kahverengi alg-diatom yüzünden çıldıracağım
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2010 19:02
Arkadaşlar öncelikle herkese merhaba.Küçük bir bitkili betta tankı kurup güzel şekilde dekore ederek çalışma odamda dinginlik sağlayacak bir manzara yaratmak istiyordum. Nitekim kurdum ve forumda da paylaştım(sağolsun forum üyelerinden de oldukça iyi tepkiler almıştım). Ancak başlıkta da anlattığım gibi tankımda inanılmaz bir biçimde kahverengi alg-diatom sorunu baş gösterdi. Camları, bitkileri, yati kökünü, kısaca her yeri kaplamaya başladı. İnanılmaz derecede fotosentez yapmaya da başladı. Sizlere tank bilgilerini ve tankın sağlıklı hali ile şu anki halinden bir kaç fotoğraf vereceğim. Umarım yardımcı olursunuz.
mrtalb 2010-11-13 19:32:06
tank boyutu:40 cm uzunluk, 25 cm yükseklik, 22 cm derinlik- toplam 23 litre.
bitkiler:subulata, jawa moss, bilmediğim geniş yapraklı bir bitki(sol arka taraftaki), arka plan da saz vardı ama hepsi öldü(güya en kolay bitki ama maalesef benim tankımda hepsi öldü)
zemin: 4-5 cm siyah quartz kum.
filtreleme:şelale filtre
aydınlatma: haiyang marka 40 cm armatür, içinde "U" biçiminde beyaz florsana benzer bir ışık var, kaç watt bilmiyorum. günde 10 saat civarı açık =5saat açık-1saat kapalı-5saat açık periyodunda.
bakım ve takviye: haftalık su değişimi %15 , günlük buharlaşan suyu tamamlama, tank yeni olduğu için (2 aylık) sadece bir kere "sera flourenette a" misket gübre zeminde kullandım, 10 günde bir "bloom and grow" akvaryum bitkileri için sıvı gübre kullanmıştım(ölçüsünü tam ayarlayarak kullanıyordum.alg sorunu başladıktan sonra hiç kullanmadım)
canlılar: 1 adet betta splendens, (önceden bir adet cüce vatos, bir adet otocinclus aff. vardı , betta darp ettiği için çıkardım. ancak sorun sadece bu canlıları çıkardığım için oluşmadı, çünkü canlıları 3 gün önce çıkardım)
İlk iki foto tankın sağlıklı hali , sonraki fotolar şu anki durum.
Bu arada forumda araştırma da yaptım ama çelişkili tavsiyeler de var (örn: fazla ışık- az ışık vs). Sonuca bir türlü ulaşamadım. Acaba pistia gibi hızlı yayılan besin tüketen su üstü bitki mi almalıyım, tilki kuyruğu cabomba gibi su altı bitkisi mi almalıyım, ışıklandırmayı azaltıp-artırmalı mıyım? kesin çözüme ulaşamadım bir türlü.
Durum budur arkadaşlar tavsiyelerinize acil ihtiyacım var. Eğer iş işten geçmişse akvaryumu sıfırlayacağım ama o zaman da tankın oturması sil baştan olacak. Hatta hiç kurmayabilirim bile sinirden.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2010 22:23
Murat bey bitkili tanıtımınızda gördüm ve bu başlığı da inceledim.Bende bir süredir bitkili tank sahibiyim Allah tan böle bir belayla karşılaşmadım.Ama bunun sırrı tilki kuyruğu olabilir.Her zaman akvaryumumda bulunurlar.Birde benim bolca kiraz karidesim var onlarda yapraklar üzerinde çok etkililer.Sizin için malesef bir çözümüm yok gelecek tavsiyeleri bende merakla bekliyorum.Belki bitkilerinizi çıkarıp temizlemeyi deniyebilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
kazım_öcaldıÇevrim Dışı
Özel Üye
[C]2,1,51106[/C] [C]2,2,51106[/C]
Kayıt: 14/06/2008
İl: Adana
Mesaj: 1887
Özel Üye
[C]2,1,51106[/C] [C]2,2,51106[/C]
Kayıt: 14/06/2008
İl: Adana
Mesaj: 1887
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2010 20:24
İlk önce sachem exel alıp bütün yosunu temizleyin.Sonra tank durumunu ayrıntılı bir biçimde değerlendirin.Co 2 nin yeterince verilmesi ile düzen oturabiliir ve aydınlatmanızı da bitkiliye göre ayarlayıp yavaş yavaş arttırın.Birden 10 saat tam güç yosun demek.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2010 21:15
Evet arkadaşlar bende çıldıracagım bende ilk akvaryum camlarında görüldü benek benek halinde ama ilk önce şunu söyleyeyim bende kahverengi yosun oluşmadan önce akvaryumumun biyolojik dengesi çökmüş bakteriler ölmüştü suyum köpürdü tabi köpürmeyi su degişimiyle azalttım ancak diatom saldırısı başlamıştı bi kere ilk başta camlarda şimdi bitkilerin ışık görmeyen yerlerinde! fakat üremesini azaltan şeyler olarak ilk başta ışık diyorum mümkün oldugunca az ışık açınca azalıyorlar geçen tankımdada bu sorun vardı şimdi yemi de azaltacagım eger düzelmezse artık burdaki sitoloji ve botanikçi hocama sormayı düşünmekteyim ama benim de bir sorum olacak bu diatomları biz uv ile öldüremezmiyiz şu şekilde akvaryumda oluşmaya başaldıgında açarız baya bi azaldıgında kapatırız şeklinde.....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2010 22:07
Akvaryumumun yan camlarında bunlardan mevcut fakat hoşnutum bu konudan. Daha doğal bir görünüm oluyor fakat bitkilerin üstünde olması hiç hoş değil. Bitkim yok benim. Kaya var sadece ve kayaların üstünde yosunlaşmalar başladı.
Umarım kurtulursunuz beğenmediğiniz bu goruntuden.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2010 23:31
Murat bey, çoğu kişinin sıkıntı duyduğu aslında görsel açıdan rahatsızlık veren ama yaşam döngüsünde çokça önemli olan bu alg diatomların asıl sebebi sularımızda bulunan silikattır. Aslında herkesin suyunda silikat illaki var ama bazılarımızın bu derdi çekmemizin en önemli sebebi tanklarımızdaki biyolojik döngünün tam oturmamış olmasıdır.Sebeplerini ortaya koyduğumuza göre ve bu algin özelliklerinide anlatmak yerine direk çözüm olacak yöntemleri anlatayım.
1.RO cihazınız var ise bir süre en azından biyolojik döngünüz oturana kadar saf su kullanıp gerekli elementleri kendiniz ekleyin.Bu yöntem silikatı yüzde 99.9 alacaktır.
2.Çeşitli markaların piyasadaki ürünlerinden özellikle fosfat/silikat tutucularını kullanabilirsiniz.Bunlar taze iken 12-24 saat içinde silikatın hepsini absorbe edecektir.Bu arada unutulmamalıki fosfatıda tutacaktır bu yüzden npk değerlerinizi kontrol ederek bitkileriniz için gerekli eklemeleri yapmalısınız.
3.Son olarak suyunuza magnezyum bikarbonat yada daha etkili olan magnezyum hidroksit dozlaması yapabilirsiniz.Bunlarda silikata bağlanarak bu diatomlar için kullanılamaz hale getireceklerdir.Bu son öneridede önemli bir nokta var oda PH dır.Bu eklemeler Ph ınızı yükseltecektir.Sonrası önlemleri almayı unutmayın.
Sağlıklı balıklar ve iyi bayramlar.
Sağlıklı balıklar ve iyi bayramlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2010 16:42
Alıntı: Eğer iş işten geçmişse akvaryumu sıfırlayacağım ama o zaman da tankın oturması sil baştan olacak. Hatta hiç kurmayabilirim bile sinirden.
***
***
Tank zaten oturmuş, sil baştan yapmayacaksınız, tam tersine keyfini yaşama zamanı gelmiş.
Kurulum 2 aylık olduğuna göre zaten diatom kendiliğinden geçecektir.
Yapmanız gereken bitkileri çıkarıp kumu yüzeyel olarak elle karıştırıp %80 su değişikliği yaparak birikmiş pası kiri temizlemeniz. Sonra zaten çok olmayan bitkileri yeniden dikin.
Bir kısım bitki yaprağını elle temizleyebilrsiniz, bir kısmını kaybedeceksiniz..
Mümkünse CO2 verin...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2010 21:42
Kahverengi yosun genelde ilk kurulumda görülüyor.Tabanın oturması , bitki gelişimin hızlanmasıyla kendiliğinden kayboluyor. Zaten akvaryumunuzda kahverengi alt sporları varken birde en baştan kurulum yaparsanız daha da çoğalacaklardır. Size tavsiyem nitrat takviyesi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2012 12:00
Bu dert bende de var ve ne kadar çok site gezdiysem kafam bir o kadar da karıştı. mrtalb arkadaşımın çektiği resimlerin neredeyse aynısı bende de mevcut. Akvaryuma su olarak arıtma suyu kullanıyorum, kesinlikle çeşmeden ekleme yapmıyorum. JBL Ferropol Akvaryum Bitki Sıvı Gübre kullanıyor ve tarife uygun olarak her hafta belirli dozda veriyorum. Işıklandırma ise 2 adet bitki akvaryumları için olan JBL COLOR T5 ULTRA 24W/438mm ( BİTKİ AKVARYUMLARI ) ve
JBL TROPIC T5 ULTRA 24W/438mm kullanıyorum. Sabah 09:00~23:00 saatleri arası ışıklandırmam açık. Öğlen 2 saatlik bir sürede kapatıyorum. Co2 ışık açık olduğu sürece mayalı sistem ile merdiven difüzör kullanıyorum. Co2 ölçer mevcut ve yeşil renkte olduğunu yani yeterli dozda olduğunu takip edebiliyorum. İyi de ben nerede hata yapıyorum??????
Bu konuda uzman arkadaşların görüşleri bizler için çok önemlidir, şimdiden cevaplar için teşekkürler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2012 12:08
Denemedim ama diatom suda silikat fazlalığı yüzünden oluyor. bu silikatı sudan atmak için ya reverse osmos kullanılabilir yada seachem'in phosguard isimli ürünü silikatı sudan temizlediğini iddia ediyor. bunu dışında suya tanin eklenmesi, meşe yaprağı catappa yaprağı, blackwater su düzenleyiciler etkili olabilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2014 15:28
Aynı sorun beden var bitkilerin üzeri toz toz oluyor akvaryumu dagıttım bozdum yıne kurdum yıne var florasanlar yenı co2 duzenlı 3-3-5 saat 4 grolux var calısıyor. ne denediysem olmadı oto cınkulus aldm cözmedi ne deniçemi bilmiyorum mekanik temizleme sorunu azda olsa cözüyor ama tam değil ve bitki gelişimi moss türleri hiç gelişmiyor ve ölüyor bitkiler cürüyor.
BİR CÖZÜM İSTİYORUZ
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2014 16:19
Merhaba , diatom kurulum sürecinde yaşanan bir alg problemidir. Size tavsiyem bitkilerinizi dışarı çıkarın , temizleyip bir kaç gün ayrı bir kapta suyun içinde bekletin veya kullanılamazsa çöpe atın. Sizin için en önemli şey akvaryumda oluşan faydalı bakterilerin popülasyonunu azaltmadan , onları öldürmeden bu süreci geçmek. Bununla alakalı size tavsiyem ;
KAYRAÇAĞLA 2014-11-06 23:38:03
1- Akvaryumda ki bitkilerin tamamını dışarı çıkarın temizleyip bekletin veya toparlanması zorsa gözden çıkarın
2- Kaya , Mangrow kökü vs. gibi malzemeleri dışarı çıkarıp yosunlardan temizleyin ve bir kenarda bekletin.
3 - 4 gün boyunca hergün % 25 dinlenmiş su ile değişim yapın. ( 4 ve 5. maddeleri bu su değişimlerinde yapmaya çalışın )
4- Kumu yüzeyden sadece diatomlu olan kısımlarını hortumla bir lehene çekin ve sıcak suda gerekirse biraz da çamaşır suyu ilave ederek bekletin sonra güzelce yıkayıp temizleyip tekrar akvaryuma iade edin.
5 - Diatomlu kumu aldıktan sonra kum pipetiyle akvaryumda ki kalan kumların içindeki pislikleri ve misket gübreleri sifonlayarak çıkartın. Tabanda substrat kullandığınızı varsayıyorum. Bilgilerde yazmıyor görmedim.
6 - Akvaryum camlarındaki ve ısıtıcı gibi diğer ekipmanlarındaki her türlü yosunu mekanik temizleme yöntemleriyle ( sünger , mıknatıslı silecek vs ) temizleyin.
7 - Akvaryumun etrafını temizlik süreleriniz haricinde komple ışık almayacak şekilde kapatın. Yeşil algler varsa bu aşamada onlarında önünü kesmek gerekir.
8 - Dört günün ardından kayaları ve diğer temizlediğiniz ekipmanları ekleyerek ve en azından 1-2 hafta daha üç günde bir % 25 - 30 su değişimi yaparak tankınızı oturtmaya çalışın.
9 - Sıvı Gübre belirli bir süre kullanmayın ve aydınlatmayı başlangıç olarak 0,5 W litre ve günlük 6 saat olarak ayarlayın.
Gübreleme , Co2 , Aydınlatma ve Bitkilerle ilgili ciddi bir araştırma yapın.Sabırlı olursanız emin olun ki herşey düzelecektir.
Bu arada aydınlatmanız hakkında net bir bilginiz yok. Aydınlatmanızıda 10000 K 'i geçmeyen ve bitkili akvaryumlar için üretilmiş bir aydınlatma kullanarak revize edin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir