ÖZELLİKLER

BİLGİLER
İMZA
SON 4 MESAJI
Kaplumbağamın kabuğunda, kuruduğunda gördüğüm kireç üzerine bir araştırma yaptım, sudaki kalsiyum ve magnezyum elementlerinin suyu sertleştirdiğini ve kireç diye bildiğimiz tortuyu oluşturduğunu öğrendim. Su düzenleyicileri araştırdım fakat aşağıda linkini verdiğim makaleyi okuyunca aslında suyu yumuşatmanın gereksiz olduğunu anladım. Buyrun link;
Su Sertliği
Kaynak olması açısından bulduğum bir ders kitabını sizlerle paylaşmak istedim. Bu konularda Türkçe bilimsel kaynak bulmak epey zor. Kitap Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı bölümünden Prof. Dr. Abidin BUDAK ve Prof. Dr. Bayram GÖÇMEN'inin eseridir.
*Kitap, 2005 basım olduğundan Bayram GÖÇMEN Doçent olarak gözüküyor kitapta, ama 2009'da Profesörlük unvanını almıştır.
http://sci.ege.edu.tr/~bgocmen/herpetoloji2.pdf
Neden kara kaplumbağaları büyük oluyor da su kaplumbağaları küçük oluyor?
Aslına bakarsanız kara kaplumbağaları daima tatlı su, bataklık ve deniz kaplumbağalarından oransal olarak daha küçük vücut boyutlarına sahiptir. Bu durumun belki de tek istinaları, Galapagos adalarında yaşayan devasa boyuttaki kara kaplumbağaları (Geochelone elephantopus) ve Aldabra’da yaşayan dev kaplumbağalardır (Geochelone gigantea). Bu türlerin adalarda yaşamaları nedeniyle kısmen de olsa izole türler halinde süregelmeleri, vücut boyutlarını küçültmeleri için birazdan sayacağımız çevresel faktörlerden de bağımsız kalmalarına neden olmuş olabilir.
Ancak bahsettikleriniz, yavru su kaplumbağaları veya evcil hayvan satan dükkanlarda yaygın olarak bulunan küçük boyutlu süs kaplumbağaları (Trachemys scripta elegans) olabilir. Bu kaplumbağalar da aslında doğal koşullarda, kara kaplumbağalarının boyutlarına veya onlardan daha büyük bir vücut boyutuna rahatlıkla ulaşabilirler.
Su sistemlerinde yaşayan kaplumbağaların neden daha iri vücutları olduklarına gelince.. bu konuda birden fazla sebep düşünebiliriz. Kaplumbağalar, değişken vücut sıcaklıklı canlılar. Bu nedenle de, vücutlarındaki temel metabolik olayları sürdürebilmek için güneşten aldıkları ısı enerjisine ihtiyaç duyarlar. Çoğu sürüngen türü, günün belli zamanlarında açık alanlara çıkarak özel bir güneşlenme davranışı sergiler. Ancak özellikle deniz kaplumbağalarında aktif bir güneşlenme davranışı görülmez. Oransal olarak büyük bir bağa, suyun içerisinde güneşin ısı enerjisinden mümkün olduğunca etkin bir şekilde yararlanabilmeyi sağlayan bir özellik olarak kalmış olabilir.
Su içerisinde hareket, suyun kaldırma kuvveti nedeniyle zorlaşır. İri ve ağır bir vücut, özellikle besin arama veya çiftleşme gibi eylemler için dibe inmeyi kolaylaştırıcı bir etkiye sahip kabul edilebilir. Karada ise çok daha fazla avcı ile karşılaşma ihtimali olduğu için; bağaya yapışık iskelet sistemi nedeniyle zaten yavaş olan hareket kabiliyetinin, vücut boyutunun oransal olarak küçültülmesiyle bir miktar da olsa telafi edildiğini düşünebiliriz.
Kara yaşamı, beslenme ve savunmanın yanında bir diğer zorunluluğu da beraberinde getiriyor: Barınma. İri vücutlu bir hayvan, barınma ve gizlenme açısından her zaman bir dezavantaja sahiptir diyebiliriz. Bu nedenle de, yaşamını tamamen karaya geçirmiş olan kaplumbağalarda vücut boyutunun küçülmüş olması, önemli bir avantaj sağlayacaktır. Kısacası karada yaşam, besin-barınak ve korunma için daima hesaplı olmayı gerektirir. Bunun en akıllıca çözümü ise oldukça basit: “sadece gereği kadar büyük bir vücut”.
Kaynak
TÜBİTAK
VETERİNER HEKİMLER İÇİN BİLGİLER:
Trafik kazası geçiren, üzerinden araba geçen ya da ağır nesnelerin üzerlerine düşmesi sonucu karapası çatlamış ya da parçası kopmuş bir kaplumbağa bulduğunuzda; bunun hayati bir yara olduğunu düşünebilirsiniz. Eğer mikrop kapmaz ve çatlaklar birbirine çok yakın ise, kurtulma şansı o denli yüksek sayılır. Avrupa’dai üniversitelerde uygulandığı gibi Ankara Üni., Uludağ Üni. ve İstanbul Üni. Veteriner Fakülteleri’nde dişçi akriliği uygulanarak sıkı bandaja alınan kabuklarda düzelme görülmüştür. Omurgası zedelenen kaplumbağaların ise şansı biraz daha düşük oluyor.
Kan alırken; boyun venası kullanılır. Ameliyat gerekiyorsa plastrondaki kareler elektrikli testere ile açılabilir. Kas içi enjeksiyonda arka bacaklar kullanılabilir. Kafasını dışarı çıkarmasını istiyorsanız, arkadan bacak ve kuyruk kısmını hayvanın kabuğunun içine itmeniz ve sabırla beklemeniz gerekiyor.
Antibiyotik olarak, Baytril %2,5′luk solüsyonu (Enrofloksasin 5-10mg/kg per os, 5 gün) kullanılmasını tavsiye ederim. İçinde yüzdüğü suya damlatma ya da ağzına damlatma tarzında verilebilir. ANTİBİYOTİK olarak; Kloramfenikol 1.gün 30mg/kg S.C., 2-5.günle arası ½ doz, terramycine10mg/kg I.M., gentamycine 10mg/kg I.M. 48 saat sonra tekrar, protozoon enfeksiyonları için karnidazol 10mg/kg per os, trematot ve cestodları için droncit 5mg/kg per os, vitamin A 10.000-100.000 İ.E. kg, keneler için kilosuna uygun frontline kabuğu üzerine sürülebilir. Ketamin-HCl, trankilizan olarak 5-20mg/kg, anestezisinde 40-100mg/kg kullanılabilir ve etki 2-72 saat sürer, Xylazin-HCl 4mg/kg uygulanabilir. En güvenilir anestezi ise İzofloranla inhalasyon anestezisidir.
Bacağında yara varsa ve yaz günü sineklerin yumurta bırakması sonucu kurtlanırsa, betadinli sus ya da eterli alkol tuşesi kullanılır. Yara kapatılmasında dikiş yerine stapler kullanılabilir. Ölme sebepleri arasında; esaret altında yanlış besleme, stres, barsak parazitlerinin (örnek:askarit) cok artmış olması, kenelerin çokluğu, kabuk çatlaması sonucu mikrop kapması ve septisemi şekillenmesi.
6-7 yaşına kadar bolca beslenmesi için kış uykusuna yatırmayın. Kış uykusundan uyanırken de 1 hafta boyunca 22C lik odada bekletilir. Hayvan yavaşça hareketlenmeye ve yem yemeye başlar. Kabızlık çeken kaplumbağaları 30C lik sıcak banyosu yaptırılır ve bu şekilde bağırsak içeriği yumuşar.
Yemlerinde kalsiyum ve fosfor dengesine, vitamin oranına dikkat edilmelidir. İdeal rasyon: %77 meyve ve sebze, %20 kıyılmış et, %2 multivitamin, %1 kalsiyum laktat
Gaga uzaması veya eğilmesi varsa; hipokalsemi göstergesidir. Rasyona kalsiyum eklenir.
Gözlerde apse, kirli sudan mikrop kapması ya da A vitamini eksikliği nedeniyle olabilir. Hayvanın içinde tutulduğu kaptaki su klorsuz, temiz içme suyu olmalı, ayda bir değiştirilmeli
KAPLUMBAĞALAR hakkında yanlış inanışlar;
Kanser hastalığına iyi geldiğini duyan kişiler veteriner kliniklerine defalarca kaplumbağa getirip kanının alınmasını istiyorlar. Kanser tedavisi gören kişilerin mikropsuz şeyler tüketmeleri gerekirken, doğal ortamda bir çok mikrobu üzerinde barındırmaya alışmış bir kaplumbağanın kanı ile o insana geçeçek hastalıkları düşünmek bile istemiyorum, gerçekten çok sakıncalı bir durum.
Evde kaplumbağa bakanlar bu hayvanlar kış uykusuna girececekleri dönemde (Ekim-Mart) hayvanda hareketlerin azalması durumunda hastalandığını düşünürler. Hatta bazen öldüklerini düşünüp gömenlerde vardır ve malesef ölmedikleri halde toprağa gömüldükten sonra oksijen alamadıklarından ölürler. Bu dönemde iştahsız olması, uyuması normaldir. Eviniz çok sıcaksa, kış uykusuna hiç girmeyebilir.
ASLA, büyüyen kaplumbağaya domates vermeyin, kabuğunu yumuşatır.
ASLA, doğada kavga eden ya da çiftleşen kaplumbağaları ayırmayınız. Doğanın içinde onların dialoglarına ve kaderlerine sadece izleyici kalmamız onlar için en iyisidir.
Hepinize sevgiler,
Nilay Tezsay
KAYNAKLAR:
1. “Türkiye Amfibi ve Sürüngenleri”, Prof.Dr.İbrahim Baran, Tübitak Popüler Bilim Kitapları, Ankara 2005
2. “Su ve Kara Kaplumbağaları”, Doç.Dr. Serdal Uğurlu, Erim Ofset, İstanbul 2000
3. “Reptil Hastalıkları”, Prof.Dr.Arif Kurtdede, Barışcan Ofset, Ankara 2001
SON MESAJLAR
- Beta Yaşlılık.. DarkDoodad, 16:56
Hastalıklar ve İlaçlar - Mossları Kaplayan Yosun MaviMelek, 16:41
Yosun - Dış Filtre TayfunSylkn, 16:40
Yeni Üye Forumu - Beta Balığımın Cinsiyetini Belirleyemiyorum scorpion26, 16:36
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Beta Nın Kuyruğundaki Kırmızı Şeyler Nedir ? Eminator, 16:32
Yeni Üye Forumu - 70 L Bitkili İle Geri Dönüş mrah, 14:32
Akvaryum Tanıtımı - Pigme Çöpçu İle Karides Yaşarmı Acemi balıkcı28, 14:11
Yeni Üye Forumu - Bitkili Gold Fish ahmetfiratozkaya, 13:29
Akvaryum Tanıtımı - Balık Arayışı.. AtlasPoyraz, 13:15
Güney Amerikan Cichlidleri - Dış Filtre Önerisi AtlasPoyraz, 12:26
Yeni Üye Forumu - Hobiye Geri Dönüş Görüşlerinizi İstiyorum Eminator, 12:09
Labirentliler - Beta Genel Bilgi Eminator, 12:07
Yeni Üye Forumu - Bu Ne Yosunu 52MaviGolge, 10:59
Hastalıklar ve İlaçlar - Balığımın Hastalığı Var Mı ahmetfiratozkaya, 10:20
Yeni Üye Forumu - Apistogramma Cacatuoides Triple Red German Bred AtlasPoyraz, 10:17
Akvaryum Tanıtımı - Astronot Ve Severumlar İçin Vitamin Tavsiyesi Carcharodon, 10:08
Yeni Üye Forumu - Dış Filtre Dizilim nejalt, 09:52
Yeni Üye Forumu - Pipo Filtre Öneri BLCL, 09:31
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Akvaryumda Bitki Yetiştiremiyorum mutlubaba, 09:12
Yeni Üye Forumu - 60p Tiny World Scape TayfunSylkn, 09:11
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryumda Su Bazlı Akrilik Boya Kullanımı Hidro Dinamik, 08:47
Yeni Üye Forumu - Lepistes Tür Değişimi efeunald, 08:27
Akvaryumcu Önerileri ve Duyuruları - 300 Lt Akvaryum Monster Öneri EfeAkgun, 05:38
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Lepistesim Dişimi Erkekmi brk55, 02:42
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Dry Start Method Montecarlo Neden Kahverengileşti omer09, 02:31
Bitki Akvaryumları Genel - Armatür Önerisi melih547, 01:26
Yeni Üye Forumu - Electric Blue Acara İle Yaşayan/yaşayamayan Türler Mustafa Yücel, 00:05
Güney Amerikan Cichlidleri Tanıtımı - Mikro Walstad Kurulumu NightWist, 00:00
Akvaryum Tanıtımı - Yati Kökü Salınım tayfunoz, 23:53
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Dekorasyonu Muhammed demir, 23:40
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Tilki Kuyruğu Çürüyor Tataaa4325, 23:24
Bitki Türleri ve Bakımı - Ramshorn Ve Lotus Avoure, 23:16
Omurgasızlar - Su Üzerindeki Tabakanın Sırrı Çözüldü hakancakir, 22:51
Akvaryum Bilimi - Beyaz Nokta Buraktek., 22:51
Hastalıklar ve İlaçlar - Oranda Kovalamaca TurkiyemUgruna, 22:39
Sazansıgiller - Test Kiti Tavsiyesi ? hakancakir, 22:26
Işık CO2 ve Ekipmanlar - siyah bazalt kum ve bulanıklık sorunu Özgür.., 22:17
Malzemeler ve Yemler Forumu - Yeni Kurulum Tuzlusu Akvaryumu refikonuroral, 22:15
Deniz Akvaryumları Genel - Blackwater Denemem Gurit, 22:09
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Aktif Karbon Suyu Siyahlaştırdı koraykbl, 21:59
Hastalıklar ve İlaçlar - Balığım Ölüyor :( Ne Yapmalıyım koraykbl, 21:55
Yeni Üye Forumu - Ne Besleyeceğim Karar Veremedim. UEK, 21:43
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Apistogramma Cacatuoides Tankı emreksk, 21:28
Akvaryum Tanıtımı - Japonun Neyi Var+ Genel Sorularım koraykbl, 20:53
Sazansıgiller - Lepistesim Erkekmi Dişimi Mert aybey, 20:53
Yeni Üye Forumu - Eba Ve Mücevher Beraber Yaşarmı Mustafa Yücel, 20:39
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 80 Cm Yükseklik Bitki Ehtiyar, 20:23
Bitki Akvaryumları Genel - Mavi-yeşil Yosun Problemi Bvarisli, 20:20
Yosun - Moli Beslenmesi Alican altintarı, 19:31
Yeni Üye Forumu - Akvaryumda Bakteri Kültürü Oluşturma EmreTRk, 19:16
Akvaryum Bilimi
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Amazon Frogbit (limnobium Laevigatum) 10 Kök 125tl sıtkı 17:03
- Salvinia Natans 10 Kök Su Üstü Canlı Bitki 100tl sıtkı 17:03
- Su Piresi Daphnia Magna+0,5lt Yeşil Su150tl sıtkı 17:03
- Mikro Kurt Kültürü Un Kurdu Moriokurdu 100gr 100tl sıtkı 17:03
- Blody Mary / Sarı Ateş Karides gokhantiknaz 16:48
- Full Set Karides Akvaryumu gokhantiknaz 16:48
- Çöpçü Balığı Arıyorum... centaur 16:36
- Melanotaenia Praecox OKIRATLI 16:32
- Komando Cory + Sterbai Cory OKIRATLI 16:32
- Sıfır Isıtıcılar Ve Tetra Filtreler. OKIRATLI 16:32
- Satılık Sumpli Akvaryumlar Firefighter 16:30
- Koi Tricolor Melekler Tekin35 16:04
- 1 Erkek 2 Dişi Oranda mrhllunl 16:01
- F1 Black Camerun Ve F1 Chaitika Goldlar DiscusTurk 15:57
- Marlieri A Kalite Çiftler DiscusTurk 15:57
- Bitki , Sıvı Gübre , Ramshorn CevdetSERBEST 15:44
- Su Piresi 200 - 300 Adet 50 Tl CevdetSERBEST 15:44
- T5 Floresan Beyaz Ve Mavi Renk (takas Olur) scorpion26 15:21
- Su Piresi & Mikrokurt & Karides Mix scorpion26 15:21
- Cüce Krvt & Katil Saly. & Sakura & Kiraz & Ramshor scorpion26 15:21
- Nadir Tür Endler Ve Medaka Komachi Kohaku scorpion26 15:21
- Bitki Çeşitleri emreemin 14:39
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 14:39
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 14:39
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 14:39
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 14:39
- Çeşitli Malzemeler Koksal Gurkan 14:00
- Kökler Ve Bitkiler Mikail Erdoğan 13:34
- Akvaryum Adına Her Şey Komple Akvaryum Malzemeleri Mikail Erdoğan 13:34
- 1e2d L15, L66, L76 Pleco Takımlar. L401 F0 Yavrusu voltran 13:20
- ❗️🔹️ N P K ➕️ Fe ➕️ Excel ➕️ Yosun Giderici 🔹️❗️ F13K 13:13
- 🌲 Cüce Vatoz,christmas Moss,subulata,mikra,saz 🌲 F13K 13:13
- Cüce Vatoz, Oranda, Melek F13K 13:13
- Eheim 2228, Sunsun Hw-302 Dış Filtreler nevzatc 13:04
- Aqua Clear 50 Askı Filtre Ve Cam Lily Pipe Thunderbird 12:43
- Neolamprologus Caudopunctatus Çiftler Özşahin 12:31
- Cyprichromis Leptosoma Kitumba Özşahin 12:31
- Yavru Cüce Vatoz DenizOlsam 12:18
- L144 Mavi Göz Tül Kuyruk Yavruları DenizOlsam 12:18
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 11:59
- Özel Tür Lepistes, Karidesler, Vatoz, Bitkiler reano 11:59
- Eheim Universal 1262 - Eheim Reeflex 350 Hiko 11:58
- Creaqua Firefly V2 150cm 100watt Ayaklı Armatür Hiko 11:58
- Genç Yerli Halfmoon Ve Yetişkin İthal Betta Çeşitl betta.ist 11:43
- Bloody Mary & Mavi Melek Karides betta.ist 11:43
- Caridina Ve Neocaridina Karidesler, Poso Salyangoz Oquanus 11:19
- Eheim Professionel 4+ egedin 11:09
- Hb White Lep,tül Melek,fern,trident,tiger Lotus metsi 10:54
- Termometre / Dijital Derece cagdas_0606 10:30
- Co2 İndikatör Set cagdas_0606 10:30
KULLANICILAR
- 152 Online Kullanıcı, 86 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.