Neolamprologus multifasciatus


Grubun Diğer Türleri
  • Latince Adı: Neolamprologus multifasciatus
  • Coğrafik Kökeni: Tanganyika Gölü
  • Yaşam Alanı: Kıyı etrafındaki oldukça derin sularda yaşarlar. Bu alanlar boş Neothauma salyangoz kabuklarıyla kaplıdır ve zeminde ince kum bulunur. N. brichardi gibi gruplar halinde yaşarlar. Her bireyin kendi kabuğu vardır. Doğada yırtıcılar yaklaştığında hızla yuvalarına atılırlar.
  • Beslenme Biçimi: Etçil. Kuru yemleri kabul etmelerine rağmen canlı yemler de diyetlerinden eksik edilmemelidir. Doğada başlıca besinleri planktonlardır.
  • Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
  • Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
  • Yüzme Seviyesi: Taban
  • Cinsiyet Ayrımı: Gençken cinsiyet ayrımı yapmak zordur ama yetişkin erkekler dişilerden daha büyük olurlar.
  • Üreme: Oldukça kolaydır, dişi salyangoz kabuğunun içine yumurta döker. Karma bir akvaryumda üreyebilirler fakat eksiksiz bir şekilde yavru büyütmek isteniyorsa yavruların ayrılması gerekebilir. Dişilerin yumurtalarını bırakabileceği bol sayıda kabuk eklenmelidir. Su sert ve alkalin, pH 8.0 - 8.5 civarında ve sıcaklık 25-27°C olmalıdır. Erkek başına birkaç dişi düşmelidir ve kabuklar biraz aralık olmalıdır, bu erkekler arasındaki saldırganlığı azaltmaya yardımcı olur. Erkek yumurtlamaya hazır olan birden fazla dişiyle çiftleşebilir. Balıklara canlı ve dondurulmuş yemlerden oluşan zengin bir diyetle kondisyon kazandırılmalıdır. Dişiler seçtikleri kabuğun girişinde kendilerini göstererek erkeklerin dikkatini çekmeye çalışırlar. Dişi erkeğin ilgisini yeteri kadar çektiği zaman kabuğun içine yüzerek yumurtalarını bırakır. Dişi yumurtlamayı bitirdiği zaman, erkeğin spermini bıraktığı noktada kabuktan geri çıkmaya başlar. Dişinin kabuktan çıkmasının etkisiyle erkeğin spermi kabuğun içine çekilir ve böylece yumurtalar döllenir. Eğer kabuk yeterince büyükse erkek spermini bırakmadan önce kabuğa girebilir. Döllenmeden sonra erkek yavru bakımında daha fazla rol oynar ve dişinin bölgesinde artık hoş karşılanır. Dişi kabuğun üzerinde durarak kabuğun girişini kaplar ve yüzgeçleri ile yumurtaları havalandırır. Yumurtalar 24 saat civarında çatlar ve 6-7 günde serbest yüzüşe geçerler. Yavrular kabuğa anlık giriş çıkış yapmaya başlarlar, aldıkları risk büyümeleriyle orantılı olarak artar. Sonunda bir iki hafta kadar sonra yavrular dişi tarafından kabuktan çıkarılırlar. Yavrular serbest yüzüşe geçtikleri zaman artemia veya mikrokurt yiyebilecek kadar büyük olurlar.
  • Sıcaklık: 24°C - 27°C
  • En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkek 5 cm, Dişi 3.5 cm.
  • En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre (küçük bir grup için)
  • Su Sertliği: 8 - 25 °dH (Orta - Çok Sert)
  • pH: 7.5 - 9.0
  • Zorluk Seviyesi: 2
  • Genel Yorum: Akvaryumlarına bol miktarda boş salyangoz kabuğu eklenmelidir, her dişi için en az bir kabuk gereklidir ve açık kumluk alanlar da bırakılmalıdır (kum ince olmalıdır). Kazmayı seven bir tür olduğu için kum en az 5 cm kalınlığında olmalıdır. Kabuğunu ve etrafındaki küçük bölgeyi şiddetle savunur. Akvaryumun başka bölgelerinde yaşayan türlerle birlikte beslenebilir. Kayalık bölgelerde yaşayan brichardi gibi küçük türler veya daha küçük Julidochromis ve açık sularda yaşayan Cyprichromis türleri uygun tank arkadaşlarıdır. Balıkların sayısı koloni oluşturacak şekilde tutulmalıdır. Muhtemelen bilinen en küçük cichlid türlerinden biridir ve büyüleyici davranışlar sergiler. Bölgeleri çok küçüktür genellikle 15 cm genişliğindedir fakat güçlü bir şekilde savunulur. Küçük olanlar bile bölgesine girdiğinizde el ve parmaklarınızı ısırırlar. Son derece küçük ölçekteki benzersiz davranışlarını gözlemlemek isteyen herkese önerilir. Harika kazıcılardır ve tankın etrafındaki kabukları iterler. Çizgilerinden dolayı multifasciatus adını almıştır. Multifasciatus "çoklu çizgi" anlamına gelir. İzlemesi oldukça keyifli bir türdür. Korkusuz balıklardır. Biraz pahalıdır ve bulması zor olabilir.

    İlgili Makale:
    Shell Dwellers ( Kabuk Sakinleri )
    Evim Kabuk Evim
İLAN VER

Üye Yorumları