Yosun Resimli
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kararsız Co2 seviyeleri bu yosun türünün temel sebebidir. Diğer yosunlar gibi su sirkülasyonun azlığı da oluşumlarını tetikleyecektir. Diğer yardımcı etmenlere yanlış ve fazla aydınlayma, düzensiz ve yetersiz su değişimi, yüksek sıcaklık gibi sırayalabiliriz.
Çoğunlukla yavaş gelişen bitkilerin üzerinde (anubias gibi), kayalar ve diğer dekorlarda ortaya çıkarlar. Sakal benzeri görüntüsü ile adını almıştır. Siyah, gri ve koyu yeşil gibi renklerde görülebilir
Çözüm Yolu
Elle temizlik yapılabilir. SAE isimli balık türü bu yosunları severek tüketecektir. Ama kesin çözüm için su parametrelerini düzenlemek gerekir.
Oranlar
Co2 = 30 ppm
Nitrat ≤ 15 ppm
Fosfat ≤ 0.5 ppm olmalıdır.
Doğru Co2 oranı bu algi kontrol altına almanın en iyi yoludur.
Kaynak: http://www.karidesforum.com/sakal-yosunu-devami99.htm#.U_-vaMV_vfJ
[/QUOTE]
Standar bilgileri Emin Bey vermiş zaten. Benim de iki yıldır kurulu şekildeki akvaryumumda ve yeni kurduğum yaklaşık 6-7 haftalık nanoda ortaya çıktı. Ortaya çıkış nedeni muhtemelen her yosun gibi su değerlerindeki bozukluk ve aydınlatmadır.
Siyah fırça yosunu olarak geçiyor adı. Oldukça zor bir yosun. Elle bile ayıramıyorsunuz yapraklardan. Açıkçası yeni kurulum yapsanızda kesinlikle kurtulacağınızı düşünmüyorum ben.
Çözümü için bazı öneriler var. Öncelikle co2 düzeyinin arttırılması ve hızlı gelişen bitkilerin eklenmesi gerekiyor. Molyleri bilemem ama sae çok aman aman işe yaramıyor bence. Salyangozu da bilemiyorum.Şahsen akvaryumuma ekleme taraftarı değilim. Özelliklede nerite ve katiller dışındakileri.
Bunun dışında yosunlu bölgelere excel uygulayabilirsiniz. Bazı bitkiler çok çabuk tepki verip ölebilirler yalnız. Haftada iki yada üç su değişimi ve nitrat-fosfat dengesiyle kontrol altına alabilirsiniz.Lambaları da kurulumdan beri değişmediyseniz sorun yaratabilirler. Daylightlara ben pek sıcak bakmıyorum.Özellikle philipslerde çok fazla yosun yarattığından bahsedilmişti forumda. Yosunlu yaprakları koparın bence. Ardından tüm ekipmanı çamaşır suyu eklenmiş sıcak suya yatırın. Ama yeterince duruladığınızdan emin olup akvaryuma ekleyin.
Biraz uzun bir yazı oldu ama şimdilik bunlar aklıma geliyor. Ben bu şekilde önüne geçtim diyebilirim. Tamamen temizleyebilecek miyim bilemiyorum. İnternette önerilen çözümler çok havada kalıyor açıkçası. O yüzden yaptıklarımı ayrıntılı şeşkilde paylaşmak istedim. Yardımcı olabilirsem ne mutlu.