ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Mr_Ocean
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
264
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
11 Aralık 2022 19:43
Son Ziyaret:
6 Saat 3 Dakika önce
Toplam Mesaj:
118 [0.16 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
8 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Cem Baba
Doğum Tarihi:
26 Nisan 1981
Yaş:
43
İl:
Mugla
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Mr. Ocean

SON 10 MESAJI

Co2siz Arkaplan Ve Zemin Bitkisi
[QUOTE=Ömer Kaan]

Aquamins California Black Sand nereden aldınız ne kadar süredir kullanıyorsunuz? Kaç yıkamada hallettiniz? Kumda demir içeriği var mı mıknatıs olayı falan?[/QUOTE]

Tüm malzemeleri Atakan Akvaryum'dan aldım. Dediğim gibi 2 ay kadar oldu kurulumu yapalı. Akvaryuma sermeden elekli bir süzgeçte parça parça yıkadım. Yıkama suyu berraklaşınca akvaryuma koydum. Yine de ilk dolumda su bulandı ama zamanla berraklaştı. Demir konusunu bilmiyorum, hiç bakmadım, merak da etmedim açıkçası. Atakan Akvaryum'a sorarsanız yanıt vereceklerini düşünüyorum. İletişimi kolay bir firma.
Co2siz Arkaplan Ve Zemin Bitkisi
[QUOTE=Ömer Kaan]
Fotoğraf alabilir miyiz [:?]

Peki gübre olarak ne önerirsiniz? Aquario
Neo Plants Tab gübre veya başka bir öneri ?

Kum olarak normal de siyah bir kum istiyordum ancak içeriği demir mi çok pis mi bilemedim internettekilerde
EuroStar Aquaclay Akvaryum Bitki Kumu var şuanda aklımda ama gönlümde siyah var tabi.
Aquamins California Black Sand nasıldır[/QUOTE]

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/baboky_ekibinin_2_low_tech_karides_akvaryumu_k1004352.asp[/URL] linkinde forum konusu var. Gelişimleri kendiniz görebilirsiniz.

Ben zeminde Aquamins California Black Sand kullandım. Bana iyi geldi.

Gübre sorusunun doğru muhatabı değilim. Derin bilgim yok. Dediğim gibi sadece Seachem Flourish kullanıyorum. Hazır gübreler çok pahalı. Kendime makro gübre yapacağım kafaya koydum. 3-0.6-11 NPK sıvı makro gübrenin çok amaçlı ve bana uygun olduğunu tespit ettim. Kimya deposundan malzemeleri alıp yapacağım.
Co2siz Arkaplan Ve Zemin Bitkisi
Ben iki ay kadar evvel low-tech, co2'siz bir akvaryum kurdum.

Arka plan için Limnophila Sessiliflora, Hygrophila Difformis Çınar ve Rotala Rotundifolia 'Orange Juice' diktim. Hepsi tuttu. Sessiliflora en hızlı gelişim gösteren oldu.

Orta plan için Java Fern, Cryptocoryne Wendtii brown ve green ve bunlara ilave Rotala Indica Red kullandım. Yine hepsi tuttu. Rotalalar inanılmaz gelişti, ikincilik cryptocorynelerde.

Zemin bitkisi olarak subulata ve mini parvula kullandım. Subulataların çoğu öldü, tutunamadılar. Arada derede birkaç yaprak kaldı sadece. Mini parvula ise ektiğim gibi duruyor iki aydır. Ne öldü, ne büyüdüler. Öylece duruyorlar.

Gübre olarak şimdiye kadar sadece haftada bir Seachem Flourish veriyorum. Başka destek yok. Zeminin altında toprak vb. de yok. Netice şimdilik böyle.
Baboky Ekibinin 2. Low Tech Karides Akvaryumu
Akvaryumdaki kafa motorunu Eheim Compact On 600 ile değiştirdim. Akıntı arttı ama rahatsız edecek seviyede değil. Yüzeyde hafif bir dalga da yapıyor, böylece yüzeydeki yağlanmanın da önüne geçmiş oldum. Gayet iyi oldu.

