250 litre bitkili - Güncel fotoğraflar 12'de
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2009 19:21
Güzel akvaryum için tebrikler. Fotoğraflarınızdaki grenler (noktacıklar) yüksek film hassasiyeti (iso) kullandığınız için oluşuyor. Fotoğraf bilgilerinizde iso 800 film ışık hassasiyetiniz, f/2.7diyafram açıklığınız , saniyenin 1/50 'si pozlama süreniz gözükmekte.
Kabaca bilgi vermek gerekirse; makinenizin lensi oldukça kaliteli, makro çekimler için ideal bir makine.
Fakat makro çekimlerde önemli olan unsurlar flaş kullanılmaması ve akvaryumda çok hareketli konuları fotoğrafladığınız için yüksek pozlama hızı ihtiyacıdır (1/60 pozlama süresinin altında fotoğrafların bulanıklaşma ihtimali yükselir, buna elin titremesi de eklenince çoğu fotoğraf bulanık çıkar), sonuçta yüksek ışık gereksinimi ve tripod ihtiyacı kaçınılmazdır.
Iso ayarlarına değinmek gerekirse; bu ayar ne kadar yüksekse fotoğrafınız o kadar ışık alır, yani parlak çıkar fakat dezavantajı fotoğraf üzerinde gren yani toz belirir bu da kaliteyi olumsuz yönde etkiler. Daha düşük iso daha kaliteli net bir fotoğraf demektir, fakat ortam ışığı yeterli olmalıdır, güneşli, karlı bir yerde makineniz size otomatik düşük iso önerir, karanlık ortamlarda ise yüksek iso.
Yapmanız gereken doğru ayarları bir araya getirmek, 1/60 üzeri pozlama, grensiz bir iso değeri ve doğru pozlamaya yetecek kadar ışık, biraz daha ışık gerekirse sonuca ekstra ışık ekleyerek varabilirsiniz.
f değeri ise makinenizin diyaframının ne kadar büyük açıldığını gösterir, düşük f değerinde(daha çok açık diyafram), daha fazla ışık filme etki eder ve arka fon ile netlediğiniz nesnenin arasındaki bulanıklık (alan derinliği) artar. Konunuz netken arkaplanı bulanık fotoğrafları (genelde beğenilen fotoğraflardır) bu değeri küçülterek elde edebilirsiniz, düşük f değerlerinde makineniz zaten daha kısa pozlama süreleri verecektir.
Tam tersinde ise (yüksek f değeri/daha az açık diyafram) tüm fotoğraf arkaplan ön konu dahil net çıkacaktır, fakat diyaframdan giren ışık az olacağından makineniz size doğru pozlamak için daha uzun pozlama süreleri önerecektir.
Tüm bunları sadece ortamın ışığını kullanarak ve bolca deneme yaparak daha iyi tecrübe edebilirsiniz. Makinenizde bu ayarları değiştirerek tecrübe kazanabileceğiniz modlar bulunmakta;
M(manuel,3 ayarıda siz ayarlarsınız), Av(Diyafram(f) değerini siz ayarlarsınız),Tv(Pozlama süresini siz ayarlarsınız). Bu modlarda geri kalan ayarlar makine tarafından önerilir.
Çok kaba bir anlatım oldu kusura bakmayın. Kısaca fotoğraflrınızdaki tanelenmeye değinmek istemiştim. Diyafram aralığı(f:2.7), pozlama süresi(1/50) ve film hassasiyeti (iso), bunlar fotoğrafçının fırçalarıdır. Kullanmasını bilirseniz zaten iyi olan makinenizle güzel fotoğraflar çekersiniz. Bence fotoğraflarınız bu halleri ile de güzel, çünkü tankınız güzel.
İyi çalışmalar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2009 15:56
Teşekkürler Murat bey, bu makineyi büyük heveslerle almıştım ama bir türlü makro çekimler ve genel fotoğraflarda beğendiğim kareleri her seferinde çekemediğimi görünce fazla üzerine düşmedim fotoğraf işi kolay değilmiş :) Sizin tecrübeleriniz baya işime yarayacak bilgiler için teşekkürler, vakit bulduğumda ve akvaryumun genel görüntüsü toparlandığında daha kaliteli fotoğraflar eklemeye çalışacağım, sağlıcakla kalın...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2010 08:30
Cok güzel bir akvaryum kurmusunuz aradan bayagı zaman gecmıs ama akvaryumun durumu ney su anda?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2012 09:55
Tebrikler güzel bir tank olmuş ilk kurulumdan bu yana baya bir yol alınmış.Hakan Sönmez 2012-08-07 09:55:56
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir