Bakır levha ile su soğutma
200lt akvaryum + 75lt sump ölçülerinde yeni yaptırıyor olduğum deniz akvaryumumda su soğutma sistemleri düşünüyorum. Fan sistemini denedim ama çok fazla su buharlaşıyor, uygun değil. Chillerler çok pahalı. Bunların yerine ısı iletkenliği en yüksek metallerden biri olduğunu bildiğim bakır bir levha aldım 20x20cmx1mm ebatlarında. Buna büyükçe bir bilgisayar fanı bağlamayı düşünüyorum ama fanın emen tarafı bakıra yapışık olacak, fan yani bakır levhadan hava çekecek hüüpp diye. Levhanın diğer tarafını da sump camına yapıştıracağım termal macun denen ısı iletken bir macun ile...
Sanki şu hüüpp diye çekme işlemi levhadan ve sumptan ısı çekip soğutur gibime geliyor ama emin değilim. Fizikten anlayanlar bilimsel bir yorum yapabilirler mi? (Dene ve gör demeyin çünkü akvaryumu teslim almama daha var ve o kadar sabredemem :-)
Teşekkürler
Eser Atalas
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Eski beyaz eşya satanlardan 20-30 tl gibi bir rakama buzdolabı temin edebilirsiniz.Zamanında kuluçka makinesi yapmak için almıştım ve dolap çalışır durumdaydı.
Merhaba;
Yazımda da belirttiğim gibi fanların su buharlaştırmasını istemiyorum...
[QUOTE=mmoner] Daha önce forumda buna benzer bir konu tartışıldı, ama bulamıyorum :)[/QUOTE]
Denedim dün akşam ama olmadı Murat Bey. Kablolu digital termometremin alıcı parçasını bakır levhanın altına koydum, levhanın üzerine de büyükçe bir fan koydum levhadan hüüpp diye çekim yapacak gibi. İlk 30sn. etkisi olmadı, sonra 1dk boyunca 1C kadar düşürdü sıcaklığı ben çok sevindim icat yaptım diye :-) Ama sonra yine 1-2 dk içinde sıcaklık geri arttı ve eski yerine geldi...
Mantığını çözemedim bunun ama sanırım levhaya değen fan motoru ısınıyor 1-2dk sonra diye düşündüm ve levhayla fan arasına kulak çöpü koydum, 2-3mm havada durdu fan ve yeniden herşeyi aynen tekrarladım. 1dk da 1C düşüyor sıcaklık ama sonra eski yerine geliyor aynı hızda. Fizikten kim anlar, bunun açıklaması nedir?
Bence büyük bir levha ve büyük bir fan ile bu sistemin çalışıp soğutma yapması lazımdı...
Teşekkürler
Eser Atalas
Adem bey, otomobil motorlarında da radyatör ve fan aracılığıyla buharlaşmaya ihtiyaç duymadan su soğutma sistemi gayet başarılı biçimde çalışıyor. Buradaki radyatörün görevi hava ile temas alanını artırmaktır. Önerdiğim soğutucuyu bu sistem için radyatör gibi düşünmüştüm.
Su buharlaşırken ayrıldığı zemin ısısını emer. Yani soğutur. Google da arama yapın diyorum bundan sonra. Tartışmaya sardık iyice.
Kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Buharlaşma_ısısı
Sıvı bir maddenin ısı olarak gaz haline geçmesi olayına buharlaşma denir. Buharlaşma olayı sıvı yüzeyinde olur. Isı alan sıvı moleküllerinden bazıları sıvı yüzeyinde gaz haline geçer.
...
Maddeler dışarıdan ısı alarak buharlaşırlar. Dolayısıyla buharlaşmanın olduğu yerde serinleme olur.
...
Sıvının açık yüzey alanı arttıkça buharlaşma daha fazla olur.
...
Buda başka bir örnek:
Kaynak: http://www.fenokulu.net/portal/Sayfa.php?Git=KonuKategorileri&Sayfa=KonuBaslikListesi&baslikid=70&KonuID=362
Sıvı amonyak, hidrojen gazıyla katışarak buharlaşır ve buzdolabının içindeki düşük sıcaklığı oluşturur
Sonuç olarak ortamda soğumadan bahsedebilmek için ısı alarak ortamdan ayrılan bir madde olmalı. Siz 30 derecelik kuru bir ortamda kuru bir taşa fan kullanırsanız ,veya fana bağlı bir bakır levhayı taşa değdirirseniz sadece elektrik tüketmiş olursunuz. Fanın üflediği havada 30 dereedir. Ortamda 30 derecedir ,kayada 30 derecedir. Sonuç nötr olacaktır. Biz fanla serinliyorsak terlediğimizden terimiz buharlaştığından serinleriz. Terlemeyen adama fan üflerse ılık üflüyor der.
Sonuç olarak arkadaş deniz akvaryumunda bu dediği sistemi kullanırsa en fazla ortamın ısısına denk gelen sıcaklığı yakalar. Olaki sumptaki kafa motoru ,ps filan extra bir ısınma yapmış olsun suya ,en fazla bu fazla ısıyı ortama ısısına kadar indirger. 40 derecelik yaz günlerinde bunun bir faydasını göreceğini sanmıyorum. Buharlaşma şart ,veya buzdolabı motoru ,veya 1000 Tl civarı bir soğutucu alacak.
Bu konuda son yazımdır.
Ek olarak verdiğiniz örnekteki açıklamayla benim dediğim aynı şey değil. Biz dışarıdan ek bir donanım ile buharlaşma işini hızlandırıyoruz. Ve sürekli hale getiriyoruz. Buzdolabı gibi. Enerji yardımıyla soğuma işini dışardan mekanik olarak devam ettiriyoruz.
Ben bu bakır levha-fan işini denedim, olmadı...:-(
Fizik ve elektrikten anlayan kişilere bir de peltier konusunu sorabilir miyim, peltierle soğutucu yapmayı deneyeceğim bu sefer de, var mı benden önce deneyen?