Tortulu Tabanlı Akvaryum Dizaynı


Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6973
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2013 17:20
Evlilik, taşınma derken eski evde balkonda duran su piresi akvaryumumla ilgilenmemiştim. İçindeki kültür çökmüş, 80 cm'lik akvaryumun dibi 2 parmak tortu olmuştu. Arada akşamları gittiğimde boşaltayım deyip fırsat bulamamaktan ellememiştim. Dün gittiğimde gündüz gözüyle şu işe girişeyim dedim. Bir baktım ki çöken kültür tekrar canlanmış. Dipteki tortu ciddi yeşil su oluşturmuş. Kokusuz, sorunsuz, esaslı bir dayanıklılığa sahip su piresi kültürünü eve getirdim. Kısmet olursa bu kültürden üretmeye devam edeceğim.

Akvaryumun yüzeyinde az miktarda su mercimeği çok miktarda büyük boy pistia vardı. En çok tortuyu ölen bitkilerin yaprakları oluşturdu. Ayrıca içerisinde bolca salyangoz da vardı. Onları dışkıları da muhtemelen etkili olmuştur. Balık hiç olmadı. Su piresi ise en kritik canlıydı.

Dibi görmek için kalan su üstü bitkilerinin hemen hepsini topladım. Biraz yeşil su ve bir mktar su piresi kültürü ile bir kovaya ayırdım. Geride sadece tortu ve su piresi kültürü ile hayatta kalan salyangozları boraktım. Bu akvaryum yazın sıcakta, kışın dondurucu soğukta balkonda açıktaydı. Üzeri bir parmak buz bile tuttu. Su değişmi söz konusu olmayıp en iyi ihtimalle dinlendirilmiş çeşme suyu koyarak eksilen suyu tamamlamıştım.

Yukarıdaki kısmı tortunun nereden, nasıl oluştuğunu ve durumunu açıklamak için yazdım.

Konunun özü olan tortu ile henüz tam ilgilenemedim. Bu tortuyu kullanarak bir akvaryum tabanı oluştursam da biyotopa yakın bir şeyler yapsam mı diye aklımdan geçmiyor değil. Tortuyu kesinlikle dökmeyi ya da atmayı düşünmüyorum.

Tortuyu tabanda kullanarak oluşturacağım akvaryum kesinlikle amerikan türleri için olacak. Çünkü bu tip tortular pH değerini oldukça düşürür, suyu yumuşatır. Malawi, tropheus ya da başka benzeri türler bu su değerlerine uygun değildir.

Amerikan türlerini güney veya orta, küçük ya da büyük gibi ayırmadan en ideal konsept nasıl oluşturulabilir sorusunu ele alırsak güzel olurdu. Sonuçta elimde 3 cm'lik cüce türler de 30 cm boyunda devler de var.

Zamanında 50*50*50 akvaryumumda benzer bir tortu oluşmuş ve oluşan tortuda nitrit-nitrat döngüsü bile oluşmuştu. Bazı arkadaşlarım azot döngüsü sonucu çıkan kabarcıkları görünce hayretler içinde kalmışlardı.

Dip çekimi kavramının tam zıttı olan bu düşünce çoğu kişinin aklının alacağı ve görmeyi isteyeceği bir yaklaşımdır. Unutmayın "doğada dip çekimi yok!". Akıntı olsa bile dipte hala ciddi toprak-tortu-kalıntı var. Akıntı ve yüksek hacimli su sayesinde azot döngüsü sorun olmuyor.

Bahsettiğim tasarım için biraz zamanım olacak. Ondan sonra çıkan fikirler ışında uygun bir sonuç olursa hayata geçireceğim. Çıkmazsa en azından burada tartışmış oluruz. Tüm öneri ve fikirleri bekliyorum.
Köksal Gürkan2013-03-27 10:26:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baygulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/04/2006
İl: Izmir
Mesaj: 506
baygulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2013 17:59
Köksal bey, hiç kum kullanmadan bol dallar ve kuru yapraklarla bu tortunun üzerine yapılacak dekor çok hoş duracaktır. Tür olarak küçük amerikanlar ya da melekler seçilebilir bence. Konunun takibindeyim, başarılar.

+1: [T]203649,Sercan0661[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SaralondeÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 215
SaralondeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 21:28
Abi senin eski konundan yola çıkarak Amazon biyotopu işine giriştim şuan discusda var ama suyun berraklığı beni rahatsız etmeye başladı. Bir türlü tortu oluşturmayı başaramadım. Sanırım iki tane şelale filtre yüzünden ama bilemiyorum bir önerin var mı? Şelaleleri iptal edip pipo filtremi koysam diye düşünüyorum ama bilemedim:) Ph da sanırım kumun etkisi ile 7,6-7,8 civarı düşmedi bir türlü.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6973
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2013 00:41
Akıntı çok olduğu zaman tortu dipte sabit kalamıyor. Pipo filtre çok etkili bir çözüm olabilir. İstersen bir miktar tortu verebilirim. Dip çekimi yapma. ÖLen bitkileri ve yapraklarını atma, hatta bulduklarını ekle. Mutlaka kökler olsun. Su değişimini az yap. Nitrat gitsin ama pH düşmesine engel olmasın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SaralondeÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 215
SaralondeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2013 10:16
[QUOTE=Köksal Gürkan]Akıntı çok olduğu zaman tortu dipte sabit kalamıyor. Pipo filtre çok etkili bir çözüm olabilir. İstersen bir miktar tortu verebilirim. Dip çekimi yapma. ÖLen bitkileri ve yapraklarını atma, hatta bulduklarını ekle. Mutlaka kökler olsun. Su değişimini az yap. Nitrat gitsin ama pH düşmesine engel olmasın.
[/QUOTE]
Dediğiniz gibi su değişimini azalttım ve sorun olmasın diye yüzey bitkileri ekledim. Pipo filtre ayarlayıp şelaleleri de iptal edeceğim umarım problem yaşamam. Bir süre bu şekilde deneme yapayım olmadı sizden tortu takviyesi yaparız teşekkürler:)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EldurmazÇevrim Dışı

Yönetici
[B]10260,1[/B] [C]2,2,119483[/C] [B]10743,3[/B]
Kayıt: 29/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 2187
EldurmazÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2013 14:17
Eski discus akvaryumumda benzer bir tortu tabakası ben de yakalamıştım.Kuru yaprakların çürümesi,yaşatmayı beceremediğim echinodorusların çürüyen yaprakları ve balık dışkıları bence tortu oluşturan en önemli etmendi.160 litrelik akvaryumda Haqos Expro 500 askı filtre ile filtreleme yapıyordum.Debi az olduğundan tortu tabanda oturabildi.Canlı yüküm de oldukça fazlaydı.Buna karşı akvaryumun üstü açıktı.Buharlaşan suyu dinlendirilmiş çeşme suyu ile tamamlıyordum.1 kere bile dip çekimi yapmadım.Tankta nitrit-nitrat döngüsünü sağladım.O kadar ufak bir filtrenin bunu başardığını sanmıyorum.Büyük olasılıkla oluşan tortunun da etkisi oldu.Bol miktarda minare salyangozu da kumu karıştırarak tabanı da filtrasyona yardımcı hale getirmiş olabilir.Bu akvaryumda 5-6 cm aldığım 3 discus 5 ayda 12-13 cm boyuna geldi.İçlerinden bir çift çıktı,yumurta dizdi.Sonra bazı nedenlerle tankı bozmak durumunda kalmıştım.

Şimdi aynı akvaryumda yeni bir biyotop denemesi yapıyorum aynı akvaryumda.1 aydır elimdeki köklerin suda batmasını beklerken akvaryumu çalışır halde bıraktım.Filtre bu sefer Tetra ex700.filtre içinde birkaç arkadaşımın tavsiyesiyle JBL Tormec Active ürününü kullanıyorum.1 ay sonunda hiçbir canlı,kuru yaprak vs olmayan sadece kumu olan akvaryumun bir köşesinde ince bir tortu tabakası oluşmuş.Bol miktarda catappa yaprağını parçalayarak tabana sermeyi düşünüyorum.Yaz sonunda güzel bir tortu oturur gibime geliyor.

Bir de benim gözlemim cüce cichlidler,bazı tetralar taban seviyesinde yaşasa da tortuyu fazla karıştırmıyor.Ama plecolar ve corydoraslar tortunun sürekli havalanmasına neden oluyor.Böyle bir tortu yakalamak istiyorsak bence bu tarz dip balıklarından uzak durulmalı.Bu kurduğum tank için sturisoma ve otocinclus düşünüyorum.Koyarsam bir tek black venezualla ya da habrosus koyarım.Biraz uzun oldu ama faydalı olabilecek bir konu olmuş,tebrikler  

EDİT: Bahsettiğim discus akvaryumunda bambu ve su sümbülü vardı.Bu bitkilerin gelişimini ve canlı yükünün fazlalığını düşünürsek büyük olasılıkla yüksek olan nitrat seviyesinin önüne bu şekilde geçebildim.

Eldurmaz2013-03-27 14:20:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fossadeileoniÇevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2012
İl: Izmir
Mesaj: 198
fossadeileoniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2013 17:32
Amerikan tankımda hamburg filtre kullanıyorum, filtrenin arka tarfında akıntı yok ve cok guzel tortu olustu, hiç ellemiyorum tortuları ama akıntı oldugu için akvaryumun gorunun yerlerinde tortu yok, dip çekimi hiç yapmadım. Yem artıgı kalmayacak şekilde yemleme yapıyorum,şu an akvaryumun nüfusu arttı dışkılarda kumda birikmeye başlıyor bakalım nasıl olacak.

Akvaryumda 4 adet mangrove ve 2 adet bambu var, bubların haricinde ismini bilmediğim bir kaç bitki var. bitkiler sağlıklı bir şekilde geldi fakat sonra bozuldular, şimdi tekrar yaprak vermeye başladılar.

nitrat 10'un altında nitrit hep 0 çıkıyor, tanganika akvaryumunda 2 ehiem filtre ile bu degerlere ulaşamıyorum (2226 ve 2012).



suyun rengi çay gibi, kızılağaç kozalağıda ekstradan kullanıyorum.

bir kaçta resim ekleyelim.














Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6973
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2013 18:32
Eski evin satılması ve o sırada evi boşaltırken temizlik amacıyla bahsettiğim akvaryumun dibinin boşaltılması sebebiyle tortuyu ve bir miktar su piresini alamadan kaldım. Planlarım bu anlamda havada kaldı. Tortu oluşturmak çok da zor olmasa da şu an elimde olmadığından bu planımı daha sonraki bir tortu oluşumuna erteliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir