ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Eldurmaz
Kullanıcı Grubu:
Yönetici
Kullanıcı Başlığı:
[B]10260,1[/B] [C]2,2,119483[/C] [B]10743,3[/B]
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
3970
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Son Ziyaret:
7 Saat 15 Dakika önce
Toplam Mesaj:
2224 [0.43 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
12 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Tolga ELDURMAZ
Doğum Tarihi:
24 Eylül 1993
İl:
Istanbul
Meslek:
Coğrafya Öğretmeni
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

TOLGA ELDURMAZ Killifish türleri... Özel mesaj yoluyla soru sormak yerine konu açıp bildiriniz.

SON 10 MESAJI

Yeni Projeee Killifish Başlangıç
[QUOTE=fishhyy]
Çok teşekkürler. Tek takıldığım kısım kaç adet almam gerektiği, sanırım 10 15 birey öneriyorsunuz, peki 3 e 6d kalmasından kasıtınız diğer balıkların ölmesi mi? Uygun koşullar sağlansa bile ölümler olabiliyor mu? Özellikle çok dikkat edilmesi gereken sıcaklık dalgalanması açlıktan ölüm gibi hassaslıkları var mı?[/QUOTE]

Şöyle, bu balıklar genelde Asya ithalatıyla geliyor. Poşette 250 civarı yavru - genç arası boyda geliyor. Bu yüzden yolda inanılmaz zayıf bir şekilde önce toptancı sonra akvaryumcu sonra da bizim akvaryumlarımıza seri bir transferle giriyor. Bu da kayıp riskini arttırıyor. Bu kısmı atlattıktan sonra çok ekstrem bir durum yok. Sadece erkeklerin sürekli üreme isteği dişileri çok zorlayabiliyor. Bu nedenle düzenli ve yüksek kaliteli beslenme önemli. Burada dişi kayıpları olabiliyor. Erkek kısmında da çift erkek olduğunda bir baskın erkek çıkıyor ve diğerine hayatı zindan ediyor. Ama 3 ve üzeri erkek olduğunda baskı dağılıyor. Çift erkek bıraktığınızda erkeklerden birinin ölmesi de çok muhtemel. Bu yüzden 3 erkek 6 dişi olursa süper olur dedim.

[QUOTE=Dilruba92]
Yumurta yakalamak için yüzen keçeler kullananları gördüm. Günlük kontrol edip yumurta varsa keçeyi ayırıyorlar (temuda görmüştüm) kendinizde yapabilirsiniz aslında. Tetralardan belki böylece fırsat bulup yumurta yakalayabilirsiniz.☺ heyecanla kuracağınız akvaryumu bekliyoruz. [/QUOTE]

Düz mopla da klasik killifish üretimi yapılabilir ama annulatusların yumurtaları diğer çok yıllık killifishlere göre yumurtaları bariz şekilde küçük ve daha hassas. Bu yüzden üreticiler genelde annulatusları bol su üstü bitkili, mosslu bir tanka kalabalık bir grup atıp bir hafta kadar bir süre sonra bu balıkları ayırarak yaparlar. Bu oturmuş tankta yumurtaların açılmasını beklerler. Ben hem bunu hem de klasik cama cam tankta moptan yumurta toplayarak da denedim. Ama kesinlikle tankta kendiliğinden büyüme işi çok daha verimliydi.
[QUOTE=fishhyy]
Merhaba sizin konularınızı geçen seneden takip ediyorum açıkçası yazacağınızdan umudum yoktu öm ile de rahatsız etmek istemedim ancak çok mutlu oldum, tecrübe ve önerilerinizden yararlanmak çok isterim.
[/QUOTE]

Estağfurullah. Sadece her zaman forumda aktif olamıyorum. Bu yüzden başlıkları da kaçırabiliyorum.

İlk başta bakmam gerekene en son bakmışım. İlk dönem için bence kurtarır hacim. Ben hala 10-15 bireyle başlama taraftarıyım. Sonrasında da 3 erkek 6 dişi gibi bir oran yakalanırsa ne ala. Annulatuslar küçük bir tür, sizin hacim sorun çıkartmayacaktır. Ama ikinci bir türü bence denklemden çıkarın. Yavru konusuna gelince de bu tarz bir akvaryumda az da olsa kendini kurtaran yavrular çıkacaktır. Ama sıkıntı şu, annulatuslar en yavaş büyüyen türlerden birisi. O yüzden sürekli üreme olsa da çok az yavru görebileceksiniz. Su üstü bitkisi ne kadar çok olursa o kadar çok yavru kurtulacaktır. Daha önce bahsettiğim tatlı patates kullandığım tank, en çok yavru büyüttüğüm tanktı. Patatesin kökleri inanılmaz güzel bir yavru büyüme alanı oluşmuştu. Denk geldikçe yavruları karides kepçesi gibi küçük delikli bir kepçe ile ayırıp büyütebilirsiniz ama yavrulukta çok sağlıklı olacağını sanmam.

Tank arkadaşları konusunda karideslerle ilgili bir sıkıntı yaşamadım açıkçası. Karidesler de onlardan çekindiği için su üstü bitkilerine hiç çıkmıyordu. Ama coryldoraslar gece yumurtaları bulup yiyecektir. Bu yüzden pigme türlerden de olsa corydoras tarzı bir balık tavsiye etmem.

Bitki konusunda çok iyi değilim ama su üstü türler çok hızlı besin tüketiyor. Besin bulamadığı için olabilir. Bir de killifishler için üstü kapalı tankın buhar camından damlayan sular da su üstü bitkilere zarar verebiliyor. Bu türlerin yapraklarının üzeri suyu kaydırmaya yönelik özel, tüylü bir yapıda olsa da bazen tahliye edemediği su damlaları yaprağın yapısını bozabiliyor. Bu yüzden yedekte olmasında fayda var. Amazon frogbit bu konuda en başarılı türlerden birisi bence.

Yem konusunda da elinizdeki yemler bence başarılı. Bu tarz küçük ağızlı yüzeye yakın türlerde S boy Tropical'in Pro Defence, Insect Menu, Nanovit yemleri kullandım. Sizdeki yemleri yemezlerse bunları deneyebilirsiniz.

Bende şu an annulatus yok. Biraz sahibinden ilanlarını kovalamak gerek. Açıkçası şu ara kimde ne var, gram fikrim yok. Ama piyasa türüdür annulatus, ithalatlarda sık sık düşer. Kafa akvaryumcuları da takip etmekte fayda var.
Merhabalar,
Öncelikle uzun bir süre sonra forumda bir killifish kurulumu görmek çok güzel. Ayrıca benim favori türlerimden birisi olan annulatus özelinde bir kurulum olması beni daha da mutlu etti. Naçizane soru işaretlerinize kendi deneyimlerimle cevap vermek isterim.

Öncelikle bence 2 erkek 3 dişi gibi bir kafanızdaki oranla girmeyin derim. Bu canlılar listede belirtilen boy skalalarının çok altında ve kötü şartlarda geliyor. Bu yüzden çok kısa sürede büyük kayıplar verebilirsiniz, elinizde dişi diye ümitlendiğiniz balıkların kısa sürede renklenmesi ile de tüm hevesiniz kaçabilir. Şahsen yeniden bir annulatus tankı kuracak olsam çok sayıda alır, içlerinden seçme yoluna giderdim.

Tank tasarımınıa gelecek olursak annulatuslar iyi avcılardır ancak su seviyesinden 3 - 4 cm aşağıya süzülen çoğu şeyi sallamayacaktır. Referans tankınız gibi tabanı kalabalık bir tasarıma gidecekseniz muhakkak destek ekibine ihtiyaç var. Bu salyangoz olabilir, doğal görünümü bozmaması için seleksiyon artığı diye adlandırılan renksiz neocaridina karidesler olabilir. Benim annulatus tanklarımda bu ikili daima var oldu. Tank arkadaşı olarak üretme derdiniz yoksa küçük tetralar olabilir ama ben çoğunlukla lampeyelerle baktım. Güzel bir kombinasyon oluşturuyorlar. Lampeyelar yüzeyi tarayan bir tür değil, o nedenle kurtulmuş annulatus yavrularıyla da denk gelebilirsiniz.

Bitki seçimi size kalmış. Ben en çok keyifi lotus ve su üstü bitkileri kombinasyonu ile aldım. İki farklı tür zenkeri ile kontrastı oluşturdum. Ancak lotusun yaprakları bu canlıların yumurtlaması için pek uygun değil. Bu yüzden su üstü bitkileri ile destekledim. Bir kurulumumda da sadece tatlı patates kullanmıştım. O akvaryum da oldukça keyifliydi.

Yem konusuna gelecek olursak, tamam kuru yem teknolojisi inanılmaz ilerledi ve çok yüksek besleyiciliğe sahip bir çok yem var. Ama killifish besleyen birinin elinin altında daima canlı yem olmalı. Bu işin biyolojik boyutunu açıklayamam ama killifishler kadar sevişken bir canlının harcadığı kaloriyi asla benim diyen baba kuru yem karşılayamıyor. Yeni çıkmış artemia, orta boy artemia, sivrisinek larvası gibi donuk yemleri soğuk zincir kırılmadan temin edebilirseniz seve seve yiyeceklerdir. Ama kan kurdu gibi iri donuk yemleri max boya ulaşmış yetişkinler harici beceremeyecektir. Ayrıca iri su piresi ve beyaz kurt da zorlayıcı olabiliyor genç bireyler için. Ben sürekli yeni çıkmış artemia, dondurulmuş sivrisinek larvası ve mikro kurt ile besledim. Bunun haricinde kuru yem kabul ediyorsa ne olur ne olmaz diye bu alışkanlığını köreltmemek adına yavaş batan "S" boy yemler ara ara verilmeli.
Vampir Yengeçler
Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba,

Biraz iş yoğunluğu, biraz tembellik, biraz da unutkanlık sonucu konuyu güncel tutamadım. Yengeçlerimi besleyip üretmeye devam ediyorum. Bu süreçte bazı kayıplar yaşasam da hala hobinin içerisindeyim. Bu mesajın konusu yine en temel kısımlardan birisi olan yaşam alanındaki diğer canlılar ve biyoaktif kurulum olacak.

Öncelikle bu arkadaşların yüksek nem sevdiklerinden bahsetmiştik. Bu nem, teraryumlar içerisinde hava sirkülasyonunun zayıf olduğu yerlerde küf oluşumuna neden olabiliyor. Ayrıca bu canlılar tok olduklarında yemeği kesip kalanı sağa sola atabiliyor. Bu da hem küf hem de diğer mikroorganizmaların üremesine neden olabiliyor. Bu sorunu çözmek için bazı canlıları işçi sınıfı olarak görevlendirebiliyoruz. Bu şekilde kurulmuş yaşam alanları için [K]biyoaktif teraryum [/K]ifadesi kullanılıyor. Bunlardan ilki springtail dediğimiz kamçı kuyruklular. Bunlar inanılmaz küçük boyutlu canlılar. Çok farklı renklerde olanları olsa da ben klasik ve en yaygın bulunan tür olan beyazlardan (Collembola sp. White) besliyorum. Bir dönem turuncu bir tür (Yuukianura aphoruroide) beslemiş olsam da bir gecede nedenini anlayamadığım şekilde kültürüm çöktü. Bu ufak canlılar artık yemleri, kopmuş ve sizin teraryum içerisinde fark edemediğiniz uzuvları ve küfü temizleyen oldukça önemli canlılar. Bunlarla beraber benim için olmazsa olmaz ikinci yardımcı tür isopodlar. İsopodların ya da Anadolu'da yaygın şekilde bilinen adıyla tespih böceklerinin çoğu yengeçler için harika birer av. Ancak bir tür bence istisna: Dwarf white isopod (Trichorhina tomentosa). Bu tür gündüzleri genelde toprak altında takılan, en ufak hareketlilikte donup kalan ve en önemlisi küçük boyutuyla yengeçlerin av olarak algılamadığı ama artık yem konusunda springtailler gibi takılan bir canlı. Bu iki canlı için farklı türler seçilebilir ancak özellikle isopodların iyi araştırılmasında fayda var. Çünkü bazı isopodlar yengeçlerinizin yaşam alanındaki yüksek nemden hoşlanmayabilir. Benim tavsiyem küçük türlere yönelinmesi. Ek olarak bahsettiğim gibi isopodlar yengeçlerinizin avcı güdüsünü destekleyen canlılardır. Ben ayrı bir alanda iri boyutlu, kolay üreyen ve hızlı büyüyen bir tür olan dairy cow (Porcellio laevis) yetiştiriyorum. Özellikle ithalatla yeni gelmiş ve yem kabul etmeyen türlerin beslenmesi konusunda ya da uzun süreli seyahatlerim esnasında beni kurtaran canlılar. Yine uzun süreli seyahatler için üçüncü bir yardımcı olarak kurulum aşamasında tabana bir miktar grindal kurt aşılıyorum. Bunlar da hem temizlik anlamında yem de yemleme açısından işimi kolaylaştıran emekçiler. Tüm bunların haricinde bazı videolarda cinsini tam bilmediğim (Cam salyangozu gibi bir isim verilmiş) küçük salyangozlar, küçük sümüklü böcekler ve bazı küçük millipede türlerini besleyenler gördüm.

