ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Ertan GÜNGÖR
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
07 Kasım 2012 23:34
Son Ziyaret:
25 Mayıs 2022 00:37
Toplam Mesaj:
68 [0.02 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Ertan GÜNGÖR
Doğum Tarihi:
10 Ocak 1977
Yaş:
48
İl:
Izmir
Meslek:
Ziraat Mühendisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Ertan GÜNGÖR

SON 10 MESAJI

100x40x50 akvaryumla siftah
Öncelikle aramıza katıldığın için tebrik ediyorum, hoşgeldin.

Fahri bey in söylediği gibi iyi bir ön araştırma bu işin ön koşulu. Yoksa fırtınaya yakalanmış gemi gibi okyanusun ortasında bir oraya bir oraya sallanıp durur, sonrada dibe batarsın. Sonunun felaketle sonuçlanmaması, başladığın hobiden zevk almadan soğumaman için bu forum sitesinde girmediğin okumadığın yer kalmasın. Size göre gibi sorulara verilecek bana göre başlayan cevaplarla bu işi başlamadan bitirmiş olursun. Sen kararını ver bizler de senin kararına göre destek olup, deneyimlerimizi paylaşalım.   
Malawi Sarı Prenses Tavsiye
 - minimum akvaryum litresi için; http://www.akvaryum.com/Hesaplayici/balikmiktari.asp linkini tıklayarak bilgi alabilir, (burada alacağınız balıklarınızın boylarını ve büyüme oranlarını göz önünde bulundurmanız önemlidir)

- uyumlu türler için; http://www.akvaryum.com/balik_uyum_tablosu_makaler_21_1011.asp linkini tıklayarak bilgi alabilir, (burada bakacağınız balıklarınız için hangi ortam koşullarını nasıl oluşturmanız gerektiğini ve beslenme biçimlerini göz önünde bulundurmanız önemlidir)

- uyumlu bitkiler için; malawi türlerini beslerken ne yazık ki balıklar bitkileri yiyeceği için bu türlerin beslendiği akvaryumlara bitki konulması uygun bir davranış olmayacaktır. 

Sağlıklı hobiler...


mpanga,red rubin,sarı imparator
Az öncede bir arkadaşımız aynı soruyu sormuş. Orada da belirttiğim gibi mpanga beslenme türü açısından sarı prenses ve yunus tan farklıdır. Mpanga bitkisel, sarı ve yunus hem bitkisel hem de etçil beslenmelidir. Dolayısı ile akvaryumunuza mpanga eklemek bundan dolayı sıkıntı yaşatacaktır. Aşağıdaki linki incelerseniz hangi balıkların hangi balıklar ile uyum içinde bakılabileceği hakkında bilgi edinebilirsiniz. Sağlıklı hobiler... 

http://www.akvaryum.com/balik_uyum_tablosu_makaler_21_1011.asp
2 Discus
[QUOTE=yavuzger]   Ercüment Bey  abartmış olabilirim kusuruma bakmayın.
  Soner Bey bence de baştan başlamak en iyisi galiba.
  Sizler ve diğer arkadaşlara bir kaç sorum daha olacak.Benim akvaryumdaki kumum midye kırığı,biliyorumki bu sertliği artırır ve discusa iyi gelmez haziranda değişme gibi bir niyetim var sizce derhal mi değişmeli yoksa haziranda değissem bir sorun olur mu?(kumu değiştirmek gözümde büyüyor)
  Akvaryumda kumdan başka bitkiler var ve başka birşey yok, aslında cama cam yapmak istiyorum ama bitkileri gömmem lazım.Sizden ricam hem discus için hem de bitkiler için iyi gelecek ortak bir kum çeşidi önerir misiniz?Bitkilerim dev anabias,cryptocoryn crispatula var.balance,vallisneria gigantea. Teşekkürler.Saygılar.
[/QUOTE]

Midye kırığı kumu haziranı beklemeden değiştirmeniz ya da değiştirinceye kadar akvaryumdan uzaklaştırmanız balıkların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayacaktır. Ki siz birde midye kırığı kullanıyormuşsunuz, ilk başladığımda bende midye kırığı kumda discus baktım ancak belli bir süre sonra balıklar ciddi anlamda bundan rahatsızlık duymaya başlıyor. 

Eğer bitkili yapmakta ısrarcı iseniz kum olarak aqualacy (torf) kumu tercih edebilirsiniz. Ama gözlem ve deneyimlerinden size discus akvaryumunun kumsuz ve bitkisiz olması gerektiğini kesinlikle söyleyebilirim. İlk başlarda akvaryumun boş olması yadırganıyor ancak daha sonra ideal sayıyı ve uyumu yakaladığınızda seyir zevkine varılmıyor. Bitkilerinizden vazgeçmek istemiyorsanız imkanınız varsa bitkili bir tank kurabilirsiniz. Son karar sizin...
Zeolit ve Discus
http://www.discusfunclub.com/showthread.php?t=364

İlgili linkteki bilgilendirici yazıyı eğer daha önce okumadıysanız okumanızı tavsiye ederim.

Son olarak bende discus akvaryumum da zeolit kullanıyorum. Şu ana kadar herhangi olumsuz bir durum ile karşılaşmadım. Zeolitin su içindeki amonyağı absorbe ettiğine yönelik etkisinin olduğu söylenmektedir. Bunun da olumlu yönde etkisini anlamak sanırım yapılacak ölçüm testleri ile izlenebilir diye düşünmekteyim. Dediğim gibi bende kullanan diğer arkadaşlar gibi bir sorunla karşılaşmadım. Sağlıklı balıklar...
Bitkili Discus Kum Tavsiyesi
Merhaba  bende ilk başta siyah hagen kumun akvaryum tabanında çok iyi duracağını düşünerek kullandım. Ardından discusları tanka koydum. Ertesi sabah tüm balıklar simsiyah. Ümit bey' in ilettiği gibi pigment falan kalmadı balıklarda. 1 hafta düzelsinler diye bekledim ancak gün günden daha kötü oldular. Renklerine adeta bayılarak aldığım ilk günkü gibi renkleri gitti simsiyah oldular. Ne zaman tanktan siyah kumu dip çekimi ile aldım 2 saat sonrası asıl renklerini buldular. Nedenini açıkçası anlamadım ama benim denememde olmadı maalesef. Şimdi kum yok herşey çok rahat ve güzel. Sağlıklı balıklar... 
Yavru Discus
Merhaba öncelikle discus beslemeye karar vermiş olmanı bir discus hayranı olan birisi olarak destekliyorum.

İlk discus akvaryumumu 50*50*50 (125 litre) akvaryumda 4 adet yaklaşık 6-7 cm.lik yavruları alarak başladım. Mangrow kökü - kum ve 4 kök anubias dekoru ile başladım. Ancak tank hacmi belli bir süre sonra yetersiz kaldı. Anubiaslar istediğim havayı vermedi. Geriye 2 kök kaldı. Ayrıca 2 tane balığım yanık kaldı diyebilirim, (şimdilerde yeni yeni boy atmaya başladı, inşallah daha da büyüdüğünü göreceğim) çünkü diğer ikisi daha baskın çıktığı için yeterli yem yemelerini engelledi. Ya da ikinci etken olarak hacim gerçekten yetersiz geldiği için su dengesini kurmakta zorlandım.

Hemen akabinde balıkları 200 litrelik diğer tankıma aldım. Bu seferde yeni ortamlarına adapte olmakta zorlandılar. En büyük hatayı da tabana hagen siyah kum koyarak yapmıştım. Ne zaman kumu kaldırdım, balıkların rengi koyu siyahtan kendine renklerine gelmeye başladı ve yemi daha canlı almaya başladılar. (İkinci yanık vakası olarak tecrübelerime yansıdı) Kumu kaldırdıktan sonra dip çekimini daha rahat şekilde gerçekleştirdim. Bu seferde belli bir zaman sonra tankın olduğu yer çok hareketli olmaya başlayınca en ufak harekette kendilerini oraya buraya çarpmaya başladılar.

3. denemeyi yapmadan içim rahat etmeyecekti. Olası riskleri göze alarak güvendiğim bir akvaryumcudan yanlarına 4 adet daha (eş discus olarak) mevcut 4 taneden daha büyükçe discus ilavesi yaparak 315 litrelik diğer tankıma aldım. (dekor olarak bir köşeye sadece 1 adet mangrow kökü koydum) İlaveden sonra yeni gelen discuslardan birisi beyaz benek oldu bu arada. Neden olarak akvaryum ısısını başlangıçta iyi ayarlayamadım. Isıyı kademeli arttırarak 1 hafta gibi sürede atlattık Balık toparlanma sürecinde inşallah bunu da atlatacağız. Ama ilk dört balıktan 1 tanesi maalesef halen daha büyüme emaresi göstermekte direniyor.

İlaveyi yapmadan önce bir köşede öylece bekleyen eski 4 adet balığım diğer 4 ilaveden sonra ciddi anlamda hareketlenmeye başladı. Akvaryuma canlılık geldi. Yani dedikleri gibi discusun sürü balığı olmasının keyfini şimdilerde yaşamaya başladım.

Yukarıda anlattıklarım discus yetiştiriciliğimde kendime ait nacizane deneyimlerim. Umarım sende kendin açından yazdıklarımdan doğru olanı en başta tasarlayıp yapma adına yapılmaması gerekenleri çıkartırsın. Sağlıklı discuslar olsun...
Discus Akvaryum Kurulumu 150*50*60
Bende malawi ve tanganyika türlerinden discus beslemeye başlayan biri olarak  böyle bir akvaryumda discus besleme kararınız açıkçası beni bile heyecanlandırdı. Aldığınız kararın hayırlı olması dileklerimle. Sorduğunuz sorulara istinaden, bildiğim değil ama edindiğim gözlemlere istinaden;

1- İlk kurduğum 50*50 akvaryumda anubias ve kum kullandım, sonrasında 200 litrelik akvaryuma geçtiğimde bitki ve kum kullanmadım. Kullanıp kullanmama konusunda karşılaştırma yaparsam kullanmamak discus için daha rahat olduğunu gözlemledim. Sadece bir köşede mangrow kökü kullandım discus boş alanı daha iyi kullandığını ve rahat olduğu düşüncesindeyim.

2- Fluval incelediğim kadar oldukça iyi. En iyi değerlendirilen Eihem olarak ta geçiyor ama bugüne kadar sizin edindiğiniz deneyimlerinize göre değişecektir. Sump sistemi ile ilgili olarak güvendiğiniz bir akvaryumcunuz varsa bilgi almanızı veya bu konuda bilgi toplamınızı önerebilirim.

3- Dolabın altına dinlendirme tankı yaptırmak bence iyi fikir olabilir. En azından bu suda belli koşulları oluşturabileceğiniz için özellikle su değişimlerinde ki ph dalgalanmalarının önüne geçebilirsiniz. Bence alternatif bir yöntem olarak değerlendirilebilir.

4- Muhakkak incelemişsinizdir eğer bakmadıysanız http://www.akvaryum.com/Hesaplayici/filtrasyon_isitici_kum.asp linkine tıklayarak ısıtıcı gücünüzün ve filtre debinizin ne kadar olması gerektiği hakkında detay bilgi edinebilirsiniz.

5- Discus için hava motorunun gereksiz olduğunu düşünüyorum. Edindiğim gözlem discus durgun sudan oldukça hoşlanan bir tür.

6- Eksik ya da yanlış olarak değil ama discus boş akvaryumlarda kendini daha çok belli eden (belki ters gelebilir) ve daha rahat etmesini sağlıyor. Bende ikinci seferde kum kullandım aslında, kullandığım kum koyu renkte olduğu için aşırı bir strese girerek rengini simsiyah yapmış kumu boşalttıktan sonra asıl rengini almaya başladı. Kum ve bitki kullanmamanızı kesinlikle söyleyebilirim. 

Umarım birazda olsa cevap olabilmişimdir. Akvaryumunuzu kurduktan sonra fotoğraflarınızı bekliyoruz. Sağlıklı balıklar. 
Su düzenleyiciler
Soru 1: Kaç litrelik akvaryum için damacana su kullanmayı düşünüyorsun ? (Minimum 200 litre hacimdeki akvaryuma yaklaşık 11 adet 19 litrelik damacana su kullanman gerekir. Haftada en iyimser şekilde %20 değişim yaptığında 40 litre su harcaman gerektiğini düşünürsek haftada 2 bilemedin 3 adet 19 litrelik damacana suyu kullanman gerekecektir. Hesabını bu örnekten yapabilirsin.)

Soru 2: Hangi tür balık ya da balıkları besliyorsun ? (Discus bakıyorsan ph dalgalanmasını önlemek isteyebilir ve paraya kıyıp damacana su kullanman doğru olabilir. Ancak malawi ya da tanganyika türü besliyor isen damacana suyu kullanmana çokta gerek olmadığını söyleyebilirim.)

Soru 3: Su düzenleyiciler hakkında yeteri kadar araştırma yaptın mı ? (Kullanım amacına göre ve zamanına göre kullanman gereken durumlar değişebilir.)

Soru 4: Damacana su kullanmanın gerekliliğini neye göre belirledin ? Ne için damacana su ? Neden uygun koşullarda dinlendirilmiş musluk suyu değil ?

Bu sorulara yönelik vereceğin cevapların karşılığında damacana suyu mu yoksa düzenli ve seviyeli bir şekilde su düzenleyicisi kullanmak mı ? Cevap soruların cevaplarında !!! Sağlıklı balıklar...



Uygun Fiyata Akvaryum
[QUOTE=pcmanyak]İzmirde uygun fiyata 1 metre sıfır ya da ikinci el akvaryum almak istiyorum yakın zamanda böyle bir alışverişte bulunmuş olan biri varsa ve ya uygun fiyata satış yaptığını bildiğiniz biryer varsa yardımcı olursanız sevinirim...
Saygılar.
[/QUOTE]

Kamil Tunca Bulvarı üzerinde Kartal durağı arkasında Ekvator Akvaryum Özkan SOLAK. Çok iyi rakamlara istediğin şekilde malzemede akvaryum yaptırabilir veya temin edebilirsin. 1 ay önce 50 * 50 discus tankı yaptırdım. Resmini görmek istersen http://www.akvaryum.com/Forum/kurulum_tamamlandi_k652130.asp adresinde görebilirsin. 

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.