ağaca yumurtlayan balık
Hafızayla alakası var tabi hocam. Yumurta bıraktığı yaprağı bilip oraya su sıçratması onun yumurta bıraktığı yaprağı hatırlamasından değil mi? Kurlaşmaları, birlikte sudan çıkmaları, yumurta bırakıp belirli sırayla suya atlamaları, yaprağa su sıçratmaları iç güdü tabi ki fakat yumurta bıraktığı yaprağı doğuştan bilmesi gibi bir durum söz konusu değil.
[/QUOTE]İnançlı biriysen : Yaradanın onlara vermiş olduğu bir güdü.. Bir nevi mucize.. Eşsiz bir kudretin milyarlarca güzel yaradışlarından bir örnek..
Yok değilsen : Milyarlarca yıllık döngünün ve evrimin ona biçtiği ,ve o canlının üreme güdüsünü ihtiyaç ve şartlardan kaynaklı evrimselleşmeyle geliştirdiği otomasyon fiiller..
Nerden bakarsan bak her türlü güdü yani :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Olaylarla spesifik olaylarla örnek vereceksek eğer sıçrattığı suyun yumurtalara isabet etmesi de son derece nişancı , isabetçi bir tür olduğunu gösteriyor. Ama konuyu bunlardan ele almıyoruz. Bir av köpeğinin vurulan bıldırcını geitrmesi onun ırkıyla alakalı bir güdü.. Aynı şeyi bir pittbul yapar mı ? Ama ikiside köpek ve ikisinin de hafızası var ? Niye biri yapıyor da diğeri yapmıyor.. Çünkü olay güdü meselesi..Hafızaları olsa da güdü önplanda...yoksa ikiside köpek ve ikisinin de beyni var ama neden her tür köpek vurulan ördeği sahibine getirmiyor :) Yada golden cins köpek kör sahibine yol gösteriyor..Evet hafızası var.. Ama bu bir güdü..bir rott kör sahibe yol göstermez.ama ikiside köpek..niye biri yaparken diğeri yapmıyor..cevap : güdü..
Güdü illa hafızayı yok sayıp bilinçsiz yapıyor demek değildir..burda karışıklık çıktı sanırsam :)Anlatabildim mi.. Anlatamamış olabilirim forum ortamından anlatmak güç.. Ama genişçe konuşmak istersen özelden izah etmeye çalışırım..
Şimdi anlamadım sizi. Bir arkadaş "balık hafızası" deyiminin çürük çıktığını söylemişti, siz de hafızla alakası olmadığını, tamamen güdüyle alakalı olduğunu söylemiştiniz. Burada balığın yumurta bıraktığı yeri bilmesinin güdüyle alakası olup olmadığı şey benim kafama takılan. Psikoloji yada sosyoloji gibi şeylerle hiç bir şekilde ilgim yok ama güdünün ne olduğunu bildiğimi sanıyorum. Daha önce de dediğim gibi, balığın gelip yumurtaları ıslatması tamamen güdüseldir. Neden yaptığını, sonucunda ne olacağını bilmemektedir yada umursamamaktadır. Fakat bunu yapmak için yumurta bıraktığı yeri bilmesi gerekmektedir. Yada herhengi bir yapraktaki yumurtaları suyun içinden görüp başka bir balık bırakmış dahi olsa o yumurtaları ıslatması gerekirdi. Ben diyorum ki, yumurta bıraktığı yeri "hatırladığı" için o yumurtaları nemli tutabiliyor. Ha diyorsanız ki, suyun içinden herhangi bir yapraktaki herhangi bir balığın bıraktığı yumurtayı gördüğünde güdüsel olarak ona su sıçratmaya çalışıyor. O zaman tamam derim fakat eğer kendi bıraktığı yumurtaları ara ara gelip nemli tutmaya çalışıyorsa bu onun yumurtaları bıraktığı yeri hatırladığı anlamına gelir.
Şimdi anlamadım sizi. Bir arkadaş "balık hafızası" deyiminin çürük çıktığını söylemişti, siz de hafızla alakası olmadığını, tamamen güdüyle alakalı olduğunu söylemiştiniz. Burada balığın yumurta bıraktığı yeri bilmesinin güdüyle alakası olup olmadığı şey benim kafama takılan. Psikoloji yada sosyoloji gibi şeylerle hiç bir şekilde ilgim yok ama güdünün ne olduğunu bildiğimi sanıyorum. Daha önce de dediğim gibi, balığın gelip yumurtaları ıslatması tamamen güdüseldir. Neden yaptığını, sonucunda ne olacağını bilmemektedir yada umursamamaktadır. Fakat bunu yapmak için yumurta bıraktığı yeri bilmesi gerekmektedir. Yada herhengi bir yapraktaki yumurtaları suyun içinden görüp başka bir balık bırakmış dahi olsa o yumurtaları ıslatması gerekirdi. Ben diyorum ki, yumurta bıraktığı yeri "hatırladığı" için o yumurtaları nemli tutabiliyor. Ha diyorsanız ki, suyun içinden herhangi bir yapraktaki herhangi bir balığın bıraktığı yumurtayı gördüğünde güdüsel olarak ona su sıçratmaya çalışıyor. O zaman tamam derim fakat eğer kendi bıraktığı yumurtaları ara ara gelip nemli tutmaya çalışıyorsa bu onun yumurtaları bıraktığı yeri hatırladığı anlamına gelir.
Estafrllah kim niye gülsün yahu.. Pskoloji değil de biyolojik hadise.. Belki o yumurtaların insan gözünün algılamadığı , fakat balığa bahşedilen bir rengi , bir boyutu yada bir ip ucu vardır.. Herşey olabilir..
Sinan Bey çok haklı.. Bunları yaptığımızda eminim ki diğer balıklar gibi karıştıracaktır o da.. Başka eşin yumurtalarını deiştirseler kendi yunmurtası sanıp aynını yapacaktır.. Ya da yaprağı başka yere koysalar bulamayabilir. Ararken ilk bulduğu yumurtalı yaprağa da kendi yumurtası olmasada su sıçratabilir güdüyle..
Bir tanganyika belgeseli vardır.. Orda kedi balığı yumurtalarını cichlid yumurtalarına karıştırıyor..Cichlid hiç farketmeden ağsında haftalarca yumurtaları taşıyor..Kendi yumurtalarıyla beraber , balıklar oluşuyor bür kusuyor ağsından kedi balığı çıkıyor..Ama o bunun farkında değil..Çünkü güdüyle yapıyor bunları..burdan yola çıkarak baktığımızda Sinan Beyin dediği deneyler , güdüyü ispatlar ancak.. Yaprak değişse ve başka çiftin yumurtaları gelse kendisinin sanacağına bahse girerim :) Aynı şekilde diğer hayvanlar da öyle. Bir tavuğun altına , ördek yumurtası koy.. vamanla yavru çıksın.. Tavuk kesinlikle kendinin yavrusu sanıp sahiplenecek , ördek de annesi sanıp peşinden ayrılmayacaktır.. iki canlınında yaptığı güdüdür.
Dip not : Bu konuyla alakalı en güzel hikaye "Çirkin Ördek Yavrusu" dur.