ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
MasterChiefHakan
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
4516
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
29 Haziran 2021 11:17
Son Ziyaret:
25 Temmuz 2025 15:21
Toplam Mesaj:
4139 [2.78 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
152 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Hakan YILDIZ
Doğum Tarihi:
01 Ocak 1978
Yaş:
47
İl:
Ankara
Meslek:
Chief in the Ministry of Justice.
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Lütfen yanıtlarınızı “alıntı” veya "bildirim" yaparak yazınız.

SON 10 MESAJI

masa ve akvaryum arası strafor
Akvaryumda ağırlık zemine eşit dağılmışsa strafor kalınlığı sorun olmayabilir, fakat bir tarafta kayalar ağır basıyor ise o tarafta strafor daha fazla ezilecek ve zeminde eğim olacaktır.
Merhaba Balıklarım Ölmeye Başladı
Eğer yukarıda verilen cevapları tekrar okur, önemli olanları not alırsanız, yeterli ve doğru tavsiyeler verilmiş zaten. 15 litrede 1 adet betta balığı besleyebilirsiniz, yanına başka balık koyamazsınız. Betta balığı için suda akıntı yapmayacak bir filtre seçmelisiniz yoksa kuyruk erimesi yaşarlar, örneğin en küçüğünden bir şelale filtre olabilir. Mavi sıvı ilaç metilen mavisidir, onu kullanınca faydalı bakteriler ölür ki zaten sizin akvaryumda yeteri kadar olmadığı için pek farketmez. Pipo filtre kullanmaya başlayınca mavi sıvıyı akvaryumda kullanmayın. Filtre tüm akvaryumların olmazsa olmazıdır ve 24 saat aralıksız çalışmalıdır. Sadece temizlik için kapatılır. Kendinden motorlu pipo filtreler biyolojik filtrasyon yapar (faydalı bakterileri kolonileştirir) fakat fiziksel filtrasyonda çoğunlukla başarısızdırlar. Son olarak su değişimlerini de düzenli yapmalısınız. Su değişimlerinin ve filtre süngerini doğrudan çeşme suyu ile yapayın, nasıl yapılacağını da araştırın. Ayrıntılar çok önemli. Çeşme suyunu en az birkaç gün ağzı açık bir kapta beklettikten (sudaki klor uçtuktan) sonra kullanmalısınız.
Tavsiyeler, uzun vadede ölüm olmaması için veriliyor. Ayrıca her tavsiyeyi doğru kabul etmeyin, araştırıp kurumsal kaynaklardan teyit edin. Örneğin akvaryum.com makalelerini okuyun. Sitenin menülerini keşfedin, ansiklopedi ve rehber kısımlarına göz atın. Beslemek istediğiniz balığın özelliklerini internetten araştırın. Örneğin "japon balığı özellikleri" yazarak Google'da araştırın (1 adet japon balığı için önerilen akvaryum hacmi 40 litredir).

[K]Okumanızı tavsiye ettiğim sayfalara dair linkler:[/K]

[U]Link 1[/U]
[URL]https://www.akvaryum.com/carassius_auratus_(japon_baligi)_tatlisur_7_70.asp[/URL]

[U]Link 2[/U]
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/japon_baligi_akvaryum_hacmi_k964715.asp#![/URL]

[U]Link 3[/U]
[URL]https://www.akvaryum.com/yeni_tank_sendromu_ve_azot_dongusu_makaler_21_5823.asp[/URL]

[U]Link 4[/U]
[URL]https://www.akvaryum.com/balik_uyum_tablosu_makaler_21_1011.asp[/URL][EDIT]MasterChiefHakan,2025-07-25 15:18:24[/EDIT]
100 40 40 Akvaryuma Mobilya Parça Ölçüleri
[QUOTE=koraykbl]175 lt kapasitesi olacağı için .....[/QUOTE]
Yalnızca litre söylemek eksik olur, cam ağırlığını da ekleyerek kilogram cinsinden söylemekte fayda var. 110x40x40 ([B]176 litre[/B]) bir akvaryumun 5 mm kalınlığındaki cam ağırlığı ve taşıyabileceği su ağırlığı toplamı [B]201 kilogram[/B]dır. Cam kalınlığı arttıkça camın toplam ağırlığı da artar.
Tavsiye edilen ışıklandırma bitkisiz ise 44 watt, bitkili ise 88 wattır. Filtre önerisi 400-800 litre/saattir. 150 wattlık ısıtıcı yeterli olur. 5 santimetre yüksekliğinde kum olması için 22 litre kum alınması gerekir.
Akvaryuma koyulacak kum, kaya, dekor ve fitre vb. şeylerle birlikte akvaryumun mobilyaya uygulayacağı ağırlık artacağından, akvaryumun gerçek ağırlığından daha fazla ağırlık kaldırabilecek bir mobilya tercih etmekte fayda var. Yanlardan ve orta kısmından dikey destekli olursa ve zemine temas eden olabildiğince fazla ayağı olursa daha sağlam olur, içiniz rahat eder.

[QUOTE=AmatorLepistesci].....arkadaş rahatça kaldırır dedi.....kendim yapabileceğim başka bir şey var mı?[/QUOTE]
Ben de kaldırabileceğim ağırlıkları örneğin dolu damacanayı rahatça kaldırıyorum ama havada tutma sürem uzadıkça rahatlık kalmıyor. Mobilyanın nem alması, ağırlığın zamanla mobilyayı ezmesi gibi etkenleri göz önünde bulundurmak gerek. Akvaryum ile mobilya arasına esnemeyi tolere edebilecek bir malzeme (mat, EVA veya beyaz strafor köpük) yerleştirmeniz faydalı olur.[EDIT]MasterChiefHakan,2025-07-25 15:00:27[/EDIT]
Hobiye Giriş Hakkında
Merhaba, akvaryum hobicileri arasına hoş geldiniz. Başlangıçta yanlışlar yaparak kötü tecrübe edinmek istemiyorsanız, verilen tavsiyeleri dikkate alın, her yazılanı araştırın, aralarında doğru bilinen yanlışlar olabilir. Doğrusunu kurumsal kaynaklardan öğrenin. Akvaryum.com bu konuda derin bir deryadır, aradığınız hemen her bilgiye hatta daha fazlasına buradan ulaşabilirsiniz. Sitenin menülerini keşfedin, ansiklopedi ve rehber kısımlarına göz atın. Beslemek istediğiniz balığın özelliklerini internetten araştırın. Örneğin "japon balığı özellikleri" yazarak bakın. Ben aşağıya linkler bırakacağım. Eğer bilnçli bir hobidaş olmak istiyorsanız balık alımını olabildiğince geciktirin, bu süreçte araştırma ile bilgi birikiminizi artırın.

Akvaryumunuzun hacmi, başlangıç seviyesi için yeterli fakat bahsettiğiniz balıklar akvaryumunuzla uyumsuz. Şöyle ki: [B]Japon balığı beslemek isterseniz, akvaryum hacminize uygun olması açısından sadece 1 adet japon balığı almalısınız[/B], akvaryumunuz için 2 adet japon balığı fazla olur. Yaşar mı? Yaşarlar fakat ne kadar yaşar ve ne kadar büyür? 25 yıl ömrü olan ve 35 santimetreye kadar büyüyebilen bir japon balığını birkaç yıl yaşatmış olmak veya 10-15 santimetre boyuta kadar büyütebilmek başarı değildir ki balık kayıpları genellikle ilk yılda daha fazla oluyor maalesef. Buradaki tavsiyeler yıllar boyunca yapılan araştırmalara ve deneyimlere dayanıyor.
Vatoz balığı iki türlüdür (cüce ve normal boyutta olanlar). Vatoz balıklarının besin bulamadıklarında japon balıklarına yapışarak onları rahatsız ettikleri eskiden açılan konularda yazılmıştı. Normal vatoz yani leopar vatoz ise sizinki gibi küçük hacimli akvaryumlarda asla beslenmemelidir. Bilgi amaçlı şunu da belirtmeliyim ki vatoz ile çöpçü besin temininde rakiplerdir, aynı akvaryumda önermiyorum. Ayrıca çöpçüler sürü balıklarıdır, en az 6 adetten oluşan sürü hâlinde bakılmalıdır.
Japon balıkları için canlı bitki şart değildir. Plastik bitki ve renkli (boyanmış) çakıl taşları hiçbir akvaryuma önerilmez çünkü zamanla suya salınım yapıp balıkların ölümüne neden olabilirler. Kum japon için iyidir, akvaryumu güzelleştirir. Akvaryum zemininde, Japon balıklarının ağızlarına alıp tükürebilecekleri büyüklükte (1 mm) taneleri olan siliz kum kullanabilirsiniz. Filtre tüm akvaryumların olmazsa olmazıdır ve 24 saat aralıksız çalışmalıdır. Sadece temizlik için kapatılır. Kendinden motorlu pipo filtreler biyolojik filtrasyon yapar (faydalı bakterileri kolonileştirir) fakat fiziksel filtrasyonda çoğunlukla başarısızdırlar. Son olarak su değişimlerini de düzenli yapmalısınız. Su değişimlerinin ve filtre süngerini doğrudan çeşme suyu ile yapayın, nasıl yapılacağını da araştırın. Ayrıntılar çok önemli. Çeşme suyunu en az birkaç gün ağzı açık bir kapta beklettikten (sudaki klor uçtuktan) sonra kullanmalısınız.

