PVC’den Overflow **Yeni Resimler EKLENDİ*
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
=>Merhabalar Abdullah Bey, Akvaryumunuzun tam boyutları nasıl? sump için akvaryumun altında (Muhtemelen akvaryum bir sehpa üzerinde)bulunan sehpanın/masanın içine sığacak hacimlerde akvaryumunuzun en az 4 te biri kadar en az 3 bölmeli bir sump işinizi görür.
2)Bu boyutlar için sump yaptığım zaman mükemmel bir temizlik yapılacağını tahmin ediyorum. Çünkü: Sump sistemini çok iyi temizlik yapıp kurulması ve kapladığı alandan dolayı zor bir sistem olduğu için mecbur kalmadıkça kullanılmayan bir sistem olarak biliyor olmam. (umarım demek istediğimi diyebilmişimdir.) Bu doğrumu?
=>Kapladığı alandan dolayı doğru bir düşünce fakat avantajları da var, örneğin; sump ınızın içine ısıtıcı ek bir filtre hava motoru vb. birçok aleti koyarak akvaryumunuzun doğallını olabildiğince az bozarsınız. Motorun debisi yüksek olduğu ve sumpınızın hacminin büyük olduğu sürece daha çok verim alırsınız temizleme aralıkları da sumpın hacmi büyüdükçe uzar.
3) Bu sistemde okuduğum kadarıyla 32lik boru benim işimi halleder. Doğrumu?
=> 32mm lik boru işinizi halleder fakat 50lik pimaş boru ile çok çok daha iyi verim alırsınız, hem ileri de daha yüksek debili motor alırsanız 50 lik pimaş boru sistemi rahat rahat çalıştırır.
4) Sump kurunca iç filtreyede gerek kalmıyor değilmi?
=>Akvaryumunuzun eni fazla geniş değilse (örneğin 1 metre ve daha fazla) ek bir filtreye ek duymazsınız ama daha iyi temizlik sistemi istiyorsanız belirli periyodlarla iç filtre koyabilirsiniz,
SAYGILAR...
(Geç cevapladığım için çok özür dilerim.)
Anlatılan overflow sistemi bende kurdum, lakin akvaryumda değilde musluk önünde bir kovada denedim. Musluğu tahmini saatde 500-600 lt debiyle açınca sistem çalışıyor.Ama biraz daha güçlendirince şöyle 1000 /1500 lt debi görüntüsünde kovadan şırıl şırıl su taşmaya başlıyor. Sistem 32 mm boruyla kuruldu. Hala güvenemiyorum :).Ben 2000 lt motor ile kullanacağım. Nasıl yapsak?
Bu sistemi yapan arkadaştan allah razı olsun birçok sorunum ortadan kalktı çok iyi bir sistem oldu sadece aklıma takılan bu sistemi çoklu tanklara nasıl uygulama yapılabilecegi. Evdeki sistemlerde sorun yaşamadım fakat evin dışında hasta veya yeni aldıgım balıkları koydugum 4 adet tank var bu tanklar 2li sıra halinde dizili şu anda dış filtre ile temizlik yapmaya çalışıyorum bu sistemi dedigim şeliklde uygulayan arkadaşlar varsa yada degişik fikirleri olan arladaşlar yardımcı olursa sevinirim. Bu arada deniz akvaryuunda denedim gaayet başarılı çalıştı tek ekledigim akvaryumun içinde görüntü kirliligi yapmaması için köşeden köşeye siyah cam yapıştırdım gayet başarılı oldu şimdiden vakit ayırıpta ilgilenen arkadaşlara çok teşekkür ederim .
Mehmet Bey(balletus); forum arama buonundan overflow yazıp arama yaparsanız overflow hakkında açmış olduğum yada yorum yaptığım bir çok başlık altında açıklamalarım ve akvaryuma koyuş şeklim vb. hepsi mevcuttur, ek olarak sorunuz varsa yardımcı olamya çalışırım.
Onur Bey(sonsamuray2004); sump sisteminde temizleme tankınızın boyutları tamamen sizin yer&fikrinize kalmış fakat akvaryum hacminin en az %25 civarı bir sump tavsiye ederim. Aklınızda olsun ki sump sisteminde temizleme tankının hacmi doğal olarak akvaryumunuzdaki suyun hacmini arttırmakta.
Vedat Bey(vedat006); sisin sorunuzu da özel mesajla size yanıtlamıştım fakat arkadaşlarımızdan da isteyen olursa buraya da yazabilirim.
SAYGILAR
Durso sistemine gelince, durso sisteminden kastınız eğer akvaryumun üst kısmından suyu toparlayan bir düzenekse eğer, o sisteme benzer fakat yine borularla -akvaryumun camını delmeden- geçmiş tarihte üstten su çeken overflow porjesi adı altında bir konu daha açmıştım, ama o projenin bu projeden daha az ses çıkarması konusunda bir fikrim olamaz aksine overflow sisteminde en az ses çıkaran proje denirse alt su çekimli pvc boru overflow derim, tabi bu benim kendi kişisel görüşümdür, çeşitli modifiyelerle sesler kesilebilir.
SAYGILAR.
Over flow sistemini 32 pprc borudan (burak bey inki gibi) yaptım.