Turnusol Kağıdı İle Ph Ölçümü
Bilgisi olan arkadaşlar bu konuyu açarlarsa ve bilgilerini paylaşırlarsa iyi olacağı kanatindeyim.Acaba turnusol kağıdı ilr Ph ölçümü nasıl yapılır?Sadece suyun asidik veya bazik olduğunu mu gösterir yoksa suyun ph değeri hakkında aşağı yukarı bilgi verir mi?
İkinci sorum bildiğim kadarıyla suyun Ph değerini düşürmek için akvaryumcularda ph düzenleyiciler var.Limon tuzunun(sitrik asit) Ph değerini düşürdüğü doğru mudur?
Bu konuları açarken amacım bu ölçüm cihazlarına veya Ph değeri düzenleyicilere daha az parayla sahip olmak.Kimya ile uğraşan ya da bu konuda bilgisi olan arkadaşlar lütfen bilgilerini bizimle paylaşsınlar.
Herkese teşekkürler.
Haydar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Her asit nötr suyun pH'ını düşürür ancak canlılara zarar vermemesi gerekli. Bu yüzden bileşiği dikkatli seçmeliyiz.
Saygılar,
Ben de bu konuda bilgi edinmek istiyorum. Yardımlarınızı bekliyoruz.
Hakikaten bende bu konuyu çok merak ediyorum eğer turnusol kağıdı aynı işi görüyorsa neden bi dünya parayı ölçüm aletlerine ve ilaçlara verelim ki?Ama bu kağıtlar suyun sadece asidic mi yoksa bazikmi olduğunu söylüyor benim bildiğim tam PH sölemiyor. Benim şu anda malawi akvaryumumda bi sorun yok ama kribensis akvaryumundan hiç bi bilgim yok, acaba bu turnusol kağıdı tam ölçüm için kullanılabilirmi kribensisler için.Özellikle yavruların yumurtadan çıkması gereken 6.5 ph'ın saptanabilmesi için. Benide bi aydınlatırsanız sevinirim.
SAYGILAR.
Sayın Kutay Bey,
inşallah bugün öğrenmişsinizdir.Bu konu üstünde durmamın sebebini sizlere şöyle açıklayabilirim:Ben akvaryum hobisine yeni başladım,bir arkadaşım akvaryumunu bana hediye ederek beni bu güzel hobiye yönlendirdi.Akvaryumumun elektrik tesisatı için akvaryumculara gittim,bir grolüks lamba alacaktım ama çok pahalı geldi kendim elektrik işine meraklıyımdır,küçükken Ankara'da Konya sokağa gider devre şemaları alır kurar birşeyler ortaya koymaya çalışırdım.Neyse bu lambayı Ulus'ta elektrikçilere sordum,fiyatı oldukça uygundu ve aldım tesisatını yaptım.Demem o ki bu bir hobi belki de akvaryumculara da hak vermek gerek hobi olunca fiyatlar artıyor.Şimdi Ph ölçen cihazların satuldığını ama fiyatlarının çok pahalı olduğunu duydum.Acaba bu işi daha ucuza yapmanın yolu yok mu?Turnusol kağıdı aklıma geldi ve bilgisi olan arkadaşlardan bilgi almak istedim.O yüzden sizin yazınızı görünce sevindim.Şimdi eminim benim gibi bu yazıları okuyanlarda sizden gelen haberi merakla bekliyordur.
Şimdiden teşekkürler
Haydar
[QUOTE=memtuemhat] pH 1-14 arası değerleri için ayarlanmış pH kağıtları mevcuttur. Takım olarak satılırlar ve şerit şeklinde makaraya sarılıdır. Fiyatını pazartesi sorar, bu konu altında yazarım arkadaşlar.
[/QUOTE]
Fiyatını ve nerelerden temin edilebileceğini belirtirmisiniz.
Teşekkürler.
Ben geçen sene bu tarz bir test kiti kullandım.Fakat pek kullanışlı değil.Bu test kitlerinde ölçüm aralığı ne kadar birbirine yakınsa o kadar sağlıklı ölçüm yapılabiliyor.Örneğin ölçüm aralığı 5-8,5 olan bir ph çubuğu ile yaptığınız ölçüm,skalası 1-14 olan ph çubuğu ile yaptığınız ölçümden daha sağlıklıdır.Bilinen markaların test kitleri satılmakta.Bu ürünleri kullanmanız sağlıklı olacaktır.
Saygılar.