Mayalı sistemle CO2 üretmek
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bende iki adet 1'er litrelik şişe kullanıyorum. Fakat ölçülerim sizinkinden farklı. Benim formülüm şöyle:
- 1 silme çay kaşığı kuru pakmaya, çok az hızlı maya
- 1 su bardağı şeker
- şişenin başında 5cm boşluk kalacak kadar akvaryum suyu.
- katkı olarak da sıvı gübre, biraz süt, mineral ve vitamin kaynağı
Ben şişeyi akvaryumun içinde tutuyorum. Gene bu forumda daha önce tecrübesi olan var mı diye sormuştum fakat kimse çıkmayınca, ben kendim denedim bu yöntemden şu an gayet memnunum. Bu sayede kaçak var mı yokmu sürekli net olarak gözlemleyebiliyorum. Bu karışım ile ortalama 2 hafta kesintisiz ve sn'de 1 balon gaz çıkışı sağlıyorum. Sonrasında gazda biraz düşme oluyor, o sırada da haftada iki kere 20 civarı kesme şeker katkısı ile karışımı tazeliyorum. Sonrasında aylık değişim yapıyorum. Umarım yardımcı olur benim tecrübem size.
Hızlı maya'dan kastınız nedir acaba?
biraz süt bir ölçü verebilirmisiniz?
Benim merak ettiğim konuda şekerin kalitesi etki edermi?[/QUOTE]
Selam, valla sizin tanka o zaman 1 litrelik şişe fazlasıyla yeterli gelecektir o boydaysa. Ya da 2,5 litreye 1 çay kaşığı maya ile karışım yapabilirsiniz.
Hızlı maya, Dr Ötker'in mayası. Daha hızlı reaksiyon vermeye başladığı için ben ondan da biraz katıyorum.
Biraz süt işte ölçüsüz gözkararı dört beş çorba kaşığı kadar. Bundaki amaç, protein ve kalsiyum takviyesi sağlaması. Sütünüz bozuksa bile dert değil, azıcık katın.
Şekerin kalitesi, çok fazla etkili olmayacaktır. Yani içinde katkı maddesi falan yoksa çokda problem değil hani şeker şekerdir diye düşünüyorum.
Anladım, teşekkür ederim bilgiler için. Hafta sonu yapacağım co2'yi sizin uygulamanıza göre yapacağım, sonucunu paylaşırım buradan. Saygılar
1,5 litrelik cola şişesine 3 te birine şeker doldurdum 3 te birinede su koydum bunları iyice karıştırdıktan sonra 2 çay kaşığı yaş maya koydum( bakkallarda satılandan) ve şişenin 3 te biride boş ta duruyor. Yaklaşık 15 dakika içinde co2 çıkışı başladı ve 15 günü geçmesine rağmen hala co2 çıkışı devam ediyor. Co2 nin şişesini ışık almayan oda sıcaklığında biryere koydum sanırım bununda etkisi oldukça fazla. Yanlız unutmayın co2 yi suya karıştırmak çok önemli, ben bunun için en küçüğünden bir iç filitre birde kuş suluğu kullandım. Bulduğum ilk fırsatta fotoğraflarını eklerim.
Şuanda 20 lt. lik akvaryumumda 10 civarı kiraz karides, 10 civarı salyangoz, 5 lepistes ve 2 vantuzlu çöpçü var. Bunların dışında 9 çeşit bitki var. Işıklandırmamda, masaüstü akrobat lambalarına takılı tasaraflu bir adet sarı ışık veren 9w lık ampul. Şimdiye kadar balıklarıma ve karideslerime hiç yem vermedim ama haftada bir gün protein yemi atmayı düşünüyorum. Işıklandırmam 24 saat devam ediyor. Balıklarım gayet sağlıklı sadece ilk anda aldığım 14 adet karidesten 4 kayıp verdim o kadar. Canlılara yem vermediğim için suda hiçbir şekilde kirlenme olmuyor haftada bir yüzde 25 su değişimi yapıyorum. Balıklarımım ve salyangozlarımın dışkıları akvaryumumdaki en yeşil bitkiden daha yeşil çıkıyor :D hiçbirinde kabızlık sorunu yok ve çok sağlıklı görünüyorlar ama dediğim gibi bugünden itibaren haftada bir protein takviyesi yapmayı düşünüyorum. Bu arada dişi lepistesim hamile bugün yarın akvaryumdaki nüfus artacağa benziyor :D
Bu arada suya katkı olarak henüz gübre koymadım sadece haftada bir yarım supradyn tabletini iç filitrerenin süngerinin arasına koyuyorum. Bitkilerim coşmuş durumda hepsinin üzerinden kabarcıklar çıkıyor, Hatta şuana kadar 2 kere riccia ve javamoss hasadı yaptım. Camlardaki yosunlanma ilk 2 günde oluştu ama 3. gün eklediğim salyangoz ve vantuzlular sayesinde şuanda ortalık pırıl pırıl.
[QUOTE=tnemücrE] Gece bitkiler akvaryumdaki oksijeni kullandıkları için balıklara kalmıyor.
Evet fişi çekince co2 çıkışı devam ediyor. Ama parçalanmadığı için kimseye bir zararıda olmuyor. Tabiki büyük tanklarda.
Evet yukarıdaki arkadşın yazdığı gibi maya paketinin ağzı açık kalırsa mayanın verimi düşüyor. Ayrıca benim sistemimde gaz çıkışı 5 dakika sonra başlıyor. Yalnız en önemli nokta suyun şişenin yarısından az olması yoksa çok kötü olur.
[/QUOTE]
Ah Ercument Bey ah,
Keske daha once soyleseydiniz bunu. Gece kurdum istemi 10 dk kalmadi gaz cikti. Sabah bir kalktim akvaryum bembeyaz. Maya kabarmis akvaryuma basmis. Butun gun iste moralim bozuldu. Aksam geldim %50 su degistirdim. Allah'tan balik yoktu akvaryumda henuz.
[QUOTE=tnemücrE] Gece bitkiler akvaryumdaki oksijeni kullandıkları için balıklara kalmıyor.
Evet fişi çekince co2 çıkışı devam ediyor. Ama parçalanmadığı için kimseye bir zararıda olmuyor. Tabiki büyük tanklarda.
Evet yukarıdaki arkadşın yazdığı gibi maya paketinin ağzı açık kalırsa mayanın verimi düşüyor. Ayrıca benim sistemimde gaz çıkışı 5 dakika sonra başlıyor. Yalnız en önemli nokta suyun şişenin yarısından az olması yoksa çok kötü olur.
[/QUOTE]
Ah Ercument Bey ah,
Keske daha once soyleseydiniz bunu. Gece kurdum istemi 10 dk kalmadi gaz cikti. Sabah bir kalktim akvaryum bembeyaz. Maya kabarmis akvaryuma basmis. Butun gun iste moralim bozuldu. Aksam geldim %50 su degistirdim. Allah'tan balik yoktu akvaryumda henuz.
Sinan, rahmetli Erol TAŞ bile senin kadar zalım ve gaddar değildi, Ankara nere Taksim nere! Ortada Bolu'da buluşalım bari
Tekrar teşekkür ederim. Difizörüme kavuşabilirsem şayet inanıyorum ki sorun gidicek çünkü dün eve gittiğimde sistemi yakından incelediğimde sorunun ana merkezi anlaşıldı. Enjektörün alt tıpasının orda hortum ile arasında kaçak var, ordan köpük köpük co2 çıkıyor. Hiç ellemedim, Sinan arkadaşım canavar gibi sistem yapıyor dedim bir daha muhattap olmadım kendileriyleÜye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tamam, kontrol ederim. Gerçi sen yapıyorsan sorun yoktur. Difizörü akvaryumun yüksekliği olarak neresine yapıştırmalıyım? Tabana kadar indireyimmi yoksa ortalardamı yoksa en yukardamı?