Başlangıç seviyesinde CO2 işine de girdim, bitkilerin görüntüsünü çok seviyorum. İsta'nın deodorant kutulu CO2 setini aldım. Yedek kutularla 3 ay kadar deneme yapmayı planlıyorum. Kullananların yorumlarını okudum. Tam değil ama hiç yoktan daha iyi bir CO2 desteği sağlıyormuş. Deneyip göreceğiz. Sırada düzgün bir ışık alma aşaması var. Armatürk aydınlatma fena değil ama telefondan programlanabilir, iyi bir marka bir ışık alma düşüncem var. Forumda bir konu açıp fikir alışverişinde bulunacağım sanırım.
Tekrar hepinize selamlar.
Baboky Ekibinin 2. Low Tech Karides Akvaryumu
[QUOTE=Neothauma ]Merhaba,

İlk açtığınız konunuzda demiştim ki “Eğer bu hobiye başlayan biri nasıl olmalı diye sorarlarsa sizin konunuzun örnek gösteririm”. Hala daha aynı müthişlikte devam ediyorsunuz. İlk kurduğunuz akvaryumla şu anki kurulumunuz arasında hem görsel hem teknik olarak müthiş bir ilerleme var. Bence sizin oğlan sizin için güzel bir bahane oldu , o ilgisini kaybetsin kaybetmesin (kaybedeceğini hiç sanmam) ileride baya iyi işler bekliyorum sizden. [/QUOTE]

Hocam iyi pazarlar,

İlk akvaryum konusundaki mesajınızı halen hatırlıyorum. Hem o konudaki hem de bu konudaki mesajlarınız için tekrar teşekkür ederim.
Kendi çapımda ve ev müsade ettiğince, sonunda ikinci akvaryumu kurmayı başardım. Yine görece basit, low-tech bir girişim oldu. Araştırıp öğrendiklerimi elimden geldiğince ve imkanlarım çerçevesinde uygulamaya çalışıyorum. Umarım bundan sonraki girişimim, birkaç sene sonra high tech bir akvaryum olur. İş yoğunluğum ve aşırı seyahat etmem sebebiyle çok zor vakit ayırabiliyorum ama ayırdığım vakit bana iyi geliyor.
Benim gibi Oky'nin de ilgisi yeni akvaryumla beraber tekrar canlandı. Oky bahane, akvaryum hobisi şahane [:)] Gerçekten çok güzel bir hobi.
Selamlar, sevgiler.
Baboky Ekibinin 2. Low Tech Karides Akvaryumu
Son fotoğraftan sadece 7 gün sonra, az evvel çektiğim görüntü. Bitkilerin büyüme trendi, şartlara göre gerçekten güzel [:)]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237540/201220242145291.jpg[/IMG]
Baboky Ekibinin 2. Low Tech Karides Akvaryumu
Kıymetli forum dostları ve okuyucular,

Bu konu, BabOky ekibinin kurduğu 2. low tech karides akvaryumunun hikayesini anlatmak ve güncesini tutmak için açılmıştır. Aynı zamanda acemilikten çıraklığa geçişimizin de nişanesidir.

[B]BabOky Ekibi[/B]
Ekibin baş kahramanı Oky. Kendisi şu anda 9 yaşında ve tam bir hayvan sever olarak büyümekte. Evdeki iki kedi ve bir köpek ile vakit geçirmekte. Ayrıca salyangozları, böcekleri, karıncaları ve karidesleri çok sever. İki sene evvel evimize basit bir karides akvaryumu kurmamıza vesile olmuştur. İlk akvaryumun güncesi için [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/baboky_ekibinin_low_tech_karides_akvaryumu_guncesi_k987876.asp[/URL]

Bendeniz ise Baba. Ekibin finansörü, amelesi ve araştırmacısıyım her zamanki gibi.

[B]Yeni Akvaryumumuzun Hikayesi[/B]

Eve ilk kurduğumuz akvaryum, ilk konuda anlattığım sebeplerle oldukça dandik ve küçük bir akvaryumdu. Lakin neticede bu hobiye başlamamıza vesile oldu. Onun sayesinde çok şey öğrendik. Bu hobiyi sevdik. Akvaryumda yaşayan canlılarımız da oldukça sağlıklı idiler ve 14 karidesle başlayan macera, 2 yılın sonunda yaklaşık 200 karidese ulaştı.

Madem bu hobiyi ve karidesleri seviyoruz, o zaman artık eve yakışacak, güzel bir akvaryum kurma zamanı geldi demektir diye düşündük ve yola çıktık.

Öncelikle Tepe Akvaryum - İlhami Kul'a bir akvaryum yaptırdım. 45x45x45 cm ölçülerindeki akvaryum, arkadan sumplı ve altında evdeki mobilyalarla uyumlu dolabıyla birlikte yapıldı. İlhami Bey sağ olsun, Datça'ya giderken Akvaryumu bana elden teslim etti. Ellerine sağlık, çiçek gibi iş yapmış.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237540/141220241837291.jpg[/IMG]
Akvaryumun İlhami Bey'in dükkanında iken resmi.

Teslimden kuruluma kadar işlerimin yoğunluğu sebebiyle oldukça uzun vakit geçti. Lakin sonunda yaptım. Önce neler yaptığımı anlatıp sonunda da neticeyi paylaşmak istiyorum.
1. Akvaryum ile dolap arasına Creaqua Aquamat akvaryum matı koydum.
2. Alta malzeme olarak Aquamins California Black Sand 3.5mm tane büyüklüğünde siyah kum koydum. Kumu arkaya doğru daha yüksek olacak şekilde, mutfaktaki spatula yardımı ile itinayla şekillendirdim [:D]
3. Milas'ta kenar köşe bir akvaryumcudan bulduğum çöl köklerinden dal görüntüsü verdim.
4. İki yıl evvel aldığım iki moss topum kocaman olmuştu. Onları açıp düzleştirdim, sonra çöl köklerine bağladım.
5. Arka plana Limon, çınar ve rotala rotundifolia orange juice bitkiler ektim.
6. Orta planda dallara bir adet java fern, bir adet anubias petite, eski akvaryumdaki anubias'ın sağlıklı parçasını, iki adet farklı renklerde cryptocoryne koydum.
7. İki dragonstone ile dekor verdim.
8. Kayalardaki boşluklara bir tane Bucephalandra Bukit Kelam'ı pay ettim.
9. Kayaların hemen önüne iki tane Rotala Indica Red ektim.
10. Ön plana subulata ve parvula koydum.
11. Bir tane de moss ağaç figürü ekledim.
12. Arkadaki sump içinde bir tane 100w ısıtıcı, bir hava taşı mevcut.
13. Aydınlatma olarak Armatürk 2050H aydınlatma kullanıyorum.
14. Kafa motoru Oase, arka sump içini İlhami Bey hazır verdi. Sünger ve çeşitli filtre malzemelerinden oluşan, güzel bir kombinasyon yapmış.
15. Eski akvaryumun filtre süngerinden aşılama ile start verdim.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237540/151220240051431.jpg[/IMG]
Kurulumdan sonra bir fotoğraf.

Starttan birkaç hafta sonra 20 kadar karidesi akvaryuma attım. Gelenler mutlu gözüküyordu. Ölüm olmadı. Bundan iki hafta kadar sonra da eski akvaryumu komple dağıtarak tüm karidesleri ve iki tavşan salyangozumuzu yeni yuvalarına aktardık. Bu süreçte bazı bitkiler gelişemedi veya uyum sağlayamadı ve öldüler. Lakin bir çoğu oldukça güzel gelişim gösteriyor. Akvaryumun son hali:

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237540/151220240055331.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237540/151220240111101.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237540/151220240111211.jpg[/IMG]

Işık düzeni şöyle: 4 saat açık - 6 Saat kapalı - 6 Saat açık - 8 saat kapalı. Işık kapalı olduğu zamanlarda hava motoru çalışıyor. Işık açıldığında kapanıyor. İlave bir CO2 desteği yok. Işık düzenine aslında günde toplam 11 saat olarak başladım ama alg sorunu sebebiyle aktarımdan evvel günde 9 saate kadar düşürmüştüm. Koloniyi tamamen aktardıktan sonra, temizlemediğim arka duvardaki algler de dahil olmak üzere tüm yüzeyleri pırıl pırıl etti keratalar. Ben de bunun üzerine 10 saate çıkardım.

