ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
juniorlife
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
11 Ağustos 2008 13:08
Son Ziyaret:
25 Mart 2012 14:25
Toplam Mesaj:
195 [0.03 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:
BİLGİLER
Ad Soyad:
birkan akkan
Doğum Tarihi:
21 Ağustos 1981
Yaş:
43
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:
İMZA

SON 10 MESAJI
Jebo 825 Yeterlimi?
Havasını almak için filtreyi sıkı tutup biraz sallayın havası çıkıyor
Havasını almak için filtreyi sıkı tutup biraz sallayın havası çıkıyor
Jebo 835 İnceleme
Arkadaşlar bende de şuan jebo 828 var
Arkadaşlar bende de şuan jebo 828 var
3 hafta felan oldu alalı çok memnunum ekol 17 maceramdan sonra baya bir sevindirdi beni :)ses olayı yok elektrik gidip gelince aynen çalışmaya devam ediyo, temizlemesi fena değil oda içindeki orj malzemelerle çalışıyo şimdilik.seramik de eklemeği düşünüyom.sizce ne tür filtre malzemeleri kullansam daha faydalı olur??.şuan sadece elyaf ve karbon var filtremde.
Cama Yapışan tablet yem
Fazla yapıştırırsanız suyu bulandırı
Fazla yapıştırırsanız suyu bulandırı
PRODAC Nutron Hı-Fı
Merhaba arkadaşlar PRODAC Nutron Hı-Fı bu yemi ben tropheus duboisi yavrularım için kullanabilirmiyim acaba.
Merhaba arkadaşlar PRODAC Nutron Hı-Fı bu yemi ben tropheus duboisi yavrularım için kullanabilirmiyim acaba.
tropheus duboisi için bitki varmı
Aç olunca insanlar bile birbirni yiyiyo.ama tokken kebab olsa dönüp bakılmaz :)) balıkları düzenli besledikten sonra yiyeceklerini sanmıyorum.
Aç olunca insanlar bile birbirni yiyiyo.ama tokken kebab olsa dönüp bakılmaz :)) balıkları düzenli besledikten sonra yiyeceklerini sanmıyorum.
Tropheus Duboisi Beslemek
Evet arakadaşlar gayet beğendiğim bir tür bende bu türe geçmeyi düşünüyorum o yüzden baya araştırma içersindeyim.inşallah hayırlısı olur bakalım.
Evet arakadaşlar gayet beğendiğim bir tür bende bu türe geçmeyi düşünüyorum o yüzden baya araştırma içersindeyim.inşallah hayırlısı olur bakalım.
Tropheus Duboisi Beslemek
juniorlife 2010-09-26 02:08:47
T. Duboisi Tanganyika Gölü’nün en popüler cichlidlerinden bir tanesidir. Onun bu popülerliği başta genç bireylerinin açık maviden beyaza birçok nokta ile süslenen siyah vücutlarının oluşturduğu harika renk desenlerine sahip olmasından gelmektedir. Balık olgunlaşmaya başladığında, genç bireylerin sahip olduğu bu renkli desen kaybolmaya başlamakta ve yerini sırt yüzgecinin altında beyaz veya sarı dik bir bantta sahip mavi-siyah bir vücuttan oluşan bir desene bırakmaktadır. Ancak genç bireylerin bu deseni nerdeyse bir sene kalmakta ve bu balığın ‘İncili Kelebek’ diye adlandırılmasına sebep olmaktadır.
Yaşadığı sularda T. Duboisi kayalardan oluşan bir biyotopa sahiptir. ‘İncili Kelebek’ ne zaman bir tehditle karşılaşsa kaya resiflerinin arasında saklanmaya alışıktır. Vahşi hayatta, yetişkin erkekler, ağzında kuluçkaya yatan diğer türler gibi devamlı bölgeci davranmazlar. Birçok T. Duboisi küçük gruplar halinde veya tek yaşar. Doğaları gereği yiyecek aramak için sürekli gezerler. Onların besinlerinin büyük çoğunluğunu kayalar üzerinde yetişen yosunlar oluşturmaktadır. T. Duboisi daha çok 7 ile 25 metre arasındaki derinliklerde bulunduğundan, bu derinliklerdeki kayalar üzerinde oluşan algler çok fazla gür olmadığı için balıklar besin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bir kayadan başka bir kayaya devamlı hareket ederler. Onun kendine özgü habitatında kayaları kaplayan yosunlar ince bir tortu tabakasıyla kaplı olabilir. T. Duboisi sadece alg çeşitlerini değil aynı zamanda bu tortuları da sindirebilmektedir. T. Duboisi çok yemesine karşın, yediği yiyeceklerin çoğu düşük kalori değerlerine sahiptir. Mümkün olduğunca çok sindirebilmesi için bağırsağı oldukça uzundur. Mide sıvısı, balık tarafından yenen çok miktardaki yiyeceği bu geniş zaman içerisinde sindirebilmektedir.
Köken olarak, T. Duboisi bölgeci bir cichlid olmasına rağmen, bölgesi olarak savunduğu küçük bir alanda kendisine yetecek kadar yiyecek bulamayacağı için bir bölgeden diğerine hareket eder. Bir akvaryumda tutulduklarında, onların bu davranışı kısıtlı alana ve kendilerine verilen yemlerin bolluğuna adapte olur. Akvaryumda bir T. Duboisi erkeği bir bölgeyi işgal edebilir ve bunu yaparken bazı saldırgan hareketler gösterir. Dişiler ancak tankta hiç erkek yoksa bölgeci olabilirler. Böyle durumlarda tanktaki güçlü bir dişi ‘patron’ olabilir ve sanki erkekmiş gibi davranabilir. Tanka yeni bir erkek eklendiğinde bazı dişiler bu durumu kabullenmekte zorluk gösterebilirler. Eğer bir dişi uzun süre patron olmayı sürdürmüşse bu dişi bir daha hiç yumurtlamayabilir. Bu sebeple dişilerin yanında erkekleri bulundurmak en iyi çözümdür.
Daha önce de söylediğim gibi, erkekler bölgecidirler ve her erkek tanktaki küçük bir alanı sahiplenecektir. Bölgelerinin sınırlarını işaretleyebilmek için bazı cisimlere gereksinim duydukları için birbirinden tamamen bağımsız birkaç kaya kümesi oluşturmak gerekir. Eğer tankınızda üç erkeğiniz varsa, birbirinden ayrı üç kaya yığını oluşturmalısınız. Her bir erkek bu yığınlardan bir tanesini seçerek kendi bölgesi ilan edecektir. Eğer tankınızda bir tek uzun aralıksız devam eden kaya resifiniz varsa sadece en güçlü erkek tüm resifi sahiplenecek ve diğer erkekler bu güçlü erkeğin saldırılarına maruz kalacaktır. Her bir erkek yaklaşık 75 cm çapında bir bölgeye ihtiyaç duyar. Akvaryumun ölçülerine bağlı olarak, sadece birkaç erkek diğer balıklarla birlikte uyum içinde beslenebilir. Dişilerin veya genç erkeklerin sayısı önemsizdir. Dişilerin sayısını erkeklerin sayısından en az iki kat fazla tutmak en iyisi olacaktır. Benim son 200 cm uzunluğunda, 720 litre kapasiteli tankımda 2 erkeğe karşın 18 dişi bulunuyordu. Diğer bazı türleri de beslediğiniz koloni ile tutmak mümkündür ancak bu balıklar ya daha küçük ya da yakın boylarda olmalıdır.
Tanganyika Gölü’nün suyu oldukça sert ve alkalidir ve çok sabit değerlere sahiptir; örneğin bileşimi mevsimlere göre neredeyse hiç değişmez. Bu göldeki cichlidler kendilerini buradaki şartlara göre adapte etmişlerdir. Bu yüzden pH’ı yaklaşık 9, iletkenliği yaklaşık 600 microSiemens ve sıcaklığı 26,5 oC olan sularda yüzmeye alışmışlardır. Benim tecrübelerime göre suyun sertliği veya iletkenliği daha az önem taşırken, asıl önemli olan suyun pH derecesidir. Beslenilen koloniden en yüksek verimi alabilmek için akvaryumdaki suyun pH derecesi 7,8 ile 9,5 arasında olmalıdır. Eğer pH derecesi 7’nin altına inerse, T. Duboisi yaşamını zorlukla devam ettirir ve bütün hastalıklara karşı hassaslaşır. Suyun pH seviyesi 6,5 olduğu durumlarda T. Duboisi kısa süre içerisinde ölecektir. Asidik sular (pH’ı 7’den az) tuz eklenerek Tanganyika Gölü cichlidlerine uygun hale getirilebilir. Ancak bu tuz bildiğimiz sofra tuzu (NaCl) değil, karbonatlı tuzlardır. Bir miktar NaHCO (hidrojen karbonat) ve bir miktar karbonattan oluşan bir karışım suyun pH’ını 9,5 seviyelerine çıkarır. Bu karışımdan ne kadar ekleneceğine suyun iletkenliğine göre karar vermek gerekir. Bu konuda tecrübeli olmanız gerekmektedir. Bu tuzlar suda eritilmeden önce karıştırılmalıdırlar. Eğer ki gereğinden fazla eritseniz bile böyle bir karışım buffer görevi göreceğinden pH değeriniz 9,5’dan daha yüksek olmayacaktır. Diğer bir olasılık ise deniz akvaryumlarına uygun tuzlar kullanmaktır. Bunlar akvaryumcularda kolaylıkla bulunabilir. Bu tuzlar pH’ı 8,3 seviyelerine çıkaracaktır ki bu seviye T. Duboisi için yeterlidir. Bu tuzdan pH’ı 8,3 seviyelerine çıkarmaya yetecek ölçüde vermeliyiz. Suyu çok tuzlu yapmaktan kaçının. Eğer başlangıç suyunuz çok yumuşak ise sadece tuza ihtiyacınız olacaktır. Eğer suyunuz sert fakat yeterli pH’da değil ise en iyi çözüm Na/NaHCO karışımını kullanmanızdır. Suyun sıcaklığı 25 ile 27 oC arasında olmalıdır. 29 oC sıcaklığın üstü tüm Tanganyika cichlidleri için zararlıdır.
