Ekosistem Çalışması
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2010 01:10
1)Akvaryumda ısıtıcı kullanıyorum 22derecede sabit. Yinede 20-22 arası değişiyor. Onun dışında ısıtıcısız bir akvaryumum daha var. Onda ise 17-20 arası değişmekte.
2)Yaz aylarında 2-4 saat arası belki daha da fazla direk güneş ışığı alıyordu. Şimdi ise direk olarak hiç güneş ışığı almıyor. Yalnızca ev içindeki gün ışığı yani genel bir aydınlık mevcut.
Taşınma işini bir süreliğine erteledik. Burada aynen devam... :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2010 10:40
Resimdeki bitki anubias barteri galiba.Her akvaryuma konulabilir tabi ki.Dayanıklı sert yapraklı bir bitkidir.Japon şemsiyeleri ise fazla boy attığından akvaryumdan dışarı çıkacaktır.Büyük ve geniş bir akvaryuma ihtiyaç duyarlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2010 15:18
Resimdeki bitki anubias nana'dır (anubias barteri var. - nana ). Pek çok akvaryumda çok rahatlıkla kullanabilirsin. Her şeyin azıyla yetinebilir. Yavaş büyür. Ama yerini severse tam anlamıyla serpilir. Benim akvaryumumda 3tane var. 2'si resimde görüldüğü gibi 10-12 yapraklı ve çiçek açmak üzereler. Diğeri ise yapraklarını döktü.
Japon şemsiyesi aslında eskiden birçok evde, bahçede bulunan saksı bitkisiydi. Şimdi ise çiçekçiler sert gövdesi ve görsel yapraklarını buket,çelenk süslemekte kullanıyorlar.Ben uzun süre aradım. Özellikle arandığında satıcılar sanki maddi olarak çok değerliymiş gibi hiç olmayacak fiyatlardan satmaya çalışıyorlar. Daha sonra şans eseri bir çiçekçide rastladım. Tam sayı ve fiyatı hatırlamıyorum ama 16-20 tanesini 2-3tl gibi bir fiyata almıştım.Her akvaryuma koyulamaz boyu 2m+ ya kadar uzar. Çok hızlı büyür, gelişir. Kökleri bütün akvaryumun içini kaplar ve bu durum çoğu kişiye göre pek görsel değildir. Ama öte yandan hiçbir filtre ekipmanının yapamayacağı filtrelemeyi yapar. greenfairy 2010-01-24 15:18:41
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2010 17:25
Ercan bey, harkulade bir çalışma olmuş. Bu tarz kurulumlara daha önce bende ilgi duydum ve her fırsatta ilgiyle takip ettim. iİk ''Tunç Ali beyin, odamdaki biyotop'' adlı makalesinde bu tarz akvaryumları fark ettim. Hobi için çok etkileyici bir yaklaşım olarak görüyorum. Yeni gelişmeleri sabırsızlıkla bekliyorum. Başarılar dilerim. Sevgiler ve saygılar
aoktem 2010-02-03 17:26:39
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2010 22:30
Java moss lardan çıkan uzantılar ne olduğunu, neden olduğunu bilemiyorum.
Limon artık su üstüne çıktı.
Emers gelişen echinodorus cordifolius.
Solda kahverengi benekli olan ech. green ozelot ektiğimden beri hiç gelişme göstermedi. Ortadaki ech. osiris yavaşta olsa gelişiyor. Sağraki ech. bleheri ise bu karede tamamen görünmese de aldı başını gitti diyebilirim.
Ufak gelişmelerle sistem devam ediyor, şimdilik bu kadar fotoğraf koyuyorum.
Sağlıklı hobiler...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2010 10:23
[QUOTE=greenfairy]
gokmen 2010-02-15 10:24:31
Java moss lardan çıkan uzantılar ne olduğunu, neden olduğunu bilemiyorum.
[/QUOTE]
bu oluşumlar büyük ihtimalle moss'a ait sporlar
ekosistemin size hediyesi denebilir.
