ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Kyrax
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrimiçi
Üyelik Tarihi:
2 Saat 57 Dakika önce
Son Ziyaret:
1 saniye önce
Toplam Mesaj:
1
Paylaşım Sayisı:
1 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Ali AŞKIN
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Ali AŞKIN

SON 1 MESAJI

Beyaz Benek Sorunu - Parazit İle İlgili Sorunlar
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250993/021020242024591.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250993/021020242025231.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250993/021020242026261.jpg[/IMG][

Tank: 150x60x60 Custom

Tür: Amerikan ağırlıklı + Malavi Comunity

Kapasite : 540LT (Sump hariç)

Filtrasyon: Sump

Canlılar:Çikolata Cichlid 25cm , Silver dollar 3 adet 12-14Cm, Oscar 2 adet 13-14CM, Balon Zebra 8cm, Blue akara 11Cm, Gold Severium 13cm, green Severum 16cm, Jack Dempsey 18Cm, 2 adet leopar ve Albino vatoz 18Cm, 5 star General 12cm, Green Terror 14cm, Balon Texas 7cm, Mücevher Cichlid 10Cm, Makrakanta 4 adet 8cm, Jaguar Cichlid 13Cm, Rainbow cichlid 2 adet 8cm, Flowerhorn King Kamfa Dişi 14cm, 1 adet Sülfür kafa 11cm, 1 adet şekerpembe 11cm

Isıtma: 2 adet 300w
Havalandırma: 2 adet Dalga Motoru, Sump dönüşü suyun yüksekten bırakılması, Tedavi sürecinde +2 Hava motoru
Karantina Tanklar : 1 adet 100 LT 120 CM, 1 adet 40LT 60cm

Hastalık: Ich ( Beyaz Benek)

İlaçlar Kimyasallar: Seachem Paraguard , Crystal Pro Spotix, Sera Mycopur, Metilen mavisi, Kaya tuzu

Destekler(Seachem Stability-Reeflowers Bacteria feeder, Reeflowers Ph Buffer - Ph Minus, Seachem American Salt)

Yemler: Tropical Krill Gran , Krill Gran XXL, Tetra Cichlid sticks, Omega One Freeze Dried Krill ödül yemi, Tetra FreshDelica Krill Jel ödül yemi, 15günde bir Haşlanmış Ispanak

Dekorasyon: Drift Wood, Dere Kumu 2,5mm, Çakıl, Mangrow kökü, Mini scape ve dere kayaları, imitasyon bitkiler.


Merhaba,

Foruma yeni üye oldum, uzun müddettir takipte fakat üye olup katılım yapma imkanı bulamamıştım.

Çok uzun seneler Tetra grubu besledim, fakat son 2 senedir Amerikan Cichlidlerine hobi olarak merak saldım.
Yukarıda canlılar kısmında şu an sahip olduğum türler mevcut, bir kısmınızın bu türlerle bu türler beraber olurmu diyeceğini tahmin ediyorum. 2 adet Malavi Cichlid mevcut, su sertlik değerlerinin, beslenme ve davranış biçimlerinin Amerikanlar ile birlikte olmayacağını düşünmüş olabileceğinizi tahmin ederek, şöyle bir açıklama yapayım. Öncelikle Bu şekilde karması olan bir çok arkadaşım var bir kısmı yurt dışında, doğru şartlar sağlandığında hiç bir sorun yaşamadıklarını belirttiler, buna istinaden bende abartmadan bu şekilde bir karma tank oluşturdum, PH değerlerini birinin üst diğer türün alt sınırlarında kontrollü şekilde tuttuğumuzda su sertliği tarafında sorun olmuyor, yemlerde tekt ip olmadığı için balık türüne özel karma veriyorum sorun olmuyor. Isı değerleride birinin üst diğerinin alt sınırına yakın şekilde ayarlandı, buradada sorun yok. Davranış biçimi olarak, Malavilerin biraz agresifliği mevcuttur , fakat Amerikanların boyutları itibarı ile, kabadayılık yaptırmamaları, gerektiğinde bastırmalarıda o sorunu çözüyor. Amerikanların çoğu 1-2 senedir beraber, Malavilerde 6 aydır tankta, saldırganlık kavga döğüş gibi vukuatlar yok.

Sorunum, Isıtıcıları kontrol eden termostat cihazının arızalanarak, ısıtıcılara giden akımı kesmesi ile oluştu, farkında olmadan ani ısı düşüşü oldu.
ilk Önce Koyu renkli oscar üzerinde beyaz benekleri farkettim, hepsinde değil fakat bazılarındada az da olsa yüzgeç ve kuyruklarda vardı.
Daha önce yaşamadığım bir durumdu,hemen araştırmaya başladım, Yerli yabancı Forumlarda, youtube kanallarda yüzlerce konu ile alakalı bilgi ve çözüm mevcut, her kafadan bir ses çıkmış ama çoğunda ortak olan çözüm önerileride mevcuttu.

Sonuçta bunun ani ısı değişikliklerinde hortlayan ama zaten hali hazırda bir çok akvaryumda bulunabilen Beyaz benek ( ICHTHYOPHTHIRIOSIS) adlı parazit olduğunuda öğrenmiş oldum.

Edindiğim bilgilere göre tedavi önerileri
-Isıyı kademeli yükselt, balıkların direnebileceği sınırlarda (29-30 derece gibi)
-Mümkün ise Karantina tankına al , akvaryum litresine göre hesaplanmış oranlarda Kaya tuzu ve Metilen mavisi ekle
-Işıkları Kapat, Aktif karbon gibi filtredeki ayrıştırıcıları çıkart, yemlemeye devam et ( Etme diyende var)
-Suyu %20- 30 değiştir dip çekimi yap
-Pahalıdır ama Seachem Paraguard kullan , yararlı bakterileri öldürmez ama 14 Gün tedavi sürer
-Metilen mavisi ana tankta kullanırsan Dekorları silikonları boyar, yararlı bakterileri öldürür
-Spotex kullan, bitkilere zararı yok ama az da olsa boyama yapabilir
-Kimi kesinlikle Çözümü Kaya tuzu der iken, kimisi Sadece direnci arttırır paraziti öldürmez demiş. Ayrıca Vatozlar var tuz onlara zararlı demiş (Mantıklı tanka her attılan maddenin üzerine gidip emcükledikleri için)

Neyse, bu kadar şey yazdım özünde soracağım 2 soru aslında,

Bu parazitin yüksek ısıda gelişme evresini hızlandırarak balıktan ayrılıp, üremek ve çoğalmak üzere dipe gittiğini, burada üredikten sonra yaşamak adına, kendilerine beslenebilecekleri bir balık aramaya başladığını, bulamaz isede 2 gün içinde öleceği yazılmış, bu ortak bilgi ve doğruluğuna inanıyorum.

Çözümü şu şekilde düşünüyorum, Yukarıda yazmış olduğum sahip olduğum donanım ve ilaçlara istinaden.

Tüm balıkları vatozlar hariç, üzerinde benek olsun olmasın karantina tankına alarak, 29 derece ısıda, 100LT akvaryuma 5 tatlı kaşığı kaya tuzu koyarak, ve önerilen oranlarda spotex ilave ederek kapalı ışıkta 7 gün tedavi, bu sürede havalandırmayı arttırıp, 2 günde bir dip çekimi yaparak sonlandırmak.

Vatozlarıda 60CM akvaryuma aktararak aynı şartlarda sadece spotex ile kaya tuzu koymadan tedavi yoluna gideceğim.

Ana Tank Dekor olarak çok yüklü olduğu için bu sürede balıkda olmayacağından, mevcut suya yüksek dozajda Kaya tuzu koyarak 2 gün filtrasyona devam edeceğim, sonrasında dekorları bozmadan, tüm suyu boşaltıp, ve tüm sump filtre elemanlarını temizleyerek, su olmadan 2 gün tankı boş tutacağım. Sonrasında Su doldurarak 2 gün dinlendirme,ardından Conditioner ekleyeceğim, klor ve zararlı maddeleri bağlamış olacak. Bu sürede Bakteri döngüsü kaybolmuş olacağı için, Seachem Stability ve Bacteria feeder kullanacağım. 7. gün balıklarda beyaz benek kalmamış ise tuz ve spotex etkisi ile tüm parazitlerin öldüğünü düşünerek ana tanka alacağım.

- Yukarıda yapmayı düşündüğüm tedavi şekillerine göre, yanlış düşündüğüm yada sizin önereceğiniz bir şeyler varmıdır?
-2 gün balıksız sonrasındada 2 gün su olmayan ana akvaryumda, parazitlerin sağ kalma ihtimali varmıdır?
- 2 gün Yoğun tuzlu su ile filtrasyon, dekorları ve filtre malzemelerinide dezenfekte etmiş olacakmıdır?
- 7. günde Karantina tankında Tuz ve Spotex'e rağmen canlı parazit kalmış olurmu? Tekrar ana tanka geçmeme adına soruyorum?

Bakteri döngüsü konusunda endişem yok, Seachem Stability ve Bacteria Feeder ile 1 hafta- 10 gün oturuyor, defalarca kullandım, hiç bir zaman sorun olmadı.

Bu kadar uzun yazma sebebim, okuduklarım arasında, balık kayıplarına yol açabilecek bir parazit olması, 2 sene hatta daha fazla birlikte olduğum ve belli bir büyüklüğe gelen balıkların kaybında korkmam. Açıkcası bazıları ile Eşim ve ben Duygusal bağda kurduk gibi, Bir balık tedarikcisine gittiğinizde istediğiniz türde ve büyüklükte balık bulmak çok zor şu anda. Monster türleri var, ev kirası fiyatlarına varan rakamlarda :) onlarıda ben pek sevmiyorum .

Kusura bakmayın, özünde 3 tane soru soracaktım, bu kadar uzun yazdım, ama yazmasam , yazdığım her şeyi soracaktınız muhtemelen. Net cevap alma adına uzun uzadıya yazdım.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.