Düşük teknolojide yüksek seyir zevki
Selim Bey,bu söylediklerinizi zaten bende biliyorum.Ben sadece deniz akvaryumu denildiğinde insanların 3-4 defa düşündüğü zamanların artık geride kalmaya başladığından bahsediyorum.Bahsettiğiniz bu durumların hepsinde bilgiyim.Ama buna rağmen her zaman bir şekilde çekinmişimdir deniz akvaryumu kurmak için.Benim kişisel düşüncem şudur.Yaradan belli bir itina,düzen ve döngüyle yaratmış dünyayı.Buna kimse karşı çıkamaz.Okyanusta bu canlılar belli bir su değerinde yaşıyor.Doğru.Bizde okyanusun ufak bir parçasını evimize taşıyoruz.Elbette ki gerekli şartları sağlamamız lazım.Tuzluluk oranı,ışık oranı,akvaryumun hacmine göre canlı kayanın ne kadar olması,canlı yükü gibi.Bunlara katılıyorum.Ancak bazen şahit olduğum ve hiç hoşnut olmadığım durumlar var.Deniz akvaryumu insanlara öcü gibi gösteriliyor.İmkansıza yakınmış gibi anlatılıyor.Bu olmazsa olmaz o olmazsa olmaz.Kh testi,ph testi o testi bu testi....Adam zaten daha yarısını dinlemeden vazgeçiyor.Bence gerekli bilgi sağlandıktan sonra su kendi doğasına bırakılmalı.Sadece aksi bir durum olduğunu farkettiğinizde el atmalısınız.Bu sistem bu kadar zor ve abartılı değil.Murat Bey,sizden de çok çok özür diliyorum.Konunuzun başka taraflara kaymasını istemezdim.Zaten bu anlattıklarıma da kanıt gösterilebilecek bir akvaryumunuz var.Tekrar kusura bakmayın..
İyi günler..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
İlk olarak bilgi gerekiyor(bilgi ağacındaki konuları okuyabilirsiniz %70 i doğrudur yazılanların)
İkinci aşama ise para. Parayı ayarladıkdan sonra uzun ömürlü bir sistem kurabilirsiniz.
Bende tam olarak bundan bahsediyorum abi.Ama bazen deniz akvaryumlarının aşırı derecde zor gibi gösterilmesi beni çok rahatsız ediyor.Gerekli temel bilgiyi oturup bir hafta araştırdıktan sonra her bilinçli hobici bu işi çok rahat bir şekilde yapar.Maddi bakımdan tabi ki tuzlu suya göre daha pahalı.Ancak arasında uçurum kadarda fark var değil..
Tatlı su: Balık hastalandı öldü. Yenisini alayım.
Tuzlu su: Balık neden öldü ? Ne yaparsam yaşatabilirim.
Ayrıca dedğiniz gibi 1 hafta okuyup başlarsanız. Paranızın %50 sini çar çur edersiniz(herkez farklı demeyin boşuna herkez yaşadı aynı tecrübeleri). Önce koyup daha sonra bir bilenden yardım almanız şart.
Tuzlu su akvaryumlarının çok zor olarak nitelenmesi, tatlı su akvaryumlarının çok basit bir sistem üzerine kurulduğu inanışının yerleşmiş yada yerleştirilmiş olmasından kaynaklanıyor. Tatlı su sistemleri içinde bitkili akvaryumlar olması gerekene en yakın sistemlerle kuruluyor, dolayısıyla bitkili tank sahiplerine tuzlusuya geçişte zorluk yaşamıyorlar, kendimde bitkili tanka sahip olduğumdan bunun avantajını fazlasıyla gördüm diyebilirim. Aynı şekilde beslediği balığın ideal su değerlerini tankında görmek isteyen ve uygulayan bir hobiciye tuzlusu kimyasını anlatmak hiç de zor değil. Okuyan, araştıran, işi bilinçli yapan hobici için tatlı yada tuzlu su arasında bir fark yok. Maliyet olarak ta bu böyle, sınırlarınızı bildiğiniz sürece sorun yok, kısacası herşeyin bir bedeli var. Çok maliyet= sistematik, uğraşsız akvaryum+çok canlı. Az maliyet= bol uğraş+az canlı+çok sabır.