ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
cekirdek
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
31 Mart 2013 17:25
Son Ziyaret:
24 Ağustos 2013 02:43
Toplam Mesaj:
4 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
tuncay tatkmaz
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

SON 4 MESAJI

Bitkili Akvaryum Suyu Berraklaştırma?
güzel bir arşiv olmuş, teşekkürler
Su Piresi Üretim Yöntemleri
Evet arakdaşlar su pireleri gerçekten ortamı hazırlandığında ışık hızlıyla ürüyorlar ve canlı yem kıymetli yem. Bir de balıklar bunların peşinde koşarken akvaryum baya bir şenleniyor. :)
Bitkili orange bemba
Güzel dekor olmuş elinize sağlık.
Su Piresi Üretim Yöntemleri

Forumda birkaç arkadaş su piresini sormuş, umarım aşağıdaki bilgiler yardımcı olur...


Su Piresi Üretim Yöntemleri


Su piresi yetiştiriciliği yılın herhangi bir mevsiminde istenilen koşullar sağlanarak yapılabilir. Su piresi yetiştiricilik yöntemleri kısaca aşağıdaki gibi özetlenebilir.

1. Yöntem

Bu yöntem küçük çaplı üretim amacıyla kullanılan en pratik yöntemdir. Bir cam kap içerisine elenmiş 1 kg bahçe toprağı, iyice ezilmiş ve en az 10 günlük 200 gram at gübresi ve 10 litre havuz suyu konur. Havuz suyu tuzlu olmamalıdır. Hazırlanan bu karışım 3 gün kadar bekletilerek süzülür. ½ ya da ¼ oranında havuz suyu ile seyreltilerek bu karışıma su piresi aşılanır. 3 hafta sonra ortamda bol miktarda su piresinin ürediği görülür. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu akvaryumların 1/3 oranında gölgelenmesidir. Bu şekilde suyun ısınması engellenir ve su sıcaklığının 20-25 0C de sabit kalması sağlanabilir.

2. Yöntem

Havuzlarda yoğun su piresi üretimi amacıyla yağsız süt tozu, soya fasulyesi unu ve pamuk tohumu kullanılır. Havuz suyu içerisine litreye 90 gram gelecek biçimde bahçe toprağı ile 17 gram pamuk tohumu gelecek şekilde karıştırılır. Bu karışım oda sıcaklığında cam kaplarda 5 gün bekletilir. Bu sırada çürümeden dolayı gaz çıkışı meydana gelir.

5 gün sonra karışımın suyu süzülerek alınır. Havuz suyu ile seyreltilir ve sodyum bikarbonat ilavesiyle pH nın 7,2 olması sağlanır. Bu ortama su piresi aşılanarak üreme beklenir.

3. Yöntem

Ekmek mayasıyla su piresi üretildiğinde ortamdaki çoğalmanın oldukça fazla olduğu görülmüştür. Bu yöntemde 70-80 litrelik bir akvaryumda 50-60 gram ekmek mayası gelecek şekilde havuz suyu ile bir karışım elde edilir. Bu karışıma su piresi aşılanır. Su berraklaştıkça ortama maya eklenmelidir. Ancak maya suya CO2 vereceğinden ortam mutlaka havalandırılmalıdır.

4. Yöntem

Bol ışık alan ve dibinde organik artık bulunan havuzlarda fitoplankton üremesi olur. Fitoplantonun çoğaldığını havuz suyunun yeşermesinden anlayabiliriz. Fitoplanktonca zengin su elde etmek için ortama 0,27 gr/litre K2H2PO4, 0.5 gr/litre MgSO4, 0,47 gr/litre Ca(NO3)2 ilave edilebilir. Bu şekilde kendiliğinden fitoplanktonca zenginleşmiş havuz, tank veya akvaryumlara doğrudan fitoplankton aşılanır ve üreme beklenir.

5. Yöntem

Üç kısım koyun gübresi bir kısım asit fosfat ile karıştırılır. Bu karışımdan 5 litre suya 3 çay kaşığı hesabi ile akvaryum içindeki havuz suyuna koyulur. Örneğin akvaryum içinde 80 litre su var ise bu karışımdan 48 cay kaşığı konulur. Akvaryuma bir miktar su piresi ilave edilir. 3 Hafta sonra verim maksimuma ulaştırılır.


Su Piresinin Hasadı


Su piresi üretimi sırasında üretimin yavaşlatılması istendiğinde ortamın sıcaklığı düşürülerek kış yumurtası oluşması sağlanır. Bu yumurtalar toplanarak dondurularak saklanabilir. Gerekli olduğunda ise su içinde yavaş yavaş su sıcaklığı yükseltilerek yumurtaların açılması sağlanır.

Üretimin en yoğun olduğu aylar mayıs - haziran ve eylül – ekim aylarıdır. Diğer aylarda üreme son derece yavaştır. Çünkü su piresinin gelişip çoğalması için gerekli olan ortam sıcaklığı bu aylarda en uygun düzeydedir.

Yeteri kadar üretilen su pireleri, ihtiyaca göre yukarıda belirttiğimiz özelliklerdeki kepçeler ile süsülür. Su piresinin taze olarak tüketilmesi en çok tercih edilen yoldur. Süzülen su pireleri çok iyi bir şekilde yıkanır ve balıklara verilir. cekirdek2013-04-01 00:45:36

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 24 Online Kullanıcı, 13 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.