Karidesler aşırı mutlu görünüyorlar. Dişilerin bir çoğu aktarımdan sonra yumurtalandı. Birkaç haftaya nüfus oldukça yükselecek gibi duruyor. Malzemeleri alırken 10 tane sarı ve 10 tane de siyah karides aldım. Onları da akvaryuma ekledik. Geni baskın çıkan renk yürüsün. Vahşiye dönenler dönsün. Biz karideslerin her rengini seviyoruz. Karidesler arasında ırkçılığa hayır! [^_^]

Subulatalar tutunamadı. Parvulalar canlı ama hiç gelişim görünmüyor. Bucephalandra'nın durumu iyi değil. Lakin diğer bitkilerin gelişimi beni mutlu edecek seviyede. Haftada bir Seachem Flourish sıvı gübre takviyesi yapıyorum. Ayrıca haftada bir %20 su değişimi de yapıyorum. İlave başka bir şey yapmıyorum.
Kafa motorunu Eheim Compact 600 ile değiştirmeyi düşünüyorum ama fazla akıntıdan çekiniyorum. Belki hattına bir vana koyarım. Bir de aydınlatma beni tam tatmin etmiyor. Planımda Creaqua SlimLine Flex 40 veya Chihiros B45 almak gibi bir düşüncem var.

Hikayemiz böyle dostlar. Eski akvaryum bahçede duruyor artık. Oky onu karınca çiftliği yapacakmış. Bir yandan harçlık biriktirip malzeme almayı planlıyor, bir yandan da baharda gelecek kraliçeleri bekliyor. Serüven devam ediyor.

Bu forum Oky için hala "Akvaryumu bilen abiler" olarak adlandırılıyor. Akvaryumu bilen ablaları bir kez daha tenzih ederim [:)))] Bu yolculukta forumun ve sizlerin çok faydasını gördük ve görmeye de devam ediyoruz. Hepinize teşekkürler.

Konuyu sabırla okuyan herkese ayrıca teşekkür ederim. Sürçülisan ettiysem affola. Selamlar, sevgiler.

Yeni Kurulum Hazırlıkları - Tavsiye Ricası
Değerli arkadaşlar merhaba,

Bu hobiye yaklaşık 1,5 yıl evvel, oğlumun zorlamasıyla başlamıştım. Okumuş olanlar şu linkten hikayemi hatırlayabilirler: [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/baboky_ekibinin_low_tech_karides_akvaryumu_guncesi_k987876.asp[/URL]

Mevcut, aşırı küçük karides akvaryumumu biraz daha büyütmek için gerekli hazırlıklara başladım. Bu sefer yavaş ama emin adımlar atmak istiyorum. Bu yolda bana yardımcı olursanız çok memnun olurum.

Şu ana kadar aldığım yol ve planlarım:
1- İlhami Kul (Tepe Akvaryum) hocama 45x45x45, altında kendi dolabı olan bir akvaryum siparişi verdim. Akvaryum kendinden (arkadan) sumplı olacak. Bu ölçülerde yaklaşık 90 litre su hacmim var. 8cm sump kaybı ile akvaryumda yaşayanların alanı 75 litre gibi olacak.
2- Mevcutta yaklaşık 100 karidesim ve 2 tavşan salyangozum var. Kurulum sonrasında hepsini yeni akvaryuma taşıyacağım.
3- Akvaryuma [B]chili rasbora, neon green rasbora ve belki birkaç tetra[/B] koymayı planlıyorum. Karideslerle uyumlu yaşayacak birkaç tür daha olabilir belki. Bu konuda tavsiyelerinize açığım.

Evet, şu ana kadar geldiğim yol aslında bu kadar. Buradan sonrası sorular, sorular [:D] Tavsiyelerinize ihtiyacım var, bütçe sıkıntım yok.
4- Bitkili bir akvaryum kuracağım. Tercihim low-tech bitkilerden yana, zira CO2'den çekiniyorum bir şekilde. Yapamam, ayarlayamam, hayvanları zehirlerim gibi geliyor. Tüpü bitince buralarda dolduramam diye korkuyorum.... Çok seyahat ediyorum, evden uzun süreler uzak kalıyorum. Karbondioksitin yaratabileceği komplikasyonlardan çekiniyorum açıkçası. Ne dersiniz, ne tavsiye edersiniz?

5- Işıklandırmayı da daha almadım. Co2 kullanmazsam Power LED gibi yüksek aydınlatmalardan tarafa değil daha basit ürünlere yönelmeyi düşünüyorum. Zira yüksek ışık, CO2 desteği olmadan alg patlaması yapar diye okudum. Bu konuda kelam eder misiniz?

6- Türlerden yana yardıma ihtiyacım var, 3 numaralı maddede belirttiğim gibi. Karideslerle uyumlu ve seyir zevki olan tür tavsiyelerine açığım. Özellikle chili rasboralar çok hoşuma gitti ama.

7- Aquascape için hayaller de kuruyorum tabi. Bu kısım da aslında bitki seçimi ve co2 konusuyla kesişiyor. Alta siyah kum koymayı tasarlıyorum ama kumun altına ilave bir malzeme eklemek gerekir mi gerekmez mi kestiremedim.
Yati kökleri, birkaç kaya ve basit bitkilerle; sade ve yüzme alanı malzemeyle boğulmamış bir akvaryum hayal ediyorum. İwagumi stili bu yönden hoşuma gidiyor mesela ama hem taban bitkilerinin yetiştirme zorlukları, hem de gövdeli bitkilerin eksikliği sebebiyle uzak durduğum bir stil.

Bilgisayarda şöyle 2 çizim yaptım. Fena olmadılar ama eeeeeh işte... Çok vakit geçirince de sıkılıyorum, kararsızlığa düşüyorum. Basit bir şey yapıp geçeyim diyorum falan. Öyle.
Bana yardımcı olursanız sevinirim.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237540/290620241649461.jpg[/IMG]
Baboky Ekibinin Low Tech Karides Akvaryumu Güncesi
[B]18 Haziran 2024 - 550. gün (1 yıl 6 ay 2 gün)[/B]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237540/180620242218131.jpg[/IMG]

Batı cephesinde pek bir değişiklik yok. Akvaryum bir şekilde döngüsüne devam ediyor.

Elma salyangozlarından birisi zaten ölmüştü. Kalan da geçen aylarda öldü. Artık karidesler haricinde iki tavşan salyangozu kaldı.

Karidesler yaklaşık 100 adet nüfusla döngüye devam ediyorlar. Ölenler ve doğanlarla nüfus stabil.

Yosun topları dev gibi oldular. Birisini açıp kayaya koydum, diğerini ise ikiye böldüm. Anuibas berbat durumda, tutunmaya çalışıyor. Eladoaları ayda bir budamaya devam.

Akvaryum üzerime kaldı. Oky hiç ilgilenmiyor artık. Ben de işten güçten vakit buldukça zaman ayırabiliyorum. Bazen çok kötü bir hale geliyor falan.

Böyle devam ediyoruz hayvanlarımızı yaşatmaya.

Hepinize selamlar ve iyi bayramlar.
Baboky Ekibinin Low Tech Karides Akvaryumu Güncesi
[B]18 Aralık 2023 - 367. gün (1 yıl + 2 gün)[/B]

Kıymetli dostlar,

Bugün akvaryumu kurduğumdan beri 1 yılı geride bırakmış oldum. Oky akvaryuma ilgisini kaybetti ama ben karidesleri ve salyangozları yaşatmaya devam ediyorum.

Akvaryumun belli bir düzeni oluştu. Karides nüfusu aşağı yukarı aynı seviyede geziniyor. Sanırım yaklaşık 100 civarındadırlar. Biraz artıyor, biraz azalıyor ama pek değişmiyor. Dişi elma salyangozu öldüğünden beri yumurta derdimiz de ortadan kalktı. Tavşan salyangozlarının ikisi de büyüdü. Sanırım aynı cinsiyetteler zira bir yavru girişimi yok ortada.
Elodoalar büyüdükçe kesiyorum, Anubias kötü durumda sadece. Yosun topları kocaman ve sağlıklılar. Diğer moss türü bitkiler tutunamadılar. Eser miktarda bir kayanın üzerinde duruyorlar.

Bizde durumlar böyle. Dün akşam çektiğim bir fotoğrafı da ekliyorum. Her şey neta :)

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237540/181220231134261.jpg[/IMG]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 25 Online Kullanıcı, 14 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.