Su Bahçeleri


bubalusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 278
bubalusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2017 03:01
6 tane 65 litrelik saksıdan mamul su bahçelerim var. Silivri'de bir terasta duruyorlar, gün boyu güneşin altında suyun üzerini güneş vururken kapatınca bile 32 derece oluyor. Geçen örtmedim 40 derece oldu. Sadece Hydrocotyle ve Cabomba ölmüyor ve büyümeye devam ediyor. Su sümbülü, elodea, su mercimeği, Salvinia natans, tilki kuyruğu ise maalesef eridi/eriyor.
Kışın da su asla donmasa da 6 aylık bir kış geçiriyoruz. Sahilde olduğumuz için sıfırın altına hava dalgası şeklinde bir kaç kere düşülüyor. Şu an su üzerinde duran kendini kurtarmış bu iki bitkiyi su altına indirerek kışı atlatırım diye düşünüyorum. [K]Böyle korunaksız bir ortam için başka hangi bitkileri önerirsiniz? [/K][U][/U]
Medaka balıkları suyun buz tuttuğu Almanya havuzcuklarında yaşayabiliyor onda sıkıntı yok, ya da daha 1 haftalık yavrular 40 derece gördü bir şey olmadı ama bitkilerde ne olur diye bir araştırmam var.
Tavsiyelerinizi bekliyorum.

[QUOTE=Emerse]
Su bahçelerinde balıklar açısından en önemli sorunlardan birisi su sıcaklığındaki dalgalanmalar.Yaz mevsimi de olsa gündüz/gece sıcaklık değişimleri bile su sıcaklığını anlamlı düzeyde değiştiriyor.Sorun su bahçesinin küçük olması nedeniyle ısı kapasitesinin düşük olması.Yani hızla soğuyup ısınması.Canlı doğuranlar Cennet Balıkları ve Aphanius mento'nun bu değişimlerden pek etkilenmediğini tecrübe ile söyleyebilirim.Başka balıkların ne tepki göstereceğini ben de merak ediyorum.Su sıcaklığı dışında balıkların doğal sistemlere uyumu pek sorun olmaz.Bu balıklar eskiden doğada yaşıyordu.[/QUOTE]

Aslında dediğiniz gibi balığın tabiatına bakmak yeterli. Kış ve yazın neredeyse aynı sıcaklıkta olduğı ekvator kuşağındaki sabit su değerlerine sahip bir gölünde ya da kalın bir nehir kolunda yaşayan balık sabit bir ısı isteyecektir. Balığın coğrafyasıyla ilgili biraz araştırma yapılınca şu özellikler aranmalı.

1-Balığın yayılma alanı : Eğer balık tek bir lokasyonda bulunuyorsa o zaman sıkıntı, hep aynı su değerini istiyordur büyük ihtimalle. Aynı kıtanın başka yerinde ya da başka kıtada da bulunuyorsa demek ki farklı iklimlere ayak uydurabiliyor. Bütün dünyada bulunan(kozmopolit) türler bu şekildedir. İşgalci türler de bunlardandır.

2-Balığın yaşam alanı : Balık hızlı akan bir nehirde yaşıyorsa(suya karşı yüzenler, akan suyu süzenler) , koloni halinde göç edip yumurtasını bir yere bırakıp büyümesi için bir yere göç ediyorsa, ekvator kuşağında kalın bir nehir kolundaki ya da büyük bir göldeki sabit su değerlerini arıyorsa olmuyor. Hem hep aynı su değerini tutturamayız hem o dalgayı falan veremeyiz low tech'in dibi çünkü bu. Seçeceğimiz balık, küçük nehir kollarında yaşayan (yağmur ve kuraklıkla hızlı su kalitesi ve miktari değişimi) , su çukurlarında yaşayanlar (alglenmeye ısı farklarına açık), dönemsel su baskını alanlarında bulunanlar olursa o zaman tam da su bahçemize uygun olur. Bu özellikleri çoğu canlı doğuran, killiler, labirentliler, küçük sazansılar karşılıyor. Fakat yine bu balıkların çoğu gözde cinsi tropikal. Su değeri farklarımız arttıkça bu canlıların kendi iklimimize yakın yaşayanlarını ayıklamalıyız. Örneğin suyunuz 15 dereceye düşüyorsa killifish familyasından seçim yaparken Austrolebias - Aphanius - Oryzias aileleri olur. Ama 10 dereceye düşüyorsa Austrolebias'ı elememiz gerekir. Sıfırın altındaki havada suyun üzeri donuyorsa Oryzias tan başka killi şansınız kalmaz.
Canlı doğuranlardan da suyunuzun serinlik sırasına göre Fancy lepistes-Gri lepistes - Gambusya sırasıyla gidebilirsiniz.
Sazansılar keşke bulunabiliyor olsa, 5 cm civarı bir sürü nano tür var.

3-Su miktarı & Kalabalık toleransı : Her balığın yaşam yerine göre çeşitli alan ihtiyaçları var. Kişisel alan isteyenler, Yüzme alanı isteyenler, Alansızlar.
Örneğin İstanbulda kışın içeri almayacağımız kapalı bahçede duracak su bahçesi için killi seçelim dedik,
a-Bir Aphanius seçersek Aphaniusların içinden Mento en çılgını, geniş su baskını alanlarda füze gibi yüzüyor, onu önermem mesela. Ama Burduricus, Anatoliae benzeri göl popülasyonları, daha sakinler bakanların anlattığı kadarıyla. Aphanius türleri erkekler arasında mücadelecidir ve alanlarını korurlar. Aynı zamanda seri hareketlerle yüzerler. Bu sebeple 1 su bahçesinde sadece bir erkek ve 1 erkek için 10 litre ve her dişi için 5 er litre toplamda 20 litre su ideal olabilir. Balığın savunmak için-flört için-yüzmek için alana ihtiyacı vardır. Buna göre 20 litre bir tank kurulmalı. (Onur Hitit Anatoliae'ların 5 litrede çoğaldığından bahsetmişti gerçi)
b-Buna karşılık 1 litrede 1 tane Austrolebias bu hayvanın doğasına ters değil, hepsi yağmurun doldurduğu bir çukurda doğup, çamurlu karanlık suda çok hareket etmeden pireleri yakalayarak yaşayıp üreme boyuna gelip 6 ay yumurtlayıp ölürler. Ne kalabalıkta ne nitratta ne çamurda gözü vardır. Hareketsizdir yüzme alanı istemez, kalabalıktan darlanmaz.
c-Dönemsel su dolan pirinç tarlalarında rastladığımız Medaka (oryzias latipes) filtresiz günlük su değişimli şartlarda balık başına 1,5 litre su isterken bunu iyi bitkilendirilmiş kalın taban malzemeli bir su bahçesi oranı olarak da düşünebiliriz. Malum su berraklığı bizim için çok önemli olmadığı için çoğumuzun filtrasyonunu taban malzemesinin kendisi, sudaki yosun yapıyor. Medaka'lar bir kaç karışlık bitki kök dolu havuzcuklarda yaşamaya çalıştıkları için kalabalıkta sıkıntısızlar, erkek dövüşleri yok, alan belirleme yok, dişileri aşırı darlama yok. Sık bitkili kalabalık bir yerde yaşayabiliyor.
d-Aphyosemion gibi dere popülasyonları fazla su değişimi istiyorlar, daha az sayı daha çok suyla, daha müdaheleli tanklarda kullanılmalı.

[QUOTE=erdemoguz]

Elimde yeşil su olmadığı için aylarca içinde java moss olan damacanada besledim su pirelerini. Dediğiniz gibi resmen kene gibi yapışıyorlardı mosslara. İşin sonunda mosslara hiç zarar gelmedi ama. [/QUOTE]

Mosslar doğal terliksi hayvan yatağıdır. Kapta aldığınız mossu koyun rakı bardağı a, bir gün sonra el feneriyle bakın, milyar tane terlikai hayvn görürsünüz, onu yiyorlar.[EDIT]bubalus,2017-08-09 23:27:14[/EDIT]

Beğenenler: [T]183070,WLFcATA[/T][T]202214,AmazonSever[/T]
Teşekkür Edenler: [T]188409,hatesli[/T][T]147402,kebüç[/T][T]202214,AmazonSever[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kebüçÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 115
kebüçÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2017 23:54
Can Bey, Medaka'yi o kadar cok aramistim ki su bahcesine baslarken...
Bence ulkemizdeki su bahceleri icin ideal bir balik. Ama bulamadim bir turlu.
En sonunda pes edip beyaz bulut / kardinal baligi ile iktifaya karar vermistim. O da kesinlikle cok uygun. Ustu buz tutmus su bahcesinde bile sag kaldilar.
Medaka nerede satiliyor, nerede bulabilirim, bilginiz var mi acaba?

Teşekkür Edenler: [T]171066,bubalus[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bubalusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 278
bubalusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2017 03:09
[QUOTE=kebüç]Can Bey, Medaka'yi o kadar cok aramistim ki su bahcesine baslarken...
Bence ulkemizdeki su bahceleri icin ideal bir balik. Ama bulamadim bir turlu.
En sonunda pes edip beyaz bulut / kardinal baligi ile iktifaya karar vermistim. O da kesinlikle cok uygun. Ustu buz tutmus su bahcesinde bile sag kaldilar.
Medaka nerede satiliyor, nerede bulabilirim, bilginiz var mi acaba?[/QUOTE]
Merhaba,
Şu an sadece bende var bildiğim kadarıyla [8)]

Beyaz bulutun tek sıkıntısı, temiz ve akıntılı su balığı olması. Medaka yaşam tarzı olarak daha killi gibi daha betta gibi . Yani organik atığın bol olduğu bir anda ısınan soğuyan sulara daha aşinalar.

Medakayı keşfetmeden önce beyaz bulut arıyordum ben de :) ama bunu bulunca, vazeçtim. Çünkü nano pond olayına gireceğim. Makalelerde filtresiz düzenli su değişiminde balık başına 1,5 litre yeter diyor. 5 litrede 1 trio ya da 3 erkek olur demek ki. (Dişisiz baskın olmayan erkekler bir arada tutulabiliyormuş, feronomları almadıklarından sakin sakin yaşıyorlarmış)
40 dereceye 6 saat kadar dayandılar yavrular. 10 gündür sadece 10 da 1 su değişimi yaptım. Dayanıklı oldukları belli.
Ama mutlaka güneş ışığı istiyorlar. Ya da gün ışığı etkisi verecek güçlü rengi uygun aydınlatma. Su bahçesini ona göre konumlandırmak lazım.

Bunla ilgili iki konu var aratıp takip edebilirsiniz.[EDIT]bubalus,2017-08-10 03:30:54[/EDIT]

Beğenenler: [T]183070,WLFcATA[/T][T]162929,Emerse[/T]
Teşekkür Edenler: [T]188409,hatesli[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmerseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2014
İl: Izmir
Mesaj: 692
EmerseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2017 15:37

Yıllar önce tohumdan yetiştirmiştim.15 cm su derinliğini tolere etti.Yaz aylarında 2,5mt boy atıp 20 cm genişlikte kırmızı çiçekler açıyor.Kış aylarında köke kadar ölüyor baharda yeniden kökten sürüyor.İstanbulda kış aylarında dışarıda kar altında kalabiliyor.İdeal bir marjinal havuz bitkisi.Büyük su bahçelerinde de yer bulabilir.Ben içi su dolu bir kapta su seviyesinin altında kalan bir saksıda bakıyorum.
[B]Hibiscus coccineus[/B]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/162929/280820171534311.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/162929/280820171534431.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/162929/280820171535011.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]188409,hatesli[/T][T]193788,erkan candemir[/T][T]146865,LA Lakers[/T][T]196004,Ibrahim90[/T][T]147402,kebüç[/T][T]171066,bubalus[/T][T]130330,bilentungul[/T][T]189258,XOCOH38[/T][T]49423,sinan m.d[/T][T]203577,Merty[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kebüçÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 115
kebüçÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2017 21:10
Hayatımda ilk kez yumurtlayan bir balık türünden yavru aldım. Hiçbir şey de yapmadım. Su bahçesindeki Tanichthys albonubesler yumurtlamış ve yavruları çıkmış, içlerinden 2-3 tanesi de sağ kalmayı başarmış olmalı. Bugün yüzerken gördüm. 4-5 mm kadar olmuşlar. Tam da havalar soğurken çıktı ortaya. Hiç istemiyorum ölmelerini. Ne yapsam acaba...
Su bahçesinde çok sayıda kiraz karides de var. Bu karideslerin yumurtaları yediğini düşünüyorum. Demek karidesler olmasaydı bol bol yavrularımız olacaktı...

Beğenenler: [T]183070,WLFcATA[/T][T]162929,Emerse[/T][T]193788,erkan candemir[/T]
+1: [T]162929,Emerse[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmerseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2014
İl: Izmir
Mesaj: 692
EmerseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2017 23:39
Su sıcaklığı bir sorun yaratmaz Kemal Bey.Yavru da olsalar yavaş yavaş düşen sıcaklığa adapte olurlar.Küçük yavruları erişkinlerin avladığına şahit oldum bu türde.Eğer kendilerini kurtaracak kadar büyüdüklerine emin değilseniz aynı kapta tül yavruluğa aktarabilirsiniz.Başka bir kaba aktarmak da mümkün ancak ben her zaman parametreleri/koşulları korumaktan yanayım.

Beğenenler: [T]147402,kebüç[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kebüçÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 115
kebüçÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 00:17
Su bahçesi olan üyeler neler yapıyorlar? Balıklar hala sağlıklı mı? Kış hala gelmedi ama 1 -2 hafta içinde havaların gerçek kış sıcaklığına gelmesi bekleniyor. Hazırlık olarak neler yapıyorsunuz?
Benimkiler bu kışı balkonda geçirecekler. Bitkilerim hala canlı ama yeşilliklerini yavaş bir şekilde kaybediyorlar. Sarı yeşil yosun da her kış yaptığı gibi iyice dibe çekildi, büyümesini kesti. Yavru hala sağlıklı 7-8 mm uzunluğa geldi ama kış gelmesiyle birlikte büyümesi durdu.
Yemlemeyi iyice azalttım ama acaba son kez bir su piresi vererek havalar iyice soğumadan yağ depolarını güçlendirsem mi diye de düşünüyorum.

Beğenenler: [T]162929,Emerse[/T]
Teşekkür Edenler: [T]188409,hatesli[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bubalusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 278
bubalusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 03:31
Terastakiler hala taş gibi. Güneşi görünce yüzeye çıkıyorlar, hava ılıken yem de yiyorlar. Olabildiğince az yemlemeye çalışıyorum. İnsan görünce direkt dibe kaçıyorlar ve sular da yeşil olduğu için ölen kalan var mı tamamında göremiyorum. tankın suyu berrak. Onda da nazar değmesin ölü ollmadı. Bu arada silivride olduğumu hatırlatayım. Batıya bakan önü açık, cayır cağır trakya rüzgarı alan bir teras. Korunaklı falan değil. Önlem olarak içeride kışlık alanlar oluşturup 5-6 şar adet her varyeteden içeri alacağım.

İç mekandaki kalabalık nano medaka kaplarında da ( bahçe diyemiyorum kimi saklama kabı, saksı, kek kalıbı , fanus, kavanoz) ise oda sıcaklığı ile üreme yaşanıyor. Odada ufo yanıyor sadece. Günün belli saatlerinde de kapalı. İçerisi sıcak ama, medaka kapları da uzakta ufoya. Buna ramen çatır çatır yumurta veriyorlar. Ömürlerinin uzaması için kışlamaları lazım diyorlar. Yumurta verdikçe yoruluyor malum. İç mekanda ısıtıcısız alana koymam lazım sanırım sonra üretmeyi planladıklarımı.

Kışın yumurta alamam derken yaz gibi oldu. Yumurta çıkartıp yavru koyacak yer kalmadı :D

Beğenenler: [T]162929,Emerse[/T][T]147402,kebüç[/T]
Teşekkür Edenler: [T]188409,hatesli[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmerseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2014
İl: Izmir
Mesaj: 692
EmerseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 15:39

Ben su bahçelerini içeri almıştım.Bu sene T. albonupes'ler salonda yani neşeleri yerinde.Cennet balıkları su bahçelerinde ısıtılmayan iç mekanda ve seyrek olarak yemlemeye devam ediyorum.Yeni nesil Cennetlerden 8 yavru biyolojik dengesi oturmuş geniş bir iç mekan su bahçesinde.Oda sıcaklığında gelişim hızları etkileyici muhtemelen 1-2 ayda erişkin boya ulaşıp üremeye başlarlar.Emerse adapte ve bu yaz güneş altında dış mekanda duran bir Echinodorus hala yapraklı.Eğer kışı atlatırsa dış mekan su bahçelerinde tüm yıl kullanılabilecek bir bitki daha kazanmış oluruz.





[EDIT]Emerse,2018-01-11 15:25:41[/EDIT]

Beğenenler: [T]171066,bubalus[/T][T]147402,kebüç[/T]
Teşekkür Edenler: [T]188409,hatesli[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmerseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2014
İl: Izmir
Mesaj: 692
EmerseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2018 18:03
Ev içi su bahçesi
[URL]https://www.youtube.com/watch?v=XMM4KCrtZc0[/URL][EDIT]Emerse,2018-01-11 18:07:29[/EDIT]

Beğenenler: [T]188409,hatesli[/T][T]147402,kebüç[/T][T]171066,bubalus[/T][T]197800,cagri[/T]
Teşekkür Edenler: [T]147402,kebüç[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bubalusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 278
bubalusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2018 21:36
Medakalar içinde mi ?, küçük ve az kaldılar sanırım diğer canavarlara gör.
Akvaryum tabanında uyumak istedim. Öylr güzel.

Beğenenler: [T]162929,Emerse[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmerseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2014
İl: Izmir
Mesaj: 692
EmerseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2018 23:50
Yok Can Bey Medakaları ayrı bir mini akvaryuma koydum kontrollü üretim için.Bu ev içi su bahçesinde biyolojik denge oturdu gerçekten sabah güneşinde izlemesi zevkli oluyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kebüçÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 115
kebüçÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2018 02:07
Bunlar cennet baliği, degil mi? Su bahcesi demek icin kenarlari kapali, ustu acik saksi benzeri bir kapta olmalari gerekmiyor mu? Bu daha cok akvaryum gibi olmus sanki?

Beğenenler: [T]162929,Emerse[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmerseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2014
İl: Izmir
Mesaj: 692
EmerseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2018 11:45

Kemal Bey evet büyük balıklar Cennet yavruları.Aslında bunu akvaryum olarak adlandırsak forumdaki arkadaşlarımızın haklı itirazları olabilir.Filtrasyon cihazı hatta su dolaşımının su değişiminin yapay aydınlatmanın olmadığı zeminde toprak yer alan bir sistem.Tunç Bey ilham verici çalışmasında da benzeri bir sistem kurmuştu.O sistemini biyotop gibi kabın özelliği yerine biyolojik unsurlar üzerinden tanımlamıştı.Benimkisi hem üstten hem de yandan izleme ve ışık alma avantajı olan bir kap olarak düşünülebilir.Bu konuda çok oturmuş bir terminoloji yok aslında.Bu konu ile ilgilenen fransızlar sistemlerine Poubelle(çöp tenekesi)+aquarium (akvaryum)=Poubellarium diyorlar.Ben akvaryum filtresi kullanılmayan doğal aydınlatmalı biyolojik yaşamın olabildiği kadar birbirini desteklediği taşınabilir sucul sistemlere su bahçesi deme eğilimindeyim.Toprakta veya ev içinde sabit bir yapıysa havuz olarak adlandırılıyor.Terimlerin sınırları çok net değil bana göre de.
Birkaç Poubellarium (çöp tenekesi akvaryumu) örneği.Fransızcam olduğu için ilgiyle takip ettiğim bir forumdan görseller. 4. fotoda görüldüğü gibi çöp tenekesi kullanmışlar[:)]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/162929/190120181153011.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/162929/190120181153161.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/162929/190120181153291.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/162929/190120181154381.jpg[/IMG][EDIT]Emerse,2018-01-19 11:56:00[/EDIT]

Beğenenler: [T]196004,Ibrahim90[/T][T]203577,Merty[/T]
Teşekkür Edenler: [T]147402,kebüç[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir