazneyi ihtiyacına göre doldurabilirsin. Hatta bazı videolarda suyun debisini iyice kırmak ve çok sağlam bir mekanik temizlik yapmak için ön filtrasyon kısmındaki süngeri yedeğe çekip elyaf kullananlar bile gördüm (emiş borusuna kalın gözenekli sünger de takılabilir aynı amaçla). Açıkçası ben cihazdan vaz geçmedim sadece ilerde kurmayı düşündüğüm 350-400 litrelik bir tankta 2 adet FZN Pro 1500'ü akvaryum camının iki kısa kenarında kullanabilir miyim diye bir fikir jimnastiği yapmıştım. Henüz böyle bir kurulum yapmadığımdan şimdilik o düşünce askıda bekliyor.[EDIT]Orhan76,2025-12-12 15:38:14[/EDIT]
[QUOTE=Ömer Kaan]

Hocam şimdi şöyle benim şuan ki akvaryumum 65x40x40 yeni dolap yaptırıyorum onun ölçüleri 65genişlik x 55derinlik ileride akvaryumu 65x55 yaptırmayı düşünüyorum. Şuan ki akvaryum 104 Litre geliyor net olarak 95 100 diyelim biz ona kendi aktif kullandığım filtre bu Sunsun HBL-701 600 lt/h 8 W Şelale Filtre. Son zamanlarda çok fazla ses gelmeye başladı ve debisi düşük geliyor yani yeteri kadar temizlediğini düşünmüyorum akvaryumu. Kendi akvaryumum 100 litre ileride geçeceğim 65x55 akvaryum ise 150 Litre bu yüzden almışken 150 litrede de kullanayım diyorum filtreyi. İçinde canlı bitki bakacağım şuanda da hali hazırda zemin bitkim crypto ve anubiaslarım büyümekte dip çekimi yapıp yeni dolaba geçirip temizleyip yeni filtreyle devam etmek istiyorum anlyacağınız üzere. Toplasanız 20 tane küçük boy balık anca bakarım bu 20 balığın içerisinde çöpçü yosun yiyiciler falanda olacak balık türü olarak ise canlı doğuranlardan bir şeyler düşünüyorum.

Aquael şelale filtreyi dün gördüm aynı zamanda Fluval AC50 , Fluval AC70 , Fluval C2 , Fluval C3 ve Acuaqlear filtreleri var satışta bana 2bin tl gibi bir fiyata gelecekler hemen hemen ancak hangisi hangisinden daha iyi hangisi eski model yada yeni model anlamadım iki farklı C2 power filtre var örnek veriyorum 2sinin de kutu tasarımı vs farklı Fluvalın bu modelleri yanında Aquael daha mı iyidir sizce? 🤷‍♂️

Sobonun UV özellikli dış filtresinin içinden sadece 1 sepet dolu çıkıyormuş ayrıca sepetler arasında boşluklar varmış sanırım. Sunsun HW302 modelinin de conta sorunu oluyormuş galiba bilemedim. 🤔
Baya bilgili birisisiniz anlaşılan çok yardımcı olacağınızı düşünüyorum , teşekkürler.

NOT : Akvaryumu odamda tutuyorum[/QUOTE]

Konuştuğumuz şelale filtreler içinde bildiğim kadarıyla en son çıkan Aquael FZN Pro, Aquaclear ve Fluval AC oldukça eski fakat kendini ispatlamış cihazlar (özellikle Aquaclear), tasarımları artık tam manasıyla oturmuş ve fakat bazı handikapları mevcut. Aquaclear ve Fluval AC'lerin motorları dışarda çalışıyor ve öyle sanıyorum ki filtrasyon hacimleri FZN'ye göre daha küçük ve ön filtrasyon ya da skimmer özellikleri yok. Aquael FZN Pro çok avantajlı görünmekle beraber evvelce bahsettiğim ses sorunu kronik bir arıza mı yoksa basitçe çözülen bir şey mi bunu kullanan arkadaşlar yorumlayabilse aslında burada çok yardımcı olurlar. Eğer ki Aquael düşünürsen öyle sanıyorum ki sana FZN Pro 1000 modeli uygun olur, 900 litre/saat debisi olan cihazı imalatçısı 130-200 litre tanklarda kullanılabileceğini belirtmiş yalnız şahsi kanaatim 100 litrede de geçici olarak kullanabilirsin hem debiyi ayarından minimum seviyeye indirerek hem de filtre medyasını biraz yoğun kullanarak.
Hidra Sorunu
[QUOTE=Baxrın]Bitkili karides akvaryumumda bir süredir ufak tefek hidra görüyordum ancak temas halinde tomurcuklarıyla çoğalabileceğinden pek fazla ellemiyordum ancak bugün dikkatli baktığımda özellikle anubias bitkime yapışık en az beş tane felan gördüm ki su yüzeyinde felan da vardı zaten daha karideslerimden yavru alabilmiş değilim alırsam da muhtemelen bir çoğu bunlar yüzünden hiçe gidicek.Çözüm olarak ne önerirsiniz acaba[/QUOTE]

Hocam 10 gün kadar önce yaptığım akvaryum güncellememde planaryayla nasıl mücadele ettiğimi ve kişisel fikirlerimi etraflıca yazmıştım, planarya ve hidrayla mücadele hemen hemen aynıdır, aşağıda linkini bırakıyorum bir okursan sorunu çözmende belki faydası olur, şimdiden geçmiş olsun,

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/4a_konsept_tanitim_k1001750_sn5.asp[/URL][EDIT]Orhan76,2025-12-12 09:09:05[/EDIT]
[QUOTE=Ömer Kaan]

Sunsun HW302 1000lth var ve Sobo Dış Filtre 800 Lth 7W UV ve Sobo 903F UV Lambalı Dış Filtre 9 W

Hocam peki 150 Litre için şelale filtre olarak ne önerirsiniz? Dış filtre olarak SunSun HW 302 veya Sobo 903F var ama ikisinin de kötü yorumları var kaliteli şelale filtre falan ne önerirsiniz?[/QUOTE]

Sunsun'u söylemeyi unutmuşum, Sobo'nun cihazı nispeten yeni bir ürün sanırım, UV özelliği olması iyiymiş. Büyük hacimler için (70-80 litreden büyük) genelde şelale filtre filtrasyon hacmi küçük olduğundan pek tavsiye edilmiyor, ben de bir dönem ilerde almayı planladığım büyükçe bir tank için şelale filtreleri araştırmıştım. O zamanlar özellikle iki marka çok dikkatimi çekmişti biri Aquael FZN Pro serisi şelale filtreler ki forumda bu cihaz hakkında oldukça fazla yorum ve inceleme yazıları mevcut. Bu cihazın motoru su içinde çalıştığından sessiz olduğu söyleniyor, ön filtrasyon özelliği ve en küçük modeli hariç diğer tüm modellerinde yüzey temizleyici (surface skimmer) mevcut. Forumdaki arama motorunda aratırsan yorumları bulabilirsin, yalnız bazı birkaç arkadaşımızın da ses problemi olduğundan şikayetçi olduklarına da şahit oldum (belki daha sonra bazıları bu problemi basit önlemlerle çözmüşlerdir). İkinci olarak ise basit kompakt tasarımıyla Aquaclear modelleri dikkatimi çekmişti. Aquael gibi Aquaclear da yeterli filtrasyon hacmi, sessizliği ve yeterli debisiyle güzel bir cihaz kanımca. Fluval eski AC ve C serileri var (AC serisi Aquaclear tasarımına çok benzer her ikisi de Hagen markası olduğu için) yalnız o zamanki araştırmamda özellikle C serisinin medya soket tasarımları bana pek pratik gelmemişti yine de ilk iki söylediğim ürün haricinde araştırmaya değer bence. Son olarak eğer görselliği seni rahatsız etmezse 100-150 litre için bir de tepe filtreleri araştırabilirsin.
Dış Filtre Önerisi
[QUOTE=neomeo]

Sıkıntı değil, sadece "uyanıklık" bölümü can sıkıcı bir anlam katıyor. Yoksa daha pahalı model önerilmesini elbette eleştirebilirsiniz. Bende yine yaptığım gibi önermemin nedenini paylaşırım. Sonuçta hepimizin amacı post sahibine yardımcı olmak değil mi?

Son olarak filtre debi düşüşü ile ilgili şu linke bakmanızı öneriririm. [URL]https://forum.aquariumcoop.com/topic/33273-pump-output-vs-max-flow-rate-of-filters/[/URL][/QUOTE]

Haklısınız, evet o kelime de maksadını biraz aşmış olabilir, makale için teşekkürler [:iyi:]
Dış Filtre Önerisi
[QUOTE=neomeo]

Büyük resmi gördünüz tebrikler!
Dikkatli okuduysan post sahibi 270 litre akvaryumum demiş. O hacme elindeki 620l/s eheim filtrenin yetmediğini de eklemiş. Paylaştığı filtreler her ne kadar 1200l/d yazsa da filtre medyası doldurulunca en iyi ihtimalle(çok iyimser olursak) 900l/s düşecek. Ucu ucuna döndürecek tankı. Bu sebepten hem ileride 350l kadar tank büyütebileceği, hemde mevcut tankını mekanik olarak daha iyi temizleyecek olan modeli önerdim.
Umarım anlatabilmişimdir.
Ayrıca uyanıklık ile ilgili yazdığınız cümleyi de kişi kenden bilir işi diye cevaplamak isterim. Satıcısı, toptancısı, distribütörü olmadığım bir ürünü önerince nasıl ve ne sebeple uyanıklık yapmış oluyoruz onu da açıklamanızı sabırsızlıkla bekliyorum. [/QUOTE]

Ustad hakaret veya kavga amaçlı yazmamıştım eğer öyle aldıysan kusura bakma lütfen. Latife yaptım ama belki biraz sert kaçtı, kaliteli markalar genelde verdikleri debileri tuttururlar yazdıkları hacimlerdeki akvaryumları çevirirler (medya dolu olarak hesap ederler genelde debilerini) ama o başka bir tartışma konusu. Kalp kırmak değildi niyetim, iyi hobiler dilerim.
Dış Filtre Önerisi
Biraz konuyu hortlatmak gibi oldu ama dikkatimi çekti eski yorumları okarken. Ya arkadaş 8k mertebesinde bulduklarıma alternatif dış filtre var mı diye sormuş, Maşallah ne uyanıksınız ha biri Ultramax 1500 demiş (12k) , diğeri Fluval 407 demiş (12k) , arkadaşın bütçeyi %50 aşmışsınız, Nerde bu bolluk!? [:)))] Ben de o zaman fikrimi değiştirdim, arkadaşım ya Fluval FX6 ya da Aquael Hypermax 4500 al, oldu mu şimdi? [:)))]
Mücevher Balığı Ve Astronot Balığı Bir Arada?
[QUOTE=Tlgakes]Mücevher ve astronot bir arada yaşar mı sizce ?[/QUOTE]

Afrika ciklet besleyenler bile Malawi ve diğer Afrika ciklet türleri (sizin örneğinizde mücevher ciklet) beraber bakılabilir mi bakılamaz mı diye tartışıp fikir birliğine varamıyorken ya da Malawi ve Tanganyika türlerine ortak bir tankta bakamıyorken, Amerikan cikleti ve Afrika cikleti birlikte yaşar mı diye sormak çok radikal bir soru [:)] Birbirlerine karşı potansiyel olarak gösterecekleri agresiflikler bir yana talep ettikleri su ortamları çok farklı (her ne kadar ülkemizdeki çoğu tür şebeke sularımıza alışık olsa bile). Sizin sorduğunuz bu zor sorunun benzerini ciklet yetiştirmede çok tecrübeli insanlar internet/youtube ortamında tartışıyorlar. Karma bir Afro-Amerikan tankında hangi türler seçilebilir, aralarındaki agresifleşmeler nasıl giderilir, nasıl bir diyet programı uygulanabilir, su parametreleri nasıl ayarlanır (birinin tolere edebileceği en düşük ve diğerinin tolere edebileceği en yüksek pH/su sertliği/ısı değerlerinde akvaryum kimyasını oluşturma gibi). Ama tabi bu son derece bilgi, tecrübe, alt yapı (yedek akvaryum ve yedek akvaryum malzemeleri elde bulundurmak gibi) isteyen bir iş. En iyisi ilk defa ciklet besleyecekseniz bir Amerikan ya da bir Afrika ciklet akvaryumu veyahut her ikisinden de ayrı ayrı hazırlayın, bu güzel ciklet türlerini tecrübe ettikten sonra hem favori türlerinize karar verirsiniz hem de daha gelişmiş uygulamalar için bilgi toplayıp alt yapı oluşturursunuz.
[QUOTE=Ömer Kaan]Şimdilik 100 sonrası için 150 litre yapacağım akvaryumu bana 3 4k yı geçmeyecek dış filtre önerisi lazım
[/QUOTE]

Verdiğin bütçe doğrultusunda iki adet dış filtre var gibi. Biri Ejet 3358 (750lt/saat debili) diğeri Dophin C700 (700lt/saat debili). Bildiğim kadarıyla forumda her ikisini de kullanan arkadaşlar var, muhtemelen artı eksi yönlerini yazmışlardır. Forumun arama motorunda ve youtube arama motorlarında bu cihazlar hakkındaki yorumları okuman faydalı olacaktır. Yalnız internetten gördüğüm kadarıyla Dophin'in yedek parçaları bolca bulunuyor piyasada. Yine de performans/ses vs. gibi konuları bir araştırman gerekir. İyi hobiler dilerim.
Dış Filtre Önerisi
[QUOTE=GhostKoi]

Baktım şimdi. Hemen aldın aldın yani [:D][/QUOTE]

Aynen öyle abi [:D] Kullanıcı yorumları da gelmeye başladı Burak Bey'in de iyice kafa karışacak şimdi [:)))]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

• 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.