Bakır levha ile su soğutma
Unutmadan bir devre ile ısı kontrollü açma kapama işlemini kolaylaştırmakta oldukça makul.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
200lt akvaryum + 75lt sump ölçülerinde yeni yaptırıyor olduğum deniz akvaryumumda su soğutma sistemleri düşünüyorum. Fan sistemini denedim ama çok fazla su buharlaşıyor, uygun değil. Chillerler çok pahalı. Bunların yerine ısı iletkenliği en yüksek metallerden biri olduğunu bildiğim bakır bir levha aldım 20x20cmx1mm ebatlarında. Buna büyükçe bir bilgisayar fanı bağlamayı düşünüyorum ama fanın emen tarafı bakıra yapışık olacak, fan yani bakır levhadan hava çekecek hüüpp diye. Levhanın diğer tarafını da sump camına yapıştıracağım termal macun denen ısı iletken bir macun ile...
Sanki şu hüüpp diye çekme işlemi levhadan ve sumptan ısı çekip soğutur gibime geliyor ama emin değilim. Fizikten anlayanlar bilimsel bir yorum yapabilirler mi? (Dene ve gör demeyin çünkü akvaryumu teslim almama daha var ve o kadar sabredemem :-)
Teşekkürler
Eser Atalas
[/QUOTE]su sogutma sorununu peltierle coze bilirsin bu peltier dedigim sey hem ucuz hem harika bisi bi metal parcası 12 v verince parcanın bir tarafı isiniyor diger tarafı soguyor hemde ne sogumak buz tutuyor bi arastır alemiyon fanların yanına soguk kısmını yapıstıracan buz gibi hava uflasın dursun
Oda sıcaklığının yazın ortalama 30C olduğunu düşünürsek arada 4C fark olacak 46W yetersiz gelebilir, ayrıca şunu açıkça belirteyim; bakır levha ile soğutma yapmak istiyorsanız kuru levhaya hava üfleyerek sıcaklığı değiştiremezsiniz kesinlikle. Akvaryumunuz oda sıcaklığına eşit olacaktır ve üflenen havada aynı sıcaklıkta olacaktır yani hiçbirşey değişmeyecektir.
Ancak bakır levhanın nemlenmesini sağlar ve nemi hızla buharlaştıracak bir sistem oluşturabilirseniz sıcaklık düşüşü sağlayabilirsiniz. Bu teknik sayesinde yüzeyden gizli ısı çekilir ve farkedilir bir değişim gözlenebilir.
Bu arada söylemeyi unuttum belki biliyorsunuzdur aldığınız peltier nasıl bir sistemle geliyor bilmiyorum ama ısınan yüzeyi soğutmanız şart yoksa kısa sürede yanarlar. Ya fan takın ya da kanatçıklı sistemle yüzey alanını genişleterek ısınan yüzeyin soğumasını hızlandırın.
Kayıpları düşünürsek peltieri direk akvaryuma bağlasanız çok daha iyi olur. Sump çok fazla kayba neden olacaktır imkanınız varsa bir yerden camyünü edinerek sumpı tamamen kaplayın hatta akvaryumun bir kısmınıda kaplasanız en azından yazın hiç fena olmaz. Bu arada TEC 12703 marka peltieri araştırdım Qmax=29.30 W yani o ürün 40 watt harcayarak 29.30 wattlık ısı çekmeye çalışacak. Buda %73 verim demek fena sayılmaz. Yalnız birşey dikkatimi çekti ölçüleri 40x40x3 (mm) 4cm lik birşey bu yüzey çok ufak kayıplar ise çok çok fazla! Verim bu noktada çok düşebilir hatta iş görmez hale gelebilir.
Chiller grubu soğutucuların en önemli artısı yüksek yüzey alanı ile verimi yükseltmek, sizde bu şekilde yüzey alanını yükseltecek bir şey düşünmelisiniz. Fan konusunda fan yüzeye hava üflesin mümkünsede üflenen sıcak hava akvaryum yüzeyinden uzak kalsın sonra ısıtmasın suyu peltierinizin Tmax değeri 68C aman dikkat üzerine çıkmasın
Bu arada sorması ayıp ne kadara patladı size?
Unutmuşum konuyu güncellemeyi, so sorry :-)
Peltierler geldi, denemelerimi yaptım ama DIY sistem çok zor maalesef :-( Peltier denen alet saniyeler içinde soğutuyor, ama ters tarafı da saniyeler içinde ısınıyor :-) O ısınan tarafa bakır levha ve fan monte etmek lazım ki ısıyı dışarı atsın. O dışarı atılan ısı da yine sump dolabının içinde kalınca su yine ısınıyor :-(
Ben de şöyle bir çözüm buldum: Gidip bir araç buzdolabı aldım. Bunun peltier vb. tüm tesisatı içinde hazır olan kapağını çıkardım. Kocaman kapak ve bir tarafı soğuk üflüyor (buzdolabının içine üfleyen), bir tarafı da içerdeki peltierin ısınan tarafının sıcağını üflüyor. Benim dolabın arkasında bir boşluk var. Bu kapağı soğutan tarafı içerde kalacak gibi oraya monte ettim ve kenarlarını tıkadım. Böylece içeri soğuk üflüyor ve dolabın içi komple soğuyor :-) Peltierin ısınan tarafının sıcaklığı da komple dışarı üfleniyor :-)
Yazın deneyeceğim bakalım performansını. Bu konuyu takibe alayım hemen, sizden gelecek DIY sonuçlarını da lütfen buradan paylaşır mısınız tamamlanınca?
Teşekkürler işbirliğinize :-)