kahverengi alg-diatom yüzünden çıldıracağım


ozanercan34Çevrim Dışı

Kayıt: 24/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 240
ozanercan34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2014 18:37
fatih bey ilginiz için teşekür ederim ama akvaryum tropıca bıtkı dolu moss turlerı dolu gozden cıkaramam mekanık temızlık yapıyorum 3-3-5 calısıyor ısık seachem phosguard kullansam gecemrveya seachem prıon veya seacem exel yardımcı olursanız sevınırım 4 grolux var 60 cm 18 w 80 cm uzunluk 50 yukseklık 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KAYRAÇAĞLAÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2014
İl: Kocaeli
Mesaj: 112
KAYRAÇAĞLAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2014 13:07
Merhaba , kusura bakmayın yeni gördüm sorunuzu. Ben bitkiler konusunda zaten formları çok kötü değilse temizleyip dediğim işlemler yapıldıktan sonra tekrar kullanabileceğinizi söyledim. Ancak bitkiler çok yıprandıysa olmayacak duaya âmin demek sizi daha çok üzecek ve mücadele azminizi kıracaktır. Kararı siz vereceksiniz. Diatom'u yeni tank sendromu olarak yaşıyorsunuz. Diatom bitkilerinizin , kumunuzun tabiri caizse nefes almasını engelliyor. Bu sebeple bitkiler gelişemiyor. Ancak öyle zannediyorum ki sisteminiz yavaş yavaş oturuyordur. Şayet böyle ise siz kumu , araç gereçleri ve bitkileri diatomdan arındırıp tekrar akvaryuma ilave ettiğinizde yavaş yavaş istediğiniz olacaktır. Aydınlatmayı azaltır ve gübrelemeyi belli bir süre bırakıp su değişimlerine devam ederseniz , tankınız düzelecektir. Ayrıca su değişimleri ( mümkünse silikat içermeyen ) bahsettiğiniz malzemelerin ( fosfat tutucu , excel vs ) kullanımından size daha çok fayda verecektir. Bunları akvaryum kimyasını öğrendikten sonra gerekli görürseniz kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü bunlar akvaryumunuzun suyunda belirli değişikliklere yol açacaklardır. Belki şu olabilir : eklediğiniz suyu reverse ozmoz gibi bir yöntemle silikat'tan arındıramıyorsanız veya damacana su kullanamıyorsanız. O zaman fosfat ve silikat tutucu filtre malzemeleriyle filtre ettiğiniz suyu akvaryuma ilave edebilirsiniz.


KAYRAÇAĞLA2014-11-12 20:01:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozanercan34Çevrim Dışı

Kayıt: 24/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 240
ozanercan34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2014 17:22
Hocam cok teşekür ederim ilginiz için sizin gibi duayen insanlar olmasa akvaryumcular burnundan kıl aldırmazlar sağolun peki fosfat tutucu ve exel onerıcenız bişey varmı ?

Teşekkür Edenler: [T]174958,daghan51[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KAYRAÇAĞLAÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2014
İl: Kocaeli
Mesaj: 112
KAYRAÇAĞLAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2014 20:25
Estağfırullah , hepimiz paylaşarak ve tecrübe ederek öğreniyoruz. Bu forumda gerçekten bu işe emek ve gönül vermiş birçok insan var. Ben Yasmut ( Tunç Sönmezoğlu'nun ) Bey'in Excel'ini kullanıyorum. Belirtilen dozajlara göre. Benim kullanımım lokal değil , tüm akvaryuma uyguluyorum. Günlük 20 lt'ye 0,5 ml gibi. Fosfat tutucu ise hiç kullanmadım. Güvenilir markaları ( Seachem , Jbl , Sera ) deneyebilirsiniz. Fosfat tutucu , karbon gibi malzemeler ilk kurulumda kullanılır. Siz eğer diatom süreciyle alakalı bunu düşünüyorsanız bence pek de gerekli değil. Eğer diğer arkadaşımız gibi sizin akvaryumunuzunda kurulum süresi 2 ayı geçtiyse ve yararlı bakteri sistemini çökertecek herhangi bir ilaçlama , filtreyi uzun süreli devre dışı bırakma vs. gibi bir müdaheleniz olmadıysa ; sizinde sisteminiz oturmaya başlamış demektir. Artık  diatomun bitmesinin ve yararlı bakterilerin oluşumunun verdiği avantajları kullanarak :  algleri mekanik temizleyip , bitkili akvaryumu algler olmadan yeniden aktif hale getirebilirsiniz.


KAYRAÇAĞLA2014-11-12 20:05:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MurathanMÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,144185[/C] [C]2,2,144185[/C]
Kayıt: 12/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 2788
MurathanMÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2014 18:33
http://www.akvaryum.com/Forum/bitki_kok_ve_yapraklarda_kahverengi_tabaka_k811229.asp

Benim yeni açtığım konu. Bu konuyu yeni gördüm ancak buradaki tavsiyeler Ph'ı arttırdığı yönünde ve daha önce tecrübe etmediğim şeyler. Sanırım benim sorunum da diatom tam emin değilim ama bunun olduğu kanaatindeyim. Daha önce 2 kere bitkileri çıkartıp temizledim  3. kere ekledikten sonra yine aynı sorunlar karşılaştım. Bana mantıksız gelen şey akvaryumu kuralı neredeyse 3 ay oldu. Zamanla canlıları ekledim ve ilk geldikleri zamanlar dışında ölüm yaşamadım. Yani neredeyse 1 aydır balıklarımın hepsi sağlıklı ve formda. Suyumda da koku hiç yok, bu yönden de oturduğunu düşünüyorum. 

Bu sorunun tam kaynağı ve tam olarak çözüm noktasını bulan oldu mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KAYRAÇAĞLAÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2014
İl: Kocaeli
Mesaj: 112
KAYRAÇAĞLAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2014 19:32
Murathan Bey merhaba , öncelikli olarak birinci kural hangi yosun çeşidi olursa olsun kesinlikle akvaryumda bitkileri gelişim yönünde uyarmaktır. Bitkilerde eğer gelişim varsa mutlak suretle alglere karşı galip gelirler. Ayrıca bitkilerinizi çok ciddi sıkıntı olmadığı sürece yerlerinden sökmeyin. Her bitki sökümü yeniden adaptasyon , kök salma vs. gibi süreçlerin yeniden başlaması demektir. Elinizle üzerinden temizlik yapmaya çalışın. Bitkileriniz eğer gelişiyorsa ve akvaryumda gerekli döngüler oluşmaya başladıysa bu diatom mutlaka geçicektir. Ancak siz ben süreci hızlandırıyım diyorsanız. Yapmanız gereken diatomlu kumu dibe kesinlikle inmeden ve akvaryum kumunu karıştırmadan sifonlama ile üstten çekebilirisiniz ve temizleyip tekrar iade edersiniz. Varsa Reverse ozmos cihazınız belirli bir süre çeşme suyu ile karıştırarak belli oranlarda kullanabilirsiniz. Çünkü çeşme suları silikat içerir ve böyle sular diatom 'u tetikler. Eğer ters ozmos cihazı yoksa seachem phosguard adlı ürün veya muadili Jbl Phosex gibi ürünler ( silikat ve fosfat tutucu ) kullanılabilir. Bu ürünleride belki ana akvaryumdan ziyade başka bir akvaryumda veya kapta iç filtre , dış filtre gibi ekipmanlarla suyu filtrelemek için kullanabilirsiniz. Böylelikle akvaryuma ekleyeceğiniz yeni su silikat ve fosfat'tan arınmış olur. Aydınlatma yetersizliğide diatomu tetikleyen sebepler arasındadır. En doğru kararı yine siz vericesiniz. Çünkü bitkili akvaryumlar çok bilinmeyenli denklemler gibidir. Her akvaryumu ancak gerekli bilgi ve tecrübe ışığında sahibi dize getirebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MurathanMÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,144185[/C] [C]2,2,144185[/C]
Kayıt: 12/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 2788
MurathanMÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2014 00:11
[QUOTE=KAYRAÇAĞLA]Murathan Bey merhaba , öncelikli olarak birinci kural hangi yosun çeşidi olursa olsun kesinlikle akvaryumda bitkileri gelişim yönünde uyarmaktır. Bitkilerde eğer gelişim varsa mutlak suretle alglere karşı galip gelirler. Ayrıca bitkilerinizi çok ciddi sıkıntı olmadığı sürece yerlerinden sökmeyin. Her bitki sökümü yeniden adaptasyon , kök salma vs. gibi süreçlerin yeniden başlaması demektir. Elinizle üzerinden temizlik yapmaya çalışın. Bitkileriniz eğer gelişiyorsa ve akvaryumda gerekli döngüler oluşmaya başladıysa bu diatom mutlaka geçicektir. Ancak siz ben süreci hızlandırıyım diyorsanız. Yapmanız gereken diatomlu kumu dibe kesinlikle inmeden ve akvaryum kumunu karıştırmadan sifonlama ile üstten çekebilirisiniz ve temizleyip tekrar iade edersiniz. Varsa Reverse ozmos cihazınız belirli bir süre çeşme suyu ile karıştırarak belli oranlarda kullanabilirsiniz. Çünkü çeşme suları silikat içerir ve böyle sular diatom 'u tetikler. Eğer ters ozmos cihazı yoksa seachem phosguard adlı ürün veya muadili Jbl Phosex gibi ürünler ( silikat ve fosfat tutucu ) kullanılabilir. Bu ürünleride belki ana akvaryumdan ziyade başka bir akvaryumda veya kapta iç filtre , dış filtre gibi ekipmanlarla suyu filtrelemek için kullanabilirsiniz. Böylelikle akvaryuma ekleyeceğiniz yeni su silikat ve fosfat'tan arınmış olur. Aydınlatma yetersizliğide diatomu tetikleyen sebepler arasındadır. En doğru kararı yine siz vericesiniz. Çünkü bitkili akvaryumlar çok bilinmeyenli denklemler gibidir. Her akvaryumu ancak gerekli bilgi ve tecrübe ışığında sahibi dize getirebilir.[/QUOTE]