mümkünse bu tankın gece üstten ışıklandırılmış bütün halini görmeyi isterdim
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2010 10:28
Harika bir iş çıkarmışsınız desem kafidir sanırım...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2010 20:06
Dün itibariyle küçük tankımda bulunan kardinal balıklarını (tanichthys albonubes) bu sisteme ekledim. Oradayken yemleme yapıyordum ancak şimdi yemlemeyi kestim ve bir süre gözlemleyeceğim. Umarım kendi başlarının çaresine bakabilirler. İlk aktarım sonrasında 1 kaç saat çok net bir şekilde sürü davranışlarını sergilediler. Daha sonra alışma sürecini atlatıp ayrı ayrı yüzmeye başladılar. Ancak ürktükleri zaman birbirlerini bulmak için akvaryumda dört dönüyorlar. Bir koşuşturmaca oluyor :D Diğer akvaryumda karideslerin yüzüne bile bakmazken artık buldukları yavruların tadına bakmak için ufak tefek saldırgan hareketler sergiliyorlar. Tek korkum anaçlara da saldırmalarıydı ama bu olmadı. Anaçlar nerdeyse onlar kadar oldukları için kardinaller şöyle bir iç geçirip yanlarından uzaklaşıyorlar :D Birkaç kare yakalamaya çalıştım ama çok hızlı olduklarından telefonla çekmek mümkün olmadı. Umarım kısa süre içinde iyi çekimler elde ederim. greenfairy 2010-02-21 20:06:55
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2010 22:56
Bilyap forumunda Sn. Tunç Ali Kütükçüoğlunun sisteminden sonra gördüğüm gayet başarılı bir çalışma. Emeğinize sağlık...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2010 14:55
Kardinallerden birkaç kare yakalamaya çalıştım ama çok hareketliler cep telefonuyla çekmek mümkün değil.
Akvayumun sol tarafı
Ortadan
Sağ tarafı
Sol camdan
Sağ camdan
Çiçek açan limon
Bu ise su üstüne çıkan ilk limon. Şu an su üstünde boyu yaklaşık 50cm.
Uzun süredir konuyu güncellemiyorum. Artık zamanı geldi diye düşünüyorum. Sistemde ufak tefek gelişmeler var ve sorunsuz ilerliyor.
Sistemde hala yemleme yapmıyorum. Kardinaller eski akvaryumda yemleme yaptığım zamanki gibi göbekli değil. Olması gereken uzun ince formlarındalar. Renkleri çok daha canlı ve parlak. Dönem dönem erkekler kendilerine bölge tutup diğer erkekleri sokmuyorlar. Kendi bölgelerine giren dişilerle hiçte nazikçe flört etmeyip dişilere alenen ve kabaca asılıyorlar :) Hatta bu çiftleşme dönemi sonunda yavrulamışlar ama ben malesef yumurtaları farkedemedim. Kurtarabildiğim tek yavruyuda şans eseri yakaladım. Küçük akvaryumuma birkaç karides atıp orada başka bir sistem kuracaktım. Her neyse uzatmadan anlatayım. Küçük akvaryumda düzenleme bitti; karidesleri, bitkileri, kuru yaprakları koydum ve izlemeye geçtim ki tam o sırada suda iğne deliğinden daha küçük yüzen bir şey gördüm. Önce akvaryumdaki böceklerden sandım. Yakınlaşıp baktığımda ise balık yavrusu olduğunu anladım. Sanırım ben karidesleri alırken o da kepçeye takılmış. İyiki de takılmış. Daha sonra ana tankımda uzunca bir süre başka yavruları aradım ama malesef bulamadım. Su üstü bitkim yoğun olmadığı için anaçlardan kaçamadılar diye düşünüyorum. Yavru şimdi küçük akvaryumda ve onda da yemleme yapmıyorum. Yaklaşık 3 hafta oldu ve yavaşta olsa büyüdüğünü görüyorum. Hatta gövdesinde parlak renklenmeler var artık. Sanırım bu akvaryumdaki planaria, cyclops ve diğer böceklerin larvalarıyla besleniyor. Biraz daha büyüdüğünde eğer yakalayabilirsem fotoğraflarını ekleyeceğim
Bitkilere gelince java moss lar akvaryumun heryerini sardı. Japon şemsiyeleri zaten sürekli yeni filizlerle çoğalıyor. Çoğunun boyu su üzerinde 1m den fazla. Kökleri akvaryumun heryerine yayılmış durumda. Limonlarin hepsi su üzerine çıktı. Sürekli çiçekleri var. Her su üzerine çıkan dalın su altında kalan bütün yaprakları dökülüyor. Ardından yeni filizlerle çok fazla sayıda çoğalarak gelişiyor. Ben zeytinlerinde su üstüne çıkmasını bekliyordum ama hiç niyetleri yok gibi görünüyor. Akvaryumda ışığın geldiği yöne doğru eğilmiş sürekli boylanıyorlar. Ech. cordifolius emers gelişiyor, artık su atında 1 2 yaprağı var. Oldukça geniş ve büyük bir hal aldı. Su üzerinde 15-20 civarı yaprağı var. Ech. bleheri de bir o kadar büyük ve sürekli yeni yapraklarla gelişiyor. Ech. green ozelot ve ech. osiris ise yavaş olarak gelişiyor. Özellikle green ozelot aylardır yeni yaprak vermiyordu. Yaz aylarının başlangıcıyla akvaryum daha fazla güneş ışığı alıyor. Sanırım bunun etkisiyle şu sıralar biraz canlandı. Anubias lar ise moss ların arasında biraz gömüldü. Moss ları azaltınca onlarda rahatlayacaktır.
Bu kurulumda yapmak istediğim hemen her şeyi yaptım. Bitkiler sorunsuz gelişiyor. Balıklar ise hiç yemleme yapılmamasına rağmen çok fit durumdalar ve hiç özel bir çaba göstermememe rağmen yavruladılar. İçimde kalan ise dario dario besleyememek. Belki ileride olabilir. Artık sistemde yapılacak pek bir şey kalmadı ve böyle devam edecek gibi görünüyor.
Şimdilerde yeni bir heyecan peşindeyim :) Bu sistemde ufak değişikler yapmayı düşünüyorum. Basit ve kısa olarak anlatayım. Java moss ları epeyce azaltıp yerine bolca dal, kuru yaprak koyacağım. Daha sonrasında beni cezbeden kahverengi suyla birlikte cory türlerine geçmeyi düşünüyorum. Ama sorun şu ki artık yaza giriyoruz ve kuru yaprak bulmak mümkün olmayacak. Şimdilik dal ve kök eklemeyi düşünüyorum.
Şimdilik bu kadar. İlgilenenlere teşekkürler.Sağlıklı hobiler...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2010 20:23
Merhaba Ercan,
Aklımdaki sisteme yakın bir ekosistem kurmuşsun.Düşündüğüm senin tankının yarısı hacminde (80x30x45y),teknik destek olarak 24wattlık bir armatür düşünüyorum.Yaklaşık 3 ay önce ısıtıcısız gece-gündüz sıcaklık farkı pek olamayan bir tankta beslenebilenecek türlere bakmıştım.Bulunabilirlik ve güzel görünüm konusunda tercihim kardinal balıkları olmuştu.Sistemin Tunç Ali Beyin minisi olmuş diyebilirim,çok hoş.Forumda böyle teknik desteksiz ve düşük destekli ekosistemleri daha çok görmek istiyorum.Ayrıca yüksek destekli bitkili akvaryumları hiç sevmiyorum diyebilirim.Önceden dediğim gibi en iyi örneklerini Tunç Ali Bey,Yaşar Hakan Bey ve sen vermişsin.Su altının tümünü görebileceğimiz bir kare alırsan sevinirim.
Aklımdaki sisteme yakın bir ekosistem kurmuşsun.Düşündüğüm senin tankının yarısı hacminde (80x30x45y),teknik destek olarak 24wattlık bir armatür düşünüyorum.Yaklaşık 3 ay önce ısıtıcısız gece-gündüz sıcaklık farkı pek olamayan bir tankta beslenebilenecek türlere bakmıştım.Bulunabilirlik ve güzel görünüm konusunda tercihim kardinal balıkları olmuştu.Sistemin Tunç Ali Beyin minisi olmuş diyebilirim,çok hoş.Forumda böyle teknik desteksiz ve düşük destekli ekosistemleri daha çok görmek istiyorum.Ayrıca yüksek destekli bitkili akvaryumları hiç sevmiyorum diyebilirim.Önceden dediğim gibi en iyi örneklerini Tunç Ali Bey,Yaşar Hakan Bey ve sen vermişsin.Su altının tümünü görebileceğimiz bir kare alırsan sevinirim.
Bahsettiğin su böceklerden cyplops tankımda vardı fakat sonradan göremez oldum.Bu tür su böceklerini tankıma tekrar nasıl aşılayabilirim?
Tekrar gönülden tebrik ediyorum sizi,saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2010 21:17
Bir süre önce su piresi satın alıp eklemiştim ama onlar akvaryumda tutunamadı ve kendiliğinden tükendiler. Cyclops ve diğer böcekler ise akvaryumda kendiliğinden türedi. Aşılama yapmadım. Kuru yaprak, bolca güneş ışığı yeterli. Onlar sistem otururken kendi popülasyonlarını oluşturuyorlar. Kardinalleri eklediğimden beri bende göremez oldum. Ya çok iyi saklanıyorlar yada yem oldular. Önemli olan tabanda tortu oluşturabilmek. Gerisi kendiliğinden gelir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir