Yeni Akvaryum Balık Ölümleri Hk.


98robertbruceÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2024
İl: Ankara
Mesaj: 5
98robertbruceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2024 18:08
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250271/100920241749341.jpg[/IMG]
Merhabalar, iyi günler diliyorum herkese öncelikle.

Akvaryum : 40 Lt.
Filtre : XL-PRO Mini 230 Askılı Dış Filtre 210LT/h
Isıtıcı: Tetra HT 50 (25-60 LT Uygundur denildiği için aldım)
Aydınlatma : Creaqua E Line 40 Led
Kum : Siyah Hagen Kum (Aquadeco sanırım markası- İnternet üzerinden satın almıştım)
Kaya : Frodo Stone 3 Adet
Balıklar:
- 3E-3D Full Red Lepistes
- 3 Adet Panda Çöpçü
- 3 Adet Sae
- 9 Adet Neon Tetra
Bitkiler:
- Tilki Kuyruğu ve arkada ekili olan adını bilmediğim bitki [:)]

Elimde mevcut olan 40 LT bir akvaryumum uzun zamandır atıl olarak duruyordu ve kullanma kararı aldım. Yaklaşık olarak 10 gün oldu kurulumunu yapalı ve balık ölümleri ile karşı karşıyayım. Bu konuda pek bir bilgi sahibi olmadığım için yardımlarınızı ve fikirleriniz bekliyorum. Balıklarımı akvaryum kurulumundan ve tüm ekipman çalışmasından yaklaşık olarak 1 hafta sonra tanka ekledim. Balıkları pet shoptan geldiği şekilde ayrı ayrı kaplarda 5 er dk ara ile azar azar ana tanktan su alarak ilave ile alıştırdım ve sadece balıkları yarım saatin sonunda akvaryuma aldım. Aldığım günün ertesi sabahında çöpçü balıklarımdan birisi ve neon tetralardan ikisinin öldüğünü gördüm. Dün sabah baktığımda ise bir adet çöpçü daha öldüğünü ve bir adet erkek lepistesin öldüğünü (bu çöpçü balığının arka yüzgecinde erime olduğunu fark etmiştim önceki akşam) gördüm. Lepistesimde herhangi bir erime solma veyahut hiçbir kötü durum görüntüsü yoktu. Halsiz vs. değildi. Ölü halinde bile rengi, derisi gibi herhangi bir olumsuzluk gözüme çarpmadı. Su ısısı 24-25 derecede ayarlı. Tanktan ölü balıklar olduğunu gördüğüm için dün ilk defa 4/1 gibi bir su değişimi yaptım. Balıkları akşam besliyorum sadece. Tilkikuyruğu bitkisi ilk 2-3 gün biraz dökülse ve solsa da son günlerde filizlenme ve büyümeleri mevcut. Diğer bitkiyi balıklarla birlikte koyduğum için henüz herhangi bir gelişimi gözlemleyemedim. Bilgisi olabilecek arkadaşlardan yardım bekliyorum. Herkese iyi forumlar diliyorum. Saygı ve sevgi ile.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bendeniztayfunÇevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2024
İl: Tekirdag
Mesaj: 1562
bendeniztayfunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2024 19:36
Merhaba önceden hastalık taşımadılarsa balıkları erken ekleme balıklarda strese yol açar su değerlerinin oturmadığı bir ortamda bağışıklığı azalan canlılar hastalıklara direnç gösteremeyip ölebilir.su değişimin yüzde 50 civarı yapıp gözlemleyin ilaç tedavisi için erken gibi balıklar yeni tankın oturmamış.su ısısını bu süreçte iki derece daha artırabilirsin.söylüyeceklerim bunlar.

Ayrıca uygun sae bu tanka uygun değil yada bir süre bakar sonra çıkarmalısın.

Beğenenler: [T]250271,98robertbruce[/T][T]231847,MasterChief[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

98robertbruceÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2024
İl: Ankara
Mesaj: 5
98robertbruceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2024 20:29
[QUOTE=tafocan]Merhaba önceden hastalık taşımadılarsa balıkları erken ekleme balıklarda strese yol açar su değerlerinin oturmadığı bir ortamda bağışıklığı azalan canlılar hastalıklara direnç gösteremeyip ölebilir.su değişimin yüzde 50 civarı yapıp gözlemleyin ilaç tedavisi için erken gibi balıklar yeni tankın oturmamış.su ısısını bu süreçte iki derece daha artırabilirsin.söylüyeceklerim bunlar.

Ayrıca uygun sae bu tanka uygun değil yada bir süre bakar sonra çıkarmalısın.[/QUOTE]

Teşekkür ederim yanıtınız için. Su değişimini ne sıklıkla yapmalıyım ve filtre içi ekipmanları değiştirmem gerekiyor olabilir mi ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bendeniztayfunÇevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2024
İl: Tekirdag
Mesaj: 1562
bendeniztayfunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2024 22:58
[QUOTE=98robertbruce]

Teşekkür ederim yanıtınız için. Su değişimini ne sıklıkla yapmalıyım ve filtre içi ekipmanları değiştirmem gerekiyor olabilir mi ?[/QUOTE]

Filtre malzemelerini değiştirmeyin burda önceliğimiz bakteri kültürünü yeterli miktarda tankınızda oluşturmak

yüzde 50 su değişimi yaptıktan sonra gözlemleyin bir hafta ölümler devam etmezse iki hafta değiştirmeyin suyu sonra haftada 1 %20 yaparsınız.Ben sorunun çözülceğine inanıyorum.bir süre yüksek ışığa maruz bırakmayın.havalandırmayı imka varsa bir tık artırabilirsinizv

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 5069
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2024 00:08
@98robertbruce , Ömer bey, merhaba. Tayfun beyin önerilerine ek olarak benim gözüme çarpan şu oldu: 40 litre gibi sınırlı bir hacme her ne kadar 1 hf boş çalıştırmış olsanız da tek seferde , aynı anda 21 adet balığı ekleyerek aşırı yükleme yapmışsınız. Bu durumda oturmamış akvaryumda azot patlaması yaşanması ve bünyesi zayıf olanlardan başlayarak kayıp yaşamanız olağandır. Bu durumun akvaryumun kapasitesi oranında denge sağlanana kadar sürmesi beklenir. Farklı türlerden ölüm görülmesi de bu düşünceyi destekliyor. Ben olsam örneğin önce lepistesleri ekler, diğer balıkları en az 2-3 hf sonra duruma göre eklerdim.

[QUOTE=98robertbruce]
Su değişimini ne sıklıkla yapmalıyım ve filtre içi ekipmanları değiştirmem gerekiyor olabilir mi ?[/QUOTE]

Su değişimi konusunda benim farklı önerim var. Esas sorunun Azot fazlalığı olduğunu düşünüyorum. Azot bileşikleri sadece su değişimiyle bile uzaklaştırılabilir. Bu etapta yapabileceğiniz en iyi şey, sık sık ve azar azar sürekli su değişimleri yapmak ve bunu tablo düzelene, bakteri kültürünüz oluşana kadar aralıksız sürdürmektir. %25 yapmışsınız zaten. Devamında gün aşırı %20, hatta günlük %10 bile yapılabilir. Bunun yanında atık oluşumunu azaltmak için yemlemeyi minimumda tutmak gerek.

Beğenenler: [T]231847,MasterChief[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MasterChiefHakanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/06/2021
İl: Ankara
Mesaj: 3955
MasterChiefHakanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2024 03:11
Merhaba. Su değişimlerini en az 2 gün (ağzı açık kapta) dinlendirilmiş çeşme suyu ile yapın. Yemlemeyi azaltın, fazla yem suyu kirletir. Aşağıdaki linkten yeni tank sendromunu okuyun. Geçmiş olsun.

[URL]https://www.akvaryum.com/yeni_tank_sendromu_ve_azot_dongusu_makaler_21_5823.asp[/URL]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

98robertbruceÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2024
İl: Ankara
Mesaj: 5
98robertbruceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2024 10:36
[QUOTE=GhostKoi]@98robertbruce , Ömer bey, merhaba. Tayfun beyin önerilerine ek olarak benim gözüme çarpan şu oldu: 40 litre gibi sınırlı bir hacme her ne kadar 1 hf boş çalıştırmış olsanız da tek seferde , aynı anda 21 adet balığı ekleyerek aşırı yükleme yapmışsınız. Bu durumda oturmamış akvaryumda azot patlaması yaşanması ve bünyesi zayıf olanlardan başlayarak kayıp yaşamanız olağandır. Bu durumun akvaryumun kapasitesi oranında denge sağlanana kadar sürmesi beklenir. Farklı türlerden ölüm görülmesi de bu düşünceyi destekliyor. Ben olsam örneğin önce lepistesleri ekler, diğer balıkları en az 2-3 hf sonra duruma göre eklerdim.



Su değişimi konusunda benim farklı önerim var. Esas sorunun Azot fazlalığı olduğunu düşünüyorum. Azot bileşikleri sadece su değişimiyle bile uzaklaştırılabilir. Bu etapta yapabileceğiniz en iyi şey, sık sık ve azar azar sürekli su değişimleri yapmak ve bunu tablo düzelene, bakteri kültürünüz oluşana kadar aralıksız sürdürmektir. %25 yapmışsınız zaten. Devamında gün aşırı %20, hatta günlük %10 bile yapılabilir. Bunun yanında atık oluşumunu azaltmak için yemlemeyi minimumda tutmak gerek.[/QUOTE]

İlgi ve alakanız için çok teşekkür ederim. Günde tek sefer yemleme yapıyorum ve gün aşırı su değişimi yapıyorum. Tek seferde yükleme olacağı inanın hiç uyandırmadı beni keşke böyle yapmasaydım demeye başladım yavaş yavaş. Umarım en az canlı kaybı ile kurtarabilirim.

[QUOTE=MasterChief]Merhaba. Su değişimlerini en az 2 gün (ağzı açık kapta) dinlendirilmiş çeşme suyu ile yapın. Yemlemeyi azaltın, fazla yem suyu kirletir. Aşağıdaki linkten yeni tank sendromunu okuyun. Geçmiş olsun.

[URL]https://www.akvaryum.com/yeni_tank_sendromu_ve_azot_dongusu_makaler_21_5823.asp[/URL][/QUOTE]

Attığınız makale cidden sanırım tam benim için 😇 çok teşekkür ederim ilginize.

Beğenenler: [T]231847,MasterChief[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir