Nano Resif – Resife Zararlı Türler

  • Çeviren: Gülay Baran

    Çoğu zararlı tür tanka eklenen canlı kayayla beraber gelir, diğerleri ise su kalitesiyle ilgili bir problem oluştuğunda ortaya çıkar. Kurtlar, yosun, anemonlar, yengeçler ve karidesler en sık rastlanan akvaryum zararlılarıdır.

    Yayılmasına izin verilirse aiptasia anemonları nano resifinize ciddi zararlar verecektir. Çevrelerindeki diğer mercanlara yapışabilir ya da onları öldürebilirler ve hızla ürerler. Aiptasia ne kadar erken uzaklaştırılırsa, akvaryumdan kökünü kazımak o kadar kolay olacaktır. Fazla miktarda aiptasia varsa ve tankınız 10 galondan (=37.8 litre) küçükse, bu yöntem çok fazla kalsiyum değişimine neden olur. İkinci çözüm kaynara yakın sıcaklıkta çok sıcak su kullanmaktır. Eğer başarılı olursa, anemonlar büzüşecek ve 1-2 günde de ölecektir. İlk denemede başarısız olursanız, işlemi anemonlar yokolana kadar sürdürün. Hızlı hareket etmeye gayret edin, aksi taktirde anemonlar geri gelir.

    Bubble algae az miktardaysa oldukça zararsız olan bir resif tankı zararlısıdır. İyi su koşullarına sahip nano resiflerde de bubble algae’ye sık rastlanır. Fakat yayıldıkça bir sorun haline gelir. Tanktaki mercanların üzerini kaplayıp onları söndürebilir. Bubble algae hızlı yayılabilir çünkü patladığında her kabarcık suya alg sporları bırakır. Büyük bir kabarcık ya da küçük kabarcıklar kümesi şeklinde gözlenir.

    Bubble algae’yi uzaklaştırırken hiçbir kabarcığı patlatmamaya dikkat edin. Kabarcıklar büyükse kayadan nazikçe çekerek ayırabilirsiniz. Mümkünse kayayı sudan dışarı çıkartarak, yosunları dışarda temizleyin. Bubble algae küçük bir öbek halindeyse, tanka emerald crab eklemeyi düşünebilirsiniz. Nano resife uygundurlar ve bubble algae’yi kontrol etmede çok iyidirler.

    Mantis shrimp, nano resif ilk kurulduğunda ya da yeni canlı kaya eklendiğinde tanka dahil olabilir. Kayanın içerisinde Atlantik ve Pasifik’ten otostopçu olarak gelirler. Yine de tüm canlı kayalar mantis shrimp içermez. Mantis karidesi, kabuklular ve balıkla beslenen bir yırtıcıdır. Nano resifinizde bulunduğunun işaretleri: yüksek tıkırtı sesleri, kaybolan balıklar, öldürülmüş salyangoz/yengeçler veya kırılmış kabuklar.

    Bir mantis karidesinden kurtulmak kolay bir iş değildir. Tutmadan önce kalın eldivenler giymek akıllıca olacaktır. Akvaryumlardaki mantis shrimplerin çoğu küçük olsa da, iri olanların parmakları kırdığı bilinir. Nano resifler çok büyük olmadığından onları bulmak kolaylaşır. İşe yaradığı bilinen yöntemler:

    1)Mantis’in içinde gizlendiği kayayı biliyorsanız, akvaryumdan çıkararak tankınızdan aldığınız suyla dolu bir kovaya yerleştirin. Kayada muhafaza edilecek hiçbir yaşam yoksa, kayayı içinde karbonatlı su olan bir kovaya koyun. Kayanın üstünde yaşam varsa, karidesin bulunduğu deliğe bir damlalık yardımıyla maden sodası püskürtün. Her iki şekilde de karides kayayı terkedecektir.

    2)Mantis shrimp için özel bir tuzak satın alın ya da yapın. Mağazalarda bunun için işinize yarayacak birkaç tuzak bulabilirsiniz. Ayrıca internetteki DIY şemalarından da yararlanabilirsiniz.

    3)Kaya akvaryumdan dışarı çıkartılamıyorsa, karides bir ağ yardımıyla çıkarılabilir. Yine de bu kolay bir iş değildir. Gece vakti tankın ışıkları kapanınca, karidesin dışarı çıkarak beslenmesini bekleyin. Karidesi cezbetmek için canlı yem kullanmayı da deneyebilirsiniz. Hızlı hareket ederseniz, saklandığı oyuktan çıkmışken onu ağla yakalamanız mümkündür.

    Her yöntem işe yaramayabilir. Savaşı kazanmak için sabır gerektiğini unutmayın. Eğer bir yöntem işe yaramazsa, bir diğerini deneyin.

    Kaynak: www.nano-reef.com

Üye Yorumları