[VID]https://youtu.be/J33xPLsALLU?si=PepuSHJcBtfTfr2v[/VID]
[VID]https://youtu.be/8ZCOjW0Btdk?si=S-bi_LibVP_IbrIF[/VID]

Bir diğer soru ise [K]"temizlik ekibi dışında bu canlılarla ne besleyebilirim?"[/K] sorusu. Bence bunun cevabı hiçbir şey. Aslında kriter şu: Yengeçlerimin av olarak görmeyeceği kadar küçük mü? ve bu benim yengecimi yiyebileceği bir şey olarak kabul eder mi? Bu iki soruyu sorduğunuzda geriye pek bir seçenek kalmıyor aslında. İyi saklanma alanı olan bir yaşam alanında neocaridina karideslerinden besleyebilirsiniz ancak asla bir karides akvaryumundaki gibi popülasyonun artmasını beklemeyin. Hatta bir yerden sonra neocaridinalarınızın vahşi forma döneceği şekilde tersine bir seleksiyona hazır olun. Çünkü renklenen bireyler yengeçlerinizin av olarak ilgisini çekecek ilk canlılar olacaktır. Bir başka omurgasız sınıfı olarak salyangozları düşünebiliriz. Ben balık beslediğim zamanlarda da adi salyangoz olarak anılan yarasa kulak ve ramshorn gibi türleri her zaman akvaryumlarımda bulundurdum. Yengeçlerle de ilk deneyimlerimde bu canlıları yaşam alanlarının sucul kesimlerine aşıladım. Ancak hepsi birer av oldu. Yengeçler her seferinde yakalayıp ters çevirdi ve bir koca kase ramen yer gibi yediler. Yavru yengeçlerimi büyüttüğüm kurulumlarımda fazla yemleri yemesi olarak yaşatabiliyorum ancak onlar dahi kendi boyutuna yakın olan her salyangozu avladı. Şu an ayrı bir alanda yem olarak ramshorn yetiştiriyorum ancak tank arkadaşı olarak uygun değiller. Daha iri türleri ise denemedim. Şu aralar beluga, batman, helmet gibi isimlerle piyasada satılan nerite türleri belki uygun olabilir. Sonuçta bu türler hem yapışma anlamında daha sıkı tutunan hem de kabuktan çok dışarı taşmayan türler. Ancak hobideki maliyetleri düşününce pahalı bir deneme olur diye düşünüyorum. Son olarak cüce kerevitler var ancak bu canlılardan sadece CPO'yu çok uzun yıllar önce besledim. Karakterleri hakkında pek fikrim yok. Bu birliktelik hakkında herhangi bir yerli ya da yabancı deneyim paylaşımı da okumadım. Ancak ezbere konuşacak olursak bence bu tank birlikteliği de iki türden biri için üzücü sonuçlanacaktır.

Yine endler gibi küçük balıklar, görece yüzeyde takılan balıklar uygun olabilir. Ancak gece karanlığında yengeçler bunları da avlayabilir. Daha önce red scarlet endler beslediğimde formu bozuk çıkan yavruları yengeçlerin alanlarına aldım. Tomatolar endlerleri sallamazken bogorensisler istisnasız hepsini yakaladı. Dennerle ve hagenler ise yüzme sorunu olanları yakalarken sağlıklı balıklara dokunmadı. Yani balık - yengeç etkileşimi biraz da yengeçlerinizin türüne ve karakterine de bağlı şekilleniyor. Daha iri türler yengeçleri merak edip onlara yaklaşıp yoklayabilir ya da yüzüşüyle yengeçleri strese sokabilir. Bu yüzden[K] bence yengeç besliyorsanız balık işinden uzak durun.[/K]

Son olarak bu türlere ilgi duyan hobiciler benimle iletişime geçtiğinde, bu canlıların ithalatı yapıldığında petshoplarda gördüğümde ve yabancı forumlardaki yazıları gördüğümde en fazla karşıma çıkan sorulardan birisi de "farklı türlerde yengeçleri bir arada besleyebilir miyiz?" sorusu çıkıyor. Düz mantık düşündüğümüzde gerçekten harika bir fikir. Diğer canlılarla beraber besleyemiyorsam rengarenk olacak şekilde karışık bir yengeç teraryumu yapmak görsel anlamda çok iyi olurdu. Hatta "çaprazlamayla yeni renkler elde edebilir miyiz?" sorusuna da çok şahit oldum. İşin genetik kısmı hakkında bir fikrim yok ama yabancı kaynaklar Geosesarmalar arasında çiftleşmenin olmadığını yazıyor. Ancak üretme fantezilerini bir kenara bırakıp kardeş kardeş bir arada bakma konusuna döndüğümüzde burada iki sıkıntı var. Birincisi bu canlıların yaşam alanları farklılık gösterebiliyor. Daha önce yaşam alanlarını oluşturma konusunda bahsettiğim üzere farklı tasarımlara ihtiyaçları var. Kendi beslediğim türlerden örnek vermem gerekirse tomatolar için geniş bir boşluk ancak kazabilecekleri türden ve kalınlıkta bir tabana ihtiyaçları var. Hagen ve dennerleler ise daha standart ihtiyaçları olan canlılar. Orchid ve mandarin ise daha diken, tırmanabilecekleri tasarımlar istiyorlar. Bunların hepsini bir teraryumda yapmak için ölçülerin büyümesi gerekiyor. Büyüdüğünde ise zaten utangaç ve gececi olan bu canlıları görmek hayal oluyor. İkincisi ise Geosesarmaların erkekleri arasındaki agresifliğin 100 katı farklı türden erkeklere ve dişilere karşı oluyor. Yine daha önce bahsetmiştim. Bogorensisler kendi türüne karşı bile yamyamlık gösterirken tomatolar daha sakin, kavga gürültünün daha az olduğu canlılar. Mesela mandarin erkekleri sürekli olarak alanlarında başka erkek olup olmadığını kontrol etmek için etrafta dolaşıyor. Bir başka erkek görürse ikisinden biri ölene kadar kavga ediyor. Bir dönem yer sıkıntısı çekerken fazla erkekleri bir araya aldım. 2 gün sonunda ölü tomato, hagen ve dennerle erkeklerinin yanında resmen "başka delikanlı varsa gönder gelsin" der gibi bakan bogorensis erkeği duruyordu. Yine alan sıkıntım olduğu bir dönemde yumurta tutan tomato ve hagen dişilerini bir araya almıştım. Burada sıkıntı çıkmamıştı. Ancak hem dişi olmaları hem de yumurtaları olduğu için kendilerini tamamen saklamaları nedeniyle bu tecrübe yanıltıcı bir örnek olabilir.

[VID]https://youtu.be/j4QTcCYIWlA?si=g2dsEwTVQtEUbNeo[/VID]

[K]Tüm bunları göz önüne aldığımızda bence yengeç besleyecekseniz biyoaktif teraryum için gereken canlılar haricinde yengeçlerinizi muhakkak tek tür besleyin.[/K]

Cyber_scout & Eldurmaz Buluşması...
[QUOTE=ceyh]Tolga kim?[/QUOTE]
Selam

[QUOTE=Neothauma ]Tolga’yı vahşi betaya başlat. Kabul etmez ise dinlene dinlene döv.[/QUOTE]
Ben dünden razıyım ama yerim yok. İlerisi için aklımda ama [:)))]

[QUOTE=KaanE]Kafamdaki sorular;

-Eldurmaz kim?
-Tolga kim?
-Eldurmaz ve Tolga aynı kişi olabilir mi?

[/QUOTE]
32 senenin yaklaşık 15 senesinde bu sorunun cevabını inanın ben de çok aradım

Cyber_scout ile verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Sağ olsun bolca hediyeyle gelmiş. Ben sığır olduğum için düşünemedim, sadece hesap ödeyerek yırtmaya çalıştım. Forum'un eski günleri, ahlaksız petshoplar, ülke ekonomisi, herşeyolog hobiciler ve daha fazlasının dedikodusu ile günah dolu bir akşam oldu. Karşılıklı beslediğimiz canlıların görselleri ile birbirimize show yaptık, olaysız dağıldık. Avcılar çevresinde müsait olan başka hobicileri bir sonraki toplantıya bekleriz.
Vahşi Beta Ve Labirentli Hobicileri, Birleşin!
Bu konuya yazan arkadaşlar kadar tecrübeli olmasam da geçmişte imbellis beslemiştim. Denk gelse yeniden beslemek isterim. Ayrıca böyle bir konu başlığı için de teşekkürler.
Aphanius Mento Beslemek İstiyorum
Merhaba,
Arkadaşlar gerekenleri yazmış ama ben de deneyimlerimi paylaşmak isterim. Mento gibi Aphanius ve Paraphanius türleri çoğunlukla doğadan toplama canlılar oluyor. Özellikle yaz aylarında sorun yaşanabiliyor. Mentoların dağılımı düşünüldüğünde geniş bir su parametresi için toleransı yüksek gibi görünse de doğadan alınan bireyler kendi parametreleri dışında çabuk ölebiliyor. O yüzden iyi araştırmak, şebeke suyuna pek güvenmemek lazım.

Pek çok killifish türüyle beraber mentoyu da beslemiş bir hobici olarak şunu söyleyebilirim ama. Mento davranış açısından diğer türlere pek benzemez, agresif bir türdür. Ama çok güzel bir türdür. 100 litre bence mentolar için sınırda bir hacim, iyi bitkilendirmek gerekir. Çağan Bey'in de dediği gibi dişi sayısının çok fazla olmasında da fayda var. Baskın bir erkeğin tek ya da iki tane dişiyi hırpalaması çok olası. Gerek pul yapısından gerekse ağız yapısından dolayı mentolar ısırdı mı ciddi yaralar verebilen canlılardır. Hem olası kayıplara karşı hem de huzur için ne kadar çok dişi o kadar iyi olur.

Üremeye gelince klasik killifish üretim tankı kısa sürede balıklarınızın kaybıyla sonuçlanacaktır. Esaret altında üretilen mentolarda bile bu tarz çıplak üretim tanklarını dişileri ciddi strese sokmakta. Doğadan toplama bireylerde bu durum daha da sıkıntılı oluyor. O nedenle ağzına kadar bitkiyle dolu bir tanka salıp 1 hafta 10 gün sonrasında anaçları ayırarak bu ortamda ilk esaret altında yetişen bireyleri büyütmek en mantıklısı. Ben iki farklı varyeteden doğadan toplama mentoda da aynı şekilde verimli yavru almayı başardım. Bu yavrular büyüdükçe bitki popülasyonunu seyreltip ortama alıştırdım. Ama yine de uzun vadede bir Afrika çok yıllığı gibi mopun olduğu cama cam üretim tankında uzun süreli bakamadım. Bu nedenle de bu tarz türler Avrupalı hobicilerde pek tutulmuyor maalesef.
Neothauma'nın Kullanıcı Adının Hakkını Vermesi
Sayyın Şahin,

Reklam için Eheim'dan ve Seachem'den kaç Leva aldınız?

Saygılar.

Sayyın Şahin,

Reklam için Eheim'dan ve Seachem'den kaç Leva aldınız?

Saygılar.
Fundulopanchax Gardneri
[QUOTE=Cyber_Scout]
Sizin killifish türleri üzerine zengin bir koleksiyona sahip olduğunuzu biliyorum.
Uzun süredir paylaşım yapmamanız gerek tecrübenizden gerek güzelliklerden bizi mahrum bırakıyor.
[/QUOTE]

Tekrardan selamlar,
Çok naziksiniz ama ben de sıradan bir hobiciyim. Hem yurtdışından yumurta almanın mümkün olduğu hem de döviz kurları nedeniyle istediğimiz balığı Almanya ya da Çekya ithalatlarına poşet usulü yazdırabildiğimiz bir dönemde maymun iştahımla saldırmıştım. Haliyle pek de sürdürülebilir olmadı benim için. Sonrasında kadar çok türü eş zamanlı besleme şansım da iş hayatımın yoğunluğundan ilgilenecek vaktim de olmadı. Yine de bir kaç türü her zaman besledim. Son bir yıldır balığım yok. Ara ara tekrardan heveslenip beslemeye niyetlensem de artık besleyebileceğim pek tür de yok piyasa da. Bu yüzden sizin gibi hobicilerin paylaşımlarını gördükçe mutlu oluyorum. Umarım bu türü üretip dağıtarak killifish seven hobicileri artırırsınız.

Fundulopanchax Gardneri
Selamlar,

Paylaşımınız için teşekkürler ama uzun süre farklı türlerde killifish beslemiş bir hobici olarak ben de bazı tecrübelerimi paylaşmak isterim. Sizin tanıtımını yapmış olduğunuz gardneri Batı Afrika çok yıllık killifish ailesinden Fundulopanchax cinsi içerisinde. Bu cinse mensup türler killifish yetiştiricileri arasında genelde kürek ağızlı olarak adlandırılır. Bunun sebebi görüntüde normal olan ağzı çok geniş bir şekilde açılabiliyor. Bu nedenle tank arkadaşı olarak yazdığını türlerden ağzına sığan yavrular, genç bireyler ya da doğrudan küçük boyutlu olan türleri net bir şekilde yemeye çalışacaktır. Karides konusunda da Afrika vampir karidesi ya da Asya bambu karidesi gibi dev türler haricinde yavru - yetişkin ayırt etmeksizin keyifle avlayacaktır. Buna ek olarak uzun kuyruklu balıklar ya da yavaş hareket eden her türlü balığı da finlerinden taciz edecektir. Bu nedenle çoğunlukla killifish türleri tek tür olarak bakılır. İdeal bir tank arkadaşı arıyorsak Pelvichromisler gibi Africa cüce cichlidleri ve iri Asya barbları benim tavsiyem olur.

Tanıtımınızda anaçlarınızın da fotoğraflarını görmeyi çok isterim açıkçası. Ülkemizde bir iki tür ithalat listelerinde yer alıyor. Gümrük vergileri ve PayPal'ın durumundan dolayı maalesef eskisi gibi yurtdışından yumurta satın alamıyoruz. O yüzden iyiden iyiye azalan killifishleri besleyip ürettiğiniz için çok teşekkür ederim.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

• 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.