Ekosistem Çalışması
Yakından takip ediyorum projeni ileride mosslar tabanı kaplayacak acaba o zaman ne yapmayı düşünüyorsun?Yani kaplamasının ötesinde diğer bitkileri boğacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Çoğalan mosslar toplanarak bu sorun giderilebilir ki zaten istenen de tabanda sık bir bitki örtüsü oluşturup japon şemsiyesi kökleriyle birlikte karideslere saklanma ve çoğalma imkanı sağlamaktır.Ayrıca herhangi bir sıvı gübre kullanmadığım için mossların tahmin ettiğiniz kadar çoğalıp bitkileri boğacağını düşünmüyorum.Kısacası dert edecek bir durum bulunmamaktadır.
Çok güzel bir çalışma minimum destekle sistem gayet güzel işliyor sizi tebrik ederim. Ne kadar doğru bir varsayım olur bilemiyorum ama kişisel bir düşüncemi paylaşmak istiyorum: uygulamada bir bitki akvaryumunda olup bitenleri anlamak için ya sizinki gibi bir ekosistem benzeri çalışma yapmak ya da tamamen bitkinin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak ışık+co2+gübreleme sistem kurmak gerekiyor. Siz burada en alt seviyeden başlamışsınız göründüğü kadarıyla alg sorununuz bulunmuyor. Basit gibi görünüyor ama minimum destekle bu işi götürmekte kolay değil. Mübalağa olmasın onlarca kez okuduğum kimya-döngü-biyoloji makalelerine rağmen, co2 sistemi kurup alg sorunu bittiğinde kimyasal, biyolojik, teknolojik olarak neler olup bitiyor ancak anlayabildim.(Tabi bu algılama bana mahsus olabilir ) Düşük destek zamanlarımda da algleri bir süre sonra bertaraf etmiştim ancak şimdi o algleri nasıl yok ettiğimin cevabını devam eden co2 destekli sistem sayesinde daha iyi anlıyorum.
Bu arada gördüğüm kadarıyla su değişimi yapmıyorsunuz benim naçizane tavsiyem mutlaka yapılması gerektiği, ben düşük sistemde bunun çok faydasını gördüm. Eksilen suyu tamamlamak genelde önerilmeyen bir durum. Belki ölen otocat ler bunun habercisi olabilir. Bunu yapmanız "ekosistem " amacınızı kaybettirmeyecek aksine tamamlayıcı olacaktır diye düşünüyorum. Doğada bu döngü kendiliğinden kusursuzca işlemektedir.
Sonunda ech. bleheri de buldum forumdaki Neverlander nickli üyeden. Artık eklenen bitkilerin gelişimini bekleyip yakın bir süre sonra son canlıları da eklemeyi düşünürken malesef taşınma durumu söz konusu. Bazı soru ve sorunlar ortaya çıktı.
Benim birkaç sınırlı ayım olduğundan acelece davranmıştım ve bir müddet sonra ekosistemden uzaklaşmıştı. O yüzden kararlarınızda iyi düşünün derim. Favorilerime ekliyorum, bravo..
Sağlıklı balıklar...
Benim sorum akvaryumun kış şartarıyla ilgili.Örneğin
1)Odanın sıcaklığı ve akvaryumun sıcaklığı nasıl değişiyor?
2)Akvaryum günde kaç saat direk yada dolaylı ışık alıyor?
Umarım sorunsuz şekilde taşıma işlemini gerçekleştirirsiniz ve devamını hep birlikte takip ederiz.