T. Duboisiyi iyi bir şekilde beslemenin en önemli kurallarından birisi de onlara verdiğimiz yemlerdir. Daha önce de söylediğim gibi, vahşi yaşamda T. Duboisi çok miktarda yiyecek yemesine rağmen bu yiyeceklerin çoğu besleyici değere sahip değildir. Bütün yiyecekler oldukça hızlı bir şekilde balığın uzun bağırsaklarında yol almaktadır. Eğer biz T. Duboisi’ ye kolayca öğütülebilen bir yiyecek verirsek içgüdüsel olarak bu yemleri olabildiğince çabuk bir şekilde tüketmeye çalışacaktır. Eğer verilen yem yumuşaksa ve kolay sindirilebilir ise bağırsağın ilk kısmında yapışkan bir kütle oluşturur. T. Duboisi (ve diğer alg yiyiciler) için bu kütle dışkı olarak atılması oldukça zor bir hal alır. Sindirim sistemi bu durum karşısında altüst olur ve başka bir şey sindiremez duruma gelir. Balığın karnı şişmeye başlar ve iştahı kesilir. Birçok hastalığa karşı hassas duruma düşer ya da Bloat hastalığından ötürü ölür. Bu sebeple asla ama asla T. Duboisinizi ya da herhangi diğer alg yiyici cichlidinizi böyle yumuşak ve kolaylıkla sindirilebilen yiyeceklerle beslemeyin. Onları asla Tubifex kurtlarıyla (ya da herhangi bir kurt çeşidiyle), kırmızı ve beyaz sivrisinek larvalarıyla veya dana yüreğiyle beslemeyin. T. Duboisi’ye verilebilecek en iyi yemlerden birisi Cyclops ya da daha az miktarda Daphniadır. Bu yemlerin arasında balıklarınızı olumsuz etkileyebilecek parazitler bulunabileceği için, bu yemler canlı şekilde verilmemelidir. Cyclopları balıklarınıza vermeden önce dondurun. En güvenilir yemler kaliteli markaların pul yemleridir. Özellikle yeşil pul yemler (Spirulina pul yemler) önerilmektedir ancak diğer türler de iyidir. Granül yemler de kullanılabilir ancak bu yemlerde de bağırsağın tıkanması riski vardır. Bu yüzden, granül yemler verilmeden önce yumuşatılmalıdır (suyun içinde bekletilerek). Böylelikle granül yemden dağılan küçük partikülleri fark edebilisiniz. Bu partiküller akvaryum canlıları tarafından yenmeyeceği için filtrasyon sisteminize ağır bir yük getirir. Avrupa ve ABD’deki birçok akvarist uzun süreli yararlar sağlayan kaliteli markaların pul yemlerine güvenmektedir. Yem konusunda diğer önemli faktör ise günlük ihtiyaçtan göreceli olarak daha az yem vermektir. Tüm yapay yemler yüksek oranda protein içerdikleri için küçük bir miktar, günlük ihtiyaçları için yeterli olacaktır.
Yetişkin T. Duboisi günde bir kez yemlenmelidir. Balık başına uygun miktarı söylemek zor olacaktır ancak balıkların bir dakika içerisinde tamamen tüketebilecekleri kadar yem verilmelidir. Eğer bir süre sonra balıklar zayıflamaya başlarsa ve yavrulamayı durdurursa biraz daha fazla yem verilebilir. Ancak çoğunlukla gereğinden fazla yem verildiği için damızlıklar giderek şişmanlamaktadır. Bu süreç, oldukça şişman ve normalden çok daha az yumurta üreten bir dişi balık ile sonuçlanmaktadır. Damızlıkların yumurtalıkları yağlı bir dokunun içerisine gömüldüğü için yumurta üretme kapasitelerini kaybetmektedirler. Erkekler ise normalden daha fazla irileşerek daha fazla saldırgan olmaya başlarlar ve tüm koloninin huzurla yaşatılması gittikçe zorlaşır. Fazla yemlemeden kaçının; eğer pul yemler tankın tabanına ulaşıyorsa fazla yemleme yapıyorsunuz demektir.
Tankın bakımı çoğunlukla sadece haftalık su değişimlerinden ibarettir. Tanktaki balık miktarına bağlı olmakla birlikte, %50 su değişimi uygun bir miktardır. Kumun üzerindeki bütün artıkları sifonlayın ve filtrenizin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin, çünkü T. Duboisi kristal berraklığındaki suları sever. Son bir tavsiye: asla doğadan yakalanan vahşi balıkları beslediğiniz koloniye eklemeyin. Şu bir gerçek ki, bu balıklar kendilerinde bulunan parazitleri sizin T. Duboisilerinize bulaştırırlar. Yeni balıklar Duboisiler tarafından ‘rahatsız edilirler’ ve yeni balıklar ortama alışamadıklarından zayıf düşerler. Bu yeni balıklar zayıf düştükçe taşıdıkları parazitler gelişir ve daha sonra sizin sağlıklı T. Duboisilerinizi de etkileyebilirler. Bu yüzden asla yeni, vahşi balıkları sizin kurulu koloninize eklemeyin. Eğer su kalitesine ve tankınızın donanımlarına önem verirseniz ve balıklarınızı doğru yemlerle beslerseniz T. Duboisi beslemenin hiçbir zorluğu yoktur. Oturmuş bir kolonide neredeyse her gün yumurtlama görebilirsiniz. Yumurta taşıyan dişileri diğer balıklarla birlikte tutabileceğiniz gibi, ayrı bir tanka da ayırabilirsiniz. Birbirileri ile kavga edecekleri için asla ağzında yumurta olan dişilerden birden fazlasını küçük bir tanka koymayın. Eğer dişi kendi haline bırakılırsa, zamanı geldiğinde yavrular serbest bırakılacaktır. Dişi daha sonra koloninin içine tekrar eklenebilir. Tanktan ayırdığınız dişi bu süre zarfında diğer balıklar tarafında unutulabilir. Dolayısıyla dişiyi tanka koyduğunuzda diğer balıkların incelemek maksadıyla etrafını sarmasıyla balığınız strese girebilir. Bunu engellemenin en iyi yolu dişiyi gece, diğer balıklar uyurken tanka eklemektir. Eğer ağzı dolu dişilerden birisini diğer balıklarla birlikte tutmaya devam ederseniz, kuluçka süresini gözetim altında tutmalısınız. Çünkü bazen dişi yavrularını diğer balıkların arasında serbest bırakmayabilir. Dört hafta sonra dişiyi başka yavru balıkların bulunduğu bir tanka koyarak ağzındaki yavruları salmasını sağlayabilirsiniz. Ya da dişiyi yavruları bırakması için kusturma yöntemiyle zorlayabilirsiniz. Ağzında yumurta olan bir dişiyi kepçe ile yakalamanın en kolay yolu bu işi gece yapmaktır. Bütün balıklar uykudayken ayırmak istediğimiz dişiyi seçip (bir fener ışığında) kepçe ile kolaylıkla yakalayabilirsiniz. Büyük üretim havuzlarında bütün dişiler 10 günde bir yakalanarak ağzında yavru olup olmadığı araştırılabilir. Eğer dişinin ağzında yavru değil de yumurta varsa geri bırakılır ve bir sonraki seferde yavrular dişinin ağzından alınabilir.
T. Duboisi bu hobiye 20 yıldır büyük katkı sağlayan çok güzel bir cichlidtir. Sonuç olarak bu küçük İncili Kelebekler, beslenmeleri için harcanan emeklere fazlasıyla değer. İyi şanslar!
Kaynak: http://www.aquariacentral.com/articles/troph.shtml
Yaşadığı sularda T. Duboisi kayalardan oluşan bir biyotopa sahiptir. ‘İncili Kelebek’ ne zaman bir tehditle karşılaşsa kaya resiflerinin arasında saklanmaya alışıktır. Vahşi hayatta, yetişkin erkekler, ağzında kuluçkaya yatan diğer türler gibi devamlı bölgeci davranmazlar. Birçok T. Duboisi küçük gruplar halinde veya tek yaşar. Doğaları gereği yiyecek aramak için sürekli gezerler. Onların besinlerinin büyük çoğunluğunu kayalar üzerinde yetişen yosunlar oluşturmaktadır. T. Duboisi daha çok 7 ile 25 metre arasındaki derinliklerde bulunduğundan, bu derinliklerdeki kayalar üzerinde oluşan algler çok fazla gür olmadığı için balıklar besin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bir kayadan başka bir kayaya devamlı hareket ederler. Onun kendine özgü habitatında kayaları kaplayan yosunlar ince bir tortu tabakasıyla kaplı olabilir. T. Duboisi sadece alg çeşitlerini değil aynı zamanda bu tortuları da sindirebilmektedir. T. Duboisi çok yemesine karşın, yediği yiyeceklerin çoğu düşük kalori değerlerine sahiptir. Mümkün olduğunca çok sindirebilmesi için bağırsağı oldukça uzundur. Mide sıvısı, balık tarafından yenen çok miktardaki yiyeceği bu geniş zaman içerisinde sindirebilmektedir.
Köken olarak, T. Duboisi bölgeci bir cichlid olmasına rağmen, bölgesi olarak savunduğu küçük bir alanda kendisine yetecek kadar yiyecek bulamayacağı için bir bölgeden diğerine hareket eder. Bir akvaryumda tutulduklarında, onların bu davranışı kısıtlı alana ve kendilerine verilen yemlerin bolluğuna adapte olur. Akvaryumda bir T. Duboisi erkeği bir bölgeyi işgal edebilir ve bunu yaparken bazı saldırgan hareketler gösterir. Dişiler ancak tankta hiç erkek yoksa bölgeci olabilirler. Böyle durumlarda tanktaki güçlü bir dişi ‘patron’ olabilir ve sanki erkekmiş gibi davranabilir. Tanka yeni bir erkek eklendiğinde bazı dişiler bu durumu kabullenmekte zorluk gösterebilirler. Eğer bir dişi uzun süre patron olmayı sürdürmüşse bu dişi bir daha hiç yumurtlamayabilir. Bu sebeple dişilerin yanında erkekleri bulundurmak en iyi çözümdür.
Daha önce de söylediğim gibi, erkekler bölgecidirler ve her erkek tanktaki küçük bir alanı sahiplenecektir. Bölgelerinin sınırlarını işaretleyebilmek için bazı cisimlere gereksinim duydukları için birbirinden tamamen bağımsız birkaç kaya kümesi oluşturmak gerekir. Eğer tankınızda üç erkeğiniz varsa, birbirinden ayrı üç kaya yığını oluşturmalısınız. Her bir erkek bu yığınlardan bir tanesini seçerek kendi bölgesi ilan edecektir. Eğer tankınızda bir tek uzun aralıksız devam eden kaya resifiniz varsa sadece en güçlü erkek tüm resifi sahiplenecek ve diğer erkekler bu güçlü erkeğin saldırılarına maruz kalacaktır. Her bir erkek yaklaşık 75 cm çapında bir bölgeye ihtiyaç duyar. Akvaryumun ölçülerine bağlı olarak, sadece birkaç erkek diğer balıklarla birlikte uyum içinde beslenebilir. Dişilerin veya genç erkeklerin sayısı önemsizdir. Dişilerin sayısını erkeklerin sayısından en az iki kat fazla tutmak en iyisi olacaktır. Benim son 200 cm uzunluğunda, 720 litre kapasiteli tankımda 2 erkeğe karşın 18 dişi bulunuyordu. Diğer bazı türleri de beslediğiniz koloni ile tutmak mümkündür ancak bu balıklar ya daha küçük ya da yakın boylarda olmalıdır.
Tanganyika Gölü’nün suyu oldukça sert ve alkalidir ve çok sabit değerlere sahiptir; örneğin bileşimi mevsimlere göre neredeyse hiç değişmez. Bu göldeki cichlidler kendilerini buradaki şartlara göre adapte etmişlerdir. Bu yüzden pH’ı yaklaşık 9, iletkenliği yaklaşık 600 microSiemens ve sıcaklığı 26,5 oC olan sularda yüzmeye alışmışlardır. Benim tecrübelerime göre suyun sertliği veya iletkenliği daha az önem taşırken, asıl önemli olan suyun pH derecesidir. Beslenilen koloniden en yüksek verimi alabilmek için akvaryumdaki suyun pH derecesi 7,8 ile 9,5 arasında olmalıdır. Eğer pH derecesi 7’nin altına inerse, T. Duboisi yaşamını zorlukla devam ettirir ve bütün hastalıklara karşı hassaslaşır. Suyun pH seviyesi 6,5 olduğu durumlarda T. Duboisi kısa süre içerisinde ölecektir. Asidik sular (pH’ı 7’den az) tuz eklenerek Tanganyika Gölü cichlidlerine uygun hale getirilebilir. Ancak bu tuz bildiğimiz sofra tuzu (NaCl) değil, karbonatlı tuzlardır. Bir miktar NaHCO (hidrojen karbonat) ve bir miktar karbonattan oluşan bir karışım suyun pH’ını 9,5 seviyelerine çıkarır. Bu karışımdan ne kadar ekleneceğine suyun iletkenliğine göre karar vermek gerekir. Bu konuda tecrübeli olmanız gerekmektedir. Bu tuzlar suda eritilmeden önce karıştırılmalıdırlar. Eğer ki gereğinden fazla eritseniz bile böyle bir karışım buffer görevi göreceğinden pH değeriniz 9,5’dan daha yüksek olmayacaktır. Diğer bir olasılık ise deniz akvaryumlarına uygun tuzlar kullanmaktır. Bunlar akvaryumcularda kolaylıkla bulunabilir. Bu tuzlar pH’ı 8,3 seviyelerine çıkaracaktır ki bu seviye T. Duboisi için yeterlidir. Bu tuzdan pH’ı 8,3 seviyelerine çıkarmaya yetecek ölçüde vermeliyiz. Suyu çok tuzlu yapmaktan kaçının. Eğer başlangıç suyunuz çok yumuşak ise sadece tuza ihtiyacınız olacaktır. Eğer suyunuz sert fakat yeterli pH’da değil ise en iyi çözüm Na/NaHCO karışımını kullanmanızdır. Suyun sıcaklığı 25 ile 27 oC arasında olmalıdır. 29 oC sıcaklığın üstü tüm Tanganyika cichlidleri için zararlıdır.
T. Duboisiyi iyi bir şekilde beslemenin en önemli kurallarından birisi de onlara verdiğimiz yemlerdir. Daha önce de söylediğim gibi, vahşi yaşamda T. Duboisi çok miktarda yiyecek yemesine rağmen bu yiyeceklerin çoğu besleyici değere sahip değildir. Bütün yiyecekler oldukça hızlı bir şekilde balığın uzun bağırsaklarında yol almaktadır. Eğer biz T. Duboisi’ ye kolayca öğütülebilen bir yiyecek verirsek içgüdüsel olarak bu yemleri olabildiğince çabuk bir şekilde tüketmeye çalışacaktır. Eğer verilen yem yumuşaksa ve kolay sindirilebilir ise bağırsağın ilk kısmında yapışkan bir kütle oluşturur. T. Duboisi (ve diğer alg yiyiciler) için bu kütle dışkı olarak atılması oldukça zor bir hal alır. Sindirim sistemi bu durum karşısında altüst olur ve başka bir şey sindiremez duruma gelir. Balığın karnı şişmeye başlar ve iştahı kesilir. Birçok hastalığa karşı hassas duruma düşer ya da Bloat hastalığından ötürü ölür. Bu sebeple asla ama asla T. Duboisinizi ya da herhangi diğer alg yiyici cichlidinizi böyle yumuşak ve kolaylıkla sindirilebilen yiyeceklerle beslemeyin. Onları asla Tubifex kurtlarıyla (ya da herhangi bir kurt çeşidiyle), kırmızı ve beyaz sivrisinek larvalarıyla veya dana yüreğiyle beslemeyin. T. Duboisi’ye verilebilecek en iyi yemlerden birisi Cyclops ya da daha az miktarda Daphniadır. Bu yemlerin arasında balıklarınızı olumsuz etkileyebilecek parazitler bulunabileceği için, bu yemler canlı şekilde verilmemelidir. Cyclopları balıklarınıza vermeden önce dondurun. En güvenilir yemler kaliteli markaların pul yemleridir. Özellikle yeşil pul yemler (Spirulina pul yemler) önerilmektedir ancak diğer türler de iyidir. Granül yemler de kullanılabilir ancak bu yemlerde de bağırsağın tıkanması riski vardır. Bu yüzden, granül yemler verilmeden önce yumuşatılmalıdır (suyun içinde bekletilerek). Böylelikle granül yemden dağılan küçük partikülleri fark edebilisiniz. Bu partiküller akvaryum canlıları tarafından yenmeyeceği için filtrasyon sisteminize ağır bir yük getirir. Avrupa ve ABD’deki birçok akvarist uzun süreli yararlar sağlayan kaliteli markaların pul yemlerine güvenmektedir. Yem konusunda diğer önemli faktör ise günlük ihtiyaçtan göreceli olarak daha az yem vermektir. Tüm yapay yemler yüksek oranda protein içerdikleri için küçük bir miktar, günlük ihtiyaçları için yeterli olacaktır.
Yetişkin T. Duboisi günde bir kez yemlenmelidir. Balık başına uygun miktarı söylemek zor olacaktır ancak balıkların bir dakika içerisinde tamamen tüketebilecekleri kadar yem verilmelidir. Eğer bir süre sonra balıklar zayıflamaya başlarsa ve yavrulamayı durdurursa biraz daha fazla yem verilebilir. Ancak çoğunlukla gereğinden fazla yem verildiği için damızlıklar giderek şişmanlamaktadır. Bu süreç, oldukça şişman ve normalden çok daha az yumurta üreten bir dişi balık ile sonuçlanmaktadır. Damızlıkların yumurtalıkları yağlı bir dokunun içerisine gömüldüğü için yumurta üretme kapasitelerini kaybetmektedirler. Erkekler ise normalden daha fazla irileşerek daha fazla saldırgan olmaya başlarlar ve tüm koloninin huzurla yaşatılması gittikçe zorlaşır. Fazla yemlemeden kaçının; eğer pul yemler tankın tabanına ulaşıyorsa fazla yemleme yapıyorsunuz demektir.
Tankın bakımı çoğunlukla sadece haftalık su değişimlerinden ibarettir. Tanktaki balık miktarına bağlı olmakla birlikte, %50 su değişimi uygun bir miktardır. Kumun üzerindeki bütün artıkları sifonlayın ve filtrenizin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin, çünkü T. Duboisi kristal berraklığındaki suları sever. Son bir tavsiye: asla doğadan yakalanan vahşi balıkları beslediğiniz koloniye eklemeyin. Şu bir gerçek ki, bu balıklar kendilerinde bulunan parazitleri sizin T. Duboisilerinize bulaştırırlar. Yeni balıklar Duboisiler tarafından ‘rahatsız edilirler’ ve yeni balıklar ortama alışamadıklarından zayıf düşerler. Bu yeni balıklar zayıf düştükçe taşıdıkları parazitler gelişir ve daha sonra sizin sağlıklı T. Duboisilerinizi de etkileyebilirler. Bu yüzden asla yeni, vahşi balıkları sizin kurulu koloninize eklemeyin. Eğer su kalitesine ve tankınızın donanımlarına önem verirseniz ve balıklarınızı doğru yemlerle beslerseniz T. Duboisi beslemenin hiçbir zorluğu yoktur. Oturmuş bir kolonide neredeyse her gün yumurtlama görebilirsiniz. Yumurta taşıyan dişileri diğer balıklarla birlikte tutabileceğiniz gibi, ayrı bir tanka da ayırabilirsiniz. Birbirileri ile kavga edecekleri için asla ağzında yumurta olan dişilerden birden fazlasını küçük bir tanka koymayın. Eğer dişi kendi haline bırakılırsa, zamanı geldiğinde yavrular serbest bırakılacaktır. Dişi daha sonra koloninin içine tekrar eklenebilir. Tanktan ayırdığınız dişi bu süre zarfında diğer balıklar tarafında unutulabilir. Dolayısıyla dişiyi tanka koyduğunuzda diğer balıkların incelemek maksadıyla etrafını sarmasıyla balığınız strese girebilir. Bunu engellemenin en iyi yolu dişiyi gece, diğer balıklar uyurken tanka eklemektir. Eğer ağzı dolu dişilerden birisini diğer balıklarla birlikte tutmaya devam ederseniz, kuluçka süresini gözetim altında tutmalısınız. Çünkü bazen dişi yavrularını diğer balıkların arasında serbest bırakmayabilir. Dört hafta sonra dişiyi başka yavru balıkların bulunduğu bir tanka koyarak ağzındaki yavruları salmasını sağlayabilirsiniz. Ya da dişiyi yavruları bırakması için kusturma yöntemiyle zorlayabilirsiniz. Ağzında yumurta olan bir dişiyi kepçe ile yakalamanın en kolay yolu bu işi gece yapmaktır. Bütün balıklar uykudayken ayırmak istediğimiz dişiyi seçip (bir fener ışığında) kepçe ile kolaylıkla yakalayabilirsiniz. Büyük üretim havuzlarında bütün dişiler 10 günde bir yakalanarak ağzında yavru olup olmadığı araştırılabilir. Eğer dişinin ağzında yavru değil de yumurta varsa geri bırakılır ve bir sonraki seferde yavrular dişinin ağzından alınabilir.
T. Duboisi bu hobiye 20 yıldır büyük katkı sağlayan çok güzel bir cichlidtir. Sonuç olarak bu küçük İncili Kelebekler, beslenmeleri için harcanan emeklere fazlasıyla değer. İyi şanslar!
Kaynak: http://www.aquariacentral.com/articles/troph.shtml
ekol 17 hava sorunu..
Suat bey pervane takımının fiyatı ne kadar acaba.şuanda filtremi kompçıkarttım iç filtreyle idare ediyorum.beni bilgilendirirseniz sevinirim.
Suat bey pervane takımının fiyatı ne kadar acaba.şuanda filtremi kompçıkarttım iç filtreyle idare ediyorum.beni bilgilendirirseniz sevinirim.
iç filtre önerisi
Ben kendi 120 lt tankımda atman f-103(1000 lt) kullanıyorum debi ayarı var şu an en kısıkta tam yeterli geliyo.sizin 57 lt akvaryum için söyledikleriniz baya bir yüksek gelir.sizin için en idaal filtre atman AT102 (500 lt) AT101 (350 lt) f301 (230lt) olabilir.
Ben kendi 120 lt tankımda atman f-103(1000 lt) kullanıyorum debi ayarı var şu an en kısıkta tam yeterli geliyo.sizin 57 lt akvaryum için söyledikleriniz baya bir yüksek gelir.sizin için en idaal filtre atman AT102 (500 lt) AT101 (350 lt) f301 (230lt) olabilir.
ekol 17 hava sorunu..
[QUOTE=suat]Birkan bey
Aynı sorun benım ekol 17 filitredede mevcut sizinkisinin sorunu düzeldi mi?
Ben aldığım yerle konuştum milin takıldıgı yerdeki contalardan kaynaklandıgını soylediller. Pervane kısmını söktüğümüzde mılın takılı olduğu papucların mil ile beraber cıkmaması gerekiyormuş eğer cıkıyorsa papuclar ufak olduğu için boşluk yapıyor mıknatısta yapışma yapıyor dediler. Aldığım yer bana papuç gondereceklerdi 1 ay oldu hala gönderecekler (burdan kendilerini kınıyorum). Papuçlar gelince deneyip göreceğiz gercektende sorun papuçlardanmı...
[/QUOTE]
[QUOTE=suat]Birkan bey
Aynı sorun benım ekol 17 filitredede mevcut sizinkisinin sorunu düzeldi mi?
Ben aldığım yerle konuştum milin takıldıgı yerdeki contalardan kaynaklandıgını soylediller. Pervane kısmını söktüğümüzde mılın takılı olduğu papucların mil ile beraber cıkmaması gerekiyormuş eğer cıkıyorsa papuclar ufak olduğu için boşluk yapıyor mıknatısta yapışma yapıyor dediler. Aldığım yer bana papuç gondereceklerdi 1 ay oldu hala gönderecekler (burdan kendilerini kınıyorum). Papuçlar gelince deneyip göreceğiz gercektende sorun papuçlardanmı...
[/QUOTE]
Suat bey sorunum hala düzelmedi! allahtan beslediğim balık sp gayet dayanıklılar suyum bir temiz oluyo elektrik gidip geliyo tekrardan bulanıyo 2 günden beri dış filtrem çalışmıyodu az önce tekrar takayım dedi, yeniden içindeki suyu boşalttım tekrar akvaryumdan su bastım içine yine çalışmadı biraz salladım tık yok! sonra üstüne bir yumruk attım ne hikmetse çalışmaya başladı
galiba bendeki sorunda içindeki milden kaynaklanıyo.tek mağdur ben değilmişim burdan yetkililere sesleniyorum inşallah yardımcı olurlar.elektirik gidip gelcek diye aklım cıkıyo!!

SON MESAJLAR
- Koi Havuzu Frkn, 23:17
Sazansıgiller - Akvaryum Camım Kırıldı ebt06, 22:57
Yeni Üye Forumu - 80x40x40h Akvaryum İçin Sessiz Filtre Önerisi UEK, 22:54
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Akvaryuma Tasarım Önerileri İsmail_194606946, 22:43
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Yeni 56 Litrelik Nano Deniz Akvaryumu coolbites, 22:32
Deniz Akvaryumları Genel - Japon Balığım Hamile Mi? Karidesci14, 22:11
Yeni Üye Forumu - Tilki Kuyruğu Çürüyor Ehtiyar, 21:37
Bitki Türleri ve Bakımı - Akvaryumum Yeterli Mi? koraykbl, 21:34
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Önerisi Farukden, 21:33
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Cam Kesmenin Zorluğu Hasan öncü, 21:09
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Kh Nasıl Düşürülür? giyotyn, 19:51
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Balığımın Üstünde Beyaz Salyamsı Bir Sıvı Var lokii18, 18:26
Yeni Üye Forumu - Artemi Çıkartmak İçin En İyi Yol? koraykbl, 18:17
Diğer Tatlı Su Canlıları - Dış Filtre Dizilim nejalt, 18:02
Yeni Üye Forumu - Salyangoz Yavrusu Bu Ne Tataaa4325, 17:29
Yeni Üye Forumu - Beta Ve Akvaryum Önerisi koraykbl, 17:22
Yeni Üye Forumu - Melek, Çöpçü Ve Cüce Vatoz 1BETA2, 17:13
Güney Amerikan Cichlidleri Tanıtımı - Yeni Kurulum Sorunu (bitkili Akvaryum) Suat42, 16:32
Yeni Üye Forumu - Ciklet Dekordan Çıkmıyor AtlasPoyraz, 15:01
Yeni Üye Forumu - Ciklet Balığımda Kararma Sorunu Tatar7587, 14:44
Yeni Üye Forumu - Balığımın Ağzında Yavrular Var Ne Yapmalıyım? ismivil, 14:37
Canlı Doğuranlar - Çizik Dolu Ön Cam Değişimi XNevermore, 13:17
Akvaryum ve Kapak Yapımı - 200 Litre Akvaryum İçin Bütün Sorularım Ehtiyar, 13:07
Güney Amerikan Cichlidleri - Akvaryum Suyu Mithat Emre Pehl, 12:39
Yeni Üye Forumu - Bitkili Akvaryum Tavsiye AmatorBetaci, 08:46
Yeni Üye Forumu - Filtre Seçimi yagiz.sonmez, 03:26
Filtreleme Seçenekleri - 100 Watt Mı 150 Wattmı Discus? Hoppala, 03:26
Isıtma ve Soğutma Sistemleri - Trans Genetik Tetra Önerileri Olan Var Mı Azer63, 02:55
Yeni Üye Forumu - Balık Ve Filtre Önerebilir Misiniz Azer63, 02:46
Yeni Üye Forumu - Bu İki Filtreden Hangisi Daha İyi? xellence07, 02:31
Yeni Üye Forumu - 80.40.50 Akvaryum xellence07, 02:28
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Armatür Önerisi Jotunheim, 02:01
Yeni Üye Forumu - 👋 Yeni Gelenler Buradan Merhaba Desin taylanm, 01:35
Yeni Üye Forumu - Görseldeki Balık Cüce Vatoz Mu? oguzozt, 00:04
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Taş Üzerindeki Moss Benzeri Bitki Leof, 23:40
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Yengeç Mi Karides Mi Kerevit Mi CoryCory, 23:34
Akvaryum Tanıtımı - Ternapi Küçük Bir Su Birikintisi ternapi, 23:31
Akvaryum Tanıtımı - Isıtıcı Önerisi JapoJupo, 22:23
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Akvaryum Hk. yemrekozenn, 21:38
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 150 Litre Naçizane Malawi Tankım okangulmez, 21:16
Akvaryum Tanıtımı - Vatozumun Kuyruğu Yok Ahmett455, 21:06
Hastalıklar ve İlaçlar - 🐠 Güncel — Balığım Hamile Mi? Ne Zaman Doğurur? User0607, 21:05
Canlı Doğuranlar - Akvaryum Işıklandırma Jotunheim, 20:27
Bitki Akvaryumları Genel - Yeni Karides Akvaryumu İçin Önerileriniz Erkay0, 19:46
Omurgasızlar - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin Abdullah929, 19:35
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - 50x20x25 emreksk, 18:40
Akvaryum Tanıtımı - Toplanan Taşlar Akvaryuma Kullanılabilir Mi? Erbetta, 18:32
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Malawi Ciklet İle Başlıyorum ElitKoylu, 15:00
Yeni Üye Forumu - Armatür İçin Detay Bilgi İhtiyacı AlperKahveci, 14:55
Yeni Üye Forumu - Hangi Artemiayı Almalıyım? scorpion26, 13:54
Diğer Tatlı Su Canlıları
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Albino Heckelii (damızlık Altı Ve Damızlık Koloni) brk-krnc 23:28
- Peruvian Peru Altum Melek Damızlık (10-11-12cm) brk-krnc 23:28
- Sera Flora Nature FULL RED MEHMET 23:16
- Albino Full Red Mega Dorsal Mükemmel Kalitede FULL RED MEHMET 23:16
- L144 Longfin Mavi Göz Vatozlar FULL RED MEHMET 23:16
- Akvaryum Sıfır Sump Filtre FULL RED MEHMET 23:16
- Taiwan - Galaxy - Deep- Scr nomercy 23:10
- Yavruluk Sıfır vedat79 22:44
- Co2 Tüp ,akvaryum Malzemeleri Vs Güncel hll_aquascaping 22:37
- Karışık Bitki Kumu Takasta Olur!! ozgurnez 22:25
- Dere Kumu - Karides_vatoz Yuvası- Yeşil Su osmandbnl 22:04
- Fluval C2 Power Filter Askı Filtre osmandbnl 22:04
- Blyxa Japonica osmandbnl 22:04
- L046 Genc Baliklar mkale 21:31
- Super Red Pleco Damızlık Altı Çiftler Tuby 21:21
- 2 Adet Yetişkin Melek Tuby 21:21
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 21:04
- Özel Tür Lepistes, Karidesler, Vatoz, Bitkiler reano 21:04
- Saz braweheart 20:45
- Caridina Ve Neocaridina Karidesler, Poso Salyangoz Oquanus 20:23
- Similis-speciosus Ve Caudopunctatus erdo_bg 20:05
- Red Tail Lepistes+cüce Vatoz+anubias+ekipman umutuyar 19:36
- Hakiki Doğal Katkısız Yeşil Su -micro Kurt umutuyar 19:36
- [60x40x40 ]bitkili Akvaryum Balıklar İle Birlikte. mrokumus 18:27
- Çok Uyguna Sıfır 500ml Seachem Phosphorus Gübreler TayfunSylkn 18:05
- Eheim Liberty 130 Ve Substrat Pro Kartuş Aporetti 17:25
- Galaxy Rasbora / Cpd Yavrularim Satiliktir Aquacoholic 17:05
- Dev Su Marulu (pistia) Ugur79 16:44
- Amazon Frogbit Ugur79 16:44
- Tam Set Lüks Akvaryum ozan_1903 16:06
- Marina Pilli Dip Süpürgesi /ithal Akvaryum... egemenc 15:43
- Artemia Masrafınzı Düşürecek Yem Microfex Hediyeli Rafayel 14:20
- Cüce Vatoz Yavrular gürkanbey 13:58
- 1 Adet Blackten Gelme Dişi Gold Ramirezi 250tl yamansengonca 13:54
- Güncellenecek. Malzeme İlanıdır. yamansengonca 13:54
- Hb White Lep,tül Melek,fern,trident,tiger Lotus metsi 13:45
- Low Tech Ve High Tech Bazı Bitkiler hll_aquascaping 13:42
- Kök Çeşitleri (güncel) hll_aquascaping 13:42
- Blood Mary Karides(analaşmalı Kargo Mevcut) hll_aquascaping 13:42
- Çeşitli Malzemeler Koksal Gurkan 13:37
- Askı Filtre, Armatür, Lily Pipe Ve Yati Kökü Thunderbird 13:34
- Thumbi West Yavruları iesiringu81 13:25
- Bitki Çeşitleri emreemin 13:16
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 13:16
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 13:16
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 13:16
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 13:16
- Eheim Professionel 4+ egedin 12:20
- Amazon Hançerleri kerem1135 11:54
- F1 Black Camerun Ve F1 Chaitika Goldlar DiscusTurk 11:26
KULLANICILAR
- 151 Online Kullanıcı, 82 Üye
Online Kullanıcılar
Jotunheim,
ebt06,
Akax,
şansal,
Mollabey,
simsela,
XAli,
egedin,
efsane07,
Emirrztrk,
urzais,
orkunatalay,
Bolubalik,
e_atila,
oguzozt,
lokii18,
Azizdurdenn,
MaviMelek,
berkselim,
AtlasPoyraz,
brk55,
emregnydn,
B.Erdinc,
AlperKahveci,
AliEren,
mrah,
caglard,
demdemdemir,
Burak PEKDEMİR,
Koksal Gurkan,
Kortanz,
Oquanus,
Chtt,
Mustafa5552,
gorkemsimsek,
haerg,
cetincanokemen,
karaeskii,
ozan_1903,
Sarapla,
UEK,
Farukden,
ternapi,
aydins74,
platinium,
dnvtcrln,
orbaykocc,
Ehtiyar,
Sidaar,
seyfiii,
tnrglc,
neomeo,
omerb,
Atesufuk,
GhostKoi,
User0607,
celikcem,
mrokumus,
Neodim33,
Narval,
Furkan196309,
F4iLuR3,
ThanatoZek,
berkyilmaz,
Dağhansoykan,
Bysam,
Suat42,
Erkay0,
mitii,
hll_aquascaping,
Cmhr,
uur__,
ahmetfiratozkaya,
kimlanbu,
inatci37,
semih058,
corax,
OrhunKadir,
Ers1905,
deepblue.tr,
İsmail_194606946,
vedat79,
sardasert,
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.