Acele etmeden, beslemeyi düşündüğünüz her canlının özelliklerini araştırın. Ne tür yem vereceğinizi (bitkisel mi, hayvansal mı), su sıcaklığının kaç derece olması gerektiğini (japon balıkları serin suları sever, 25 dereceden daha serin suları sevdikleri için japon akvaryumunda ısıtıcıdan çok ısı ölçer yani derece önemli, 25 dereceden daha yüksek sıcaklıkta olmamalı akvaryum suyu) ve diğer ayrıntılar (ph, başka balıklarla ilgili uyumlu türler....) araştırmanız gerekenler.

[K]Okumanızı tavsiye ettiğim sayfalara dair linkler:[/K]

[U]Link 1[/U]
[URL]https://www.akvaryum.com/carassius_auratus_(japon_baligi)_tatlisur_7_70.asp[/URL]

[U]Link 2[/U]
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/japon_baligi_akvaryum_hacmi_k964715.asp#![/URL]

[U]Link 3[/U]
[URL]https://www.akvaryum.com/yeni_tank_sendromu_ve_azot_dongusu_makaler_21_5823.asp[/URL]

[U]Link 4[/U]
[URL]https://www.akvaryum.com/balik_uyum_tablosu_makaler_21_1011.asp[/URL]

Yeni açılan bir başka konunun linkini de paylaşıyorum, konuyu açanın hatalarını ve ona verilen tavsiyeleri görmeniz için faydalı olur kanaatindeyim:
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/merhaba_baliklarim_olmeye_basladi_k1010707_sn1.asp[/URL][EDIT]MasterChiefHakan,2025-07-25 15:16:43[/EDIT]
Akvaryum Temizliği Ve Berraklığı
[URL]https://www.akvaryum.com/yeni_tank_sendromu_ve_azot_dongusu_makaler_21_5823.asp[/URL][EDIT]MasterChiefHakan,2025-07-21 14:45:22[/EDIT]
45x45x45 Betta Akvaryumu
[QUOTE=YigitKuzey]Tavşan salyangoz gibi türler olabilir mi ?[/QUOTE]
Beslemedim, bilgim yok. Yavrularının boyutu betta yemi (granül tanesi) kadar ise tehlikeli olabilir. Elma salyangozu besledim, onun da yavruları çok küçük oluyor. Elma salyangozunu yetişkin alıp yavrulatmazsanız olabilir. Elma salyangozu yumurtasını suya değil, sudan çıkıp camın susuz yerine yapıştırdığı için yumurtaları görmeniz ve camdan kazıyarak akvaryumdan uzaklaştırmanız mümkün.
Oscar Balığım Bu Akvaryumda Daha Ne Kadar Büyür?*
Konu açanın yurt dışında yaşadığını düşündüm, galon ile hacim bildirdiği için. Baktım ki İstanbul'da yaşıyor, o zaman ne alaka diye düşündüm.

1 Oscar için 250-300 litre,2 Oscar için 300-400 litre önerilmektedir. Oscarların yanık kalmaması için en önemli farktörlerdendir akvaryum hacmi.

Konuya katkım olması için aşağıya link bırakıyorum:

[URL]https://www.akvaryum.com/astronotlar_icin_buyuk_rehber_makaler_12_4515.asp[/URL][EDIT]MasterChiefHakan,2025-07-21 11:59:51[/EDIT]
45x45x45 Betta Akvaryumu
[QUOTE=Mesutoviç]salyangoz, karides[/QUOTE]
Sıkıntı yaşama ihtimalleri olan canlılar, önermiyorum.
Karides: Bettalar anaç karideslere saldırma ve öldürme potansiyelindedir. Karides yavrularını avlayıp yemeyi çok severler.
Salyangoz: Ramshorh salyangozu yavruları küçükken (camlarda gezinirken) betta tarafından yenilebilir. Bir arkadaşım salyangoz yavrularını yediğini görmüş ve bana sormuştu. Birşey olmaz demiştim ama balık 2 hafta sonra öldü. Sanırım kabukları hazmedemediği için öldü.

[URL]https://www.akvaryum.com/balik_uyum_tablosu_makaler_21_1011.asp[/URL]

[URL]https://www.akvaryum.com/hangi_baligi_beslemeliyim_makaler_21_1673.asp[/URL]
Hasta Beta Balığı
Bir öneri de benden gelsin. Betta balıkları için su yüksekliği fazla olmamalı. Suda akıntı fazla olmamalı, balık yüzeye çıkıp hava almak için yorulmamalı. O nedenle su seviyesini (zeminden yukarı doğru) 20 cm olacak şekilde ayarlayın. Su değişimini haftada bir ve %20 oranında aynı sıcaklıktaki hazır (içme) su ile yapabileceğiniz gibi birkaç gün ağzı açık kapta bekletilmiş çeşme suyu ile de yapabilirsiniz. Fazla yem vermeyin, günde 1 kez birkaç adet granül yeterli. haftada 1 veya 2 gün aç bırakmanız da sağlığı için iyi olur. Suya salınım yapabilecek kaya, boyalı kum veya plastik dekor malzemelerini akvaryumdan çıkarmanızı öneririm.
Akvaryum Hobisi Sohbetleri
[QUOTE=KaanE]Yeni bir akvaryum kurmak isteyip bir yandan istemesem de (kalbin sesi aklın sesi :)[:D][/QUOTE]
Her akvaristin yaşadığı ikilem bu. [:$]

Sitenin ücretsiz ilanlar kısmını kapatsınlar! [:lol:] Ücretsiz diye 2 akvaryum alınca, yine forumun ilanlar kısmından uygun fiyatlı aldığım diğer 3 akvaryumla birlikte evde 5 akvaryum olunca, akvaryumları koyacak mobilya bulamayıp evin zeminine dizmeye başlamıştım. Eişimin hışmıyla hepsini elden çıkarmak zorunda kaldım. İş yerimde 3 tanesini arkadaşlarıma hediye ettim, 2 tanesini de iş yerimde tutmaya devam ediyorum.

Bizi serbest bıraksalar koca salonu akvaryumlarla doldurur, daha da durmaz yeni kurulum planları yaparız. Neyse ki ekonomimiz iyi değil de abartamıyoruz. [:)))]

Günlük hayatımızda, tatilde deniz kenarında veya doğada ormanlık alanda yürüyüş yaparken akvaryum hobisinin üzerimizde etkisi görülüyor. Sürekli gözlem yapma, gözüne çarpan bir taşın ya da ağaç kökünün akvaryum dekoru olup olmayacağının akla gelmesi ve tatlı su birikintisinin yanından geçerken doğal balık, karides veya su piresi var mı diye gözlem yapılması gibi durumlar yaşıyoruz.[EDIT]MasterChiefHakan,2025-07-21 10:40:30[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.