Yeni Yarışma Tarihi ve Özellikleri
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
İl: Ankara
Umut bey Photoshop elbette büyük bir nimet belkide photoshopsuz fotoğraf yok diyebiliriz profesyonel fotoğrafçılar bile photoshopun güzel nimetlerinden faydalanıyor.
Photoshopun nimetlerinden faydalandıktan sonra o fotoğraf gerçeğin dışına çıkıyorsa bizi yanıltıcak duruma geliyorsa heleki bir yarışmadaysa o zaman nimetleri kötüye kullanmış oluruz. En azından o fotoğrafların yanında birde orjianl halinin eklenmesi gerekir.
[/QUOTE]
Orijinal halinin eklenmesi yaratıcı sürecin mahremiyetini bozar. Bazıları buna gülebilir ama bu sanatla uğraşanlar bunu bilir. Fotonun son hali fotoğrafçının sunmak ve göstermek istediği halidir. Son ürün önemli. Fotonun ham halinin görünmesi asıl fotonun tüm büyüsünü ve etkileyiciliğini alıp götürür. Kaldı ki oylayanların ham halini görmeye ihtiyacı yok. Özel üyelerin çoğunun tür bilgisi fazla. Çoğu balığın normalde nasıl göründüğünü göz dolgunluğuyla da olsa bilirler. Ki zaten şöyle bir şey de var: Kimi çok canlı parlak renkleri seviyordur, gerçek görüntüyü takmıyordur. O gider gene yüksek puan verir. Yapacak bir şey yok çünkü onun zevki öyle. Yarışma gittikçe bu konular oturacak bana güvenin. Haksızlık her zaman olabilir. Yıllardır devam eden çok daha oturmuş bir yarışma olan cichlid-forum yarışmasında bile haksızlık oluyor. Ki benim fotolarım da kurban oldu daha önce. Ben küsmedim ve isyan etmedim sadece katılmaya devam ettim. Ben burada her yarışma sonrasında olan tartışmaları da yadırgamıyorum. İnsanlar biraz tepki gösterip rahatlıyor, doğal bir şey. Önemli olan bozuşmamak ve küsmemek.
[QUOTE=dogangk]
Ben arka planın değiştirilmesinede karşıyım neden derseniz :
Eğer arka plan değiştirmek serbest olursa fotoğraf çekimine fazla vakit harcanmıycaktır çekilen fotoğrafta balık net çıkmışsa arka planda ne olduğu umursanmıycaktır nede olsa photoshopta pathleyip temiz bir zemine alınıcak balık.
Yarışmada 3. olan Tropheus katılımcısıda balığı pathleyip temiz bir zemine alabilirdi hatta 2 . fotosunun açısı çok güzel iyi bir işçilikle Brent Smith'in 3 boyutlu fotoğrafları gibi bile olabilirdi ve bekide 1. olabilirdi o katılımcının suçu nedir bu durumda ?
Bir adaletsizlik olmuyormu böyle olunca ?[/QUOTE]
Siz arkaplan temizlemeyi çok kolay sanıyorsunuz ve adaletsizlik riskini abartıyorsunuz. 1. olan discus zaten fotodaki arkaplanın renginde bir arkaplana sahip bir akvaryumda çekilmiş. Katılımcının diğer fotolarında (başka yarışmadaki) da aynı arkaplan görünüyor. Zannımca arkaplanın rengini bozmadan temizlemeye çalışmış ama çok iyi yapamamış. Zaten biraz daha iyi fotolar olsaydı 1. de olamazdı. Bu ilk yarışmadaki dereceleri fazla ciddiye almamak lazım, henüz oturmadığı için.
Arkaplan temizleme için balığın başka bir objeyle temas halinde olmaması lazım. Temas derken görsel alan temasını kastediyorum. Yani 3. olan tropheuslar ortamdan izole edilip temiz bir arkaplana taşınamaz. Ha taşınabilir, ama müdahale izleri belli olur, sadece acemi biri böyle bir şeye teşebbüs eder. Arkaplan temizliği balık tek renk artalan üzerindeyken yapılır. Örneğin ben fotolarımda balık kumun üzerindeyse veya başka bir objeyle görsel teması varsa asla o temasları temizlemem. Sadece balık siyah arkaplan üzerinde ise o arkaplanı biraz daha koyulturum böylece balık daha belirgin hale gelir. Bu da herkesin elde edebileceği bir şey değil. 1. benim arka planım siyah 2. tankımın yüksekliği fazla 3. tepe flaşı kullanıyorum. Yani cillop gibi siyah arka plan bedavaya gelmiyor. Neyse, sonuç olarak arkaplan oynaması (transfer gibi büyük çaplı manipülasyonları kastediyorum) şark kurnazlığına alet olup başkasının önüne geçirecek kadar kolay ve mümkün bir şey değil. Müsterih olunuz :)
Umut bey Photoshop elbette büyük bir nimet belkide photoshopsuz fotoğraf yok diyebiliriz profesyonel fotoğrafçılar bile photoshopun güzel nimetlerinden faydalanıyor.
Photoshopun nimetlerinden faydalandıktan sonra o fotoğraf gerçeğin dışına çıkıyorsa bizi yanıltıcak duruma geliyorsa heleki bir yarışmadaysa o zaman nimetleri kötüye kullanmış oluruz. En azından o fotoğrafların yanında birde orjianl halinin eklenmesi gerekir.
[/QUOTE]
Orijinal halinin eklenmesi yaratıcı sürecin mahremiyetini bozar. Bazıları buna gülebilir ama bu sanatla uğraşanlar bunu bilir. Fotonun son hali fotoğrafçının sunmak ve göstermek istediği halidir. Son ürün önemli. Fotonun ham halinin görünmesi asıl fotonun tüm büyüsünü ve etkileyiciliğini alıp götürür. Kaldı ki oylayanların ham halini görmeye ihtiyacı yok. Özel üyelerin çoğunun tür bilgisi fazla. Çoğu balığın normalde nasıl göründüğünü göz dolgunluğuyla da olsa bilirler. Ki zaten şöyle bir şey de var: Kimi çok canlı parlak renkleri seviyordur, gerçek görüntüyü takmıyordur. O gider gene yüksek puan verir. Yapacak bir şey yok çünkü onun zevki öyle. Yarışma gittikçe bu konular oturacak bana güvenin. Haksızlık her zaman olabilir. Yıllardır devam eden çok daha oturmuş bir yarışma olan cichlid-forum yarışmasında bile haksızlık oluyor. Ki benim fotolarım da kurban oldu daha önce. Ben küsmedim ve isyan etmedim sadece katılmaya devam ettim. Ben burada her yarışma sonrasında olan tartışmaları da yadırgamıyorum. İnsanlar biraz tepki gösterip rahatlıyor, doğal bir şey. Önemli olan bozuşmamak ve küsmemek.
[/QUOTE]
Balığın formu çok iyi,akvaryum dekoruda gayet doğal ve yapay bir dekor yok ve son olarak fotoğraf kaliteside iyi diye düşünüyorum.
Bence , doğal dekor, balığın formu ve fotoğraf netliği olan katılımlar olmalı.Ptosopla balığın renginde ve dekorda oynama yapılmamalı diye düşünüyorum.Mesela 1.olan canlının 2.resminde dikkat ederseniz dekor ve kumda bile oynama var.Sağ tarafta kum yüksek , sol tarafta kum alçak ve yanık izi gibi bir iz var.Bu yüzden oy vermedim.
Sadece orjinal resimlerle katılım olsun derken bunları kastetmiştim.
Ayrıca bu tartışmaların kırıcı ve kişisel olmayıp sadece yarışmayı üst seviyelere taşımak ve katılımların artması , rekabetin artması için referans açısından iyi olduğu fikrinize sonuna kadar katılıyorum.
[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
İl: Ankara
Bence bu önemli bir şey. Gerçekten benekler silindiyse bu katılımın diskalifiye edilmesi gerekir, en azından başta edilmesi gerekirdi. Ben discustan anlamam ama acaba o benekler yüzgecin tek tarafında görünüyor olabilir mi? Çünkü iki fotoda farklı taraflara bakıyor balık. Discustan anlayan biri veya balığın sahibi açıklık getirirse sevinirim.
[QUOTE=10.KÖY]
Balığın formu çok iyi,akvaryum dekoruda gayet doğal ve yapay bir dekor yok ve son olarak fotoğraf kaliteside iyi diye düşünüyorum.
Bence , doğal dekor, balığın formu ve fotoğraf netliği olan katılımlar olmalı.Ptosopla balığın renginde ve dekorda oynama yapılmamalı diye düşünüyorum.Mesela 1.olan canlının 2.resminde dikkat ederseniz dekor ve kumda bile oynama var.Sağ tarafta kum yüksek , sol tarafta kum alçak ve yanık izi gibi bir iz var.Bu yüzden oy vermedim.
Sadece orjinal resimlerle katılım olsun derken bunları kastetmiştim.
Aslında o katılımın altına yorum yazmayı planlıyordum ama madem sordunuz: Işık az. Daha da önemlisi balık iyi ışık almamış. Kompozisyon seçimine poza falan girmeyeceğim çünkü siz edit potansiyeli açısından sormuşsunuz. Ama ışık ve dolayısıyla kontrast yetersiz. Ben bunu işleseydim balığı daha çarpıcı ve kendini gösterir hale getirmeye uğraşırdım. Hatta yarın uygun zamanda o fotolardan birini işlerim, daha mı iyi olmuş kötü mü olmuş siz karar verirsiniz.
O kum seviyesi garipliğini ben de farkettim. Ama odak dışı ve flu olduğu için tam emin olamadım. Dediğin gibi bu yarışmadaki sonuçlara fazla takılmamak lazım, 230 civarı foto vardı ve insanlar anlaşıldığı kadarıyla pek dikkat gösterememiş. Sonraki yarışmalarda oylama daha sağlıklı hale getirildiğinde böyle sorunları daha az yaşarız. Sonuçlar belli olduğu için o katılımı daha fazla deşmemek en iyisi, benek olayı haricinde.
Balıgın uzerınden bu renkler gozukuyorsa buyuk ıhtımal orda delikler vardı ama bunu birinci fotografta goremıyoruz oysakı gorebılmemız lazımdı.
Hayır, bu yüzden düşük oy vermeliydiniz. Beğenmediğiniz bir fotoya düşük puan verip, beğenmediğiniz başka bir fotoyu puan vermeden es geçmeniz yarışmanın ruhuna aykırı.
Bunun dışında yarışmaya 3 fotograf ile katılım olayının da gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Dediğiniz gibi editli fotoğraf yüklenir ve yalın hali de sadece adminlerin görebileceği şekilde yüklenip görünmez tutulur. Eğer şüphe var ise Hata Var butonu benzeri bir uygulama ile adminlere iletilir ve onlar da yalın foto ile karşılaştırıp diskalifiye gerekip gerekmeyeceğine karar verir.
Özel Üye
[C]2,1,36187[/C] [B]4861,3[/B]
İl: Istanbul
Evet sevgili hobi dostları,balığımın hakkında yapılan iyi kötü,enteresan yazıların sonunda bende ufak bir açıklama yapıp son noktayı koymak istedim,gerçi bu tür yorumlar her yarışma sonunda yapılıyor ama bu sefer biraz abartıldı gibi geldi bana,ufak bir düzeltme yapıldıktan sonra bu gelen yorumlar kırıcı,benim nasıl balık besleyip neler için uğraş verdiğimi bu forumda çoğu insan bilir,neyse gelelim bu sabah itibari ile çektiğim fotograflara,fotograflarda balığın 2 açıdanda fotografı çekildi ve yüklendi balığın kuyruk kısmındaki noktalar bir açıda var diğer açıda yok,balığı üzerindeki noktalar bazen daha yoğun,bazen daha az görülmekte bu fotografları yükledimki kimsenin aklında soru işarti kalmasın,ama kabul edelimki herkez balıklarını yarşmaya eklerken ufak tefek düzeltmeler yapıyor,bencede bir sakınca yok,önümüzdeki yarışmada görüşmek dileği ile herkeze şimdiden başarılar.Saygılar.
Bu bir hobi bunu zevkle ve keyifle yaşamaya devam edelim.
Kimseyi eleştirmek için yazmadım, kurallarda neye izin verildiği belli. Ama bana göre orjinal şeklinde katılımlar daha değerlidir. Herkese teşekkürler...