Detaylı açıklamanız için teşekkür ederim. Ancak benim hiç kumda, kökte ya da taşlarda böyle sorunum olmadı. Hep bitki üstlerinde gerçekleşti. He bir de kum ile cam arasındaki kısımda camda kahverengi tabakalar var. Düzenli dip çekimi yapmaya başladım. Bitkilerimde gelişim var yeni sürgünler geliyor ama biraz ağırdan alıyor kendini. Bu yüzden reeflowers'ın iki tane bitkiler için gübresi var onları almayı düşünüyorum. Suda silikat olur dediniz, ben suyumu 24 saat hava hortumuyla havalandırıyorum, sonra 24 saat bekletip az miktarda su düzenleyicisi ile akvaryuma ekliyorum. Suyu kokladığımda tertemiz ne klor ne başka bir şey kokuyor. Yine de silikat temizlenmiyor mu? Teşekkürler, saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozanercan34Çevrim Dışı

Kayıt: 24/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 240
ozanercan34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2014 10:18
sislikat yapıcı bir cisim yoksa akvaryumda işik yetersiz veya 8 saat fazlaişik alıyor. yanı dısarıdan alıyor bunu gun ıcınde bi şekilde örtersenız sorun cozulur bakteri kültürü kullanın birde işinizi düzenli fazla verin bu kahverengini yeşile cevirecek ve kaybolacaktır şebeke sularından kaynaklı cok geri dönüş alıyorum bunu ebebi şebeke sunun değerlerinin farklı olması bilginize özelden ulaşmak isteyene yardımcı olrum istbul için 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mehmet1212Çevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2016
İl: Konya
Mesaj: 178
Mehmet1212Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2016 18:53
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/182203/10_image.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/182203/20_image.jpeg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/182203/9_image.jpg[/IMG]
Bendede sadece taş ve kumda var kuralı bir ay oldu inş gecer [:'(] bu aynı yosunmu yoksa başka bişeymi acaba[EDIT]Mehmet1212,2016-03-24 18:54:45[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ityo39Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/04/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 2203
ityo39Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2016 22:47
Tüm yorumlara saygı duymakla beraber aynı yoldan geçmiş biri olarak önerim jbl silicatex ürünü, şelaleye (boyutunu bilmiyorum ama) bir iki avuç filtre torbası ya da külotlu çorap içinde koyun, ve yok olmalarını bekleyin. Yok olunca çıkartın ve atın. En fazla 2-3 haftada çözer sorunu. Çok uzun bırakırsanız fosfatı da abzorbe edeceğinden bu sefer yeşil spot başlar. Doğru zamanda çıkarırsanız geri gelmeyecektir. Bitkiler 2-3 haftada ölecek bitkiler değil bence

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir