Palyaço Balıkları'nın Üretimi
Kategorideki Diğer Makaleler
- Yazan: William Berg
Disney'in karakteri Nemo sayesinde pek çok kişi palyaço balıklarına aşina oldu. Palyaço Balıkları ya da diğer adlarıyla Anemon Balıkları; Pomacentridae ailesine mensuplardır. Üretilmesi en kolay tropik deniz balıklarından birisidir. Palyaço balıkları düzenli olarak akvaryuma yumurta döker. Yumurta ve lavraları büyük olduğu için kolayca canlı kültür yemlerinden yiyebilirler, bu açıdan bu yavruları büyütmesi diğer pek çok deniz türünün yavrusunu büyütmekten daha kolaydır.
Palyaço balıklarını üretmek istiyorsanız önce bir çifte ihtiyacınız var. İnanın ya da inanmayın tüm palyaço balıkları erkek doğar. Yetişkin oldukları zaman en büyük olan baskın balık üreyen dişiye dönüşür. 2. en büyük ve baskın ise üreyen erkeğe dönüşür. Diğer hepsi yavru ya da nötr cinsiyetli (pasif erkek) kalırlar. Eğer üreyen dişi kaybolursa; üreyen erkek üreyen dişi olacak, kalanların en büyüğü de üreyen erkek olacaktır. Bu döngü bu şekilde sürer. Eş tutmuş bir anemon balığı çifti almak bir tercih olsa da bir gurup genç balık alıp bunları beraber büyütmek genellikle daha iyi sonuç verir. Eş satın almak istiyorsanız beraber gezen balıklara dikkat edin, bazen yumurtlamış bir çift bulacak kadar şanslı olabilirsiniz. Büyük balıklar alırken dikkat etmelisiniz, dişi erkeği yaralayıp öldürebilir.
Bir diğer önemli nokta akvaryumun kurulumu. Akvaryum yeterince büyük; yaklaşlık 200 litre olmalıdır. Üretim için çifti akvaryumda yanlız bırakmak daha iyi olacaktır.
Akvaryum; güzel bir anemon, bir kaç canlı kaya ve bir kaç dikey yüzlü kaya ile dekore edilmelidir. Tabanda mercan kumu, parlak ışık, iyi bir filtrasyon ve bir protein skimmer olmalıdır. Anemon balıkları stressiz olmalıdır. Bu da agresif olmayan akvaryum arkadaşları ve iyi su şartları demektir.
Anemon balıkları karışık, güzel bir diyet ister Bu diyet kuru yemler, teke, midye ve kalamardan oluşabilir. Her gün az az ve sık sık beslemek gerekir.
Yumurtlama; balıklar ortamlarına adapte olduktan sonra 1 ile 12 ay arasında olur. Balıklar üremeye hazır olduğunda agresifleşir, erkek dişinin önünde aşağı yukarı dans eder. Beraberce seçtikleri bir kayanın üzerini ağızlarıyla temizlerler. Yumurtlama sabah erken veya akşam saatlerinde olur ve birkaç saat sürer. Erkek yumurtaların bakımını üstlenirken dişi de yuvayı korur ve erkeği denetler.
Yumurtlama 12-18 günlük periyotlarla devam eder. Eğer anne baba yumurtaları yemiyorsa yumurtalar ayrılmamalı anne babanın bakması için bırakılmalıdır. Başta yumurtalar parlak turuncu bir renge sahiptir, daha sonra bu renk gider ve gözler belirginleşmeye başlar. Yumurtanın çıkması sıcaklığa bağlı olarak 6-15 gün arasında olabilir.
En kritik dönem yavruların ilk 10 günlük dönemidir. Bu sürede yavruları yaşatabilirseniz ondan sonra büyütmek çok daha kolay olacaktır.