ÖZELLİKLER

BİLGİLER
İMZA
AHMET ARDAL
ÇAĞRI İLBAN
Automatic Aquarium Control System
Otomatik Akvaryum Kontrol Sistemi
SON 7 MESAJI
Programlama konusu çok uzun yazılar ve bir çok uygulama şeklinde ele alınmalı. Kullandığımız C dilini malesef internetten makalelerle öğretemeyiz.
Elbetteki bu alanda bir makale ile sizlere fayda sağlamak isteriz fakat bu tip paylaşımlar için farklı forum siteleri mevcut bunun yerinin burası olmadığını düşünüyoruz.
Elbetteki bu konuda belli bir bilgi birikimine sahip olan arkadaşlar bu tip bir sistemin tasarımını yapmaya karar verdiğinde bir çok sorunla karşılaşacaktır. Bizde ozaman elimizden geldiğince yardım ederiz. Birileri bu konuda gayret etmeliki bizde o gayreti görüp bilgimizi paylaşalım.
Bahadır Bey, sizin sorunuza gelince, su seviyesi sensörü olarak resimlerde de görebileceğiniz gibi sistemin kutusunun yanında siyah bir çubuk var. O çubugun üzerindeki iletken noktalar bize su seviyesi ile ilgili analog bir değer üretiyor. Bizde bunu dijitale çevirip kullanıyoruz.
Bu konuyu tartışma ortamına çevirmek istemezdik fakat eleştirilerinize cevap hakkı doğdu.
Daha öncede belirttiğimiz gibi burası bir akvaryum forumu. Tankın güzelliği, dekorasyon, kutunun dış görünüşü gibi şeyler tabiki sizlerin daha iyi anladığı ve ilk etapta gözünüze çarpan noktalar. Fakat bizim amacımız bu değildi.Biz sadece sistemin çalısabilirliğini test için bir tank ve kutu yaptık.
Zaten mühendisin yapması gereken sistemin elektronik ve yazılım kısmının tasarımıdır. Bizim projede övündüğümüz ve savundugumuz kısımda o zaten. Dış görünüş bizim için önemli değil bunlar uğraş ve biraz el becerisi gerektiren tekniker detayları.
Malesef üzülerek belirtiyoruz ki, sistemle ilgili yazılanlar bile tam okunmamış. Sistem 2 ayda bitirildi. Yani üzerinde 1 yıl uğraşılmadı. Sadece 1 yıl süreyi sistemle ilgili kendi aramızda konuştuğumuz "buda olsun sunuda koyalım" gibi konuşmalar oluşturuyordu. İşe başlangıç ve bitirme zamanı soğutucuda dahil 2 aydır. Sistemimizdekilerin hepsini 400ytlye mal ettik. Daha ucuza daha iyisini yapabilcek biri varsa kesinlikle en içten dileklerimizle tanışmak istiyoruz.
Yazılım dilide sadece ingilizce degil, türkçe dil secenegide var menüden secebiliyorsunuz. Bu noktayıda kaçırmış olabilirisiniz. 2 dil seceneginin olması sistemin bir eksisi olamaz. Büyük düşündügünüzde Türkçe ile hem kendi ülkenize hemde evrenselliği bir kişi dısında herkes tarafından kabul edilmiş İngilizce ile başka ülkelerede hitap edebilmeli.
Ayrıca bir genel mantık varki onu anlamak cok güç. Burada olan bazı projelerden esinlendigimiz çok dogru fakat bu durum minnet borcumuzu "hadi bakalım bütün kodlar devre şemaları sizin" diyerek ödenmez.
Sistem yapanındır ve tüm hakları saklıdır. Gönül isterki denildiği 2 ay gibi sürede sizlerde böyle bir proje cıkartın ve o yiğitliği gösterip projenizin tüm detaylarını açın. Keske bizim gibi bir kaç kişi daha böyle bir projeye başlasada takıldıgı yerde yardımcı olsak. Bizde onlardan yardım alsak. Paylaşma ortamı böyle olur. Mesela siz fon yapan birini gördüğünüzde, sizde yapmak istiyorsanız gidip o emek çeken arkadaşa diyormusunuzki, "malzemeleri ben alayım sen banada aynısından yap, yapım aşamasında karşılastıgın sorunlar beni ilgilendirmez". İşte bu sömürme zihniyetinden başka bir şey degildir. Hangi straforu hangi derzi kullandınız, havyaylamı eritiyoruz straforu kaşığı ısıtıp mı? Kaç kat boya sürmek gerekir gibi sorunlardan tamamen soyutlamış oluyorsunuz kendinizi. Bu örnegi bu konuya uyarlayın, malesef istenilende aynen bu.
Bu noktadan sonra umuyoruzki, hani lafla peynir gemisinin yürümediği gibi, belkide artık yapılan işle cevap vermenin daha manedar oldugu anlasılır. Kim bilir belki, fon yapmakta olduğu gibi, sarı prenses yavrulatmak gibi rekabet ortamı doğar. Bizde eksiklerimizi uygulamalı görerek daha iyi şeyler ortaya koyabiliriz.
Akvaryum sadece yapılan teknik işin göstermesi amacıyla kullanıldı. Bu haliyle zaten kullanmayı planlamadık. Oyuzden 50 litre bizim için idealdi.
Yaptığımız işi burada paylaşmamızın sebebi zaten sizlere ilham kaynağı olmasıydı. Sistemin görünen kısımları zaten bizim tasarımımız diyemeyiz. Herkese haksızlık olur. Filtre sistemi, ışık tertibatı, hatta belkide su soğutucunun iç dizaynı...
Fakat elektronik ve yazılım kısmında daha önce sitede paylaşılanların alakası olmadığını söyleyebiliriz. Elbetteki onların yaptıklarını inceledik minnettarız, fakat sistemin detaylarını, kodlarını, devre şemasını paylaşmamamız bizim sizlere haksızlık ettiğimiz anlamına gelmemeli.
Daha önce yapılanlar görünüş olarak daha tefaruatlı ve detaylı olabilir. Tabi burası bir akvaryum forumu olduğundan böyle anlaşılması çok doğal. Ama teknik bilgisi olanlar eminimki demek istediğimizi daha iyi anlayacaklardır.
Proje detaylarını açmayı düşünmüyoruz çünkü ciddi bir emek verdik. Genelde bu tip projelerde, ilgili arkadaşlar bilirler, piyasada var olan projelerin birleştirilmesinden büyük bir proje çıkartılır, taklit yoluna gidilir. Fakat neredeyse her şeyi sıfırdan yaptığımız için proje detaylarını paylaşmayı düşünmüyoruz.
Evet tahminleriniz kısmen doğru yönde, sistem 4 röleyle soğutucu, ısıtıcı, ışık gibi eklentileri kontrol ediyor. Ekranımız karakter lcd, yani grafik lcd değil. Kullandığımız sıcaklık sensörüde LM35.
Resimler eklendi umarım birazda olsa merakınızı giderebilmişizdir =)
Herkese merhaba;
Bizler (Ahmet ARDAL, Ender PİYALE ve Çağrı İLBAN) Elektronik Mühendisliği 3. sınıfı bitirmiş mühendis adayları olarak 2 ay gibi kısa bir sürede tamamı DIY denebilecek bir proje gerçekleştirdik ve bunu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Yaklaşık 1 senedir planladığımız bir projeyi gerçekleştirdik ve bunu sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Sistem, akvaryumun su seviyesini izleyebilmekte, akvaristin sisteme girdiği parametrelere göre akvaryum ışıklarını istenen saatlerde açık tutup diğer saatlerde kapatabilmekte, yine istenen saatlerde belirtilen miktarda yemleme yapabilmekte ve soğutucu-ısıtıcı eklentileriyle suyun sıcaklığını istenen derecede tutabilmektedir. Ayrıca akvaryumun içindeki filtre sistemi, balıklar için gereken su değerlerini uzun süre koruyabilmektedir. Sistem, İngilizce ve Türkçe olarak kullanılabilen, kullanıcı dostu menüsüyle kullanıcılara kolay ve erişilebilir bir arayüz sunmaktadır.
Projemiz aynı zamanda Doğuş Üniversitesi IEEE (Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) öğrenci kolunun 29 Mayıs 2008 tarihinde gerçekleştirmiş olduğu Projistor 2008 proje yarışmasında, diğer üiversitelerden gelen yarışmacı arkadaşların bitirme projeleri arasında dereceye girmiş ve 3.’lük ödülüne layık görülmüştür.
Birazda projemizin detaylarından bahsedelim.
Projeyi genel olarak 2 parçaya ayırabiliriz. Birincisi her şeyi DIY olarak yaptığımız donanım kısmı (akvaryum, sensörler, ışıklandırma, yem makinası, soğutucu, elektronik devre gibi...) İkincisi ise yazılım kısmı. Donanım kısmından daha çok yazılm kısmı önemli olan nokta çünkü kullanılan 18 serisi PIC Mikrokontrolörün (genel olarak işlemci denilebilir) içine bütün işleri paralel olarak yürütebilmesi için küçük çaplı bir “işletim sistemi” yazıldı.
Malesef zaman kısıtından dolayı projenin gelişim aşamalarında resim çekmeyi ihmal ettik. Elimizdeki resimleride uygun sırayla sizlerle paylaşıyoruz.
İlk önce akvaryumun iç filtre sistemiyle birlikte bilgisayarda 3 boyutlu çizimi yapıldı. Gerçekleştirilen projede akvaryum boyutları 50*40*35(h). 40 cm derinliğin 10cmlik kısmı filtre için ayrıldı. Beslenecek canlılar için ayrılan bölüm 50 litre. Filtre sistemi akvaryum içi sump mantığı ile yapıldı. Filtre sisteminin çalışmasını gözlemleyebilmek için, sistemi kamufle etmedik.
Akvaryumun kapağı içinse polikarbondan kapak yaptık ve 2 tane 18W florasanı aliminyum folyo ile birlikte akvaryuma monte ettik.
Yem için yazılım hazır fakat donanım olarak zamanımız olmadığından gerçekleyemedik. Yem makinamız donanımı yapıldığında 2 ayrı yemi istenilen saatte istenildiği miktarda akvaryuma boşaltabilecek ve her türlü yem ile de çalışabilecek durumda olacaktır.
Su seviyesini bir sensör yardımı ile kontrol edip belli bir seviyenin üstüne çıktığında ve altına indiğinde uyarı alabiliyoruz. Selonoid valf kullanarak su seviyesini de istenilen seviyeler arası tutabiliriz.
Projemizin kontrol ünitesinin bir kaç resmini de aşağıda görebilirsiniz.
SON MESAJLAR
- Beta Nın Kuyruğundaki Kırmızı Şeyler Nedir ? Ozanergun, 12:45
Yeni Üye Forumu - Balık Arayışı.. BETA.4, 12:36
Güney Amerikan Cichlidleri - Dış Filtre Önerisi AtlasPoyraz, 12:26
Yeni Üye Forumu - Beta Yaşlılık.. AtlasPoyraz, 12:25
Hastalıklar ve İlaçlar - Hobiye Geri Dönüş Görüşlerinizi İstiyorum Eminator, 12:09
Labirentliler - Beta Genel Bilgi Eminator, 12:07
Yeni Üye Forumu - Bu Ne Yosunu 52MaviGolge, 10:59
Hastalıklar ve İlaçlar - Balığımın Hastalığı Var Mı ahmetfiratozkaya, 10:20
Yeni Üye Forumu - Apistogramma Cacatuoides Triple Red German Bred AtlasPoyraz, 10:17
Akvaryum Tanıtımı - Astronot Ve Severumlar İçin Vitamin Tavsiyesi Carcharodon, 10:08
Yeni Üye Forumu - Dış Filtre Dizilim nejalt, 09:52
Yeni Üye Forumu - Pipo Filtre Öneri BLCL, 09:31
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Akvaryumda Bitki Yetiştiremiyorum mutlubaba, 09:12
Yeni Üye Forumu - 60p Tiny World Scape TayfunSylkn, 09:11
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryumda Su Bazlı Akrilik Boya Kullanımı Hidro Dinamik, 08:47
Yeni Üye Forumu - Lepistes Tür Değişimi efeunald, 08:27
Akvaryumcu Önerileri ve Duyuruları - 300 Lt Akvaryum Monster Öneri EfeAkgun, 05:38
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Lepistesim Dişimi Erkekmi brk55, 02:42
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Dry Start Method Montecarlo Neden Kahverengileşti omer09, 02:31
Bitki Akvaryumları Genel - Armatür Önerisi melih547, 01:26
Yeni Üye Forumu - Beta Balığımın Cinsiyetini Belirleyemiyorum Ozanergun, 01:06
Yeni Üye Forumu - Electric Blue Acara İle Yaşayan/yaşayamayan Türler Mustafa Yücel, 00:05
Güney Amerikan Cichlidleri Tanıtımı - Mikro Walstad Kurulumu NightWist, 00:00
Akvaryum Tanıtımı - Yati Kökü Salınım tayfunoz, 23:53
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Dekorasyonu Muhammed demir, 23:40
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Tilki Kuyruğu Çürüyor Tataaa4325, 23:24
Bitki Türleri ve Bakımı - Ramshorn Ve Lotus Avoure, 23:16
Omurgasızlar - Su Üzerindeki Tabakanın Sırrı Çözüldü hakancakir, 22:51
Akvaryum Bilimi - Beyaz Nokta Buraktek., 22:51
Hastalıklar ve İlaçlar - Oranda Kovalamaca TurkiyemUgruna, 22:39
Sazansıgiller - Test Kiti Tavsiyesi ? hakancakir, 22:26
Işık CO2 ve Ekipmanlar - siyah bazalt kum ve bulanıklık sorunu Özgür.., 22:17
Malzemeler ve Yemler Forumu - Yeni Kurulum Tuzlusu Akvaryumu refikonuroral, 22:15
Deniz Akvaryumları Genel - Blackwater Denemem Gurit, 22:09
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Aktif Karbon Suyu Siyahlaştırdı koraykbl, 21:59
Hastalıklar ve İlaçlar - Balığım Ölüyor :( Ne Yapmalıyım koraykbl, 21:55
Yeni Üye Forumu - Pigme Çöpçu İle Karides Yaşarmı UEK, 21:49
Yeni Üye Forumu - Ne Besleyeceğim Karar Veremedim. UEK, 21:43
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Apistogramma Cacatuoides Tankı emreksk, 21:28
Akvaryum Tanıtımı - Japonun Neyi Var+ Genel Sorularım koraykbl, 20:53
Sazansıgiller - Lepistesim Erkekmi Dişimi Mert aybey, 20:53
Yeni Üye Forumu - Eba Ve Mücevher Beraber Yaşarmı Mustafa Yücel, 20:39
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 80 Cm Yükseklik Bitki Ehtiyar, 20:23
Bitki Akvaryumları Genel - Mavi-yeşil Yosun Problemi Bvarisli, 20:20
Yosun - Moli Beslenmesi Alican altintarı, 19:31
Yeni Üye Forumu - Akvaryumda Bakteri Kültürü Oluşturma EmreTRk, 19:16
Akvaryum Bilimi - Power Led Driver Seçimi Ve Güç Hesaplaması efesutcu44, 18:47
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Balıkların Sagliklimi yemrekozenn, 18:32
Hastalıklar ve İlaçlar - Low- Tech Bitki Önerisi osmang, 18:00
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Şelale Filtre Seçimi UEK, 17:56
Yeni Üye Forumu
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Eheim 2228, Sunsun Hw-302 Dış Filtreler nevzatc 13:04
- Aqua Clear 50 Askı Filtre Ve Cam Lily Pipe Thunderbird 12:43
- Neolamprologus Caudopunctatus Çiftler Özşahin 12:31
- Cyprichromis Leptosoma Kitumba Özşahin 12:31
- Yavru Cüce Vatoz DenizOlsam 12:18
- L144 Mavi Göz Tül Kuyruk Yavruları DenizOlsam 12:18
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 11:59
- Özel Tür Lepistes, Karidesler, Vatoz, Bitkiler reano 11:59
- Eheim Universal 1262 - Eheim Reeflex 350 Hiko 11:58
- Creaqua Firefly V2 150cm 100watt Ayaklı Armatür Hiko 11:58
- Genç Yerli Halfmoon Ve Yetişkin İthal Betta Çeşitl betta.ist 11:43
- Bloody Mary & Mavi Melek Karides betta.ist 11:43
- Caridina Ve Neocaridina Karidesler, Poso Salyangoz Oquanus 11:19
- Eheim Professionel 4+ egedin 11:09
- Hb White Lep,tül Melek,fern,trident,tiger Lotus metsi 10:54
- Termometre / Dijital Derece cagdas_0606 10:30
- Co2 İndikatör Set cagdas_0606 10:30
- Betta - Böyle Form Başka Yerde Yok cagdas_0606 10:30
- Eheim Dış Filtre - Karides_vatoz Yuvası- Yeşil Su osmandbnl 10:21
- Fluval C2 Power Filter Askı Filtre osmandbnl 10:21
- Blyxa Japonica osmandbnl 10:21
- Cüce Vatoz Cücevatoz99 10:19
- Powerled Soğutucu Blok ilh4n 10:19
- Led Driver 36-48w ilh4n 10:19
- Powerled - Powerled Pcb - Led Driver Bulunur.... ilh4n 10:19
- Muhtelif Akvaryum Malzemeleri devko 09:43
- Co2 Tüp , Co2 Diffüzörler, Co2 Regülatör devko 09:43
- Mangrow Üstü Anubias, Cüce Cyrptocoryne nikon_ 09:31
- Beyaz Ve Mikro Kurt, Kızılağaç Kozalağı nikon_ 09:31
- Sera Otomatik Yemleme Makinesi nikon_ 09:31
- Süper Red Erkek Vatoz, Elma Salyangozu, Sterbai nikon_ 09:31
- Osmos Ve Muhtelif Malzemeler Formicasmind 09:20
- Creaqua 45° 40x30x25h Crystal Full Ultra Clear Rod orimohito 09:16
- Çok Uyguna Sıfır 500ml Seachem Phosphorus Gübreler TayfunSylkn 09:12
- İthal Akvaryum 80 Cm Mobilyalı FrkMbuna 09:11
- Akvaryumların İhtiyaçları GETS34 09:08
- Artemia Masrafınzı Düşürecek Yem Microfex Hediyeli Rafayel 07:40
- Grindal Kurt Kültürü sefailgaz 06:49
- Rio Nanay Melekler 6-7 Cm sefailgaz 06:49
- Cüce Vatoz Yavrular gürkanbey 06:31
- Sıfır-ucuza Seachem De Nitrate Dış Filtre Malzemes asliaral 06:31
- 4 Adet Buyuk Boy Oranda Ve 3 Adet Normal Buyuk Boy ProScotch 04:14
- Akvaryum Ve Malzemeleri AquaPuella 04:09
- Kepçe - Moss Teli AquaPuella 04:09
- Lepistes Ve Kılıçkuyruk BRHNSNMZ 03:20
- Panda Ve Tıger Endler BRHNSNMZ 03:20
- Geophagus Sp. 'tapajos Orange Head' makav 02:59
- Koi Tricolor Melekler Tekin35 02:53
- Kongo Tetra fetih6806 02:39
- Smart 300w Kullanılmamış Akvaryum Isıtıcı EmreTRk 02:07
KULLANICILAR
- 136 Online Kullanıcı, 75 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.