Yeni akvaryuma oturmuş kum nasıl eklenir
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2014 13:52
İyi günler,
samah 2014-08-30 13:55:41
200tlik bir akvaryum almak istiyorum. Ama 100ltlik mevcut akvaryumumdaki 7 8 cm kalınlığındaki kum 2 yıldır aynı şekilde neredeyse hiç karıştırılmadan duruyor. İçinde yararlı bakteri katmanlarının oluşmuş olacağını düşünüyorum. Yeni alacağım akvaryuma bu kumu eklemek istiyorum ama bozmadan nasıl yapabilirim bilmiyorum bu konuda fikri olan var mı acaba?
Başka bir sorum ufak titreşimler bakterilere zarar verir mi? Akvarumun suyunu azaltıp kaldırsam oksijensiz bölgelere oksijen gitmesiyle sonuçlanabilir mi?
Odamda yer yok, eğer bu akvaryumu kapatmayacaksam başka yere götürmek zorundayım, götürünce dip ortamı bozulacaksa direk kaldıradabilirim.
Benim aklıma şu an gelen tek şey akvaryum camını kum seviyesinden kesip yeni akvaryumun içine yerleştiip onun üzerine kum eklemek.
Değerli fikirlerinizi /yardımlarınızı bekliyorum
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2014 13:56
Bildiğim kadarıyla kumda yararlı bakteriler değil balık ve yem artıkları yani zararlı materyaller bulunuyor bunun için kumu yıkayıp dezenfekte edersen daha iyi olacak diye biliyorum ama en iyisi daha tecrübeli bir arkadaştan bilgi almak.Kumu almak yerine eğer temiz olduğundan eminsen akvaryumun suyunu diğer akvaryumuna alabilirsin ben öle yaptım ama suyun dibini almadım üzerinden aldım yeni akvaryuma ekledimajanm3 2014-08-30 13:57:45
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2014 19:03
Kumu diğer akvaryuma aktarmak için akvaryum camını kesmeye ve o kadar zahmete girmeye gerek yok bence.Bakteri oluşmuş suyu başka bir yere aktarıp kum kirli değilse aktarın ama pislemişse ve bataksı kokuyorsa yıkanması gerekir akvaryumun suyundan bir miktar alıp yıkayın kumun yerinden oynamasının bir problem çıkaracağını sanmıyorum.Ben uzun süre dip çekimi yapmadım ve kum baya bir kirlenmişti bunun üzerine birde tatile gittim ve tatilden geldikten 2 gün sonra bitkileri düzenlerken ve dip çekimi yaparken baya karışıklık oldu sonrasında nitritin,amonyağın patlak vermesi sonucu 16 adet canlı doğuran balığım öldü.O kumu banyoda yıkadım,akvaryum suyu olarakta eski suyundan alıp üzerine dinlenmiş su ilave ederek kurdum ve şimdi sorun yaşamadım şükür.Siz benim yaptığımı yapın demiyorum ama kumu başka akvaryuma aktarırken o kadar zahmete girmeye gerek yok bence.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2014 08:18
Mevcut akvaryumdaki canlılar ve dekor çıkarılır sade kum kaldıktan sonra tahta kaşık vs gibi birşeyle kum iyice karıştırılmaya başlanır,su iyice çamur gibi bulandıktan sonra bu su sifonlanır ve kum alınarak yeni akvaryuma konur,üzerine genişçe bir tabak koyarak ağır şekilde su doldurulur.Benim sürekli yaptığım bu şekildedir hayatta hamballığını yaparak banyoda kum vs yıkamaya çalışmam.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2014 23:19
Dğerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Belki zeminde oksijensiz ortam / denitrifikasyon oluşmuştur diye düşünmekteydim de. Sülfür olasılığı da yüksek tabii ki. Bakalım...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2014 23:46
Koray arkadaşım gerekmedikçe bizde o zahmete girip yıkamıyoruz ama kum aşırı pislendiğinde ve akvaryumda hergün 5-6 balık öldüğü zaman maalesef o hamballığıda yapmak zorunda kalıyorsun.öyle sifonla çekmekle falan arınmıyor ve kokuda gitmiyor kumu kaç sefer sudan geçirdim sayısını ben bile bilmiyorum.Ben başımdan geçen olayı anlattım sen veya bir başkası aynısını yapsın diye anlatmadım.Ayrıca Tuğrul kardeş ben teşekkür ederim umarım akvaryumun kısa zamanda düzene girer.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2014 23:56
Mirzabey bey ben tonajlık akvaryumlarda balık bakıyorum, benim kum yıkama gibi bir şansım yok,sağlam şekilde karıştırıp tüm pisliği çekerim, temiz kurulumda kumu havalandırmadan suyu doldurur filtreleri 10 gün çalıstırırm sonunda suyu yarıya kadar çeker tekrardan temiz su ile doldururum. Önceki kurulumdan kalma ciddi bir hastalık varsa ozamanda aynı şekilde ilk suyu doldurduğumda kimyasal atarım ve kumu tekrar karıştırır aynı günün sonunda suyu komple boşaltır temiz dolum yaparım. Eğerki kumunuz balçık gibi çamur gibi olduysa yıka yıka geçmiyorsa bu kesinlikle amatörlüktür k.bakmayın. Düzenli olarak dipçekimi yapılan ve yemlemeye dikkat edilen, doğru filtrasyona sahip akvaryumlarda bu şekilde olmamalıdır.2 yıl kurulu kalmış akvaryumun kumunu karıştırdım su bulandığında akvaryumun arkası hala gözükmekteydi umarım anlatabilmişimdir.Sizin yine imkan varsa yıkayın içiniz rahat olsun ben gerek görmüyorum.Bu arada ekleme yapayım bitkili akvaryumda dipçekimi fazla yapılmaz yapılsa bile kum karıştırılmaz geri kalan akvaryumlarda dip çekimi yapılırken sürekli kumlar karıştırıldığından bu kum kirlenme olasılığıda minimuma iner.RedMap87 2014-09-01 00:02:12
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2014 09:02
Merhaba;
Bence kumunuzu yıkayıp eklemekte yarar var.Dış filtrenizi temizlemeyeceksiniz zaten.Gerekli bakteri dögüsü oluşacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2014 19:43
Konunun amacını engelleyecek kişiselleşen tartışmalara yer verilmemesi önemle rica olunur. Tartışmaları kişiselleştiren mesajlar şahsım tarafından silinmiştir. Yapıcı platformlar ancak çok daha sakin ve sağduyulu tartışmalar çerçevesinde oluşabileceği için üyelerimizin bu konuya ekstra önem göstermelerini temenni ederiz.
İyi forumlar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir